Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Pozvao sam, eh ta podrška telefonom.
Kaže operater, uh teško bi mogla veća brzina.
Ja pitam, pa dobro a ukoliko bi se prešlo na VDSl, on kaže na to pa onda bi možda moglo ali ne znaju ovako već mora zahtev pa vidite podnesite zahtev, ali to bolje da onda tražite od ptt-a jer kod nas morate zahtev sa migracionim kodom.
Deluje mi čudno da ne mogu da ispitaju brzinu bez migracionog, ali tu informaciju sam i dobio.

Kapiram da kada pozovem ptt da će onda oni da se obraćaju telekomu i da će to da potraje.

edit:
Od pozivanja ptt korisničkog me čim uhvatim telefon podiđe jeza, pa tako nekako je i bilo :) .
Gospođa sa suprotne strane mi je rekla da pročitam podatke za max, rekoh 16000, ona na to kaže, e pa eto, to vam je to, toliki vam je maksimum.
Na pitanje šta u varijanti kada bi se prešlo na VDSL, ne zna, već je iskustvo da klijent potpiše ugovor na 20mb, oni pošalju pa ako im telekom vrati da ne može, ili je brzina manja, onda ne može :) .

Nisam pametan, ja bih sada trebao da uzmem migracioni kod, da dam zahtev, koliko god to trajalo uopšte i da svo to vreme budem bez net-a? I što je najgore ako ne može 20 onda sam eventualno uštedeo 5-6000din godišnje a ostao na 10mbit-a i uleteo u potencijalne probleme koje kod ptt nisam imao. Bezveze.

Poslednja izmena:
Svaki bot u mts poslovnici moze da proveri za broj telefona koliko je udaljen od centrale i koja je potencijalna max brzina.

Tako će i biti, otići ću sutra do botova u poslovnici pa ću da se raspitam :) .

Čisto da vidim o kom vremenskom periodu je reč za proveru, kada im donesem kod, koliko vremena može da protekne dok mi ne uključe net. Mogli bi odmah naravno sporiji pa posle da proveravaju, jedino ne znam na koju brzinu bi potpisivali ugovor, ali videćemo sutra pa javljam kako sam prošao.

Šteta što je ovaj ptt toliko skup, pa kod njih 20mbit-a je suludo skupo.
Izveo sam neku računicu, i za 10mbit-a mi je uz box fiksni na mts-u godišnja ušteda u odnosu na ptt oko 6.300din. Pa makar ako baš ne može 20mbit ipak sam u plusu.

Nema perioda, odmah cim das broj. Samo ako zna kako i/ili hoce da proveri.

Mora to neko stručniji da uradi. Tehničari, uglavnom do 17h.

@SomiKnight Jel si u zgradi, kući, ima li neko vdsl ?

Ne mora, tehnicari mogu detaljno da proveravaju kvalitet linije a svaki bot moze da proveri na kojoj je centrali i koliko je daleko pa samim tim da li moze 10, 20, 50 ili cak 100. Ko od njih kaze da ne moze ili ne zna kako (dakle predjite kod sledeceg, itd. dok ne nadjete nekog ko zna) ili laze.

@Ma®e
U kući sam, ne znam nikoga ko ima adsl, par njih oko mene znam da su kod vektora i tu i tamo kukaju, ali za njih znam i sam.

@antena Ne bih da kažem ni da laže ni da ne zna, jer situacija je sledeća.

Kad sam obnovljao ugovor za tv, bila je akcija za nove 50% popusta. Kaže gospodja, napravićemo da ste novi. Znači imao sam tv i net, već je mereno i imam 50.

Ona u sistemu mene isključi (kao vraćam opremu, neću više tv). Sve to završi, i ona kaže e sad ste se predomislili u sekundi i oćete tv i vi ste sad novi. Krene u proceduru, kad sistem joj nedozvoljava da završi ugovor, mora merenje, i ako sam imao uslugu do pre 2 minuta. Izuzetno je bila fina i posle 16h zove tehničare na mobilni da zamoli da izmere, da me ne ostavi bez tv-a taj jedan dan. Zanimljiv razgovor svakako.

Jel ima nekih pogodnosti za stare korisnike prilikom potpisivanja ugovora za veći net paket? Ako im je jedina pogodnost par meseci po 1 dinar, onda nakon skoro 10 godina kod njih, neću produžavati ugovor, pogotovo nakon fijaska koji sam imao zimus, već ću samo tražiti Net 50, bez potpisivanja ugovora.
A i računam da će optika stići pre isteka novog ugovora, pa je to još jedan razlog zašto ne bih obnavljao ugovor.

Poslednja izmena:
Narode nece optika skorije..... I da se uvede u objekat po zahtevu kosta 200e...

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Moze da se nastavi ugovor na optici, tako su rekli.

@Markic: Ne moraš da produžuješ ugovor ali da znaš da će po isteku ugovora da ti pretplata bude +200 din. A 50 Mbps ako ti i daju bez UO će da te košta 2000 din... a teško da će ti dati.
Meni je istekao ugovor krajem novembra i još se smišljam da li da produžujem ili ne.. tj da li da probam da se "natežem" sa njima da mi daju ugovor od 12 meseci... pošto je u planu da se selim u septembru... čisto da dok se ne odselim ne plaćam bzvz net 2000 din umesto 1800 kao do sad.

Nije nikakav problem plaćati 200 dinara više, ali bar znam da sutra sigurno mogu da vratim opremu i pređem kod drugog provajdera, a ne da me zavlače po mesec dana, a ja ispaštam bez neta.

Mislim da sam video negde ovde ponudu uz UO na 12 meseci... Ta ponuda vazi za one sto obnavljaju ugovor.

Poslednja izmena:
Bio sam do poslovnice, program joj ne nudi veće brzine od trenutnih 10mbit-a, tako da je malo verovatno da bi radilo 20, posle trećeg pitanja kolika je udaljenost od centrale, rečeno mi je 1300m. Kolika je mogućnost da na toj udaljenosti radi 20?
Jedino da rizikujem pa da pređem kod njih sa brzinom 10, i da probam da povećam nakon toga ako je moguće. Očigledno pre toga ni ne mogu da znam da li je ostvarljiva brzina 20.

Eto, sad bar znas da na 50 i 100 mozes da zaboravis. A na 1300m imas jedno 30-40% sanse da ce 20 da radi.

Eto, sad bar znas da na 50 i 100 mozes da zaboravis. A na 1300m imas jedno 30-40% sanse da ce 20 da radi.

Da li je moguce da je i 750m prevelika udaljenost od centrale za NET20 paket? Vec drugi put ih pitam i kazu kako je udaljenost 750m, a ne zele da odobre veci paket od 10.

Zavisi od kvaliteta parice i opreme u centrali. Nekome na toj daljini ne moze ni 20 a nekome bi moglo i 50 da radi...

@antena
30% šanse da će da radi, a 100% šanse da neće :) . Šalim se.
Ali je problem što ukoliko potpišem ugovor, a max je 10mbit-a, onda sam zaglavljen na toj brzini 2 godine bez mogućnosti da pređem na brže.
Mislim, suludo mi je da nema mogućnosti da se pre potpisivanja ugovora provere tehničke mogućnosti. Pa makar i uz mogućnost plaćanja te usluge. Alternativa, dve godine se zakucaš uz brzinu koju ne znaš kolika je.

Što više razmišljam to me više nervira ova birokratska zatvorenost. Odoh ovih dana od komšije do komšije da se raspitam za vektor i da se nadam da su se išta popravili u odnosu na pre.

@antena
30% šanse da će da radi, a 100% šanse da neće :) . Šalim se.
Ali je problem što ukoliko potpišem ugovor, a max je 10mbit-a, onda sam zaglavljen na toj brzini 2 godine bez mogućnosti da pređem na brže.
Mislim, suludo mi je da nema mogućnosti da se pre potpisivanja ugovora provere tehničke mogućnosti. Pa makar i uz mogućnost plaćanja te usluge. Alternativa, dve godine se zakucaš uz brzinu koju ne znaš kolika je.

Što više razmišljam to me više nervira ova birokratska zatvorenost. Odoh ovih dana od komšije do komšije da se raspitam za vektor i da se nadam da su se išta popravili u odnosu na pre.

Uzmi prvo bez ugovora i probaj.

@Ma®e
U pravu si, tako ću i da uradim, pređem na mts bez ugovorne obaveze, pa kako bude, ako bude brže super, ako ne onda ću da vidim za dalje, a pri tome nije veliki izdatak (u stvari sada vidim da je 1000 din ali opet bolje i to nego da zaglavim dve godine na 10 ), eventualno sam jedan dan bez net-a dok ne prebace kod njih. Hvala, pozdrav, javljam nadam se za par dana kako je ispalo.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Ja ne znam zašto toliko bespotrebno mozganje dali da rizikujete pa net 20 zbog 4 meseca po 1 dinar ukupno ispadne i jeftiniji 1416 din tako da ništa ne gubite a možda dobijete koko toko veću brzinu od 10 Mb/s čak se isplati rizikovati i sa net 50 ukupna razlika u ceni je samo 4 dinara net 10 1420 din net 50 1424 din.

Mozda da si uzeo vazduh u nekom trenutku dok si pricao, mozda bih te nesto i razumeo...

Ja sam uspeo da dešifrujem :).
Cena je sa tim popustima za 1din na mesečnom nivou ista za sva tri paketa, 10,20 ili 50mbit-a mesečno ispadnu oko 1420din.
Kada se uzima net u box paketu onda su različite cene, mada je realno mala razlika.

Mozganje je iz razloga što meni cena nije bitna, poenta je u tome može li brže od 10mbit-a, da može uzeo bih i 20, kao i 50mbit.
Ali ja to ne znam dok ne uzmem net kod njih, pa ili rizik da se dve godine ostane na 10mbit-a, ili da se plati 1000din i proba bez UO.

Nisam pričo nego piso a nema šta da bude nejasno nego izgleda od sporog interneta uspori i razmišljanje pa se neke stvari teže razumeju pa ajde da ti razjasnim net10 je 1549 din mesečno i imaš 2 meseca po dinar i to ti ukupno dođe na kraju prosek cene od 1420 din isto tako net20 košta 1699 din mesečno ali imaš 4 meseca po dinar pa tako krajnji prosek ispadn da je 1416 din a net50 je 1799 din mesečno i imaš 5 meseci po dinar tako da i tu krajnja prosečna cena ispadne 1424 dinara tako da što se tiče novčanog dela neplaća se ništa više ako rizikuješ sa većim net paketom a u brzini interneta krajni rezlutat gore od onog što sad imte ne može biti a možda dobiješ nešto više prelaskom na veći paket.Sad opet razumem opet i logiku pošto bi i ja tako verovatno isto tako razmišljo što imam samo npr 14 Mb/S a plaćam za 20 ali kad se sve stavi na papir krajnja računica što se novčane strane tiče je jasna neplaća se ništa više uzo net10 ili uzo net20 pa čak i ako hoću da ti odobre na tvoj rizik i net50 za 4 dinar razlike u ceni treba izvući maksimum onog što možeš da dobiješ. Ali opet košto rekoh razumem našu logiku i frustraciju koja se tom logikom dobije zašto kad imam net50 ne mogu da imam svih 50 Mb/s nego samo npr 38 Mb/s koju ovde svake nedelje neko pita zašto plaćam ovo a imam samo ovo ili daje parametre pa pita da li može da dobije više po tim parametrim. Znači ako ste voljni da rizikujete i ako vas krajnji rezlutat brzine interneta koji nakraju dobijete neće nervirati što se novčane strane tiče on nepostoji.

I kakve sve to ima veze s tim sto ce da proba bez UO? Da mu nece mozda zabraniti posle mesec-dva da potpise UO?

Zato što u praksi i ako imaju cenovnik za to koko šta košta ako nemaš UO ne znam što ali ne daju ako već koristiš internet a nemaš UO da pređeš na veći paket bez UO. A i moj post je osim njemu ko odgovor namenjen svima onim koji osim mts nemaju ni jednu drugu opciju a optika im u dogledno vreme nije blizu ili nikad ni neće stići do njih da što se tiče novca da ih ništa neće koštati ako im daju da uzmu veći paket od net10

@jok: Nema tu šta da se rizikuje, potencijalni korisnik pita "jel može taj paket" i odgovor ne može da bude "uzmi pa probaj, pa vidi"... nego tehnička služba Telekoma je ta koja treba da zna i ispita šta može a šta ne može (pod uslovom da potencijalni korisnik već ima fixni kod njih, ne mogu ni oni iz vazduha da vade zaključke... mada u normalnijoj / uređenijoj državi ni unapred postojanje fixnog ne bi moralo već bi dovoljno bilo "molim vas recite nam vašu adresu/lokaciju"). I onda korisnik kaže "hoću, neću"... ako neće ode kod drugog... ili češće je situacija da ostane kod drugog (da se raspitivao da li može da dobije bolji i stabilniji net kod Telekoma nego što sad ima kod SBB/Kopernikus/Orion/ko god") jer dođe do zaključka "bolje kod SBB 60 Mbos koji od 18h ili kad padne jača kiša postaju 25 Mbps, nego kod Telekoma 10,12,14... non stop tj nikad preko toga neće moći".

Pošto je ovo ipak Srbija zato pametni ljudi gledaju da "testiraju" uslugu bez UO, ugovor na neodređeno pa ako se ispostavi da to nije to onda se ne čeka 2 godine da se traži bolji provajder i bolji net. Pod uslovom da imaju fixni već naravno... samo ludak bi pristao da mu prvo uvode fixni, pa tek onda omoguće net da koristi bez da ima korisnik ikakve indikacije o tome kakvu brzinu interneta može da očekuje.

Vrh Dno