Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Uvek koristite zvaničnu prepisku sa telekomom putem njihove email adrese.Tako dobijate broj reklamacije i naravno sve uvek ostaje napisano i zabeleženo a sve žalbe se čitaju po službenoj dužnosti i na osnovu toga se radi po vašoj raklamaciji.

Da napišem samo ovde šta se dogodilo, da ostane zabeleženo. Dakle, imam VDSL 50/2 (tj. Net 50) bez ugovorne obaveze, isprobavam tri nedelje, sve radi besprekorno. Juče sam bio u poslovnici Telekoma da potpišem ugovor za "Net 50 po ceni Net 20, uz ugovornu obavezu 24 meseca".

Odgovor: nemam tehničkih mogućnosti, jer mi je udaljenost od centrale veća od 250 m (!)

Malo je reći da sam bio zaprepašćen, jer ja tu uslugu već imam, kako mogu da nemam tehničke mogućnosti za nešto što već imam?!

Posle je službenica nešto malo duže gledala i rekla da svejedno da li trenutno imam VDSL 50/2, ne mogu da koristim kampanju "Net 50 po ceni Net 20" pošto ona ne može da izabere tu opciju u aplikaciji, jer - ovo već postaje dosadno - udaljenost od centrale je veća od 250 m (uzgred, prvi put čujem ovaj broj, obično su pominjali 300 m).

Tu sam već načisto pobesneo, zahtevao da razgovaram sa šefom poslovnice - zapravo to je bila šefica koja je rekla da bi mi ona rado pomogla, ali da ne zna kako, naprosto ne ispunjavam sve uslove za kampanju. Mogu da potpišem ugovor i da plaćam mesečno 2899 din. ali ne mogu da koristim kampanju i da plaćam 1899 din. mesečno. Čekajte, pitam, ali zašto bih plaćao skuplje, pa to je apsurdno, pa ja već imam aktivan VDSL 50/2 koji radi, da li je zaista cilj da me oterate iz Telekoma, pardon mts i da više u životu nikad ni jedan jedini dinar ne dam toj firmi niti bilo čemu što ima veze sa tom firmom?

Onda je ona tu nešto razmišljala, pa zvala neke ljude telefonom, pa mi se onda javio neko drugi i rekao da je moj slučaj specifičan i da napišem molbu Telekomu gde ću izneti sve to što sam rekao, da naglasim da molim da mi se uključi kampanja Net 50 po ceni Net 20 uprkos tome što ne ispunjavam sve uslove, jer nemam primedbu na postojeću uslugu Net 50, pa će onda oni da odgovore u roku od 8-15 dana.

Eto, to je bilo juče, čekam da prođe taj rok i ukoliko se desi da insistiraju da mi uzimaju 1000 din. mesečno više bez ikakvog razloga, raskinuću apsolutno sve veze sa TS.
Znam tačno o čemu pričaš, isto sve je bilo i sa mnom. Srećom dobio sam ime čoveka kojem da se obratim, koji mi je sve sredio za 5 minuta. Većina njih ne zna ili ne želi da izađe u susret korisnicima, da li je neznanje, nezainteresovanost ili malodušnost, ko će ga znati. Ako bi bio iz Subotice, rekao bih ti kome da se obratiš, ovako ti si u pravu, probaj na sve načine i ne daj da te ubede suprotno.

Što sada 250m, zar nije bilo 500? Da ne ispadne na kraju da uslov bude 50m.

da li će telekonjaru da prodaju(privatizuju)..i hoćemo li moći tada da raskinemo ugovor bez penala, ili ako ništa onih obećanih minimum 100eura od akcija...

Nema nista od raskida ugovora kada se privatizuje, nece menjati postojece ugovore sem ako im neki specificno ne smetaju.

Za razlicite stvari izgleda razliciti principi.

Pozdrav svima, postoji li u Telekomu ponuda interneta tipa 50/50 , 50/25 mb ili nesto slicno (bitan je jako brz upload) ne nalazim na sajtu. Hvala unapred.

Nisi napisao da im je simetrican protok po megabajtu 15 eura,odnosno 100\100 je 1500 eura mesecno i zbog toga su ukinuli vdsl uploud buster.

Pozdrav svima, postoji li u Telekomu ponuda interneta tipa 50/50 , 50/25 mb ili nesto slicno (bitan je jako brz upload) ne nalazim na sajtu. Hvala unapred.
Postoji, al' je preskupo, moram odmah da te razočaram. U firmi imamo 20/20, plaćamo 43k din mesečno,... I da, optika.

Postoji, al' je preskupo, moram odmah da te razočaram. U firmi imamo 20/20, plaćamo 43k din mesečno,... I da, optika.
Uh pa ovo je papreno skupo... 40/2.5 u SBB klasican paket uz ugovor i D3 HD je 3.000 dinara. Dakle ako hoces jak upload u Srbiji spadaju usi ...

Sta je ovo?

http://www.targotelekom.rs/privatni-korisnici/internet/

Na kom principu se dobija optika, kako funkcionise sam prikljucak? Zanima me zbog uvodjenja u tek zavrseni poslovni prostor, busenje, kopanje...?
Poz

Ne uvode vise, Targo vec preko godinu dana valjda samo stare korisnika odrzava.

Priključak funkcioniše tako što na kraj optike se priključi kutijica zvana media konverter, iz nje mrežni priključak na switch čija veličina (broj portova) ovisi veličini mreže, tj. broju računara. Da li direktni kablovi ili preko manjih svičeva. Najbolje ići sa kvalitetnijim glavnim switch-em, tp-link recimo, pa dalje... Mislim ima tu svašta za planiranje, jer treba mikrotik ruter za kontrolu mrežnog saobraćaja ili ne, jel treba externi firewall ili ne,... Gigabitna mreža ili 100Mb...itd

Poslednja izmena:
Sbb je jeftiniji, Orion je MNOGO jeftiniji (ali i losiji brdo problema).
SBB radi kao sat.

Ne uvode vise, Targo vec preko godinu dana valjda samo stare korisnika odrzava.
Ma idi, ja se taman obradovao kad sam pogledao sajt, koji je razlog?
Priključak funkcioniše tako što na kraj optike se priključi kutijica zvana media konverter, iz nje mrežni priključak na switch čija veličina (broj portova) ovisi veličini mreže, tj. broju računara. Da li direktni kablovi ili preko manjih svičeva. Najbolje ići sa kvalitetnijim glavnim switch-em, tp-link recimo, pa dalje... Mislim ima tu svašta za planiranje, jer treba mikrotik ruter za kontrolu mrežnog saobraćaja ili ne, jel treba externi firewall ili ne,... Gigabitna mreža ili 100Mb...itd
Sve vec ima u objektu ( razvuceno za obican adsl privremeno radi ) dok se ne resi nesto brzo. Mislio sam kako ulazi u objekat, sa bandere, kopa se? Saht Telekom Srbije i bandera su na 5 metara od prostora...
Sbb je jeftiniji, Orion je MNOGO jeftiniji (ali i losiji brdo problema).
SBB radi kao sat.
Koja varijanta SBBa?

skoro sam priključen na novu centralu,imam VDSL port(tako rekoše u telekomu) pa odlučih da pređem na MegaBox-to je moj uslov da bi potpisao ugovor
udaljenost od centrale je u sistemu tačno 480 m(google map 450)
trebali su me spojiti prekjuče,ali nešto zatežu i pominju brzinu 20/2
zvao sam kol centar i rekao da promene zahtev na 50/2 što ide uz MefaBox,jer me kod ovog prvog nisu ni konsultovali oko brzine,posle toga je upućen zahtev za proveru brzine,ali nešto se oteglo
ovo su podaci sa modema

neznam zašto me nisu priključili,navodno software U Bgd to treba da odradi....i pitanje koje brzine mogu očekivati?
edit podaci dok je radio ADSL2+

Poslednja izmena:
Tesko da ces bez problema dobiti megabox jer si udaljen toliko od centrale(realno bi mogla parica to da podnese) ali SW je tako napravljen da do 300m moze bez problema a preko miras da se natezes sa njima i tad nije zagarantovano da ce pustiti.

SBB ima fiber isto kao telekom.

Ima, ali samo da pomenem: nemojte mesati Fiber za firme, i SBB Fiber Power. Fiber Power ima tamo gde ima, i ne daju drugde. Fiber za firme je nesto drugo kod njih (isto kao kod Telekoma).

@alfaunits - Upravu si, mešaju se dva pojma u celoj ovoj priči :)

SBB - Fizička Lica - Pristup realizaciji usluge je putem koaksijalnog kabla koji ide do modema ili optika do zgrade pa onda koaksijalni kabal do modema (Paketi su već unapred definisani i cena je unapred definisana)
SBB - Poslovni Korisnici - Pristup isto primenljiv kao i kod Fizičkih lica, paketi prilagođeni poslovnim korisnicima bez nekih većih izmena u odnosu na fizička lica.

Sve što je primenljivo kod SBB-a prema već unapred određenim i kreiranim paketima se odnosi i na Telekom prema poslovnim korisnicima i prema fizičkim licima. Znači da objasnim jednostavno.
Provajderi su kreirali pakete usluga prema poslovnim korisnicima i fizičkim licima prema unapred definisanim kriterijumima, i nemaju veze sa "zakupom internet linka". Ova stavka je kod svakog provajdera posebna i definiše se prema ugovoru i dogovoru između Pravnog lica koje želi da zakupi internet link, kao i stvaranje tehničkih mogćnosti koje su nekada besplatne, a nekada naplaćuju i opet kažem to je sve posebno u odnosu na klasične internet korisnike.

I još malo jednostavnije: Nema veze što Telekom, SBB ili bilo koji drugi provajder ima u svojoj ponudi pakete za pravna i fizička lica to su samo paketi po definiciji unapred određeni, a drugo je što Vi želite da zakupite internet link gde vam brzina postojećeg predefinisanog paketa ne odgovara jer u 100% slučajeva upload je mali i nije 1:1 to znači nije 25/25 nego 25/2, a Vi želite identičan dl/ul. E tu se dogovarate sa provajderom oko cene i svega ostalog.

I druga stavka koja je bitnija SBB, Telekom i svi ostali su samo preprodavci internet linka, ne i direktni pružaoci usluge. Kao što sam naveo već negde nije isto ako direktno kupujete link od Cogenta gde npr. 100/100 košta 500-600 eura, i kada odete kod Telekoma koji isto taj link zakupljuje ali vam ponudi nekih 16-17 eura po 1mbps to je velika razlika.

Poslednja izmena:
Tesko da ces bez problema dobiti megabox jer si udaljen toliko od centrale(realno bi mogla parica to da podnese) ali SW je tako napravljen da do 300m moze bez problema a preko miras da se natezes sa njima i tad nije zagarantovano da ce pustiti.

...nadam se da će se potruditi i da će izaći u susret,dobiće ugovor na dve godine i nešto više para....no najvažnije je da se održi dobra dugogodišnja saradnja i učini ono što realno može uz malo više truda....ne neću tražiti vezu da dobijem nešto za svoje pare i nadam se da će pozitivno rešiti....trenutno u Sr Mitrovici nemaju konkurenciju,ali verovatno će videti da ja imam fiksnu liniju i net u gradu gde je ima i da sam njima poklonio poverenje(a da ne pričam koliko još mobilnih paketa imam na sebi,deci i roditeljima)što će im se pokazati kao ulaganje u budućnost i nastavak dobre saradnje...

Naravno ti si apsolutno u pravu ali da li oni tako razmisljaju?
Bojim se da ces se natezati sa njima.
Elem, posle 3 meseca natezanja prijatelj je uspeo da dobije megabox ako se secate pisao sam o tome a on je kablom na 440m od dslam-a.

Oni ne razmišljaju, inače "aplikacije" ne bi imala hardcoded totalno nasumično izabranu vrednost a bez opcije da i polupismena baba iz poslovnice to zaobiđe ili bar uputi zahtev za merenje stvarnih performansi parice.

Naravno ti si apsolutno u pravu ali da li oni tako razmisljaju?
Bojim se da ces se natezati sa njima.
Elem, posle 3 meseca natezanja prijatelj je uspeo da dobije megabox ako se secate pisao sam o tome a on je kablom na 440m od dslam-a.
ma baš me briga,ako me ne spoje u ponedeljak tražiću da storniraju zahtev i da mi ostane po starom box 4 kao što je bio dosad bez ugovorne obaveze jer je istekla....kud sam i tražio taj megabox....totalno sam se ohladio.....možda sad uzmem box 2 jer sam već navikao bez IPTV i nešto mi preterano i ne nedostaje.....a mobilni najeftiniju priču uz 50% jer gotovo isključivo koristim mts .....rezultat ušteda 100 evra na godišnjem nivou....ko će im biti kriv što neće da uzmu pare...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno