Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Na ruteru otvoris Internet==>WAN==>DSL==>HSI i onda kliknes gore desno Detail, pa kad se otvori pronadjes ovo i podesis ovako:
Nailed.PNG

Zato sto je sad hladno pa ne skodi da ruter bude topao preko noci, da dogreva malo tu oko radnog stola i tako. Cisto da odrzava prijatniju temperaturu u prostoru u kojem se boravi.

@alfa Kad si ti to pitao, i koga si pitao ?

Ako nekog zanima da promeni dns, meni ovako mnogo bolje radi.

ZXHN H168N V3.1
192.168.1.1
User: admin
Pass: ztonpk
Na ruteru otvoris Local Network==>Lan==>DHCP Server

dns.png

209.244.0.3 je od Level3
8.8.4.4 je od google

Ruter prikazuje CRC i FEC greske, a nikakvih problema u radu nema, sve radi perfektno. :) Ping savrsen.

dsl.JPG

Jel ima razloga za brigu? Sve radi savrseno. Buni me samo zasto prikazuje greske.

Nema razloga za brigu to je zanemarljivo mali broj gresaka... Za buduce reference veliki broj gresaka se meri u desetinama hiljada u kracem vremenskom intervalu tipa sat vremena, ali onda obicno i dolazi do cestog pucanja konekcije...

Hvala. :) Znao sam da nema razloga za brigu jer sve radi savrseno, ali aj da pitam. :)

15m od splitera do rutera + oko 2m onog njihovog tanjeg kabla od uticnice do splitera :D

:D :D

Skraticu ga malo, bar taj od uticnice do splitera. :D Suludo je koristiti 2m kabla od uticnice do splitera, a spliter je odmah kod uticnice, nisam imao kraci kabl. :D

Kači ruter direkt na razvodnu kutiju :D :D

Ja mora da se penjem na tavan da vidim da li su opet golubovi probili mrežice i šetkali se po spoju kablova . Zveknuo mi downstream SNR sa 34 db na 23.

Sad je 23db, mesecima pre toga je downstream noise margin bio 32-34 kako kad. I odmah je i procena za max downstream pala sa ~113 Mbps na 94.

50/2 paket, nekih 320m dužina parice (300 podzemno, ostatak sa bandere na tavan).

Poslednja izmena:
Up margina mi je cudna, kao i maksimalna up brzina, jel i ranije bilo ovako ili je trenutno sad?
Meni od jutros ne radi wifi na ovo N168N V3.1, preko LAN-a sve full a dok preko wifi-a ima signal i konektuje se ali same konekcije na internet nema....
Dal je moguce da je riknuo ruter?

Probaj da mu odradis factory reset. Ako ni tad ne proradi, izdahnuo je.

EDIT:
Drugi racunar radi ok preko wifi-a dok samo moj telefon neće, radio je do jutros sta se u medjuvremenu dogodilo pojma nemam....

Up margina mi je cudna, kao i maksimalna up brzina, jel i ranije bilo ovako ili je trenutno sad?

Oduvek je tako za upstream (tj u najboljem slučaju SNR je bio malo preko 17 dB i max rate ispod 14 Mbps)... Pretpostavljam da postoji neki izvor smetnji/šuma koji pravi probleme negde oko frekvencije na kojoj "radi" upstream.
Na ADSL 20/1 sam imao krš downstream SNR...

***, 30+ godina stara telefonska infrastruktura u selu.

Jel moguce narode da ne moze nikako da se izvuce pppoe iz rutera. Prosto ne mogu da verujem. Kad vec imamo pristup telnetu verovatno postoji mogucnost. Prebiram po ovim linux direktorijumima milion nekih .conf fajlova ko slepac po mraku. Verovatno se negde krije resenje. Jel ima neko ideju?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Čim prebiraš verovatno nemaš ZTE ruter, jer kod njih se igranja završava na početku ("shell" komanda je zaštićena nepoznatim password-om). Ako imaš pristup direktorijumima vidi jel dostupna i grep komanda pa grep-uj PPPoE username da vidiš da li je u nekom fajlu u toj ne-enkriptovanoj formi.

Na kraju mi je custom dns pravio problem.
Na svu srecu menipromenjena letos konplet instalacija do ormarića...

Stigo bioskop i moje selo izgleda:D

dsl.jpg

A evo kako je bilo zimus. Znaci profunkcionisao ormar sto je nikao na pocetku ulice.
Untitled.jpg

Poslednja izmena:
Spreman za VDSL.
Gde se nalaziš?

U Krnjaci. Nekih 200-300m od Zrenjaninskog puta. Kad bih imao ovaj noviji modem za VDSL, sigurno bi pokazao jos vece SNR margine...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno