Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

A ti kablovi na merenje kao nisu kinezare? :p Kad si već stavljao kanalice mogao si lepo da zameniš "kilometar" telefonskog kabla sa CAT6 kablom i premestiš ruter kod utičnice.

A ti kablovi na merenje kao nisu kinezare? :p Kad si već stavljao kanalice mogao si lepo da zameniš "kilometar" telefonskog kabla sa CAT6 kablom i premestiš ruter kod utičnice.

:) Bolji su svakako od onih gotovih u kesi gde pise Made in China sto se prodaju po kineskim radnjama,na buvljaku i u radnjama "Sve za 160 din.". :) Uticnica mi je na nezgodnom mestu, u tom slucaju ruter bih morao da stavim pored fiksnog telefona (u hodniku), a i dodatna muka je sto nemam uticnicu za struju tamo pa bih morao da se zezam sa dodatnim kablovima za napajanje. Znam da 15m kabla stvaraju vece slabljenje, ali ja to ne osetim jer mi je slabljenje sa tih 15m kabla 5.3dB, a na upstream-u 0.

Tako nećeš moći kad Telekom pusti 250 Mbps preko parice :D :D

Poslednja izmena:
@shamanNS.........Ima li razlike kod Taz-91 u Line Attenuation na Huawei i sad na ZTE modemu?

Zna li neko zasto preko kabela i wifi brzina bude max 8.75 a setovan ruter na 10/1 Telekom adsl?

Zato sto ne moze da ostvari max brzinu. Zato u ponudama pise do 10Mb ili neke druge. To je max koji mozes da izvuces.

Max brzina koju moze da postigne je preko 50 :D
Torrent npr skida sa full brzinom...

@Apple: Zato što je to realna brzina tog "10 Mbps" paketa. Na ADSL-u postoji takozvani "overhead". Postoji i na VDSL-u ali je manji. Ni 50 Mbps nije toliko nego je 47-48 Mbps, osim ko ima Box paket sa IPTV-om pa konfigurišu port na više. Isto i za ADSL 10 Mbps je samo kod onih koji imaju i IPTV.

@topten: Nisam merio :p Piše da ima razlike... i na tarabi piše...

Poslednja izmena:
Do neki dan merio full speed

@Apple: Zato što je to realna brzina tog "10 Mbps" paketa. Na ADSL-u postoji takozvani "overhead". Postoji i na VDSL-u ali je manji. Ni 50 Mbps nije toliko nego je 47-48 Mbps, osim ko ima Box paket sa IPTV-om pa konfigurišu port na više. Isto i za ADSL 10 Mbps je samo kod onih koji imaju i IPTV.

@topten: Nisam merio :p Piše da ima razlike... i na tarabi piše...

Ne mora da znaci ako imas nekog ,tih 50 ,moze da bude 80,ili 10 20.
Super box
http://beta.speedtest.net/result/6098048672

Gde ste meni našli lošu instalaciju u zgradi iz '68-me godine i 15 metara pocepanog kinesko-turskog kabla do splitera :D

Zezam se, rekli su mi za kabl da ne valja kada su montirali, proverili. Kao da ni sam ne znam, ali eto, menjam ga od septembra-oktobra ...
***, stvarno nisam pametan koji kabl više da kupim, a montaža rutera kod utičnice povlači štemovanje i izvlačenje struje sa razvodne kutije.
A ipak radi i ovako:
6098080018.png

Meni je super što se neko setio kod mene u stanu relativno novogradnja, 2004. godina . Utičnica za fiksni u predsoblju, odmah pored nje utičnica 220v i sve je spremno. Valjda je neko mislio i o tome, tj za bežični fiksni. Dovukao sam 10 metara lan kabla do moje sobe i sve radi kako treba.

Koliko sam primetio od kada je ubacen nov softver na ZTE wifi je mnogo stabilniji i ima veci protok.

Ne verujem, koriste je isto :). Sa starim softverom nije prelazio 20Mb dok sad ide preko 40Mb i to konstantno.

To nema veze sa vezom.
Dal može da se nadje negde firmware koji omogućava 3g preko usb porta?

Ne verujem, koriste je isto :). Sa starim softverom nije prelazio 20Mb dok sad ide preko 40Mb i to konstantno.

Upravo sam uradio speedtest na mobilnom i zaista je brzina bolja nego ranije preko wifi-ja. Ranije nema šanse da predje 20 Mbps a isto imam 10ak mreža u okolini. Čak se preklapaju 2 na mom kanalu jer sam uzeo 5GHz ruter pa mi 2.4 GHz služi za stari laptop samo. Ali evo rezultata na 2.4 GHz sa zte rutera Screenshot_2017-03-08-00-30-12.jpg

pozz
preselio sam se iz Kraljice Marije u Ilije Garasanina i naravno tu isto AVCOM... posto sam tamo presao na IPTV takodje sa Avkoma... ovde sam pokusao da skupim potpise za SBB ali izgleda da od toga nema nista :( pa mi jedino ostaje ponovo IPTV i njihov VDSL ako uopste moze, mada ako je moglo dole moze i ovde kod Taša 250m dalje... vidim da imaju sada 100mbps pa ako moze neko da mi napise kakva je situacija, pre sam imao 50 i na kompu mi je merio 46-48mbps a na mobilnom ocjano, uzasno.... jedva 15-20, verovatno je do rutera. kakva je situacija sada, sta mi predlazete...

Potvrdjujem da wireless mnogo bolje radi sa novim fw-om!

Koliko sam primetio od kada je ubacen nov softver na ZTE wifi je mnogo stabilniji i ima veci protok.
Da nisam ovo procitao ne bih ni testirao danas. I cini mi se da je tacno, konstantne su brzine na Speedtestu dok je ranije bilo odstupanja.
(ZXHN H168N V3.1, FW V3.1.0T6_SRB)

Poslednja izmena:
To nema veze sa vezom.
Dal može da se nadje negde firmware koji omogućava 3g preko usb porta?
Češki O2 ima ovaj model sa opcijom 3G/4G ali nema nigde fw za download, u svakom slučaju treba ti PPPoE user/pass da bi mogao da konfigurišeš ruter za VDSL i IPTV jer sa učitavanjem fw drugog provajdera brišeš PPPoE telekoma!
https://www.o2.cz/_pub/1f/32/2b/502717_1202532_PUBM_ZXHNH168N__V3._1__Maintenance_Management_CZ_01_20160909_fin.pdf

Poslednja izmena:
Na ovom linku http://lan1.by/post1476 sam našao objašnjenje kako izvući PPPoE user/pass za ZTE ZXHN H267N, ne znam da li prolazi na telekomovom a ja trenutno nisam u mogućnosti da probam jer sam na odmoru!

Znaci Telekom i dalje ne daje username I password za VDSL? :wall:
Kako rade ovi novi ZTE, jel port forward moze da se podesi? Podrzavaju li NO-IP za DDNS?

@topten: Ako si mislio na ovo u komentarima sa "sendcmd 1 DB all" to za H168N ne radi. Nema root user-a, a sa admin/ztponk se prođe login prompt i onda izbaci da je navedena komanda "invalid input".

Možda radi na H267N modelu jer je koliko se sećam neko već ovde (na onoj temi za konfigurisanje BBTF?) pisao da je izvlačio parametre iz nekih tabela/baza.

@lab310: Više neće Telekom da šalje ono u pismu varijanta nego drobe priču oko plaćanja statičke IP adrese. Port formward radi (ako nisi na CG-NAT :D ), promena mapiranja/binding-a za LAN 1-4 portove isto može. Nema No-IP podrška. Od besplatnih DDNS provajdera ima podršku za http://www.dtdns.com, ja sam prešao sa No-IP na to čudo (a pre toga sa DynDNS na No-IP kad je DynDNS ukinuo free varijantu).

Poslednja izmena:
@lab310: Više neće Telekom da šalje ono u pismu varijanta nego drobe priču oko plaćanja statičke IP adrese. Port formward radi (ako nisi na CG-NAT :D ), promena mapiranja/binding-a za LAN 1-4 portove isto može. Nema No-IP podrška. Od besplatnih DDNS provajdera ima podršku za http://www.dtdns.com, ja sam prešao sa No-IP na to čudo (a pre toga sa DynDNS na No-IP kad je DynDNS ukinuo free varijantu).

Znaci sitnih 590 din mesecno ! Trenutno se zlopatim sa kablovskim Radijus Vektor provajderom, pa gledam sta mi je ciniti... A ovo za CG-NAT, jel i dalje vazi da ako se pozalis, vrate te na javnu IP adresu?

Navodno i dalje važi. (mada i to radi po principu "na koga naletiš da odgovara na mail", neki i za tu molbu odgovaraju sa pričom o zakupu statičke IP adrese).

Ali nekad su davali i PPPoE podatke... tako da na takve stvari ne valja računati u napred.

Pozdrav forumasi,
Imam net 50 preko godinu dana . Do januara je radio odlicno , bez pucana sa brzinom 48 . Od januara sam primetio da net radi sporije kada sam izmerio bio je 37 mb/s cak je i varirao . Posto imam net na 2 kompa (lan1 i lan 4) . Lan 1 je stalno pucala veza , a lan 4 je ok . Zvao sam mts , danas su bili i stavili mi novi modem zte . Sada lan 1 i 4 radi ok ali puca net svaki pola sata . Sta se desilo imao sam 48 mb/s godinu dana i sada ne moze ni 37 ? Sada moram traziti da mi spuste brzinu na net20 da bi radio stabilno ?

https://postimg.org/image/a7vclj1n7/

Vrh Dno