Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Koja je brzina navedena u ugovoru? Oni uvek mogu da se vade na onih 18% odstupanja od ugovorene brzine, a ako prelazi tih 18% imaš pravo da tražiš povećanje.

Usput, nedavno su korisnicima koji ne mogu izvući ni 10 Mbps počeli nuditi prelazak na - 5 Mbps uz manji račun za nekih 150 din :D

Oko overhead-a nemoj džabe da trošiš kiseonik 😂 Tj džabe spominje samo ćeš da ih zbuniš.
Traži te konkretne stvari: Fast profil i/ili da dignu briznu na 80-81 Mbps tj koliko već može kad SNR

Koja je brzina navedena u ugovoru? Oni uvek mogu da se vade na onih 18% odstupanja od ugovorene brzine, a ako prelazi tih 18% imaš pravo da tražiš povećanje.

Usput, nedavno su korisnicima koji ne mogu izvući ni 10 Mbps počeli nuditi prelazak na - 5 Mbps uz manji račun za nekih 150 din :D
Do 100 mbs ugovorom a ne prelazi 70 mbs

I meni su svojevremeno 2020. (kad sam podneo zahtev za raskid 50/8 paketa i naveo kao razlog da prelazim na ZLOrion optiku) nudili da pređem na 100 Mbps paket iako je "linija" / "parica" takva da nema teorije da je moglo preko 75 Mbps da radi. Tako da ništa novo da prodaju taj najveći paket korisnicima koji ne mogu tu brzinu da ostvare.

Naravno da sam odbio ponudu i uzeo 500 Mbps optiku 😂😂😂

Postoji razlika između Do 100Mbps i 100Mbps.
U prvom je sve ok dok u drugom nije. Ako je drugi slučaj onda prijavi ako želiš ali te stave onda na 50 što je nekad i bilo realno.
Nisam odavno na vdsl pa ne znam šta piše sada u ugovoru i kako piše. Na lično insistiranje i moju štetu nije dolazilo u obzir da puste 100Mbps. Čitam da se to promenilo pa ne znam. Ako ti znači preko pedeset to je to što možeš da imaš.

Postoji razlika između Do 100Mbps i 100Mbps.
U prvom je sve ok dok u drugom nije. Ako je drugi slučaj onda prijavi ako želiš ali te stave onda na 50 što je nekad i bilo realno.
Nisam odavno na vdsl pa ne znam šta piše sada u ugovoru i kako piše. Na lično insistiranje i moju štetu nije dolazilo u obzir da puste 100Mbps. Čitam da se to promenilo pa ne znam. Ako ti znači preko pedeset to je to što možeš da imaš.
Znaci mi preko 50 ali sam siguran da mogu da imam bar 80 mbs zato sto sam pre godinu dana imao 77,78 mbs znaci da treba da se nesto podesi.

Pa nemaju vremensku mašinu. A da rade ozbiljnije radove na telefonskim kablovima (da bi smanjili količinu šuma) zbog vas par koji se malo glasnije i malo češće žalite to sigurno neće raditi.

Kako raste tvoj VDSL korisnika i kako postojećim dižu brzine tako nivo šuma i smetnji raste. Plus i "truli bakar" matori vremenom propada.

Ja kad sam tek uveo VDSL 50 Mbps u maniru "prvi u selu" ( = ostatak ulice je i dalje bio na ADSL koji radi na drugoj frekvenciji) sam imao SNR marginu tipa 28 db i procenu maximalne brzine oko 112-15 Mbps. Do 2020. kad prestao da koristim DSL net kod mene sve isto isti ruter isti telefonski kablovi a SNR margina spala na 12-ak db i max speed procena spala na 77-78 Mbps. U medjuvremenu praktično sve korisnike ulici prebacili sa ADSL na VDSL. Ko zna sad kad bih ponovo uzeo VDSL da li bi i tih 50 Mbps radilo bez prekida... što zbog većeg nivoa suma što kao posledica toga ako su na moju nekadašnju paricu prebacili nekog drugog korisnika 😂😂

Pa nemaju vremensku mašinu. A da rade ozbiljnije radove na telefonskim kablovima (da bi smanjili količinu šuma) zbog vas par koji se malo glasnije i malo češće žalite to sigurno neće raditi.

Kako raste tvoj VDSL korisnika i kako postojećim dižu brzine tako nivo šuma i smetnji raste. Plus i "truli bakar" matori vremenom propada.

Ja kad sam tek uveo VDSL 50 Mbps u maniru "prvi u selu" ( = ostatak ulice je i dalje bio na ADSL koji radi na drugoj frekvenciji) sam imao SNR marginu tipa 28 db i procenu maximalne brzine oko 112-15 Mbps. Do 2020. kad prestao da koristim DSL net kod mene sve isto isti ruter isti telefonski kablovi a SNR margina spala na 12-ak db i max speed procena spala na 77-78 Mbps. U medjuvremenu praktično sve korisnike ulici prebacili sa ADSL na VDSL. Ko zna sad kad bih ponovo uzeo VDSL da li bi i tih 50 Mbps radilo bez prekida... što zbog većeg nivoa suma što kao posledica toga ako su na moju nekadašnju paricu prebacili nekog drugog korisnika
Ja sam uveo isto vdsl prvi u selu i imao 50 mbs i verovatno isto je tako kao kod tebe slucaj .Optika nema ovde kod nas ni dan danas.A telekom nece da resava vdsl probleme i mi korisnici smo osudjeni na propast sa brzinama nemam reci...Njihov je posao izlazak na teren i resavanje problema sa brzinama itd pa bilo to i 3,4 5 ljudi tako da stvarno nema smisla.

Poslednja izmena:
Dosta sela ovde po Vojvodini ima Supernova optiku. A česta pojava je da ima Supernova i Orion optika. Makar ovo što sam ja ima prilike da prođem kroz moju opštinu i susedne 2 opštine.

ZLOrion se kod nas prvi pojavio u leto 2019. a Supernova ako se ne varam na proleće 2021. razvukli po ulici a na jesen krenuli da dele flajere.

Što se stanja Telekom fixne infrastrukture tiče kako to sve izgleda pravo je čudo da radi i ovako kako radi. I u to naravno da više neće da ulože ni dinar, i većinu tih prijava problema u radu "rešavaju" tako što korisniku spuste brzinu neta da smanje učestalost prekida i kao eto rešeno batice zatvaraj radni nalog. Ne bi razmenili razvodnu kutiju na banderi a ne da će ne daj bože da kopaju i menjaju podzemni kabl...

Ja sam jedva dočekao da se pojavi bilo kakva alternativa za net... iako sam do tad imao sreću da mogu "čak 50 Mbps" da dobijem.
Korisnim ZLOrion prepaid optiku od juna 2020. pa i dan danas.

Nije standardna ponuda ali možeš da probaš da im se obratiš pismeno, putem mail-a.
Onaj njihov info@ i lepo napišeš da ti naplaćuju 100Mbps a isporučuju 70 ili koliko si izmerio. Priloži obavezno tu sliku sa parametrima.
Tražiš da ostane trenutno stanje ali da ti daju popust na cenu, npr. 20-30% prema mogućoj brzini. Ne košta te ništa da probaš.
Ne znam, meni je po stanu bila krš instalacija, podrum u poplavi neko vreme, zgrada iz '68... Ali bukvalno dok ne prekine neka žica radi bez problema. Vrlo je moguće da su menjali nešto i po centrali, stara je to već mnogo oprema.

Nije standardna ponuda ali možeš da probaš da im se obratiš pismeno, putem mail-a.
Onaj njihov info@ i lepo napišeš da ti naplaćuju 100Mbps a isporučuju 70 ili koliko si izmerio. Priloži obavezno tu sliku sa parametrima.
Tražiš da ostane trenutno stanje ali da ti daju popust na cenu, npr. 20-30% prema mogućoj brzini. Ne košta te ništa da probaš.
Ne znam, meni je po stanu bila krš instalacija, podrum u poplavi neko vreme, zgrada iz '68... Ali bukvalno dok ne prekine neka žica radi bez problema. Vrlo je moguće da su menjali nešto i po centrali, stara je to već mnogo oprema.
To sam i uradio i pogledajte odgovor njihov samo pritisnu kao da odgovara vestacka inteligencija uzas

Prilozi

• Screenshot_20240920_222201_Gmail.jpg
    Screenshot_20240920_222201_Gmail.jpg
    80.4 KB · Pregleda: 53
Ako nije problem da te prebace na 50 onda možeš i da kreneš sa tim da ćeš da se žališ ratelu itd...
Piše ti negde ako su dužni da obezbede 80% ugovorene brzine, bar mislim da je toliko.
Obično ti prvi odgovori budu takvi. Stvarno ne znam šta ti je pametno.

Ako nije problem da te prebace na 50 onda možeš i da kreneš sa tim da ćeš da se žališ ratelu itd...
Piše ti negde ako su dužni da obezbede 80% ugovorene brzine, bar mislim da je toliko.
Obično ti prvi odgovori budu takvi. Stvarno ne znam šta ti je pametno.
Problem je u tome sto sam uveren da mogu da imam bar 80 mbs stvarnih samo malo kad bi se resila linija ocigledno da ima smetnje na parici.Zato sto u jednom trenutku izmerim i do 100 mbs na spped testu pa se vrati na 70 znaci da moze to je do njihove opreme u centrali ne izlazak montera na teren da nadju gde su lisi spojevi na kablu uveren sam da kad bi to resili imao bi 80 bez problema..

Ne znači, znači da speedtest lupeta u početku. Ti fizički ne možeš da ostvariš tu količinu protoka podataka od ~100 Mbps ako je DSL link uspostavljen na tipa 80 Mbps. Može da bude 77 pa da postepeno pada i završi na tipa 68.

Za loše spojeve se slažem.

Ne znači, znači da speedtest lupeta u početku. Ti fizički ne možeš da ostvariš tu količinu protoka podataka od ~100 Mbps ako je DSL link uspostavljen na tipa 80 Mbps. Može da bude 77 pa da postepeno pada i završi na tipa 68.

Nisam reko da mogu da imam 100 mbs ali znam da sam imao 77,78 ako bi mi lepo podesili stvarnu stopu i da rade na parici..

Loši spojevi dovode pre svega do gresaka koje ti nemaš, pad nivoa signala je minimalan zbog spojeva sem ako nije totalna katastrofa gde bi imao prvo gomilu gresaka a onda pucanje veze ili značajan pad u trenucima kada taj spoj popusta ( zbog vlage npr, oksidacije, zatezanja kabla itd)…

Najčešće da bi se popravila situacija mora da se menja veliki deo kabla koji propada vremenom sto niko Neće raditi jer je neisplativo…

Problem je u tome sto sam uveren da mogu da imam bar 80 mbs stvarnih samo malo kad bi se resila linija ocigledno da ima smetnje na parici.Zato sto u jednom trenutku izmerim i do 100 mbs na spped testu pa se vrati na 70 znaci da moze to je do njihove opreme u centrali ne izlazak montera na teren da nadju gde su lisi spojevi na kablu uveren sam da kad bi to resili imao bi 80 bez problema..
Mislim da je nekih 0,98 kada množiš Kbps u Mbps. Npr. treba da ti puste oko 82000 za 80. Zaboravio sam tačno koliko je bilo za 50 npr. Ono što piše u modemu je merodavno.
Glavni problem kod tog pitanja je da dobiješ nekog na telefon, ko radi u tehničkom odeljenju ili kako se zove to kod njih. Instalateri na terenu imaju te kontakte direktno sa njima (bar je tako bilo ranije). Onda da stave 85000 pa da se vidi hoće li da prekida itd... Treba da nađeš nekog ko ima volje da to podesi, pošto ume da ih baš mrzi :)
Kod mene odjednom u modemu 7000 a imao sam 20 ili 50Mbps. Dođe sutra, pokažem ali mora da pregleda po instalaciji i nema brzine pa nema. Hajde sedi, i zovi ovoga u centrali da pusti koliko treba i sve bude ok u sekundi :)
Ovo što Aki kaže, o tome nemoj uopšte da msiliš. Ja nisam nikada obraćao pažnju na te greške ako radi net. Kada dođe do prekida onda je to prekid koji moraš da primetiš (imao sam oksidovane, baš oksidovane, spojeve u utičnici. Totalni prekid u jednom momentu, do toga sve u redu).

Loši spojevi dovode pre svega do gresaka koje ti nemaš, pad nivoa signala je minimalan zbog spojeva sem ako nije totalna katastrofa gde bi imao prvo gomilu gresaka a onda pucanje veze ili značajan pad u trenucima kada taj spoj popusta ( zbog vlage npr, oksidacije, zatezanja kabla itd)…

Najčešće da bi se popravila situacija mora da se menja veliki deo kabla koji propada vremenom sto niko Neće raditi jer je neisplativo…
Moze biti do kabla ali podzemni im je izgleda ostecen.Vazdusni mislim da je ok ali moralo bi da se sve to proveri upravu si.
Mislim da je nekih 0,98 kada množiš Kbps u Mbps. Npr. treba da ti puste oko 82000 za 80. Zaboravio sam tačno koliko je bilo za 50 npr. Ono što piše u modemu je merodavno.
Glavni problem kod tog pitanja je da dobiješ nekog na telefon, ko radi u tehničkom odeljenju ili kako se zove to kod njih. Instalateri na terenu imaju te kontakte direktno sa njima (bar je tako bilo ranije). Onda da stave 85000 pa da se vidi hoće li da prekida itd... Treba da nađeš nekog ko ima volje da to podesi, pošto ume da ih baš mrzi :)
Kod mene odjednom u modemu 7000 a imao sam 20 ili 50Mbps. Dođe sutra, pokažem ali mora da pregleda po instalaciji i nema brzine pa nema. Hajde sedi, i zovi ovoga u centrali da pusti koliko treba i sve bude ok u sekundi :)
Ovo što Aki kaže, o tome nemoj uopšte da msiliš. Ja nisam nikada obraćao pažnju na te greške ako radi net. Kada dođe do prekida onda je to prekid koji moraš da primetiš (imao sam oksidovane, baš oksidovane, spojeve u utičnici. Totalni prekid u jednom momentu, do toga sve u redu).
Ranije je tako bilo sto se tice tehnicke podrske sada kad im kazes oni to upisu prenesu ali niko nista ne montira ostaje isto i uzaludno pozivanje 0800 broja Ja sam zvao reko da mi stave dostiznu stopu na 85 mbs i nista i dalje nisu stavili kuliraju. Stavili su mi na 75 merim oko 72,73 mbs

Poslednja izmena:
Zato što kod ADSL i VDSL interneta postoji takozvani "overhead" a Telekom stipse ne podese brzinu tako da posle overhead-a ostane ta brzina paketa. Pa je "50 Mbps" u praksi oko 46.5 - 47 Mbps.

Tako da je za tih 74955 kbps koliko sad imaš podešeno ok i očekivano da speedtest meri 68-69 Mbps. A 55 već ne bi trebalo da se dešava.
Sto se tice overhead on se nemoze zaobici zato sto ceo sistem ide kroz skriptu oni su tako postavili.To je postavio neko visi cak ni ljudi iz tehnike nemogu da ga podese sve ide kroz skriptu zato ljudima i jesu takve brzine da ti stave i 90 mbs dobices koliko su oni stavili i to je to.

"ne može". U smislu overhead uvek postoji takva je tehnologija tj tako se pakuje saobraćaj, taj deo jeste istina.
Ali oni mogu da hoće i ds znaju kako da podese brzinu na portu da bude šta si platio + 7-8% više od toga, i onda da u praksi imaš brzinu koju si platio.
A ovi to ne rade i neće da rade.
Njima i na optici fali X% a kod skoro svakog drugog provajdera na optici "ide" speedtest malo preko te brzine koju plaćaš. Tipa ja ZLOrion-u plaćam 500/50 paket a prosek za speedtest-ove koje merim je 530/52.5.

"ne može". U smislu overhead uvek postoji takva je tehnologija tj tako se pakuje saobraćaj, taj deo jeste istina.
Ali oni mogu da hoće i ds znaju kako da podese brzinu na portu da bude šta si platio + 7-8% više od toga, i onda da u praksi imaš brzinu koju si platio.
A ovi to ne rade i neće da rade.
Njima i na optici fali X% a kod skoro svakog drugog provajdera na optici "ide" speedtest malo preko te brzine koju plaćaš. Tipa ja ZLOrion-u plaćam 500/50 paket a prosek za speedtest-ove koje merim je 530/52.5.
100 % Tacno istina samo da hoce dobra volja.

Нека препорука за квалитетнији телефонски кабл? Треба ми око 10м. Кад закачим рутер испод крова где стиже доводни имам знатно боље перформансе на парици. Не знам да ли је лемљење наставка боља опција од упредања?

Stavi na taj dolazni tu na tavanu tel priključak, namesti RJ11 priključak na CAT5e kabl običan utp najbolje i licnasti.

Narandžasto bela i narandžasta u sredinu (srednja dva) zeleno bela s jedne strane, zelena s druge strane (spoljna dva), ostala dva para isečeš da ne ulaze u RJ11 konektor, nek stoje kao rezerva.

Tako na oba kraja. Twisted pair kablovi (pa i cat5e) zato što su provodnici uvrnuti unutra održavaju dobar SNR na liniji. Nije ih teško naći, nije teško namestiti RJ11 na takav Cat5e licnasti kabl.

Koristi samo 2 (srednje) žice iz RJ11 konektora. 4 se koriste u nekim varijantama ISDN-a.

Sve jedno cat5e je odlično rešenje a imaš i 3 rezervne parice u kablu ako mu se nešto desi.

Sta se sve vraca kada istekne ugovor,modem,strujni adapter i spliter ali se ne secam sta jos ide od kablova?

Vrh Dno