Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Izgleda da nisi loš dečko. Objasniću ti neke stvari. Kako to "funkcioniše" kod nas. Od 2015 god. moćićemo da "biramo" od koga će mo da kupimo struju. Na papru super, u praksi skluplja struja. Sa telekomom ista priča. Zašto je to tako .... jedan od razloga je i taj što se od 90' tih pa do danas socijalni mir kupovao stujom, vodom i još nekim stvarima. Recimo Amerikanci kupuju socijalni mir naftom.
Na globalnoj mapi mi smo mnogo mali igrači, a političari naši su prodane duše. Zato je ovakvo s(R)tanje.

Poslednja izmena:
Da li znas da se pomoc malim i srednjim preduzecima od strane telekoma manifestuje cenom od 15 eura po jednom megabajtu.paket od 100/100 kosta 1500 eura mesecno i mene je sramota sto se nalazim u Srbiji.

A reci mi koliko te kosta 100/100 po svakoj zemlji Evropi ponaosob, za firme, znaci garantovane brzine? Evo da ti olaksam:
http://business.bt.com/broadband-and-internet/e2/
17/1 za unlimited je 21GBP
Nema nigde cena za pravi Unlimited sa vecim uploadom!
KT - mi placamo nesto sitno za Gbit/Gbit u firmi u Koreji (100-ak EUR), ali ne mozemo dobiti ikakve garantovane brzine van Koreje bez cene kakve si pomenuo. Znaci, cim TCP paket ide van Koreje - taj link se svede na 10/10.
Nemacka? FUP that.

Treba sa Rumunijom da se na tom polju merimo? Skokni, vidi koliko kosta takav link kod njih SA GARANTOVANOM brzinom, i kako to radi u praksi, VAN zemlje.

Poslednja izmena:
Od domace firme 1500 eura je mnogo.Ne treba da idem u neku drugu zemlju,dovoljno je da pogledam neke druge cenovnike u Srbiji.
Tuzno je i zalosno da male firme kojima treba ovakav net jure da iznajme stanove na novom beogradu da bi se dokopali ovakvog interneta.

Poslednja izmena:
Od domace firme 1500 eura je mnogo.
Jeste.
Ne treba da idem u neku drugu zemlju,dovoljno je da pogledam neke druge cenovnike u Srbiji.
A sad mi reci zasto se onda ti cenovnici ne nude na vise mesta? Mislim, zasto SBB i Targo i ko jos vec ne nude net na vise lokacija? Da nije zbog toga sto prosto nema ko da ga plati da se isplati?
Sa ovim Telekomom ima sanse da dobijes VDSL u drugim delovima. Kada se bude prodao, isto se ozbiljno kladim da 5 godina van NBG i slicnih delica zemlje neces dobiti nista bolje od onoga sto SBB nudi.

Tuzno je i zalosno da male firme kojima treba ovakav net jure da iznajme stanove na novom beogradu da bi se dokopali ovakvog interneta.
To rade jer se i vise isplati da se radi tamo. Skoro sve firme su se selile na NBG i pre toga. To je organizovan deo grada, nije haos, koji se gradio kako je trebalo/stiglo.

Telekom ulazi u proces prodaje i taj početak kreće koliko sutra.Okonačanje prodaje se očekuje početkom sledeće godine.Ovo je upravo saopštio buduću premijer.Sve ovo je će biti ukoliko se postigne dobra cena.
Telekom gubi mobilne korisnike i gubi fiksne korisnike.Nema para za buduću 4G licencu.Jednom rečju premijer je objasnio da se očekuje pad profita telekoma i da mora da se proda.
Ako dođe neki veliki igrač imaćemo cene za optiku kako je to već u Rumuniji ili Sloveniji.

Ne! Cene kao u Rumuniji ćemo imati samo ako država dobije od EU velike kredite za infrastrukturu.
Onaj ko kupi Telekom neće ulagati da bi naplaćivao sitniš, ni građanima ni pravnim licima.

@alfaunits Kada vršiš poređenje, onda u svoj ekspoze uvek uzmeš analitiku iz susedne zemlje HR gde je T-Com prisutan, u poređenju "šta će biti kada T-Com, kupi Telekom Srbije" i da neće nuditi ništa novo 5 godina i tome slično što je apsurd uzimajući FUP ako si navodio za T-Com uopšteno grupaciju ili pokušaj izdvajanja jedne celine gde možeš reći za FUP.

Navođenje da ništa neće biti menjano ili da samo žele da uzmu što više novca odmah posle privatizacije jeste tačno, sam slučaj koji nije usamljen ali je svež jeste kupovina UG grupe od američkog fonda, gde se posle nekoliko meseci vide promene u smislu povećanja cena usluga (mesečno održavanje) izmene pravila u smislu većih brzina isključivo uz ugovor, taj sistem će biti primenljiv i kod T-Com tj. Nemačkog Telekom.

Naravno ono što može da se vidi kod HR T-Com kompanije nije da su ostali samo na kupovini nego su svoje usluge, ponude i sve ostalo unapredili na viši nivo, a ponuda i usluge nisu baš zanemarljive kako kažeš ništa neće menjati 5 godina.

Pogleda malo istorijat njihove privatizacije koji je odličan primer, pa ćeš videti da je sve išlo sukcesivno za godinama pripajali sve kompanije, unapređivali ponudu, a posle toliko godina uz konkurenciju možeš pogledati i šta taj isti telekom nudi nakon privatizacije i koje usluge, pa onda poređenja da ništa sem povećanja cena neće raditi po malo je smešno reći da uslugu neće unapređivati, nije im to u prilogu.

Ono što je sigurno da će ostati jeste i šablon kako da nove korisnike privuku novom ponudom sa izmenjenom cenom taj šablon se preslikava iz kupovine UG kao i drugih kompanija iza kojih stoje investicioni fondovi nema neke razlike.

Dovoljan primer kako T-Com u HR grabi ka što većem profitu jeste i ponuda "električne energije", pa i pored Telekomunikacija oni na sve načine pokušavaju da privuku korisnike, ne kaskajući za drugima možeš i to videti, znači nije samo cilj uvećati profit na osnovnoj ponudi, nego proširiti spektar usluga i izvan telekomunikacija što je odličan primer ako do toga dođe i kupovine od strane T-Com-a da ćemo se ponude i mi imati, ali uz napomenu da će te ponude biti korigovane u skladu sa tržištem.

Poslednja izmena:
Tako je.
Domaci megatrendovci su naucili da pljunes dve miljarde onako mrtav hladan i onda ostavis sve po starom i samo kaplje para.Pocepajte te diplome odmah.

T-Com = FUP. Nemam nameru trositi vreme da te ubedjujem da ce drugacije uraditi kod nas. Od njih necemo imati koristi.
Ako je ideja brzi i jeftiniji net - to necemo videti od T-Coma.
Neku skupinu kao Box da bude isplativija... mooooozda kada nam uvale gomilu kanala, pa racunas da je jeftinije nego da ne uzimas kanale.

Ali net nece biti bolji.

Molim moderatore da prebace ovo u zaključanu temu o prodaji Telekoma i da je otključaju.

Jedva čekam diskusiju. Telekom se prodaje jer nema 3 milijarde od Arapa i jer nema otpuštanja partijskih kadrova i jer su nesposobni za bila šta drugo sem da se zaduže ili prodaju porodično srebro.

Stvarno bi bilo dobro, da bude onako kao Sky Uk kaže. Bez šale. Ali *** ...

"SRBIJA DO TOKIJA, NEBECKI NAROD, ČVARCI KAVURMA GIBANICA, VUKAJLIJA, LAJKUJEM, SRBIN OTRKIO FEJSBUK ZAVERU, ANĐO MARŠ IZ SRBIJE"

i tako :)

T-Com = FUP. Nemam nameru trositi vreme da te ubedjujem da ce drugacije uraditi kod nas. Od njih necemo imati koristi.
Ako je ideja brzi i jeftiniji net - to necemo videti od T-Coma.
Neku skupinu kao Box da bude isplativija... mooooozda kada nam uvale gomilu kanala, pa racunas da je jeftinije nego da ne uzimas kanale.

Ali net nece biti bolji.

@alfaunits Uhvatio se za FUP pa ne pušta, što ne proširiš malo vidik nego samo FUP pa FUP, nisi malo sagledao generalno ponudu ako se već prodaje i kome se prodaje kao navedeno se stavlja T-Com, a za poređenje može da se uzme T-Com šta je uradio u Hrvatskoj, jeste unazadio ih je za milion godina i nije se pomerio sa mrtve tačke i nije uveo ništa niti ponudio osim FUP ništa više oni nemaju u ponudi ni optiku, ni IPTV ni IPTV sa mogućnošću korišćenja naprednih funkcija, ni voip usluge ni mobilnu telefoniju ništa oni nemaju u kamenom dobu žive, kako kažeš od njih koristi nećemo imati, pa naravno samo što ponuda neće biti ista i samo što će ta ponuda biti proširena kako bi se ostvario profit i privukli novi korisnici.

Onda dodatne usluge tipa "Spremalica" lokalni disk prostor od 10GB besplatno, dodatne mobilne mreže kao BonBon i Simpa odvojeno korišćenje od matične mreže sa povljnostima, "HOP" usluga bez čekanja na novi telefon i slične pogodnosti koje nudi, a sve to zarad profita kao što sam već i pisao...

Predstavljaš ovo kao smrtnu presudu ako T-Com preuzme Telekom Srbije...

Neka lepo preuzmu Telekom i tržište neka se malo stabilizuje po pitanju usluge, jedni će gađati korisnike sa dobrim ponudama, drugi će želeti da zadrže postojeće i to mora da počne, kao što i SBB verovatno čeka prodaju Telekoma da bi se ušlo na tržište mobilne telefonije kao virtuelni operater jer drugačije nemaju neke šanse, sve ima svoje pa i prodaja Telekoma, a najvažnije malo rasterećenje kvazi menadžmenta koji kako reče Sky sve sa mega-sega diplomama...

Taj FUP ni kod Iskona, a ni kod T-Com koji spominješ nije primećen sa moje strane (adsl), za poslovne potrebe brzina i sve ostalo je zadovoljavajuće stim da je T-Com vlasnik i pomenutog Iskon provajdera...

Optiku dovode do stana, a taj FUP za koji se hvataš je prisutan na tim paketima (250GB prometa dl/ul) za brzinu od 40 do 100 mbit + pogodnosti koje dobijaš uz te pakete, imaš sve detaljno pa možeš proveriti ako te baš zanima... nakon ispucanih 250gb prometa plaća se 1530 din za dodatnih 250gb...

Poslednja izmena:
To sto pominjes nije unapredjenje interneta.

Prodaja Telekoma je loš potez u svakom smislu i to će se osetitit narednih godina. I da ne bude tako, u svakom slučaju sam siguran da T com ne bi dovlačio optičke kablove do moje selendre. Bitni su im centar i NBG, a ostali mogu da nabiju svoje wifi antene u du*e, izvinjavam se na vulgarnosti.

Anyway, neko je pomenuo na prošlim stranama, a nikako ne uspevam da pronađem, gde je bolje tražiti info za VDSL, u poslovnici ili preko call centra?

Znam da je nikakva šansa, ali ima čovek pravo da se nada :)

Da li je sada u novonastaloj situaciji pametno potpisivati ugovor na 2 godine za 50 po ceni 10???

Kad su stranci bili vlasnici Telekoma, imali smo najgori i najsporiji internet. Da Srbija kojim slučajem nije preuza nazad Telekom ni dinara ovi ne bi uložili u infrastrukturu nego bi nas i dalje drali. Znači već smo imali strani kapital u toj oblasti koji nas je unazadio. Ko garantuje da će sledeći vlasnik nešto ozbiljno da uradi po tom pitanju?
Niko ovde neće da dođe da unapređuje bilo kavu ozbiljnu ponudu nego da ostvari ekstra profit ( sa minimalnim ulaganjima da ostvari što veći profit). Ta priča kako Telekom nema dovoljno para za unapređenje je toliko šuplja priča, da niko normalan ne može u to da veruje. Onu cifru koju je rekao Vučić po kojoj ceni hoće da prodaju Telekom ulagač će vratiti za najmanje 3 godine.
Shvatite da se po jednom računu za takve usluge za jedno dmoaćinstvo uzme višestruko više para nego za struju. Pri čemu porediti infrastrukturu i ulaganje u hidrocentale, termoelektrane, mrežu ne može da se poredi sa zabadanjem nekoliko antena i provlačaenjem kablova. Usput kad se provuku ti kablovi,tu ozbiljnog održavanje i nema. Od onog dana kad uradite infrastrukturu kako treba uglavnom imate profit bez većih ulaganja u održavanje.
Inače kad se sabere cena fiksnog telefona i interneta to je preskupo kod nas uopšte, a kad se u obzir uzmu i primanja onda je to ozbiljan udarac po džepu.
malo smo van teme ali nmije na odmet.

Drzava nema snage niti mogucnosti da racinalizuje broj zaposlenih niti da trazi profi rukovodstvo.kredita za vracanje ima jako puno od grka do bosanaca.telenor odpusta ljude zato sto je prosecan racun u srbiji smesan u odnosu na okruzenje i zapad.sbb im je oteo ogroman broj korisnika.konkurencija je sve zesca a profiti sve manji i manji.nije telekom perpetum mobile kao sto se ovde misli.
Mts je u fazi raspada.mogu da nabrojim najmanje 100 lokacija u beogradu gde nema neta ili je on nikakav.

Poslednja izmena:
Велики проблем у целој причи је "заштита од отпуштања" оних који раде у јавним фирмама а тако се штите они које су претходне власти десетак година доводиле на хиљаде и хиљаде. Мада можда није лоше да остану па да их лако покупе кад крену истраге о махинацијама и крађама, ако их растераш, ко зна где ће да оду. А можда и сами ускоро почну да одлазе. ;)

Нико неће да дође и понуди овде услове које има тамо одакле долази. Ако је овде нека цена, могу само да понуде слично уз пар ситних добрих и лоших детаља. Па мобилни оператери су таман почели да наплаћују разговоре на секунду, онда дође Вип и оде то на 90. Не знам шта чекају остали па и они не промене заокруживање. Да неко дође и понуду румунске брзине ... how yes no, то нема ни у швапској. Вероватно ће само да прошире понуде уз веће цене ... ја сам пре неколико година плаћао СББ-у око 1,5 кила за интернет а сада имам и као дигиталну и ХД канале и разне услуге (и бржи интернет али то ионако иде напред) и плаћам 3к. Мада није да не може да буде већа брзина ако се неко из власти укључи у причу и скупља кајмак у замену за привилегије и слично ... а не, то је већ било. ;)

Морам и ја да поменем ФУП јер без тога не иде прича о новим власницима. Џабе некоме гигабитна брзина ако је лимит ... рецимо поменутих 250 гигабајта. То се потроши за 250х8 секунди илити око пола сата и после лаганица.

Imate posebnu temu za ovu diskusiju. Ostavite ovu za vdsl.

Da li je sada u novonastaloj situaciji pametno potpisivati ugovor na 2 godine za 50 po ceni 10???

Ako mozes ne oklevaj! Ako hoces, evo menjamo se - ja ti dam ugvoro star godinu dana, pa si sigurniji, a ti meni omoguci 50 po ceni 10, ja cu da se "mucim" 2 godine :D

Uhm ja se bas mucim na 50/2 :D

Skoro stigao iz poslovnice. Uzeo sam net 20 sa tabletom + upload booster (nazalost moja linija ne moze 50). A sad paznja: dali mi modem hg532e. Koliko ja znam to je obican adsl2+? Jos sam nekoliko puta ih pitao da li ce da radi upload booster - kazu da. Ko je ovde lud?

Poslednja izmena:
Nema nista od neta, kamoli Upload Boosta! Cim se ukljuci UB, taj modem nece raditi, bice sigurno na VDSL podeseno u centrali.

I sta ja sad da radim? Da idem sutra da menjam modem? Kako da im dokazem da nece da radi ukoliko mi ne zamene? Jos moram sve uspeti pre neradnhih dana. Ili ce me sami zvati cim prebace na vdsl?

Ako ti radi sada modem ocekuj da nece raditi cim piste ub.
Bolje otkazi odmah zahtev za ub! Pa ga posle praznika zatrazi.
Jer ces ovako platitu PUNU cenu za samo jedan dan aprila! I nema sanse pre 2. Da ti proradi vdsl i da ti daju modem. Izdrzi bez ub koji dan.

Zovem call centar i pitam da li na ovoj liniji može VDSL, kaže idite u poslovnicu oni će vam to reći. Odem u poslovnicu, oni kažu pozovite call centar...

Jedan opravdan off-topic

Potrebna pomoć oko BBTF linije na HG655b modemu . Izvršeno povezivanje UTP kablom od LAN2 do SIP Phone (Aastra 6731i) koji sam dobio na korišćenje od Telekoma ali BBTF nikako da proradi . Kontaktirao sam Telekom još pre 15 dana , fizički nosio modem kod njih (odradili su dodatno setovanje) ali mi još uvek BBTF ne radi (vDSL 50/2 radi bez problema) .
Ako je neko imao slične probleme i rešenje potrebna pomoć (može na mailto: [email protected]) !

download.jpg

Poslednja izmena:
Zovem call centar i pitam da li na ovoj liniji može VDSL, kaže idite u poslovnicu oni će vam to reći. Odem u poslovnicu, oni kažu pozovite call centar...

U poslovnici treba to da ti kažu ali si naišao na nekog od mnogo imbecila koji su tamo zaposleni...

zbog tolikih imbecila inace prodaju telekom.

BBTF

Reklamiraj ponovo u Telekomu da provere da li uopste tvoj Huawei HG655b modem vide u njihovoj mrezi. Moj nisu videli par dana pa su nesto stelovali kod njih i onda mi je proradio BBTF. Pogledaj ovaj moj post pa i tamo iznesi problem. Upravo sam i otvorio pitanje jer ljudi imaju problema sa BBTF-om a VDSL im lepo radi.

Jedan opravdan off-topic

Potrebna pomoć oko BBTF linije na HG655b modemu . Izvršeno povezivanje UTP kablom od LAN2 do SIP Phone (Aastra 6731i) koji sam dobio na korišćenje od Telekoma ali BBTF nikako da proradi . Kontaktirao sam Telekom još pre 15 dana , fizički nosio modem kod njih (odradili su dodatno setovanje) ali mi još uvek BBTF ne radi (vDSL 50/2 radi bez problema) .
Ako je neko imao slične probleme i rešenje potrebna pomoć (može na mailto: [email protected]) !

Pogledajte prilog 140840

Poslednja izmena:
Vrh Dno