Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Neće niko normalan da se žali ako ima 48-49Mbps od 50 ili 18-19Mbps od 20. Ali hoće, i to sa punim pravom, ako ima stalno 8-9Mbps u paketu 10Mbps; to je ipak za 10-20% manje. Lično to i podržavam; treba da ispoštuju uslugu koju naplaćuju. Pošteno je reći može brzina npr. 8Mbps i to košta toliko, umesto obećanja da može sve i svašta, to naplatiti, a onda korisnik koji je to platio je đubre i stoka...
Apsolutno ih podržavam što ne dozvoljavaju potpisivanje ugovora za vdsl ukoliko nemaju tehničkih mogućnosti da ispoštuju ugovorene brzine.
Samo mala ispravka brzine su DO 10,20,50,100 ne nikako konstantne tj zagarantovane 10,20.... To puno vise kosta

Slazem se, jesu brzine DO neke brojke, ali to DO treba da bude u razumnim granicama. Npr. max. 10%.
Sta sad npr. placas DO 50Mbps, a imas 35-40?

Kako vam radi torent?
Da li treba da se podesava ruter (otvaranje portova ili sl.)?

Slazem se, jesu brzine DO neke brojke, ali to DO treba da bude u razumnim granicama. Npr. max. 10%.
To znaci da ti je to max na toj liniji i u principu to ne daju bas zbog velike razlike, a ljudi se onda bune.

Zato su i smanjili daljinu na koju daju 50 net. A realno samo za 10 sada ima smisla ovo DO, jer ne mogu svima njima te brzine da isporuce (u ruralnim delovima barem).
Za VDSl, uz limite koje su postavili, ni 10% ne treba da ne radi.
BTW, ja imam svega 80 od 100 - ne zalim se... nije lepo, ali smatram da cimanje za takve razlike su vec bezobrazne, kada vidim na kakve se gluposti ljudi zale ;)

Kako vam radi torent?
Da li treba da se podesava ruter (otvaranje portova ili sl.)?

Da, i onda radi skroz OK.

@alfaunits @ enraged
To je ovo (to se podešava)?
[YOUTUBE]oRHLqwlqtgw[/YOUTUBE]

U podešavanjima imamu Basic samo WLAN.

Poslednja izmena:
Ako se dobro secam, da.

Ja sam ovo jos pre skoro 2 godine uradio, nisam dirao modem od tada, i kad je prenosen i radi :D

Sad citam na forumu da je telekom pozatvarao svima portove, tako da ovo gore nema smisla.

Meni je otvoren port, zeleno u uT i bez problema se kacim.

Prijavio sam se na 50/2mb intrnet(akcija 5 meseci po 1 dinar, 1799 dinara mesecno). Kaze lik ne treba ti fixni(imam broj i sve to, samo nije prikacen u stanu), znaci moze bez fixnog? Zanima me preko cega ce da ide?

Mislim da je taj lik malo pogresio....
Većina ljudi ima fiksni isključivo zbog neta....

Meni rade OK seeds na privatnim. Koliko mogu da vidim, barem:)
Port 31200 is open on 1xx.xxx.xxx.xxx
(nije 100.x adresa)

Ovo su moji parametri kada sam na 10/1 internetu.
Upstream max rate (kbit/s) 1247
Downstream max rate (kbit/s) 16688
Upstream line rate (kbit/s) 1023
Downstream line rate (kbit/s) 10240
Line standard ADSL2+
Channel type
Fast

Nekada sam bio na 20/1 a u praksi mi se kacio na 18/1 i Channel type nije bio Fast vec Interleaved. Da li ima sanse da mi uz VDSL radi 20/2 uz mali ping(da mi bude na fast, ne znam da li ima menjanje ta dva tipa kad je VDSL u pitanju)?

Uvek ista prica sa tobom. SjBB pa sjbb, pa idi tamo na temu sto smaras ovde?
Sta fali bakru i zasto mislis da bakar nema buducnost, to sto ne znas dokle se doslo sa razvojem tehnologije tj interneta preko bakra je tvoj problem a ja cu ti reci da su izvukli vise nego sa optikom cak 10Gbit preko bakra i zasto bi neko sad ulagao brdo miliona € kad ne mora samo da kupuju novi HW i da malo srede kvalitet infrastrukture i odlicno.
Jel ti znas koliko kosta da se razvuce optika svugde gde ima telefona u Srbiji ili mislis da samo tebi uvedu optiku jesi li ti vise vredan od coveka iz Babusnice? Nisi i njemu treba net znaci i optika aj sad kazi cifru koju bi mts trebao da izdvoji da bi uveo svima optiku i koliko bi to trajalo? Umesto samo da unaprede trenutnu tehnologiju (bonding, vectoring)sto je brze i jeftinije.
Nemoj pisati nesto u sta se malo razumes.
Ni tvoj SjBB nije razvukao optiku jer im se ne isplati jer vec imaju razvucenu infrastrukturu, a TT je drgciji on nije nista imao izgradjeno i logicno je bilo sa idu na optiku h danasnje vreme ali kao sto vidis dostupno je malom broju korisnika a ulozili su brdo €…
Šta fali bakru???
Svaki božji dan ovde izigravaš šnajdera i meriš ljudima rastojanje do centrale i sad se još postavljaš ovakva pitanja?
Tvoje razumevanje ja na nivou guglanja i ništa više i dalje od toga.
Ko ih je sprečavao da razvlače kabl,naravno da optika ne može svuda????????????
Po milioniti put braniš neodbranjivo.
Kod kabla nema ograničavanja dostupnosti neta i i tv-a kao kod kučeta na povodcu.
Prespavali su jednu deceniju a možda i dve a i ti zajedno sa njima.
Još uvek spavaju ,pa tako čak i tamo gde su napravili optiku do stana nemaju pakete adekvatne takvoj instalaciji što se graniči sa abnormalnim.Kaži mi ko bi normalan dovukao optiku do stana za hiljade stanova i onda ti dao pakete kao da si na bakru ,ko???????????
Neko iz Laze verovatno.

Poslednja izmena:
Ja ne izigravam nista nego ti izigravas jadnu napacenu staricu koju su svi odbacili a ona hoce NjEGA ali bi i NjU pa ne zna sta bi pre tu si ti negde ti bi MTS ali bi tvoj SjBB kao ona baba iz primera.
Moje razumevanje je mnogo strucnije od tvojih spiskova ljelja i neznanja.
Pa ako ne moze svuda oni su je razvukli gde su razvukli gde moze i gde su to uslovi u smislu novih naselja i davali npr u Belvilu imas fttb u Stepi ftth kazi mi koje je to jos novo naselje izgradjeno zadnjih 2-3 god a da nisu razvlacili optiku?
Po milioniti put ne branim nista nego nesto znam a nedto su spiskovi zelja tvoji koji nisu realni ne u Srbiji nego ni u DE nisu realni, pa covece da li ti znas da ni DE, NL, FR, PL, GBR.... nisu pod optikom u smislu ftth tj njihovi telekom operateri ima nesto ali mizerno obicno su to privatni ISP kao TT kod nas koji su ograniceni na mali broj ljudi tj. povrsine.
E jedino gde se slazemo to je sto tamo gde im je optika do stana nisu napravili odgovarajuce pakete i to je po meni lose i nedopustivo ali verovatno imaju razlog za to, a i sta tebe to pogadja ti ni ne zivis u Stepi?
Eto vidis ja sam za razliku od tebe realan i kriticki nastrojen kad je to OPRAVDANO za razliku od tebe, koji SjBB nece nista lose da kaze a najmanje su 200 puta gori od MTSa po svemu.
Jeste lose sto se brze nerazvijaju ali kad si ogranicen parama to je tako, jel kad gledas drugog i njegov milion ti je mali ali kad gledas svojih 1000 din onda ti je i to previse.
Plati da ti razvuku optiku od tebi najblizeg mts cvorista do tvoje gajbe pa ces da cujes cifru pa sad vidi da li bi mozda ti finansirao samo za tebe da ne kazem za druge.
Brdo miliona € je to da se sredi.
Tvoji pusti snovi ipak si ti za SjBB idi tamo imas ftth i uzivaj...... A da nema to ni SjBB.... Al ima mts :)

@alfaunits
Da li imaš statičku ili dinamičku adresu?
Sad sam proverio kod mene 1xx.xxxxxx.xx adresi isto nije 100. , ali Port 31200 is closed on ...
http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/
Za torent sam podesio ruter port 6881-6891 i kad proverim na gornjem sajtu piše da su zatvoreni.

Dinamicka (32000 je port koji sam ja podesio za uT, tesko da je kod tebe otvoren ako ga nisi podesio :D).
Sem sto treba u ruteru da ga otvoris (forwardujes), treba i u Windows FIrewallu da uradis isto.

Nisu oni ograničeni parama nego neznanjem.
Ko je doneo odluku da se pare ulazu u Crnu Goru ,Bosnu i od oktobra u Austriju a da se automatski potpuno zapostavi glavna delatnost u Srbiji????
Da se na vreme znao plan oni bi sada vredeli mnogo više.
Sbb sve sto je radio ,radio je planski i sistematski.
Jedini problem sbb-a je taj što tamo gde su kupili krš provajdera nisu ili im je dugo trebalo da srede infrastrukturu.

Ko im je branio da bar samo u zgradi u kojoj je ipan,odnosno dovucena optika odrade FTTH???Tu su vec svi majstori , sav alat i logistika,samo je trebao trošak kanalica i kablova i ništa više.
Naravno kako da tu urade FTTH kada nemaju pakete koje mogu da prodaju i kada neko ukida usluge.Koga treba da pitaju za to????Naravno SBB ministra.Ima tu i druga stvar ako urade Ftth onda ce ljudi otkazati telefone a tu nema onih para bez motike u vidu ludačke pretplate koju je uveo SBB ministar,jer je sam telekom rekao da cena pretplate nije njihova ,vec da je nametnuta kao visoka da bi konkurenciji taj posao bio isplativ.Svi namireni,telekom,ministar,sbb,konkurencija a mi ispaštamo.
Sramota je sve to.

Poslednja izmena:
Ja na to vaše prepucavanje mogu da kažem da je Cisco duplo bolji od Huawei rutera i da sad bez problema guram Wi-Fi minimum 48 u svim delovima stana i čak ispred zgrade
Inače mrzim sbb ali da su bolji - bolji su trenutno

@alfaunit
Pootvarao sam ali ništa.
Jedino ovaj Mcafee što sam dobio uz OS da zeza krizu?

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    93.3 KB · Pregleda: 105
  • 2.jpg
    2.jpg
    97.8 KB · Pregleda: 96
  • 3.jpg
    3.jpg
    17.2 KB · Pregleda: 97
Ja na to vaše prepucavanje mogu da kažem da je Cisco duplo bolji od Huawei rutera i da sad bez problema guram Wi-Fi minimum 48 u svim delovima stana i čak ispred zgrade
Tačno tako,i ja ih mrzim.
Medju prvim korisnicima sam po pitanju adsl-a i mts-a.SBB mi je daleko na svim lokacijama.
Posle moje gore poruke izasao je intervju sa direktorom telekoma na b92.Covek kaze da im je 40% prihoda od fiksne telefonije.Zločinačka pretplata čini svoje.

Poslednja izmena:
Moji imaju HG630 i imam domet skoro 100m od njega na ulici. U dvoristi imamo 3-4 uredjaja u isto vreme aktivna, cak i YT radi sestri i mi ostali nemamo problema. A to je ispred kuce sa 3 extra debela zida.

E sad, to se mozda SBBov HG bolje snalazi u tvom zagusenju, ali da je HG630 los nije.
U mom starom stanu je isto imao domet na ulici, sa 4. sprata (ne bas dobar, ali radio je). U novom stanu ISTI ruter ne moze 30 da predje, u stvari 20 jedva prelazi tokom dana. ***.. zagusenje :( Kriv je SBB kod mene (zbog UniFi-a)

Presretach, ako ti je crven/zut onaj dole desno znak u uT, porbaj da podesis iskljucivo jedan port. I ne znam zasto ti je 40.000 Trigger start port? Umesto isto 6881-6891?

Kada su pravna lica i finansijski izveštaji u pitanju, kada se kaže prihod, misli se na promet (narodski).
Prihod je ispravan izraz. Promet je nešto drugo.

To što pretpostavljam da ti misliš po načinu na koje si postavio pitanje je dobit.
Dakle, hteo si da da ga pitaš, 40% prihoda (ili narodski prometa) ili dobiti (zarade narodski).
Odgovor je prihoda (ako je verno preneo vest).

Verno je preneo, bas sam i nasao slucajno tu vest posle ;)
Ono sto me cdi je da je stvarno od prometa, a ne od dobiti. Od dobiti itekako treba da cini toliki deo, ali ispada da imaju preko 30 milijardi od fixnog, a to prelazi prilicno samo pretplatu. (a tu jos ima i Box paketa i fixnih sa popustom, koji ukupan prihod od fixnog smanjuju). Ne verujem da je prosecan racun ~1500

Sry za offtopic.

Vrh Dno