Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

ako moze neko ko koristi telekomov net da mi okaci pingtest prema Becu ili da posalje u inbox, ako je svima oko 90, 100ms, mislim da od resenja mog problema nece biti nista :/

@djolenzi: ovo ti je sa mojim 50/2, uzeo sam sever, sredinu i jug Japana
4349636466.png
4349641625.png
4349638393.png

ako moze neko ko koristi telekomov net da mi okaci pingtest prema Becu ili da posalje u inbox, ako je svima oko 90, 100ms, mislim da od resenja mog problema nece biti nista :/

4349636466.png
4349641625.png
4349638393.png

ovo rezultati 50/2 ??

Чему служе спид тест и пинг према серверу на другом крају света? Тиме се не тестира наш линк него линк провајдера плус комплетна веза преко тог света и ту може да буде крив ко зна ко.

4349636466.png
4349641625.png
4349638393.png

Hvala druze puno, ziv bio. Vrsi posao i vise nego sam mislio :)

Чему служе спид тест и пинг према серверу на другом крају света? Тиме се не тестира наш линк него линк провајдера плус комплетна веза преко тог света и ту може да буде крив ко зна ко.

Drzim casove engleskog japancima i onda moram da imam odredjeni minimum prema njihovim serverima da bi sve funkcionisalo kako treba. U mom konkretno slucaju minimumi su 0.5 Mb/s za up i down. Trenutno imam Orionov paket ali raskidam ugovor i u ponedeljak/utorak prelazim u Telekom. Na Orionovom imam oko 3-4 Mb/s Down i ~ 0.5 Mb/s a paket je 16/1.

Poslednja izmena:
Ок, ту је вероватно пинг мање битан. Јесу ли они пробали како њима иде брзина и пинг према нама? ;) Изгледа да пинг иде преко 300, ово су мере са СББ-а.

4349676407.png

Da... Isao bih i ja na SBB ali ne mogu pa moram da se drzim adsl-a do daljneg :(

Ma jok, oni imaju preeedrkan net al bukvalno sto nije ni cudo kad im je standard bar 10-15x veci od naseg.

ps: ping je skoro uvek oko 300ms, sto nije ni cudo :D

4349636466.png
4349641625.png
4349638393.png
4349764246.png

Poslednja izmena:
Da da, to je to :) Doduse tebi je server u Austriji :D

Uglavnom hvala, vidim da mi 50/2 zavrsava posao i bolje nego sto sam ocekivao tako da ne mora vise.

Trenutno sam vam kuće, veceras kad se vratim

može li mi neko reći zašto je ovako visok ping?

Net 20

Line Status
DSL synchronization status Up
DSL up time 1 Days 21:38:48
Line standard VDSL2
Channel type None
Downstream line rate (kbit/s) 30720
Upstream line rate (kbit/s) 2048
Downstream SNR (dB) 23.4
Upstream SNR (dB) 26
Downstream line attenuation (dB) N/A
Upstream line attenuation (dB) N/A
Downstream output power (dBmV) 13.5
Upstream output power (dBmV) 4.5
Downstream CRC 0
Upstream CRC 0
Downstream FEC 16075
Upstream FEC 46

malo sam radio na instalaciji,ima sad manje FEC,ali ping je visok(udaljenost od centrale 480m)
Connection Status
DSL up time 02:46:49

Line Status

Line standard VDSL2
Channel type None
Downstream SNR (dB) 24.2
Upstream SNR (dB) 26.4
Upstream output power (dBmV) 4.4
Downstream CRC 0
Upstream CRC 0
Downstream FEC 113
Upstream FEC 0

Uglavnom hvala, vidim da mi 50/2 zavrsava posao i bolje nego sto sam ocekivao tako da ne mora vise.
Ovo sto je Cale postavio je previse dobar rezultat, iskreno to su brzine koje cesto tesko sa Japanom ostvariti. (sa Korejom jos teze).
Vodovi su im takvi, zbog geolokacije. Unutar zemlje fenomenalan net, to ne moze da stucne, nema gde, ali ne moze biti dobar odziv do ostatka sveta, pa ni brzine :(

Isprobaj bolje ka samom serveru, ili preko Skype-a, ako ces preko Skype-a drzati casove, nece biti isto kao ovi speedtestovi (pricam iz iskustva).

Npr. kad Japanci treba nesto da mi uploaduju na FTP server (doduse u Americi), oni mi jave tek kroz dva dana! (jedan zbog vremenske razlike, a jedan jer im treba toliko vremena, posto speed retko predje 50KBps)

malo sam radio na instalaciji,ima sad manje FEC,ali ping je visok(udaljenost od centrale 480m)
FEC ce uvek imati na VDSLu iz nekog razloga (i CEC i HEC, ali FECa se nakupi).
Jesi na WLAN ili LAN prikljucku?

žica-wired connection(LAN)
sporije se sad nakupljaju

DSL up time 03:37:45

Downstream CRC 0
Upstream CRC 0
Downstream FEC 141
Upstream FEC 0

Poslednja izmena:
Alfa cepam ja casove i sa ovim netom vec nego se rastajem sa Orionom jer su retardi i puca mi net cesto a tu imam penale.

Connection Status
DSL up time 02:46:49

Line Status

Line standard VDSL2
Channel type None
Downstream SNR (dB) 24.2
Upstream SNR (dB) 26.4
Upstream output power (dBmV) 4.4
Downstream CRC 0
Upstream CRC 0
Downstream FEC 113
Upstream FEC 0

Ti sa 30/2 paketom izvlačiš samo 20 Mbps?!

imam Net 20+HD IPTV
jel moguće da imam ADSL port a oni kao puštaju VDSL?malo glupo pitanje,ima nekih nelogičnosti jer treba da pređem na veću brzinu što se ne dešava još uvek!

Poslednja izmena:
Nije moguće, ta brzina preko ADSL2+ opreme.
To nešto preko veze (pošto je nepostojeća kombinacija, Net 20 + IPTV, koju bi dosta ljudi verovatno htelo) ili je osakaćena verzija MegaBox/SuperBox Promo tako namešteno na tvoje insistiranje pošto linija ne može sa izgura 50 Mbps + IPTV?

u toku su radovi za MegaBox/SuperBox Promo ,videćemo šta će ispasti na kraju....imam veliki gubitak od utičnice u zidu-spliter-modem,nekih 7000,ali linija je 67000 nečega izmerena,60000 kod modema....tako da ima prostora.....

Pise ti VDSL Line standard, ne bi moglo to proci na ADSL parici.
Meni su setovali inace na 30/2 modem, a paket je 20/1. Imam full 20/1 na Speedtestu.

i taj ping test nije baš tačan,ovde udaljeniji server skoro iste vrednosti
http://www.bandwidthplace.com/speedtest-results/?res=554f8dbfb2ee68.85489467-32793152&source=copy
a kakav ti je ping?
i da li ti je ravan onaj dijagram kad meri down brzinu ili zupčast,oscilira?

Ako mene pitas, 14ms ping (WLAN, po meni puno naspram LAN prikljucka gde je svega 4-5ms, a laptop je udajen metar od rutera), a oscilira od 19.8-20 :)
Do TS test servera, do Lajpciga nesto losije (65ms, 18/1)
Do Roterdama 75ms, 19.5/0.9

Roterdam 77ms,Leipzig 61ms,down podjednako/up dosta bolje od vrednosti koje su gore navedene....sve je to ok....

Pitanje za nekog ko se malo vise razume u materiju.

Treba da predjem sa Oriona na Telekom adsl, uzeo bih onaj paket 50/2. Bio sam do Telekoma i rekli su mi da sam na nekih ~300m od centrale i da bi tehnicki to trebalo da radi bez problema. Ono sto mene zanima jesu vrednosti koje trenutno imam kod Oriona, za koje bih rekao (laicki) da su krajnje lose/retardirane:

Downstream Upstream
SNR Margin 6.2 12.5 db
:
Line Attenuation 14.0 5.3 db
:

Da li su te vrednosti iskljucivo povezane sa Orionom ili cu imati iste takve i sa Telekomom. Tacnije da li neko zna jesu ove vrednosti ok za brzinu koja meni treba ili nisu. Hvala unapred.

Blizu si ali ti je parica ocajna ne znam nisi rekao koju brzinu sad imas.
Inace da parica je parica nebitno prekp koga si btw modem ti uvek setuju ljudi iz TS iako si na Orionu, Eunetu....
Meni sumnjivo da ce DL proci losa ti margina na granici je samoj, a znaj da sa povecanjem brzine se pojacava i sum tj. smanjuje mu se vrednost a treba da bude sto veca.
Vece-bolje.

Poslednja izmena:
Sad imam 16/1 ali se razilazim sa njima jer u poslednjih mesec dana imam jaaaako cesta pucanja konekcije.

Jel ta parica moze da se menja? Ja imam dve parice u stanu ali samo se jedna koristi vec nekoliko godina pa kontam da bi mozda tu moglo nesto.

Jel to spada u Telekomovu obavezu da srede ili kako?

Pucace ti i na TS isto 99% da nije do Oriona vec tvoje parice koja je na max u DL.
I 2Mbit UL ce biti upitno kako ce raditi po meni.
Vidis koliko ti je veliko slabljenje u DL po ovome ispada da si na preko 1km od centrale a za UL ispada da si na 384m od centrale sto je verovatno tacnije ali ti je parica jako losa, nekvalitetna.
Moze da se sredi ako ima slobodnih parica kod tebe to mora tehnicar iz TS da pogleda i da ti kaze da li ima a ako bi mogao jos i da ti zameni i stavi kvalitetniju paricu bilo bi ti super.

Al vidi nisam imao ta pucanja do skoro. Na stranu sto nisam ni siguran koliko je ovaj njihov ruter ispravan s obzirom da zuji otkako su mi ga dali a cini mi se da delom i do njega...

Nebitno, uzecu pa nek se maltretiraju. To je njhova infrastruktura.

Nazad
Vrh Dno