Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Koliko mogu da mi prave problem ove greske?Inace sve radi odlicno,nema restarta modema,nema pucanja veze...
untitled.png

Ne obraćaj pažnju ako radi dobro.

Ja se izvinjavam, vidim da se spominje neki mega boks, ali nikako da ga nadjem na njihovom sajtu. Trenutno imam ugovor za iptv i VDSL (fiksni je zasebna stavka). Da li ja mogu da predjem na taj mega boks sa vecim internetom (vec su proveravali - imam fizicku mogucnost za najbrzi net)? Ugovor je mozda star 5 meseci, ali racunam prelazim na skuplju pretplatu...

Mozes preci na MegaBox (nema na sajtu, jer nije zvanicna ponuda), samo ako nisi uzeo uredjaj uz ADSL/IPTV.

Ne moze druga brzina osim 50/2 :( Cak ni Upload Booster ne daju da se doda - ludaci!

Hvala brate alfa, sad ih zvao, imam mogucnost. :D

Nema uploud bustera,verovatno jer se plase restrimovanja.

Mobilni je mrsav samo 300+300.Onih drugih 300 ili 1000 ili milion hiljada uz nove pakete van boksa su samo mamipara jer kad potrosis prvih 300 ka svim mrezama i budes srecan sto imas jos 300 samo ka mts-u,POTPUNO zaboravis da ce da te klepe po usima za svaki broj koji nije mts.

Evo slika ako nekog zanima stabilnost, pucanje veze i sl.

Prilozi

• telekom vdsl.JPG
    telekom vdsl.JPG
    16 KB · Pregleda: 171
Moze li neko da okaci sta sve ide uz megabox i koliko kosta ?

50/2 + mobilni 300/300 + fiksni + IPTV sa HD kanalima=3.600 dinara= nema nikakvog dodatnog uplouda od 5 i 10 mega.

Poslednja izmena:
Uvuci mu jezik i smanji osmeh.:type:Uploud je samo 2.

50/2, ne 50/20 (to i ne postoji kod Telekona na VDSLu, tj. ne daju)

Skoro sam popunjavao telekom upitnik za postojeće VDSL korisnike.Ima rubrika da napišeš šta bi želeo a da nije bilo ponuđeno u upitniku.Napisao sam da se povećaju paketi sa dodatnim većim uploud brzinama.Moja linija podnosi 35 mega uplouda a sa nekim drugim profilom umeto 50/2 kažu bar duplo više.

Poslednja izmena:
Ma DSL je odlična tehnologija za kućne korisnike, eno BT testira 800Mbps.
Optika za poslovne korisnike kojima treba velik upload i vozi.

Bilo je pitanje da li bi ste želeli FTTH,zaokružio sam DA krugom većim od ringle za kafu.

I ja bih zaokruzio krvavim prstom :D

Pitanje kako je postavljeno izgleda kao da je fora da se anketom pokrije ideja da treba prosiriti FTTH. Na to pitanje ce pola odgovoriti Da, iako nema pojam o cemu je rec, jer je anketa, a ne obavezujuci ugovor. Dosta njih ce i reci Da, samo da Telekom ulozi u nesto, cisto da ima manje za vezare u njemu :D

U svakom slucaju, treba da ponude neki ozbiljniji net, da SBB najzad pocne da ulaze ovde, a ne samo da muze. (da, mislim da je SBB veca muzara od Telekoma, samo sto je na mnogo manjoj povrsini pa se ne primeti)

Iz diskusija u kojima sam licno ucestvovao,cilj telekoma je takav da se sirenje VDSL-a na prvom mestu odnosi na ona mesta i one lokacije koje imaju bilo po zgradi ili naselju najveci broj ADSL korisnika.Tako je recemo Mirijevo veci prioritet nego delovi novog beograda koji su na sbb ili targo mrezi.Oni se da tako kazem prvi sele na Vdsl.Verovatno kada ze zavrsi prvi ili drugi krug telekom ce razmisljati o FTTH-u,koji im najvise smeta zbog poslovnih tarifa koje sada imaju a one su 15 eura po jednom megabajtu simetricnog propusta.

Poslednja izmena:
Znači, prioritet je zadržati korisnike koje već imaš, što ne zahteva prevelike investicije u kontent provajding. :)

Mene, naravno, zanima ovaj moj slučaj. Istureni stepen mi je ovde, iza ćoška, na 150-200 metara vazdušne linije i kablovi idu kroz zemlju, ali me oni vode kao 505 metara. ADSL signal mi je savršen, ali teško da će mi dati VDSL 50/1. Ili... ?!

Da li oni te brojke imaju na osnovu neke paušalne ocene ili su stvarno merili dužinu kablova ili pak kvalitet signala i da li bi nešto dobio razvlačenjem nove instalacije od reglete do mog stana koji je na šestom spratu? :trust: Pretpostavljam da ću to morati sam da vidim.

Naravno,jer postojeci adsl korisnik u vecini slucajeva ne moze imati iptv jer je daleko od centrale ili ne moze imati IPtv u drugoj ili trecoj sobi ili moze oba ali mu onda preostane jako malo za net.Sve ovo resava VDSL i uvodi nove pakete i tarife koje su skuplje i donose profit telekomu kao sto je recimo Megabox paket.Pre ce postojecem korisniku unaprediti uslugu nego sto ce novog da dobiju tako sto ovaj pre toga mora da otkaze uslugu kod starog provajdera.Bice i toga ali kasnije.
Za isturen stepen moras biti povezan na isti.Nije dovoljno samo da ga gledas vazdusnom linijom koja se uzgred ne poklapa za zemaljskom putanjom po duzini.Ako nisi povezan na taj istureni stepen onda ti racunaju duzinu do sadasnjeg adsl porta.
Mislim da ne racunaju pausalno.Kod mene su racunali samo udaljenost po vertikali pa sam tako stvarno udaljen 3 metra od isturenog stepena ali samo po vertikali odnsono tacno kolika je razlika izmedju prizemlja i prvog sprata.Po horizontali imam jos bar tri metra vise do stana.Kada su kopali kablove do zgrada, licno sam video da su merili uredjajima sva moguca rastojanja ali sad ne znam da li zbog utroska materijala ili sta vec.Verovatno po projektu postoje podaci o udaljenosti svake zgrade od ipana koja se povezuje na isti pa se ti podaci ubacuju u program.

Poslednja izmena:
Ma jesam povezan na taj istureni stepen, drugi je mnogo dalje. Zato mi i jeste čudno kako su uspeli da smotaju 500 metara kabla između dve tačke koje su udaljene 150 m. Možda su pravili između "osmice". :) Možda i procenjuju tu "dužinu" na osnovu gubitaka, a stara instalacija u zgradi... Zato se i pitam šta je na regleti i da li bi mogao da izvučem nešto više sa novom instalacijom, odnosno hoće li mi prodati Megabox paket sa ovakvom instalacijom?

Cudno mi je da si povezan na ipan sa tolikom razdaljinom.Mozda si povezan ali nisi jos pusten odnosno nisi prevezan,pa ti opet racunaju do adsl porta.
Morao si videti majstore i kopanja do tvoje zgrade i u tvojoj zgradi ako imas reglete u tvom ulazu za postojece telefone.Pogledaj sada u tvom ulazu gde su ti reglete i vidi da li je sve kao pre xxx godina odnosno samo jedan dovodni kabl u reglete.Ako imas dva dovodna kabla jedan stari i jedan novi onda si povezan na onaj isturen stepen.Telekom kad postavlja ipanove to je max udaljenost do 250 metara do krajnje zgrade koja se povezuje.

Poslednja izmena:
Ma ja i pričam o razdaljini do ADSL porta. Za mini IPAN nemam pojma gde je. Nisu još ništa kopali - stara regleta, stari kablovi. Računao sam, ako im je tu blizu istureni stepen, verovatno u njemu imaju taj neki mini IPAN pa odatle da me prevežu na VDSL, koristeći postojeći bakarni vod, al' izgleda da je taj vod ili dosta zašumljen ili da ide do mene kao kiša oko Kragujevca. :)

Tvoj adsl port je verovatno u centrali.Pošto si daleko od centrale telekom mora negde bliže tebi da postavi jedan ipan koji će imati domet u krugu od 250 metara.Ako si negde gde je sbb ili targo ili neki još jak kablovski operater koji ima svoj net onda će kod tebe doći na kraju. Postojeći vodovi se ne koriste već se razvlače novi od ipana pa do svake zgrade u dometu ipana.

Poslednja izmena:
Ma ja i pričam o razdaljini do ADSL porta. Za mini IPAN nemam pojma gde je. Nisu još ništa kopali - stara regleta, stari kablovi. Računao sam, ako im je tu blizu istureni stepen, verovatno u njemu imaju taj neki mini IPAN pa odatle da me prevežu na VDSL, koristeći postojeći bakarni vod, al' izgleda da je taj vod ili dosta zašumljen ili da ide do mene kao kiša oko Kragujevca. :)

Ovako,mini IPAN bi po pravilu trebalo da bude povezan optikom sa centralom pa tek na njega bakarni kablovi koji su bili do korisnika.
Ako vidis da nesto kopaju izmedju tvojih zgrada onda je to to,ali znaj da bez kopanja tesko da moze bilo sta i onda se i ne nadaj! :) :(

Poslednja izmena:
Ljudi... Mini centrala (istureni stepen) mi je na manje od 200 metara. Tamo mi je i modul za telefon i ADSL port i sve. Bakarne parice u zgradi nisu dirane od kako je zgrada izgrađena ('60-ih). Ranije nam je centrala bila u Sime Miloševića, kod Kalenić pijace, pa su krajem devedesetih izgradili ovaj istureni stepen ovde i tada smo prebačeni na digitalnu Alcatel centralu.

Verovatno su vodove koji idu od naše zgrade ka staroj centrali presreli negde usput pa ih prevezali na neke nove, zato i imamo 505 metara do nečega što nam je na manje od 200.

U zgradi imam Ikom (koji ima pristojan net) i poluubogi PTT, a nešto mi ne deluje da će skoro ovde išta kopati.

Mega Box aktiviran

3820204962.png

Koja je procedura prebacivanja sa ADSL-a na VDSL i koliko dugo moram da čekam da se to odradi? Isto tako, kako da proverim da li uopšte kod mene može to. Čuo sam da ima VDSL ploča (ili šta već) u mojoj centrali koja je 200-300m udaljena od moje zgrade, pa sada ne znam koliko je bolna celokupna procedura prebacivanja.

Idi u poslovnicu

Vrh Dno