Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Za jedno zensko sve zivo znas :) Gde su nam u Pancevu razvukli optiku, nisam primetio mada nisam nikad preko dana u PA :D

Ma bre kakvo žensko :D

Vukli su optiku od početka vojlovice, kroz Starčevo, Omoljicu i završavaju u Kovinu...Radnici kažu da pojačavaju Kovin ali i po selu ostavljaju kao 5,6 razvoda nekih...

Ukoliko zatražim ukidanje CG NAT-a dali to podrazumeva dodelu statičke ip adrese i doplatu za istu ili ne?
Nebih želeo da nagomilam još troškova na račun a bilo bi poželjno da mogu da otvorim neke portove.

У последње време се пише да више не скидају нат на захтев, изгледа да и они иду на доплате за статичке.

• Like
Reagovanja: M J
Je li uspeo neko da dobije veci upload kod ovog Telekonja

Pustili mi 16/2 ,trazio da povecaju upload barem na 3m kao kompenzaciju za smanjeni download ali nista

Zvala me neka salterusa sa pricom kao nema takve ponude,ne moze da se poveca

Na probnom sam periodu od 2 meseca,mogu kad hocu da vratim opremu i raskinem ugovor

Sad dal pretiti raskidom ugovora ili juriti neku vezu da radnik odvrne u centrali malo

Treba mi upload,download mi nije bitan

Ako jos nisi vezan ugovorom, idi do VIP korisnickog centra i vidi da li imas mogucnost za 4G kucni internet. Nemam iskustva sa njima ali ako imas dobar signal i treba ti brzi upload (ako se igras preko neta, isto nisam siguran kakav je ping) paket kucni net 3 imas 40/6 plus neogranicen protok za 999 din prvih 12 meseci i 1699 din za sledecih 12... A koliko vidim na temi ovde na forumu, mozes da trazis i da probas njihov net na 24 sata sa onim malim usb modemom. Malo mi je glupo preporucivati mobilni net a imas mogucnost preko kabela tj parice, ali to je nasa realnost, TS je ogroman i inertan sistem pa i ovde gde su postavili isturene stepene, ko zna kad ce krenuti prikljucivanje na iste, a da ne pricam o katastrofalnim upload profilima. Minimum za ovo vreme bi trebalo da bude nekih 5:1 tj paketi 10/2, 20/4, 30/6, 50/10 itd.... Ovi nasi vajni "menadzeri" su u stanju i firmu u najprofitabilnijoj delatnosti da uniste.

Selo pored Pančeva :D

Nadam se da ce ti sto pre skratiti paricu priljucenjem na istureni stepen... A za ftth mislim da je mrka kapa u sledecih jako puno godina (10-20), pogotovo sto je selo u pitanju sa malom gustinom populacije. Ali i ovako ce ti biti kvantni skok sto se tice kvaliteta linije i mogucih brzina....

У последње време се пише да више не скидају нат на захтев, изгледа да и они иду на доплате за статичке.

Kako sad biti siguran? Ja planiram da pređem na VDSL ali ako je ovo tačno onda mi se ne isplati.

Zavisi na koga naletis. Ako je neko malkice upucen i voljan da pomogne, oni ce otvoriti port koji ti treba (nece sve, ali dovoljno da ti radi ono sto treba). Skidanje sa CG-NATa mislim da vise ne rade u potpunosti.

Novi VDSL korisnici skoro sigurno padaju na CG-NAT. Ali pitanje je da li ces uopste moci da dobijes VDSL, jer u mnogo centrala nema portova mesecima, negde i godinu+ (kod mene recimo, oba IS u Gundulicevom Vencu su zatrpana).
U sustini ne moras previse da brines, jer nije to SjBB. Podneses zahtev za VDSL, moguce da i dalje moze proba 2 meseca za dinar (vazila je samo za one koji nisu imali DSL ikada).
Pa i da nema vise toga, mozes uzeti bez obaveze, probas na kratko da li radi i to je to.

Kod svih drugih operatera (osim mozda bas manjih, koji vrlo malo delova pokrivaju) je vec poznato da nema sanse za javnu adresu, tako da nista ne gubis cak i da te nabace na CG-NAT :( Jedino ako si kod nekog manjeg gde jos ne forsiraju, ali i oni ce relativno skoro morati.

@LostInTime, kako prvih 12, drugih 12? Odakle taj popust na KN3?

Meni istice ugovor u martu ili aprilu 2018 , nadam se da ce se neko pojaviti sa ponudom za 50/25 rado bih dao 1500din za tako super deal [emoji16]

Muka mi je od telekoma, mogu oni najbolje ali nece.. radije bibda deru svoje korisnike do gole koze.

Sent from my Nokia 5

Kod svih drugih operatera (osim mozda bas manjih, koji vrlo malo delova pokrivaju) je vec poznato da nema sanse za javnu adresu, tako da nista ne gubis cak i da te nabace na CG-NAT :(

Kojih to SVIH drugih?

Tri najveća ADSL operatera posle Telekoma su Orion, Eunet i Beotel. Svi oni ne daju javnu adresu?

Da nisi hteo da kažeš "veći kablovski operateri" umesto "svi drugi operateri"?

Poslednja izmena:
Beotel je mali naspram MTS/SBB/RV/Orion, na njih sam mislio.
EUNEt je deo SBBa sada valjda? Znaci nema javne adrese. Za Orion sam mislio da ne daju.

@Dejan, tu cenu za taj net neces videti u ovoj zemlji. Mislim mozda vidis za net, ali ces morati da dodas za TV/tel.
Nije da Telekom nece, nego im ne daju, jer se smatra da drzava mesa prste u biznis :( Mislis ne bi "neko" rado ubacio optiku svugde, uzeo novac za radove (ugradio se jos i u svaki ugovor), i baskario se na Bahamima :)

Beotel je mali naspram MTS/SBB/RV/Orion, na njih sam mislio.
EUNEt je deo SBBa sada valjda? Znaci nema javne adrese. Za Orion sam mislio da ne daju.

Ajmo ovako pošto pričaš napamet. Najpre da vidimo koji su to najveći provajderi u Srbiji prema poslednjem objavljenom RATEL-ovom kvartalnom izveštaju:

KbkVCEe.png

Najveći provajder posle Telekoma i SBB-a je Orion, koji drži ukupno 4% tržišta (2+2). On daje javnu adresu.

Svi naši korisnici HOME paketa dobijaju javnu dinamičku IP adresu.

https://oriontelekom.rs/podrska/faq/

Taj Vektor za koji si se toliko uhvatio drži 2% tržišta, koliko i Pošta i Sat trakt. Oni koliko znam nemaju CG NAT.

Ostali su od onih s udelom od 1% i većim Eunet i Beotel, koji takođe po svim meni raspoloživim podacima daju javne IP adrese.

Pritom Eunet kao provajder nema nikakve veze sa SBB-om. SBB je kupio hosting, ne i provajding. Zanimljivo je da je provajding (zvaničan naziv firme Yunet International doo) prema APR-u u većinskom Telekomovom vlasništvu (62% udela).

Dakle, od 8 najvećih provajdera 3 (Telekom Srbija, SBB i Radijus vektor) ne daju javne adrese. To je baš daleko od "svih". IKOM naravno nisam računao kao zasebnog provajdera jer je njegovo ukidanje u toku.

Poslednja izmena:
Cek, jel moze da se desi da nas dugogodisnje korisnike prebace na CG-NAT? Ja ionako teram njihov modem samo kao bridge - tj. modem. E sad kontam da bi mogli i na njihovoj strani core opreme da umesto ovog javnog pool-a adresa prosto stave privatni opseg i time postignu dupli NAT. Moj ruter preko modema u bridge modu bi tako dobijao neku adresu iz privatnih klasa koja normalno nije vidljiva spolja.

@Ewf, pa ako svi sem SBB i MTS imaju 4% i manje, onda i jesu manji :)
Ali ako EUNet i Beotel daju javnu, onda je nebitno, jer ko moze DSL kod MTSa moze i kod druga dva.

@Love, vec rade to, samo u talasima.

Meni istice ugovor u martu ili aprilu 2018 , nadam se da ce se neko pojaviti sa ponudom za 50/25 rado bih dao 1500din za tako super deal [emoji16]

Muka mi je od telekoma, mogu oni najbolje ali nece.. radije bibda deru svoje korisnike do gole koze.

Sent from my Nokia 5
Pa sta te koci ako i ranije dobijes mogucnost za 50/25 sto bi cekao mart/april 2018?
Ne kapiram?

Jel ti citas sta pisem!?

pod ugovorom sam do tada, a zelim ako ts ne omoguci te brzine da predjem kod nekoga ko moze .... kraj price.

Sent from my Nokia 5
Pa citam zato mi i nije jasno.
Zato te i pitam sta te sprecava da uzmes "nove" brzine?
Kakve veze ima sto si pod ugovorom, ti mozes da menjas brzine care bre sutra se pojavi ta brzina koju zelis, ti tehnicki mozes da je imas recimo, odes i promenis brzinu, nastavis trenutnu UO zato mi nije jasno sta pricas i komplikujes?

Pa citam zato mi i nije jasno.
Zato te i pitam sta te sprecava da uzmes "nove" brzine?
Kakve veze ima sto si pod ugovorom, ti mozes da menjas brzine care bre sutra se pojavi ta brzina koju zelis, ti tehnicki mozes da je imas recimo, odes i promenis brzinu, nastavis trenutnu UO zato mi nije jasno sta pricas i komplikujes?

Nece da moze ako je pod ugovornom obavezom koja u sebi sadrzi bilo kakvu promociju.

• Like
Hoce da moze.
Ja sam pitao i rekli su da moze, imam promociju 5 mes free na box paketu ;)

Moze da se menja brzina (navise).

Ne moze da ode ako TS ne ponudi.

Ja sam na 5 meseci za dinar NET50 i htedoh da prebacim na 100, ne moze. Tako da ne pricaj neistine porfavor !

Ne moze jedino ako nemas liniju za 100Mbps, drugih ogranicenja nema.

• Like
Daj bre sad cemo da se "ubedjujemo" pola strane da li moze ili ne moze jer jedan koji ne zna tvrdi suprotno i onda nastane off, ali u svakoj temi je tako bas citam 5 njih kazu jedno a onda se javi neki "pametni" pa kaze suprotno i onda neretko i po par strana ludilo od postova, nije mi jasno sto to ljudi rade ali ajde nismo svi isti.

Naravno da moze ako je tehnicki moguce, ne nasedajte na te fore sto kaze covek da ne moze to su u najmanju ruku neistine sto miki pise da ne kazem nesto gore.
Dakle moze sto rece @alfaunits na vece brzine bez problema u toku UO, zasto bi vam branili da uzmu vise para to ni zdravorazumski nije logicno a nije ni istinito to svakako.
A sto se tice toga da ti nisu dali, nisu iz teh razloga ne zato sto ne moze papiroloski ili sistemski.

Miki je mogao 100ku, valjda, tehnicki.
Ali mozda je on naisao na nekoga u CCu ko je samo pogledao flag "ima UO", pa ne da nista. Ili ako je skoro pokusao da podnese zahtev, dobio bi "morate imate opticku mrezu" ;)

Imam problem sa protokom neta (wifi veza) na tvu. Dok sam imao net 10, sve je šljakalo iz prve, govorim za youtube, sada na net 50, imam očitavanja sa zamrzavanjem slike i tona na klipu od pet minuta, a ne nešto veće da pustim. I kad pusti, to je rezolucija ne daj bože. Na telefonu speed test pokazuje 32Mbs. IŠta može biti problem?

Poslednja izmena:
A na telefonu jel secka na wifi ?

Probaj da povežeš kablom tv sa modemom, pa probaj

A na telefonu jel secka na wifi ?

Probaj da povežeš kablom tv sa modemom, pa probaj

Pa i na telefonu se muči. Razmišljao sam da povežem kablom ali to iziskuje još dodatnih 15 metara kroz kuću i plafon ali moraću izgleda. Nego, šta tu može da zeza ako pokauzuje sasvim solidan protok preko wifi na speedtestu? Da li je do modema?

Vrh Dno