Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Pozdrav ljudi,

Molio bih za savet. Elem, pozvao sam tehnicare pre oko mesec dana zbog problema sa linijom, puca li puca. Onda su smanjili DL vdsl-a na 41Mbps, u fazonu, ne moze valjda centrala da podrzi, pa kao puca. Nekih nedelju dana pre toga, narucim neki polovan Fritz, jer sam pretpostavio da je do modema. I krenem da ga testiram. Fric ni jednom ne pukne, kinez 4,5x u toku dana. Nebitno, da laprdam o opremi, jer nisam definivno jedini,

Uglavnom, 2,3 nedelje posle toga sam bio zvao podrsku, cisto da proverim da li su mi vratili 50, jer ne pada mi na pamet da placam i megabit manje. Trebalo mi oko 20 minuta da objasnim likusi, da ne zelim da radim speedtest, nego samo da vidi (ako je moguce) u sistemu da li su mi vratili brzinu na staro. Kaze - jeste, rekoh hvala samo da proverim. Posto me je mrzilo da prebacujem kablove itd, da bih sam video to na fritzu.

E sada posto sam taj fric bio prebacio u bridge, tj koristim ga kao modem, a za ruter raspberry, pre dan-dva nestade mi net. Krenem da vidim da nije se nesto zeznulo, kablovi, moja podesavanja, sve ok. Reko ajd da vidim da li je modem linkovan, pogledam na fricu, pise i dalje 40, link ok, ne moze da dobije IP (neplacen racun na kraju).

Da li bi trebalo da se zalim ili nesto zbog lose informacije od strane tih salterusa, sto sebe nazivaju tehnicka podrska?

Moj savet ti je da platiš račun. ;)

Pitao ranije za mogućih 50 na nove parametre linije, da ne tražim na kojoj strani, ovi parametri:
vdsl_novo.jpg

Zvao u petak da otkažem mts tvGo i da podnesem zahtev za 50 i pušteno danas:
MaxthonSnap20171207151411.jpg

Hvala ljudi!

Edit, stavio pogrešne parametre, dok je bilo može 20. Radili su na centrali po njihovim rečima, nije u pitanju istureni stepen kao što sam mislio, mada ko zna, bitno da radi.

Prilozi

• vdsl.png
    vdsl.png
    59.2 KB · Pregleda: 166
Poslednja izmena:
Da li je neko voljan da proveri da li su mi svi parametri rutera u redu? Koristim IPTV+Net 10. U toku dana net naglo uspori, stranica se ucitava duze nego uobicajeno a televizija pocne da secka. Nekad traje nekoliko minuta, a nekad i duze. Obicno restartujem uredjaj pa pomogne, ali mislim da nije poenta u tome. Kad god zovem mts, oni mi kazu da resetujem ruter i bice sve ok. Hvala unapred svima!
Podesavanja.png

To na slici je ok, tj i više nego ok. Prilično si blizu centrale (ili "isturenog stepena"), verovatno ispod 200m.
Znači ili je problem to što se ruter zaglupljuje, ili je problem u nekom periodičnom naletu šuma koji ti prekida konekciju, ili najmanje verovatan scenario neki problemi sa rutiranjem saobraćaja ili da vas je previše u okolini nagurano na 1 optički kabl.

Sve u svemu ništa što ti možeš da utičeš na to (osim toga da smaraš redovno Telekom dok ne reše). Da li si probao da pogledaš te parametre u momentima kad ti se internet tako uspori?

Ako nisi uradi to, pa uporedi sa tim screenshot-om koji si okačio.

A ne bi bilo loše ni da utvrdiš da li te je možda Telekom stavio na CG-NAT...

Hvala puno shamanNS na detaljnom odgovoru! Poslao sam im prigovor, jer kad zaglupi nije rec o minut-dva, nego traje po pola sata i onda mogu samo da cekam. Inace, screenshot je napravljen bas u trenutku kad sam imao smetnje. To me je i navelo da pitam ovde na forumu.

Ako si napravio ss u toku usporenja onda nije do suma, jer da jeste imao bi gresaka... veoma je moguce da je modem na izdisaju...

Naravno. Upload izjedes skroz, onda ti ni download ne radi kako treba.... zato ja pricam da 1 Mbit/s za UP dok ti neko daje 50 ili cak 100 za DL nema previse smisla... to su postale dve krajnosti! Dovoljno da ti neko sa mobilnog automatski upload-uje fotke, video... i ode sav UL na kucnom VDSL2+.

jel ima neko problem sa wirelesom na ruteru zte h168n? stalno mi ispadaju telefoni. moram da gasim i palim wifi na telefonu da bi se opet povezao.

Kod mene je ok.

Probaj da promeniš kanal, ako je i dalje isto, promeni modem.

Ovih dana ili odavno?

Mozda bez IPTV-a. Vidim da imas i IPTV, pa ti to mozda napravi problem.

Mozda bez IPTV-a. Vidim da imas i IPTV, pa ti to mozda napravi problem.

Hvala poglavicas.

Odjavljujem IPTV.
31.12.2017. godine mi ističe ugovorna obaveza.
Nadam se da mi onda neće praviti problema sa prebacivanjem na brzinu 50 Mb/s

Tražiću novu fiksnu liniju pa po njoj IPTV ukoliko to nije moguće uzeću D3i SBB.

Zovi 0800100100 i pitaj koliko ti je dugacka parica tj da li ce ti uopste dati net 50.
Po parametrima bi trebalo ladno da moze onaj super box (fiksna+net50+TV) ali mi nije jasno sto su ti stavili toliko veliki interleave depth na down (1505), moguce da ti negde instalacija u kuci/zgradi ima neki los spoj ili kabel prolazi pored necega pa kupi puno shuma...
Puca ti nekad net (vidim da ti je konekcija kraca od 2 sata) ili samo baca greske bez prekida konekcije?

Zovi 0800100100 i pitaj koliko ti je dugacka parica tj da li ce ti uopste dati net 50.
Po parametrima bi trebalo ladno da moze onaj super box (fiksna+net50+TV) ali mi nije jasno sto su ti stavili toliko veliki interleave depth na down (1505), moguce da ti negde instalacija u kuci/zgradi ima neki los spoj ili kabel prolazi pored necega pa kupi puno shuma...
Puca ti nekad net (vidim da ti je konekcija kraca od 2 sata) ili samo baca greske bez prekida konekcije?

Nema prekida konekcije, sve stabilno radi. To što konekcija je kraća od dva sata je posledica mog pokušaja da popravim eventualne loše spojeve (zbog većeg broja grešaka koje sam i ja primetio) pa sam ga resetovao.

Nije to mnogo gresaka za tako podesen interleaved profile... ok je to... samo sto kad bi podigao na 50, odnosno 54 sa iptv bilo bi knap bas, sem ako bi se totalno prekonfigurisao port sto u telekomu moze da uradi jedan od 70 tehnicara...

• Like
Reagovanja: M J
Bilo bi dobro da je 1 od 70.....
Možeš i tv da uzmeš.
Mada cisto sumnjam da će da ti daju, bas mnogo grešaka imaš....

Bilo bi dobro da je 1 od 70.....
Možeš i tv da uzmeš.
Mada cisto sumnjam da će da ti daju, bas mnogo grešaka imaš....

Ovo su parametri nakon moje intervencije na sanaciji loših spojeva... smanjio se dosta broj grešaka... net je stabilan... nema pucanja ni resetovanja rutera...ni ranije nije bilo problema sa netom... nadam se da ću ubediti telekom za NET 50 Mb/s

Pogledajte prilog 243252

ne znam šta da ti kažem. Moj problem pucanja konekciju su "pametno" rešili, spustili mi brzinu na 14/2 i sada ne puca a plaćam 20/2. Problem je kod njih a ne u mojoj instalaciji. Prilikom rešavanja prijave direktno sa ulice dovedena parica do rutera i dalje je pucala konekcija. A ako pogledaš parametre trebalo bi da može 50/2.

Prilozi

• vdsl.jpg
    vdsl.jpg
    68.3 KB · Pregleda: 164
Attenuation od 20 db je baš velika, dobro i ovo radi što imaš.

Nisi pročitao postove koje sam pisao u ovoj temi.
Ako je godinu dana sa 20 db radio net 20/2 ok, speedtest pokazivao oko 18, i sad posle godinu dana sa istom tom vrednosti od 20 db puca konekcija, moja kućna instalacija je u redu, gde je po tebi onda problem?
Da od starta kada sam umesto 10/1 ADSL uzeo 20/2 VDSL nije išlo više od 14, pa ok, takva je linija ne može više od toga i imam izbor ili da koristim 14 a plaćam 20, ili da se vratim na 10.
Ali ako je sa istim parametrima godinu dana radilo ok i sad ne radi, to ne mogu da prihvatim kao normalno uz obrazloženje pa piše DO 20/2

Jasno je gde je problem, tehničari su uzeli tvoju paricu i dali nekom drugom korisniku a ti si dobio ovu sad koju imaš, znatno lošiju.... I to ne možeš da dokazes nikad

Nije att od 20 bas veliki, veci je malo ali nije strasno to... pogotovo kada se uzme u obzir SNR od 17 sto je dobar rezultat... Problem je gotovo sigurno u ploci, koja kada ne radi kako treba prakticno moze i da duplira att i onda se brzina znacajno smanjuje, u ovom slucaju je izvesno da je 14 brzina na kojoj i kad ne radi ploca budu relativno ok podaci linije pa ne puca veza... Kad bi lovio po modemu video bi da cesto ima kratke a nekad i duge znacajne padove vrednosti podataka linije... Nazalost tu nema pomoci...

Da, problem je u ploči. To nema šanse da mi reše. Tako da ili da se pomirim sa ovom brzinom ili da tražim neku alternativu.

ne znam šta da ti kažem. Moj problem pucanja konekciju su "pametno" rešili, spustili mi brzinu na 14/2 i sada ne puca a plaćam 20/2. Problem je kod njih a ne u mojoj instalaciji. Prilikom rešavanja prijave direktno sa ulice dovedena parica do rutera i dalje je pucala konekcija. A ako pogledaš parametre trebalo bi da može 50/2.

Primetio sam Joker da ti je profil 8b? Obicno je svima pa i meni 17a... Mislim da profil 8b nudi nize brzine, mozda je tu problem?

Nazad
Vrh Dno