Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Ne, zato i izleda drugačije...

Ali kao što opisah neke čudne stvari se dešavaju oko sistema i naloga.

Evo ga i prvi Novembar, ali ništa od novih vdsl paketa ili cenovnika za optiku. Neko je pustio buvu na temi da će biti od prvog novih vdsl paketa. Mada videćemo, možda bude do kraja godine.

Izgleda da su mi problem svakodnevne prekide neta, rešili.
Promenjena je parica od centrale do kuće i brzina neta je spuštena sa 20/2 koliko plaćam na 16/2 i od tada nemam prekide neta
Showtime Start 136 h 57 min 51 s

Izdržaću sa ovom brzinom do kraja UO (maj 2018.) a posle ću da vidim šta ću i kako ću.

@Joker
Bar su ti nesto odradili...
Bolje i par megabita neta manje, samo da je stabilan.

Da, naravno. Bolje i ovako nego 20/2 a da svaki dan puca.

Evo ga i prvi Novembar, ali ništa od novih vdsl paketa ili cenovnika za optiku. Neko je pustio buvu na temi da će biti od prvog novih vdsl paketa. Mada videćemo, možda bude do kraja godine.
Nije buva, to su preneli ljudi reci tehnicara. Trebalo je da vec nesto urade po ovom pitanju zvanicno, ali za sada samo nude nezvanicno u zgradama gde moze da se dobije optika. Ne zele da ponove fijasko sa VDSLom (gomila trazi, gomila ne moze da dobije, i samo gubi vreme zaleci se ;))

• Like
Reagovanja: M J
Drugari treba mi pomoc,zelim vdsl ruter zxhn h168n da povezem sa tl-wr841hp preko wan-a lan cat5 kablom,jel moram da zovem telekom za ppoe user pass da mi daju ili postoji neka druga opcija?
PoZz!

Nije buva, to su preneli ljudi reci tehnicara. Trebalo je da vec nesto urade po ovom pitanju zvanicno, ali za sada samo nude nezvanicno u zgradama gde moze da se dobije optika. Ne zele da ponove fijasko sa VDSLom (gomila trazi, gomila ne moze da dobije, i samo gubi vreme zaleci se ;))

Mogu da puste malo veći upload na vdsl paketima, pa onaj ko može uzeće, svakako oni koji mogu manje time ništa neće dobiti. Ja po ruteru mogu 140/35 Mbps, a bilo bi mi dosta i 10 Mbps kolo Aca. Mada sam srećan što mi nisu dirali UB od 5 Mbps.

Ima li najava neke nove promocije za NG, ističe mi ugovor sad, pa sam u dilemi da li da se vezujem na još godinu dana po istim uslovima ili da čekam...

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Nisam siguran da sad nude internet uz ugovor na 12 meseci. Moze bez UO van BOX-a, i sa UO u okviru BOX-a ili van istog.

Kako se ostvaruje internet bez ugovorne obaveze ? Konkretno, uzeo bih internet na 2 meseca, do sada je korišćen samo fiksni telefon bez interneta.

Poslednja izmena:
Podnesi zahtev za net, telefonom.

Plaća se 1000 dinara, ako se ide bez uo.

Izgleda da su mi problem svakodnevne prekide neta, rešili.
Promenjena je parica od centrale do kuće i brzina neta je spuštena sa 20/2 koliko plaćam na 16/2 i od tada nemam prekide neta
Showtime Start 136 h 57 min 51 s

Izdržaću sa ovom brzinom do kraja UO (maj 2018.) a posle ću da vidim šta ću i kako ću.

Aaaaaa ne, petnaestak dana je bilo ok, sad po starom. Puca svaki dan barem jednom. Prijavio smetnju sad su mi net smanjili na 14/2 ahahaha ako još neki put prijavim doći ću do 2/2 :d
Dobio sam odgovor od ratela, telekom je rekao da mu je potrebno dodatno vreme da bi sve ispitao i onda će im odgovoriti. Znači nije im dovoljno pet meseci da ustanove u čemu je problem.

• Like
Imam problem sa internetom kada se na ruter HG630 bezicno poveze Iphone 6.
Naime, imam ugovor 50/2 i internet radi normalno dok se Iphone ne poveze. Kada se ovaj telefon poveze, tada dolazi do prekida interneta i drasticnog smanjenja brzine.

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Nazalost, rekoh ti ja, gomila nesposobnjakovica koji nista ne rade...
Postoje tacno TRI stvari koje mogu da ti prave problem, kucni modem, parica i ploca u centrali.
Prve dve su sredili a trecu nece/ne znaju/nemaju drugih ploca i slikaj se.
A da su iole zabrinuti za korisnika sa toliko snage koliko su potrosili da promene bakarnu paricu mogli su da ti provuku fiber vlakno ako nista drugo i oni da testiraju malo i mirna Backa (i bukvalno :D)
Ako si dovoljno blizu Radijalca cuo sam da ce tamo da razvlace optiku sledece godine jedna nova firma i da ce im biti jako konkurentne cene, cak i u odnosu na Sat trakt.

Nema ploča u centrali tako kažu, videćemo šta će sad da odrade, verovatno ništa :(

Na radijalcu optiku provlači Tippnet.
Ma ko god provuče, imaćeš bolje resenje i jeftinije nego nesposobni telekom.

I jos jedna stvar, ja sam prosao golgotu telekonja prosle zime kad mi je svako veče u toku noci blokirao port na centrali, i morali su resetovati svaki put ploču.. Ali je to bilo uglavnom tako da odrade tek oko 14h tekuceg dana.. ali ako sam zvao u petak, nisam imao net do ponedeljka hah..

Poslednja izmena:
  • Like
Nisam na radijalcu, okolina Gajeve ulice. A tu neće skoro neka optika koliko znam.

Zvanicno, tek kad si u Trlekomu i podneses zahtev, mozes znati. Jedino ako imas vezu u samoj centrali.
Ne cuvaju ti nista. Ako ima dobijas odmah, a ne da se cuva m:)

Sticajem okolnosti sam danas isao do poslovnice MTS-a da mi daju kopiju racuna za fiksni koga nisam dobio kad mi je prodavac iz poslovnice uzeo podatke da posalje upit tehnickoj sluzbi da li imam slobodnih portova u IPAN-u za VDSL (50/2) koji je u mojoj zgradi i ako jos ne mogu da predjem jer mi je ugovor kod EUnet-a do maja sledece godine. Samo se nadam da ce biti tada slobodnih. Ako ne bude bilo tacno da se ubijem od muke a maltene sedim na IPAN-u. Jedino ako je ostalo par portova pa da lepo raskidam sa EUnet-om ali bi me to kostalo u razlici koju neplacam zbog popusta.

• Like
Sticajem okolnosti sam danas isao do poslovnice MTS-a da mi daju kopiju racuna za fiksni koga nisam dobio kad mi je prodavac iz poslovnice uzeo podatke da posalje upit tehnickoj sluzbi da li imam slobodnih portova u IPAN-u za VDSL (50/2) koji je u mojoj zgradi i ako jos ne mogu da predjem jer mi je ugovor kod EUnet-a do maja sledece godine. Samo se nadam da ce biti tada slobodnih. Ako ne bude bilo tacno da se ubijem od muke a maltene sedim na IPAN-u. Jedino ako je ostalo par portova pa da lepo raskidam sa EUnet-om ali bi me to kostalo u razlici koju neplacam zbog popusta.

Ako ti je IPAN u zgradi onda ne brini sigurno je isplanirano tako da ima slobodnih portova i više nego što ima stanova!
Ti lepo sačekaj kraj ugovora sa Eunetom ili raskini ugovor i plati penale pa od ta dva šta ti najviše odgovara!;)

Ako ti je IPAN u zgradi onda ne brini sigurno je isplanirano tako da ima slobodnih portova i više nego što ima stanova!
Ti lepo sačekaj kraj ugovora sa Eunetom ili raskini ugovor i plati penale pa od ta dva šta ti najviše odgovara!;)

Danas mi javili da ima slobodnih portova. Posto daju prvih 5 meseci za dinar mogu posle nove godine da raskinem i taman koliku u ceni sto raskidam "nadoknadio" bih za taj jedan dinar sledecih 5 meseci ili sto ti rece i sto cu najverovatnije da uradim da sacekam maj i lepo predjem na MTS-ov VDSL. Pitam ja jos danas tog prodavca kolika bi bila brzina i koliko bi uopste gubio posto mi je u prizemlju IPAN on rece kao iz iskustva oko 45 Mbps bi bio DL. Ja ostao u cudu. Cekaj na rastojanju od IPAN-a do mog stana je nekih ajd da kazem 14 m (racunam po spratu 2.5m i visoko prizemlje oko 4m) a gubi se 5 Mbps?

Poslednja izmena:
Danas mi javili da ima slobodnih portova. Posto daju prvih 5 meseci za dinar mogu posle nove godine da raskinem i taman koliku u ceni sto raskidam "nadoknadio" bih za taj jedan dinar sledecih 5 meseci ili sto ti rece i sto cu najverovatnije da uradim da sacekam maj i lepo predjem na MTS-ov VDSL. Pitam ja jos danas tog prodavca kolika bi bila brzina i koliko bi uopste gubio posto mi je u prizemlju IPAN on rece kao iz iskustva oko 45 Mbps bi bio DL. Ja ostao u cudu. Cekaj na rastojanju od IPAN-a do mog stana je nekih ajd da kazem 14 m (racunam po spratu 2.5m i visoko prizemlje oko 4m) a gubi se 5 Mbps?

Ne bi imao baš toliko malo 45Mb/s, to bi onda za VDSL2 baš bio veliki gubitak. Pogledaj slike ovih što su na VDSL2 i videćeš da neki izvlače i nešto malo više preko 59Mb/s!
Ako si udaljen od IPAN-a toliko koliko kažeš radiće ti to super ništa ne brini! :)

Poslednja izmena:
Bilo bi oko 47 Mbps . Overhead na VDSL-u je oko 6%. I to nema veze sa razdaljinom već kako je "informacija upakovana". Ako se ruter "sinhronizuje" na 50 Mbps (= port je konfigurisan na tu brzinu) nema teorije da će da ostvariva brzina bude 50. Ljudi koji imaju "punu brzinu"/"nemaju" gubitke su na Box paketima gde se veza uspostavlja na brzini od 54, 60, 66 ili koliko god Mbps pa se onda limitira za internet na 50.

@zexoni70 Udaljen sam otprilike toliko. U prizemlju je IPAN a ja sam na 4. spratu.
@shamanNS Hvala ti na ovoj informaciji. Nisam znao. Tih 47 je malo vise nego duplo koliko sad imam (20 Mbps)

Poslednja izmena:
Pa realno nemaš ni tih 20 ako je u pitanju ADSL :d Za ADSL je "overhead" još veći (nešto tipa 15% :D ).

Na ADSL 2+ sam. U svakom slucaju koliko god je sad menjacu ga na prolece za vece brzine ako vec mogu. :) EUnet mi ne moze ponuditi bolje od ovog sto sad imam.

Poslednja izmena:
Za otkazivanje adsl/vdsl-a, uz vraćanje opreme,može u bilo kojoj poslovnici ili?

Vrh Dno