Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Cao drugari,

od sinoc sam izgubio net na ruteru gori samo crvena lampica,palio gasio ruter probao da zamenim kablove ali se nista ne desava,fiksni radi normalno.

prijavio naravno ali ko zna kada ce doci neko da pogleda.

da li ima neko neki predlog sta bi mogao jos da pokusam,hard reset da li smem da uradim ili ce onda izgubiti sva podesavanja.

hvala

Mozes reset, ali daj neki screenshot WAN/DSL statusa?

Mozes reset, ali daj neki screenshot WAN/DSL statusa?
saljem ti slike od juce i danas konfiguracije porte ,prijavio sam kvar danas a vidim da su neki parametri promenjeni moguce da su probali da podese nesto,

trenutno sam uspeo konacno da se konektujem na net tako sto sam izvukao iptv lan kabl,radio net ok ali kada sam vratio lan iptv opet je pukla konekcija.

jedino da probam da ubacim iptv kabl u neki drugi port,koji broj lan ulaza je definisan za iptv.

hvala puno

Prilozi

• Capture vdsl new.PNG
    Capture vdsl new.PNG
    132.3 KB · Pregleda: 220
  • vdsl trenutno samo net bez iptv kabla.PNG
    vdsl trenutno samo net bez iptv kabla.PNG
    86.3 KB · Pregleda: 142
Koji ruter od mts-a je najbolji za bakarnu konekciju? Već četiri godine imam isti zte h168n i izgleda da je na izdisaju. Često moram da restartujem, pregreva se i konstanto zuji. Do pre par dana je sve bilo u najboljem redu. Ne znam koji ruter da tražim kao zamenu.

@ivan10 To kod tebe daju da biraš? Uglavnom daju koji imaju na stanju. I koji god da ti daju nije bitno. Brzina ne zavisi od modema već od telefonske parice, kvaliteta linije, kućne instalacije, udaljenost od telefonske centrale...

@ivan10 To kod tebe daju da biraš? Uglavnom daju koji imaju na stanju. I koji god da ti daju nije bitno. Brzina ne zavisi od modema već od telefonske parice, kvaliteta linije, kućne instalacije, udaljenost od telefonske centrale...
Nije problem brzina. Konstantno imam 18-19 od ugovernih 20 Mbps. Problem je zujanje rutera i činjenica da se nenormalno greje od pre par dana.

Pa to ti je onda modem pred crkavanje. Prijavi kvar doći će da ga zamene.

Da li ja mogu na ovu liniju da izvučem 100 mbps

Prilozi

• Screenshot_20240819_231129_Chrome Beta.jpg
    Screenshot_20240819_231129_Chrome Beta.jpg
    78.1 KB · Pregleda: 146
@filip54 Teoretski da. A da li je moguće moraš da zoveš da pitaš. I za ovu koju imaš od 50, pušteno ti je 66.

Verovatno zato što ima Tv uslugu pa je više podešeno. Obično stave oko 8000 po STB uređaju.
Moraš to sa njima da vidiš, meni nisu dali svojevremeno na slične parametre.

Pozdrav dali neko ima ko radi u Telekom tehnicku podrsku nek se javi na pvt treba mi pomoc oko podesavanja profila hvala.

Kod mame provajder iz svojih razloga 50/8 paket podesi kao 45/4.
Tj da pomogne, da ustine koliko moze za max cenu.
Ja sa njima srecom, do sad, nisam imao takvih iskustava, bilo je lose ali ne toliko,
Sad kad predjem na njihov "gpon" bice navodno bolje
wink.gif

nadam se da necu morati ponovo da ih pohvaljujem.
tezak soc.

Moze li neko da pojasni zasto modem sam brzinu stopira na stvarnu stopu na 75 ako max 102 mbs iz kog razloga je takva situacija i ako je podeseno u centrali da imam 100 mbs zasto od recimo podesenih 75 dobijam 65,66,68 mbs zbog cega ima toliko gubitaka

Prilozi

• Screenshot_20240919_230139_Chrome.jpg
    Screenshot_20240919_230139_Chrome.jpg
    73.7 KB · Pregleda: 124
Zato što mora da drži SNR marginu (odnos signal vs šum/smetnje) iznad 6db inače puca konekcija i nema usluge interneta.
To max je samo procena rutera na osnovu trenutnog stanja signala, praksa je nešto drugo i na toj telefonskoj "parici" nema šanse da radi 100 Mbps a da ne puca non stop, ako na 74 Mbps je SNR 7db.
I ovako si imao prekid pre 8 sati i imaš brdo FEC grešaka.

A tih 65,66,68Mbps od 74 kolko imaš na liniji je verovatno zato što imaš i Iris TV, pa i tu odlaze Mbps za TV.

Da li su ovi parametri dobri za stabilnu 20/4 konekciju?

Prilozi

• IMG_20240920_115923.jpg
    IMG_20240920_115923.jpg
    118.9 KB · Pregleda: 129
Na ovoj liniji bez problema može da radi i 50/8Mbps. Bez ikakvih problema.

Nisam imao prekid pre 8 h nego su nesto u telekomu namestali profil inace nemam nikakvih prekida.Sto se tice gresaka verovarno neki sum na liniji ili smetnja. Iris nemam inace.Zato i pitam zasto ne izvlaci svih 75 mb.Imao sam i ovakav profil i radilo bez ikakvih problema imao sam 77 mbs.U telekomu tvrde svo vreme da na liniji postoje uslovi za 100 mbs.

Prilozi

• Screenshot_20240920_121658_Gallery.jpg
    Screenshot_20240920_121658_Gallery.jpg
    98.7 KB · Pregleda: 111
Ako ti ne puca veza onda ne obraćaj mnogo pažnju na greške.
Nisu davali i za mnogo preko 100k 100Mbs.
Nisam nikada video tako podešen profil ako nemaš TV uslugu, tako da ne znam.
Imao sam paket od 50/8 ali uz TV uslugu sa tri stb uređaja. Urednih 50Mbps i ostalo za uređaje. Slično je bilo kao i kod tebe oko 75000 (oko 120k mogući). Ono što mene buni, davno dok nisam imao TV uslugu bio je podešen FAST profil. Sa TV uslugom ti automatski stave Interleaved profil. Uglavnom, nešto si dobio nestandardno. Možda su do njih greške, između tebe i centrale.

Nije sum ili smetnja na liniji nego su FEC greske normalne na Interleaved profilu, prosto tako funkcionise...

Pa dobro bi bilo i da mi nameste tih 80 mbs ne bi se bunio problem je sto ja merim mnogo manje od 55 do 68 mbs.Znaci da treba da monteri izadju na teren i podese liniju kako treba..

Zato i pitam zasto ne izvlaci svih 75 mb.
Zato što kod ADSL i VDSL interneta postoji takozvani "overhead" a Telekom stipse ne podese brzinu tako da posle overhead-a ostane ta brzina paketa. Pa je "50 Mbps" u praksi oko 46.5 - 47 Mbps.

Tako da je za tih 74955 kbps koliko sad imaš podešeno ok i očekivano da speedtest meri 68-69 Mbps. A 55 već ne bi trebalo da se dešava.

Zato što kod ADSL i VDSL interneta postoji takozvani "overhead" a Telekom stipse ne podese brzinu tako da posle overhead-a ostane ta brzina paketa. Pa je "50 Mbps" u praksi oko 46.5 - 47 Mbps.

Tako da je za tih 74955 kbps koliko sad imaš podešeno ok i očekivano da speedtest meri 68-69 Mbps. A 55 već ne bi trebalo da se dešava.
Strasno kome da se obratim da to podese kako treba

Zvao sam da mi stave Fast/Fast profil meni se cini da bolje radi u odnosu na ovaj sada interval i sta treba da kazem u vezi tog overhead-a kako da im pojasnim njima sve sto se kaze oni to ne odrade??

Oko overhead-a nemoj džabe da trošiš kiseonik 😂 Tj džabe spominje samo ćeš da ih zbuniš.
Traži te konkretne stvari: Fast profil i/ili da dignu briznu na 80-81 Mbps tj koliko već može kad SNR bude 6dB.

Nazad
Vrh Dno