Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Je li ko ima ovakav problem
Podesim na Fritz!box Internet. VDSL linija.
Proradi mi sa VLAN ID:100
I tada mi radi pinganje preko cmd komande na racunaru. Tipa pingam google.com ili 8.8.8.8 DNS radi sve.
Krenem telefon podesavati sa VLAN ID 929, PBit 5. Ispravan VLAN. Nece da mi proradi DECT telefon dok ne dodam VPI i VCI 1 32 i automatski mi tada telefon tada proradi ali doda mi umjesto automatic tamo na Internet ovaj VPI i VCI i na Internetu stavi 1 32.
Nakon toga meni prestaje rad pinganja..ne mogu nista pingati vani u lokalu mogu racunare. Kada odem na ping.eu stranicu onu neku da probam preko web stranice pinganje radi tako sve..Dje nastaje problem ne mogu da otkrijem..

Meni radi sa VLAN id 300 i njihov Fritzphone c5, vec godinama...8 i 35 su ostali parametri...

Da li mogu nekako da smanjim Ping pošto mi je sada 25

Prilozi

• 1000020906.jpg
    1000020906.jpg
    69.4 KB · Pregleda: 266
Jedino da Interleave Delay (vreme kašnjenja) sa trenutnih 7/7 ms smanje npr. na 1/1, ali ubosti nekog iz tehničke da je voljan da to odradi je vrlo teško.

Da li ovde mogu da prebacim profil na fast sam ili mora da zovem mts

Prilozi

• 1000020987.jpg
    1000020987.jpg
    64.4 KB · Pregleda: 146
Sada mi internet radi 32 mbs a kad isključim tv 50 a vidim da su pustili dodatni protok za tv ne znam u čemu je problem

Mislim da nisi trebao da ideš na fast opciju,a i čudime da se te na nju prebacili pošto imaš i iptv.Koliko vidim parametri same veze su ti o.k i bez problema bi trebao da imaš tih 50 Mbit brzinu neta plus 2 iptv uređaja plus hd kanale.

Da li neko zna zašto ima ovoliko FEC grešaka a ruter radi tek par minuta? Ovoliko grešaka ranije nije bilo...

Prilozi

• IMG_20241227_201148.jpg
    IMG_20241227_201148.jpg
    111.5 KB · Pregleda: 130
Drugar pita, može li ovde da se izvuče 90ak Mbps download, pa da ima smisla plaćati 100/10?

Screenshot_20250122_161420.jpg

Lepe vesti za njega…
Prelazi u drugi stan u kome je ovo sa gornje slike trenutno stanje, a osim VDSLa i Supernovinog kabla (koji pruža veće brzine ali izgleda nije stabilan kao VDSL) nema drugi izbor. On bi bio zadovoljan sa tih stabilnih 90ak Mbps…

od sinoc (bez ikakve zalbe, prigovora) mi je data path za down prebacen na interleaved i takodje primecujem da attainable rate za down sada dostigne i do 90k kbps. da li su ta 2 povezana? do sada nisam imao nikakvih probema sa konekcijom da bi se nesto menjalo, sem ponekad nagomilavanja CRC/FEC gresaka ali je to zbog starijih kablova koji zahtevaju zamenu

sta raditi?

Pozdrav moze neko da objasni kako sam dobio u jednom danu 10/80 mbs neko je taj dan podesao modem vidi se reset od 3h. Posle kad sam resetovao modem manje parametre 10/75 i tako svaki dan nikako da dobijem vise od 10/75

Prilozi

• Screenshot_20250224_181041_Gallery.jpg
    Screenshot_20250224_181041_Gallery.jpg
    73 KB · Pregleda: 60
  • Screenshot_20250224_181331_Chrome.jpg
    Screenshot_20250224_181331_Chrome.jpg
    62.3 KB · Pregleda: 92
Deluje da su ti oni spustili brzinu na portu na 75Mbps za download. Zašto, skoro sigurno da ne bi pucala veza jer SNR od 6.9 je jako blizu granice od 6.0 za stabilan rad, a pri brzini od 80Mbps, SNR ti je pao na čak 5.7 što je ispod 6.0 koliko je neophodno za konekciju bez pucanja.

To su gornji limiti tvoje parice, više od toga možeš eventualno dobiti kroz VDSL vectoring, ali to mts mora da uključi na celom isturenom stepenu ili centrali, a da li hoće, 99.9% je da neće. Tih 75 je max za tvoju liniju i to je to.

Deluje da su ti oni spustili brzinu na portu na 75Mbps za download. Zašto, skoro sigurno da ne bi pucala veza jer SNR od 6.9 je jako blizu granice od 6.0 za stabilan rad, a pri brzini od 80Mbps, SNR ti je pao na čak 5.7 što je ispod 6.0 koliko je neophodno za konekciju bez pucanja.

To su gornji limiti tvoje parice, više od toga možeš eventualno dobiti kroz VDSL vectoring, ali to mts mora da uključi na celom isturenom stepenu ili centrali, a da li hoće, 99.9% je da neće. Tih 75 je max za tvoju liniju i to je to.
Kad su mi pustili 80 mbs na portu margina bila 5,7 6 konekcija bila odlicna bez pucanja potpisujem bez ikakvog pucanja veze imao sam 76 mbs

Traži onda da ti vrate ako je radilo. Sa 6.0 može da radi sigurno stabilno, sa 5.7 niko ne može da garantuje.

Oni da hoce mogu da podignu i dostiznu stopu i stvarnu stopu to sam video u jednom momentu su stavili dostiznu stopu na 93 i margina za download se povecala na 8.5.Zasto nece pitanje je samo i oni to znaju verujem da mogu da odrade to nego kao da nekom cuvaju dodatni protok i margine..

Vrh Dno