Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Tehnicke mogucnosti i dostignuca u malim opstinama sto se tice VDSL su sada svedene na minimum.
Operateri tj. monteri oni koji sprovode VDSL akciju ne zele da rade svoj posao a oni linijasi i banderasi izbegavaju da takodje rade
posao za koji su placeni dok infrastruktura ne trpi vise VDSL. Takoreci beze od problema...
Izgleda svi koji su podneli zahteve za 20 i 50 VDSL sa tabletom oni sada nemaju Net koji su vratili opremu i
namagarceni su jer ne znaju i dan danas zasto ne dobijaju VDSL.Ili bilo ta drugo makar 20/1
Nema objasnjenja od nikoga da li su VDSL portovi svi zauzeti ?
Cujem nekoga vracaju na onaj minimum 10/1 i dalje nema makac.
Dva i tri meseca se konforno dobijalo i 20/2 i 50/2 ko je dovoljno blizu a sada vise ne. Tako je u opstini Bela Crkva.

Poslednja izmena:
Ja vodim mail prepisku pokušajući da dobijem konkretan odgovor zašto "nema uslova" al džabe, sve me kao prosleđuju nadležnoj službi. Ljudi nisu u stanju da jasno odgovore šta se sad dešava sa tim zahtevom (jel ga brišu ili ne), a ne nešto drugo.

Na kraju najpametnije (ko ima koga) juriti nekog insajdera iz Telekoma koji je upućen u trenutnu situaciju da da iskren odgovor šta se dešava.

Znači ja treba da budem srećan što posle zahteva za 50/2 imam i dalje nedirnut 20/1 paket...

Bas tako, jel ja sa 10\1 nemam mogucnosti za 20\2 ali isto tako nemam mogucnosti izgleda ni da dobijem info koliki mi je protok izmeren sto zahtevam vec vise od mesec dana!!

Za to ste delom krivi i vi koji nemate uslove za 20/2 jer nije instalirana vdsl oprema, a i dalje ostajete kod Telekoma umesto da predjete kod drugih provajdera.
Telekom vise ne nudi ni 20/1 tako da su ste "osudjeni" na 10/1.
Ja sam presao kod Beotela i imam 20/1 za 1690din sa ugovorom na 12 meseci.
Dok ljudi masovno ne krenu da prelaze kod drugih provajdera, bilmezi u Telekomu se nece opametiti.

Ja vodim mail prepisku pokušajući da dobijem konkretan odgovor zašto "nema uslova" al džabe, sve me kao prosleđuju nadležnoj službi. Ljudi nisu u stanju da jasno odgovore šta se sad dešava sa tim zahtevom (jel ga brišu ili ne), a ne nešto drugo.
Posalji primedbu RATELu, mada ovo nije bas primedba na rad, vec nezainteresovanost operatera, ali mozda pomogne.

Pisalo je nekolicina ljudi RATELu za tu i tamo za sve operatere i stvarno su pogurali stvari! (ja sam dobijao odgovor kao ti otprilike, ili jos bolje kao neko za iMessage skoro u MTS temi :D Znaci glupost, beskorisna, kao da je prestao da cita posle 3-ce reci ;) Posaljem RATELu primedbu, i u roku od 2 dana sredjeno sve :))

@kalehrl: Jesi donekle u pravu ali ako meni ostane i dalje i nedogled ovaj 20/1 kod Telekoma sa isteklim ugovor za 1899 din i dalje meni lično ne pada na pamet da menjam provajdera a brzina ostaje ista... pogotovo ako još postoji "opasnost" da pri čačkanju oko porta uspeju da naprave nešto (pošto mi je već sad downstream SNR na donjoj granici) a posle da se igraju prebacivanja odgovornosti taj novi provajder i Telekom. Sve to zbog 200 din. Ako se cena ne povećava i brzinu mi ne smanje mogu još X meseci da ostanem i čekam ako se možda promeni nešto po pitanju VDSL pa da to dobijem.

Da li bi voleo da iman 50/2, voleo bih. Ako ne bude nikad moglo OBJEKTIVNO onda ***. Uvek ostaje kao otvorena opcija promena ADSL provajdera. Iako nisam skalutao tamo vamo svaki put kad je privremeno neko drugi bio jeftiniji (tipa kad je PTT prvi ponudio 20 Mbps po ceni 700 din manjoj od Telekoma).

@alfaunits: U maju beše sam već potegao Ratel kad me je Telekom zavlačio 2 meseca i nije bio voljan da da informacije koja je procedura da zatražim skraćenje parice tj povezivanje na bližu banderu umesto da dolazi sa komšijskog tavana 120m viška kabla) i to je Ratel rešio. To je bila i stvar principa ali i priprema za pokušaj dobijanja VDSL-a u budućnosti.
Ne bih sad opet odmah da pišem novu žalbu, pokušaću da dam fore Telekomu da se razjasnimo, ili da nađem vezu i dobijem informacija, ili će možda neko ovde sa foruma da dobije informacije šta se to desilo u zadnjih mesec dana.

Ako ništa od toga se ne desi, onda ću da razmotrim opet Ratelu da pišem. Kontam da ako ova kampanja ističe za nedelju dana da svakako Ratel ne može da natera Telekom da ponudi tu brzinu po toj ceni tj tim uslovima, već da Telekom može da "mi utera" tako što ponudi tu brzinu po regularnom cenovniku, gde ja sam kažem "hvala ne treba"

Razmatram sam sa sobom koliko sam spreman da čekam Telekom da ili da konkretan razlog što nema uslova ( ili ne daj bože da magično naprave uslove za 15-ak dana) pre nego što sam rešen da opet umešam Ratel.
Kontam da tu Ratel malo šta može promeniti, tj da ni posle "intervencije" neću dobiti detaljniji odgovor od "nema uslova na centrali" (gde opet nemam pojma koliko je to konačan problem, tipa dok ne zamene komplet DSLAM ništa od VDSL, vs da fali samo VDSL ploča da se donese a za to čekaju da bude lupam 60 zahteva na toh centrali).

@kalehrl: Jesi donekle u pravu ali ako meni ostane i dalje i nedogled ovaj 20/1 kod Telekoma sa isteklim ugovor za 1899 din i dalje meni lično ne pada na pamet da menjam provajdera a brzina ostaje ista... pogotovo ako još postoji "opasnost" da pri čačkanju oko porta uspeju da naprave nešto (pošto mi je već sad downstream SNR na donjoj granici) a posle da se igraju prebacivanja odgovornosti taj novi provajder i Telekom. Sve to zbog 200 din. Ako se cena ne povećava i brzinu mi ne smanje mogu još X meseci da ostanem i čekam ako se možda promeni nešto po pitanju VDSL pa da to dobijem.

Da li bi voleo da iman 50/2, voleo bih. Ako ne bude nikad moglo OBJEKTIVNO onda ***. Uvek ostaje kao otvorena opcija promena ADSL provajdera. Iako nisam skalutao tamo vamo svaki put kad je privremeno neko drugi bio jeftiniji (tipa kad je PTT prvi ponudio 20 Mbps po ceni 700 din manjoj od Telekoma).
Onda se Telekom nikad nece opametiti i poceti da ulaze u osavremenjivanje centrala kad je vecina korisnika zadovoljna postojecim stanjem.
Ja sam menjao cesto provajdere i nikad nisam imao problema sa adslom i stabilnoscu veze.
Kod svih je radio podjednako dobro kao kod Telekoma.

Ako ti je istekao ugovor povecace ti cenu pa ce razlika biti 600-700 a ne 200.

@kalehrl: Nema Telekom šta da se opamećuje kad oni drže monopol. Ostali su prepodavci i posrednici. Oni pare dobijaju (nešto manje nego da si direktno "njihov") i od toga što si ti ostao i dalje ADSL korisnik a pobegao u Beotel (da si otišao na kablovsku pa kao neki efekat si napravio) i bole ih uvo za centralu u kakvom je stanju. Većina korisnika smatra Box paket za odličnu ponudu, i dok im to radi i Facebook, Youtube oni su zadovoljni. Ne znaju da 20km od njih neko za te iste pare ima 6x bržni net i kvalitetniju TV ponudu, i mirna im glava.
Gde živim moglo je lako da se desi da uopšte nema ADSL-a (susedno selo ga i dan danas nema!) pa nema previše smisla da "penim" što možda neću nikad dobiti 50 Mbps.

A što se tiče promene provajdera, dok se radilo o manjim brzinama 1,4,6,10 Mbps a ako si iole blizu centrale nije bilo realno ni puno prostora da dođe do nestabilnosti. Mogao je net da radi i sa većim šumom koji je posledica što je neko u žurbi lošije vezao paricu na jednom ili drugom kraju. Kad odeš na 20 tu je već malo drugačija priča, pogotovo što je starija infrastruktura po banderama. Plus meni lično ne vredi tih 200 din celo smaranje oko vraćanja opreme, potencijalnog ostajanja bez neta "dan dva", i da možda npr neću moći da otključam LAN 2 i 3 port na modemu drugog provajdera (a koristim ih). Ako si na Telekomu direkt bar kad ih prijaviš Ratel-u nemaju toliko prostora za prebacivanje odgovornosti sa sebe na drugu firmu, i kraće će da traje igranka dok se ne reši problem.

Al ovo nedavanje konkretnih informacija po svaku cenu je totalno smešno. Šta će neko da ih tuži (i dobije tužbu) zato što su im rekli da je problem matora je centrala, ili daleko je od centrale i sl?

@antena: 200 din se odnosilo na razliku u odnosu na Beotel). Videćemo kad dođe račun za ovaj mesec,. Neki tvrde da ostaje ugovorena cena, neki tvrde da kreće regularni cenovnik. Telekom naravno se ne izjašnjava :D Za Box ugovore kad istekne ostaje ista cena, to znam iz ličnog iskustva (kod ćaleta). Prošli put kad mi je istekao ADSL ugovor (kad sam koristio 4 Mbps) jeste krenuo odmah pun cenovnik. Videćemo da li su promenilu tu praksu ili nisu. Jedan mesec mi mogu uzeti više para "na prevaru", sledeći ću naravno da ili menjam provajdera (ako ne mogu da sklopim novi ugovor sa Telekomom) ili možda da se spustim na 10 Mbps i ***. Mislim da nigde više na sajtu nemaju istaknut cenovnik tih starih Net paketa tako da ne znam šta zakonski imaju prava da urade. Da mi naplaćuju cenu bez ugovora ko za 20/2 a da nemam taj paket?

Ako dignu cenu a ne dobijem VDSL paket u međuvremenu onda ću defitivno prvo da probam sa Ratel-om :D :D

Poslednja izmena:
Sad sam gledao baš ugovor. Nigde se ne spominje cena. Samo naziv kapanje, brzina neta i dužina trajanja ugovora. Nisam pratio koliko puta su se i za koliko menjale cene bez UO za taj paket dok je cenovnik bio istaknut na Telekom sajtu, cenovnika sad uglavnom nema na MTS sajtu. Kako god, videći za 2 nedelje račun i sve će mi biti jasno. Svakako i u slučaju promene provajdera neću otići kod Beotela, jer imaju lošu reputaciju + sam ode na forumu čitao da izgleda i limitiraju saobraćaj za D3i koji koristim. Videću ovih dana koje su mi alternative (da li bi Total/SBB mi dao ADSL bez TotalTV-a/satelitske pošto već imam ugovor za D3i), i da nahvatam neku vezu za konkretne informacije u vezi Telekom situacije. Plus ću da razmotrim ima li smisla žalba Ratel-u. Mooooožda (ali veliko možda) razmotrim i uzimanje glupavog Box paketa (ako hoće da za mobilni broj "spoje" postojeći bratov ugovor , mada sumnjam; ja koristim Telenor i neću da prenosim broj u MTS), šta se finansijski najbolje složi.

Obzirom da je ovo vdsl tema, moram da pitam gde to ima bolje i jeftinije od super boxa? Na 20km 6x50mb?

Cenovniik Telekom ADSL/VDSL za one koji neznaju da se snadju na njihovom sajtu ttps://www.mts.rs/privatni/internet/kucni-internet/internet-paketi

Jel ovo neka greška na njihovom cenovniku ili su nešto skoro menjali? Stoji da je 50/2 1799 din (cena njihove akcije) dok je pre tipa nedelju-dve bilo 2899 din.

EDIT:
Izvinjavam se, verovatno je vezano za novu promociju koja važi do 31. decembra, 50/2 za 1799 i prvih 5 meseci po 1 din, 20/2 za 1699 i prva 4 meseca po 1 din i 10/1 za 1549 din i prva 2 meseca po 1 din.
https://www.mts.rs/privatni/vesti/Privatni-korisnici---vesti/1256

Poslednja izmena:
Da li je moguće da i MTS limitira brzinu za D3i.Brzina na internetu mi je 50/2 a na D3i jedva dolazi do 15mb(mereno na televizoru).

Kako je SBB uveo 4 meseca free tako su ovi digli na 5.Još malo pa će sve biti free:D

Da li za Box paket ima koji mesec za džabaka?

Poslednja izmena:
Da li je moguće da i MTS limitira brzinu za D3i.Brzina na internetu mi je 50/2 a na D3i jedva dolazi do 15mb(mereno na televizoru).
Naravno da nije. Verovatno je limitirana na SBB serveru na 15 mbps pošto ni ne treba više ni za najzahtevnije D3i HD kanale.
A i kakve veze ima što piše 15 mbps ako sve radi kako treba?

Kako je SBB uveo 4 meseca free tako su ovi digli na 5.Još malo pa će sve biti free:D
Da li za Box paket ima koji mesec za džabaka?
1. Nije bas tacno, jer je Box imao nekoliko puta po 3 mesec free, kao i ADSL vec 2+ godine :) Samo sto nije trejna akcija
2. Mozda ako vazi i dalje 3 meseca free za SuperBox, bio je promo nekoliko meseci, ali ne znam da li vazi i dalje.

Neko je ponudio dobru cenu za TS izgleda, uz obavezu da se dosegne neki broj korisnika :D

3. Izgleda da onaj tablet efektivno kosta 5 pretplata za 50/2 :D

Jeste box imao tri meseca ali nikada nije imao četiri ili pet.Sbb je sada ponudio četiri pa je telekom ponudio pet.

Sajt im je totalni krš,i mene zanima šta se dešava sa promo periodom za BOX.

Poslednja izmena:
Mene kada su zvali da mi nude Super Box na liniji na kojoj je važeći ugovor još 7 meseci za Net 50, rekli su mi da ko potpiše do 31.oktobra važi 3 meseca po 1 dinar, sa novim ugovorom na 24 meseca.
Ja odbio i tražio tada aktuelnu ponudu sa tabletom za 1 dinar sa novim ugovorom za Net50 na 24 meseca, a oni kažu: E to ne može!!! Razlog: imate još uvek važeći ugovor sa pogodnostima (tada 50 po ceni 10).
Naravoučenije: Super box može, Net 50 sa tabletom NE MOŽE!!!
;)
Ja ih odheb'o...

Jeste box imao tri meseca ali nikada nije imao četiri ili pet.Sbb je sada ponudio četiri pa je telekom ponudio pet.
Imala je i varijanta sa 4 meseca jednom.
Ali u oba slucaja (i SBB i MTS) je to malkice prevara, jer se racunaju kalendarski meseci, a SBB ume da namerno nagura nekako krajem meseca da se puste novi ugovori :)

SBB je ponudio NOVIM korisnicima 4 meseca - NE I STARIM. MTS nudi svim korisnicima, koji su pred kraj UO barem.
*za internet samo, SBB nudi 4 meseca uz Duo/Trio pakete samo.

Poslednja izmena:
Isti djavo za korisnike ovo ili tablet. A za njih je ovo verovatno povoljnije.

Naravoučenije: Super box može, Net 50 sa tabletom NE MOŽE!!!
Тако је ваљда одувек, ако имаш неку акцију (осим са уређајем) то можеш да пребациш на Бокс у сваком тренутку а ако хоћеш неки Нет пакет, онда се гледа то са три месеца или да истекне.

Hoce li neko da se javi ko je ovih dana dobio VDSL 20/2 ili 50/2 sa tabletom ?
Ali ne iz Beograda N.Sada Nisa i ostalih vecih gradova !
Pitanje se odnosi na manje centrale u manjim opstinama koje su izgleda vec pune sa VDSL portovima.
2 meseca dellili sakom i kapom skoro svima i u selima podjednako a sada zastoj i kraj price sa novim zahtevima.
da li je to bas tako kod svih ?

Ja ću sutra ponovo da ih zovem i da vidim da li imam uslov za vdsl ali u sklopu super boxa. Daleko sam 450m od centrale i nisam segmentiran, ali eto da proverim da li se nešto promenilo. Bio bih zadovoljan i sa 20/2 da mi ponude jer bih dobio HD kanale i tri meseca gratis, a mesečno bih plaćao manje novca nego što sad plaćam box4 sa dodatnim stb-om.

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da 50/2 ne može preko ISDN linije? A ako se prebaci na analognu, onda pretpostavljam da mora dodatno da se plaća identifikacija poziva i ostalo što je besplatno na ISDN? Takođe i uskrate za jednu liniju...
Ili grešim?

Могло би ако си већ од њих добио вдсл модем/рутер који је Annex B што већ не верујем да је било могуће. Колико знам, Телеком је престао са ISDN-ом много пре него је почео са вдсл варијантом па је баш тако, не може. Додатне услуге би вероватно плаћао али мислим да се добија једна фиксна и једна BBTF линија по истој цени ... нисам се нешто распитивао јер нећу да враћам ISDN све док га сами не укину.

Zvao sam korisnički; stvari stoje da ne može preko ISDN linije. Morao bi prenos na običnu liniju, ali bi dodali i BBTF liniju. Ukupno bi bilo isto 659din mesečno (2 linije po 329.50 din). Uz to bi dopustili da se besplatno zadrži identifikacija poziva, što mi je jedino od tih usluga i bitno.
Sve u svemu, sasvim OK.
Vređalo bi mi inteligenciju da moram danas posebno da plaćam identifikaciju poziva.

Poslednja izmena:
Uz to bi dopustili da se besplatno zadrži identifikacija poziva, što mi je jedino od tih usluga i bitno.
Sve u svemu, sasvim OK.
Vređalo bi mi inteligenciju da moram danas posebno da plaćam identifikaciju poziva.

Proveri ugovor pre potpisivanja, meni su usmeno isto obećali, ugovor nisam pogledao... i naravno, doplaćujem identifikaciju sad :)

Ukupno bi bilo isto 659din mesečno (2 linije po 329.50 din).
Ваљда се уз ИСДН плаћа око +85 кинте за другу линију. Нема везе, није ми вдсл толико битан да сад гасим ИСДН, имам још добрих интернет понуда.

Nazad
Vrh Dno