Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Uspostavljanje takvih veza je nemoguće za nas na periferiji Srbije.
Nemoj da gubis nadu, ako nemas ni vezu a ni molbe ne uspeju,tu je uvek stari dobri provereni metod zvani "koverta" i unutra 1000-2000 maraka tj. evra! Pa to lepo podele nadlezni za slucaj i eto tebi brzog interneta!

Napisi molbu u njoj napisi da se neces buniti ako ti bude manja brzina od 50 tipa 40, 45, 38...
To otidi u poslovnicu i zavrsi za par dana ces dobiti pozitivan odgovor, naravno ako si na 500m ali na 1700 naprosto ne mozes nista da dobijes od vdsl-a.
Dzabe rasformiravas fixni i mobilni nemaju uticaj na brzinu neta jedino iptv ali to je minimalno nekih 4Mbit za SD kanale, mada uz superbox ide i HD paket, dakle nista na 1.7km.

pricas sa dve osobe, malo si pomesao ko je sta pitao :D

Nemoj da gubis nadu, ako nemas ni vezu a ni molbe ne uspeju,tu je uvek stari dobri provereni metod zvani "koverta" i unutra 1000-2000 maraka tj. evra! Pa to lepo podele nadlezni za slucaj i eto tebi brzog interneta!

Eh, kad bi imao toliku lovu, odrekao bi se i IPTV i interneta i Telekoma....

Jel moze neko da mi objasni sto jednostavnije ove stvari:
Sta je vdsl?
Kakva je razlika izmedju adsl-a i vdsl-a?
Kakve su razlike sto se tice placanja?
Jel moze vdsl da se koristi uz box pakete?

Znaci ovako ako sam dobro shvatio:

Vdsl je nadogradnja za adsl kojom se bez dodatne novcane nadoknade dobija velika internet internet brzina, samo je fora u nekoj udaljenosti, i od nje zavisi koju bih brzinu dobio? Samo mi jos objasni malo bolje oko veze box paketa i vdsl-a, sta je ta parica?

Poslednja izmena:
A šta to nisam čitao i u čemu vas nisam slušao!? Kad u Telekomu odbijaju da prime zahtev, odnosno molbu za Super box jer po njima nemam ispunjene tehničke uslove maksimalne odaljenosti od 250 m. Može im se!

Šta mi konkretno predlažeš?
Molbu pises u email-u ili na papir a ne zoveš call centar. To ti svi kažu da uradiš.

Poslao sam im od pre dva dana već tri email-a i uopšte ne odgovaraju.

Prebrzo ocekujes odgovor od MTSa, za nesto sto treba da provere. Meni su za <10 dana odgovorili na 4 molbe koje sam u januaru bas podneo za neke stvari. Nije da ne rade.

Doduse, jedan odgovor je bio "mrzi me da citam, ne moze to tako, cao" pa je usledila tuzba RATELu ;) ali ostala tri su pozitivno resena.

Skupstina stanara je veceras kod mene izglasala odobrenje Telekomu za ulazak optickog kabla u zgradu i instaliranje neke opreme u zgradi (tabla neka u podrumu). Da li je u pitanju istureni stepen ili sta vec? I da li cu moci konacno da uzmem 50/2, inace sam trenutno na 750m od centrale?

Da, upravo to. Mozes i 100 da uzmes u tom slucaju

Poslednja izmena:
Ili to, ili za baznu stanicu im treba.

A onda se zalis na signal :)

Ne znam da li bi pomoglo da skupim komsiluk i da napisemo molbu/peticiju da nam telekom postavi neki istureni stepen.
Samo ne znam koliko nas onda mora sigurno da uzme vdsl...

Zavisi od toga koliko si udaljen od centrale i koliko je velika tvoja zgrada (broj stanova) jer za malu zgradu sa malim brojem potencijalnih korisnika tesko da ce neko da se cima...

Zavisi od toga koliko si udaljen od centrale i koliko je velika tvoja zgrada (broj stanova) jer za malu zgradu sa malim brojem potencijalnih korisnika tesko da ce neko da se cima...

nisam u zgradi, naselje je sa kucama. U call centru mi je receno da sam 1700m od centrale.

Mislim da ti za sada peticija nece pomoci da dobijes istureni stepen.
Tesko se oni odlucuju za istureni stepen u zgradama/ulazima sa 50 ili 100 stanova i to gde imas takvih zgrada/ulaza jedan do drugog, gde mozes pokriti sa jednim isturenim stepenom i po 200, 300 ili vise mogucih korisnika.

Poslednja izmena:
nije bas pravilo. kod nas u selo su stavili vdsl iako ima 400-500 stanovnika. od toga ima mozda 20 korisnika adsl-a. i mislim da sam ja jedini korisnik vdsl-a u selu. ostali su na paketima do 10mbps ili na obicnim box paketima. jedino ja na super boxu.

nije bas pravilo. kod nas u selo su stavili vdsl iako ima 400-500 stanovnika. od toga ima mozda 20 korisnika adsl-a. i mislim da sam ja jedini korisnik vdsl-a u selu. ostali su na paketima do 10mbps ili na obicnim box paketima. jedino ja na super boxu.

Onda me nista ne kosta da pisem neku molbu :D
Svakako bi mogli da nam srede kraj, komsija ima IPTV u boxu, i net mu je 6-7Mbps zbog toga

Ono sto me najvise cudi je to da kod mene Telekom skoro i da nema ADSL korisnike pa su odlucili da dovuku optiku do svih 8 ulaza... Evo, kopaju, trazili su i dobili su saglasnost od svih ulaza. Inace, ovde skoro svaki stan ima SBB.

Kod tebe su pustili VDSL zato sto su predpostavljam vec imali u selu postavljenu telefonsku centralu i svu pratecu infrastrukturu, tako da su samo u centralu postavili jednu VDSL 'plocu' i tako omogucili uslugu VDSL za potencijalnih 400 do 500 domacinstava.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno