Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Koja je vasa preporuka za novi ruter, hteo bih da im vratim ovaj matori HG 655b, nikad nisam bio zadovoljan wifi-jem sa njim, pa posto sam po treci put zaredom produzio ugovor sa mts-om sad bi hteo novi ruter.
Koji da im trazim?
Preko 42 nikad nisam izvukao od 50.

Ja sam imao oba, HG630 mi se pokazao bolje, ali nije to nesto mega, kao sto je bila razlika HG532e vs. ostalo.

Ljudi, ako moze neka pomoc, jer ja cu od ovih "strucnjaka" iz Telekoma da poludim...:wall::wall::wall:
Sve pocine nakon sto sam trazio veci/brzi paket. Do tada sam imao ADSL na 10/2 i to je radilo bez problema...
Trazio sam 50/2, ljubazna teta u poslovnici mi odgovorila da nema mogucnosti, ali da moze 20/2. Uzmem taj paket, dobijem novi modem (H168N V3.1), povezem sve i krece haos:
Pogledajte prilog 225370

Po speedtest.net-u download nikad (u proteklih 20 dana) nije bio veci od 5 Mbps, a upload je ok (1.8 - 1.9), pritom to nikad nije stabilnih 5, vec 2 - 3 - 2 - 4 - 5 - 4... Na WiFi-u isto...

Dolazili 5 puta, merili (i "utvrdili" da moze 19, ali posle "drugim merenjem" da moze 16 Mbps), menjali modem (isto 168), obarali download (na kraju ostalo 14), cudili se kako su mi "na toj daljini" dali 20/2... Ja promenio uticnicu, kablove od uticnice do splitera i modema (1m), spliter, kabl do kompa...
Proslo 20 dana i nikakva promena, ali nikakva. Plus ta nestabilnost mi potpuno nije jasna - bude 5 Mbps, za sat vremena 2, za dva sata 3...
Pre toga sam na ADSL-u imao konstantnih 8.5 - 9 Mbps.

Ne znam vise sta da radim. Da li ovo moze ikako da se ispegla (zivim u zgradi u centru grada na 500 m od centrale), ili da trazim da me vrate na ADSL??? U sustini, ne znam da li su mi menjali port, ili nesto slicno, jer nisam siguran da bi i ADSL pri ovakvim parametrima radio kako treba...

Traži da ti uključe interliving. Trebalo bi da se popravi stabilnost linka. Čudi me da to nisu sami uradili. Obično uključuju kada je loš kvalitet linije.

Nemam, dakle taj HG 630 je bolji od HG 655b?

Sent from my SM-N935F using Tapatalk

Ako tražiš nov ruter, pitanje je da li imaju uopšte nove HG630 i da li daju polovne.
Duki je dobio polovan pošto na njegovoj lokaciji planete nisu usaglašene da bi ZTE radio :D

Očekuj ZTE ako menjaju, odnosno ako neka strana isnistrira na zameni. Ako ne menjaš brzinu, skuvaj ljudima kafu i isprobaj kako radi ZTE. Sve to vidiš za 15 minuta, najbolje dok su tvoji zarobljenici i nema puštanja na slobodu dok ne proradi.
Realno, sa Intracom Jeet Speed-a (valjda se tako zvao) su mi prebacili na ZTE i ništa mu ne fali.

Ma meni sve radi, nego zelim da menjam za novi ruter, eventualno zamerka sto nikad vise od 42 nisam izvukao na speedtestu, dok preko kabla bude stalno 50 pa i malo vise.
Dakle sve radi ali mislim da je wifi antena slaba.

Nemam, dakle taj HG 630 je bolji od HG 655b?

Jeste. Ali nije neka velika razlika.
Svi VDSL ruteri kod Telekoma imaju slabiji wifi od HG532e recimo (koji je ADSL modem). Pre ce biti zagusenje u etru, koje moras svojim ruterom srediti nego sto ce ti zamena pomoci :(

Poslednja izmena:
Sad sam primetio da mi skresase brzinu na 20mbps iako u ruteru pise sve normalno kao do sad :/ Jedva cekam da vidim sta ce da mi kazu "operativci"
Capture.JPG

Poslednja izmena:
Nemam pojma, na vezi sam, videcu sta ce mi kazu

Jesi resetovao modem, mozda je nesto zabagovao

Naravno, to se prvo radi :D mislio sam i da nije nesto do kompa neki limit ali i na mobu preko wifia isto samo 20mbps, prosledjeno je dalje ovima na terenu pa ce da mi jave sta se desava, ova riba u telekomu nema pojma

Hvala stopke, mada nije mi jasno sto su limitirali kad do sad koliko imam vdsl nikad nisam imao problema ni sa pucanjem veze ni sa gubitkom brzine.

Jeste. Ali nije neka velika razlika.
Svi VDSL ruteri kod Telekoma imaju slabiji wifi od HG532e recimo (koji je ADSL modem). Pre ce biti zagusenje u etru, koje moras svojim ruterom srediti nego sto ce ti zamena pomoci :(
Zagusenje sam sredio, nije to problem, sam sam na kanalu i nema puno wifija oko mene.
Pa jel neko dosao sa wifijem do 50 i kojim ruterom a da je vdsl.

Imao sam na oba i 50, ali je lakse na HG630, i ako ne moze nijedan, ipak je bolji signal na HG630 (imao sam mogucnost da oba setam na vise lokacija i isprobavam).

Tamo gde nema zagusenja, oba su bez problema dostizala 50 na wifi (u stvari i vise, posto sam imao 100 jednog meseca za koriscenje). Ali tamo gde je UniFi ubio etar, HG630 se bolje pokazao, ali ne moze komotno 50 po celom stanu :( (imaj na umu da ni ruteri <100e nisu mogli tamo da postignu takve brzine kada sam ih povezao u bridge, jedino je Xiaomi WiFi Router 3 radio, ali zbog 5GHz)

Hvala @alfaunits to mi je trebalo za informaciju tvoja potvrda da je jedan ipak bolji od drugog sto se tice wifija, ma kad merim bukvalno ga stavim do rutera, pa nisam ni mislio da odem u cosak stana gde je najdalje iza svih zidova i da imam 50.
Moram da zovem 0800 pa da trazim novi ruter takva je procedura.

Kako se brzo, čovek navikne na dobro, pa bi za mesec dana odmah sve još bolje :)

Oće da daju, ali mora da se plati :)

Bio bih zadovoljan i sa Huawei AC HG-om. 2.4GHz etar je urnisan kod mene otkako je pilicar zvani SBB pustio Unifi.

HG659b/HG659/HG635 su radjeni za potrebe VDSL/ADSL ISP-ova, samo da nabace MTS-ov firmware i da ih dele korisnicima. :)

Nije potreban AC za 5GHz.

@vladavina
Prosek oko 40 mb/s bude i 45 a bude i 36 na HG630 . Dok onih dana kada sam imao zte168 je bilo 45-46 mb/s al sam samo nekoliko puta probao .

@alfaunits zte 168 ima bolji wifi malo bolju antenu vise dobaci . Na hg630 imam signal do 20m dok na zte bude preko.

Ja sam stavio sada (koji mesec tj.) HG630 na pola metra od laptopa, u dnevnoj, nema direktno vani bez opstrukcije "vidno polje". Hvatam signal 50m ispred mog stana i normalno mi radi net ;) A to je u zagusenom UniFi kraju.

Kod moji, u kuci, znaci etar cist okolo skoro skroz, imamo domet 5 kuca ispod maltene, 100m skoro.

U oba slucaja mislim na domet kada net i dalje radi, sam wifi ostaje nazalost jos 20+m ukljucen (ali net ne radi). Kazem nazalost, jer mi ne povlaci 4G automatski ;)

Poslednja izmena:
Ma kida 630 [emoji3] na par hiljada kvadrata, par hiljada metra kablova [emoji3] , doduse uz par rutera [emoji3]

Ako tražiš nov ruter, pitanje je da li imaju uopšte nove HG630 i da li daju polovne.
Duki je dobio polovan pošto na njegovoj lokaciji planete nisu usaglašene da bi ZTE radio :D

Očekuj ZTE ako menjaju, odnosno ako neka strana isnistrira na zameni. Ako ne menjaš brzinu, skuvaj ljudima kafu i isprobaj kako radi ZTE. Sve to vidiš za 15 minuta, najbolje dok su tvoji zarobljenici i nema puštanja na slobodu dok ne proradi.
Realno, sa Intracom Jeet Speed-a (valjda se tako zvao) su mi prebacili na ZTE i ništa mu ne fali.
Da javim i ovo posto sam vec pitao i dobio kokretne odgovore red je i da obavestim sta sam uradio.
Juce(nedelja prosto ne mogu da verujem da rade na terenu i tim danom, to je novina bar za mene) su dosli iz Telekoma i posto sam trazio zamenu rutera doneli su mi mada kad sam prijavljivao na 0800 su mi rekli da mi nece zameniti jer mi radi to sam im rekao ali sam insistirao da mi donesu drugi pa je Bojana to i upisala(prijavio u subotu popodne) i za manje od 24h ljudi dosli.
Jedini problem u celoj toj prici je taj da ja nisam bio kod kuce tako da su oni zamenili ubacili sve dakle kablove ali su napravili jedan problem.
Ne znam kako su to uradili ali su mi pocupali usb2ps/2 konektor koji mi je sluzio za misa i sinoc kad sam dosao kuci sam to primetio, popravili jedno, unistili drugo, sad nemam funkcionalnog misa.
Pitanje, sta raditi da li samo kupiti novi konektor(cca 350 din iz svog dzepa ponovo) i ne smarati se sa njima ili uci u neki dijalog i traziti smanjenje pretplate za taj iznos ili...
Kad sam pitao u CC sta bi se desilo kad bih nekako pokvario/polomio ruter recimo koje je njihovo vlasnistvo rekla je da bi mi to naplatili, a sad ja nju da pitam posto su polomili moje vlasnisto da li oni sad trebaju meni da plate?

Sto se tice rutera dobih neki mali ZTE bio sam sumnjicav kad sam ga video ali kad sam pustio speedtest nisam mogao da verujem koliko dobro radi, naime prvo mi se ping spustio sa 25ms na 15-17 na wireless-u, drugo i zbog cega sam i hteo da ga menjam je sto sad na keca dolazi do 50Mbit koliko i imam(kao sto rekoh alfi nije zagusen etar i sam sam na 13-om kanalu) sledece sto mi je stari ruter procenjivao na max brzinu 90/10 sad ovaj novi procenjuje na 120/25 sto je drasticna razlika.
Ali sam nekako za ping srecan jer nisam na fast profilu jer nemaju isti za 66Mbit koliko ja imam podeseno u ruteru, sad vidim kao profil 17a a toga nisam imao na matorom ruteru.
Da li sad imaju za profil 17a koji je podesen na 66 fast posto je sum na preko 12 nece pucati konekcija, samo je pitanje da li imaju.
Zna li neko mislim svakako cu zvati ali ako neko zna i ima na 66 fast profil neka javi.

Sve se mislim kad ce telekom malo da podigne brzine za isti novac, posto gledam svi ostali malo vise nude za 2000din (kad su brzine u pitanju)? :D Ovo pitam mozda neko ima neke info. :)

@MisaLion i kod mene tih dana kada sam imao zte je download max 71mb/s , a sa hg630 58mb/s . A brzina je na net speedu 47 u oba slucaja . Samo sto kod mene ne moze zte :/

Nazad
Vrh Dno