Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Nema danas u svetu firme koja bi dala dve milijarde eura a da nista ne ulozi vec da sve ostavi po starom.
Da je to bilo moguce niko telekom ne bi prodavao.
Danas moras imati tri ili cetiri mozda cak i pet vezanih usluga.
Tv kod telekoma je slab.zaostaju puno za sbb-om i tu je potrebno ogromno ulaganje.
4g ce biti standard za par godina i tu moraju ogromna ulaganja.
Treca vezana usluga je internet i tu moraju velika ulaganja mada su ona vec jednim delom odradjena.
Cetvrta je telefon i tu moraju neka ulaganja jer ce ih sada sa ovim starackim ponudama konkurencija jednostavno oduvati a sbb vec nudi poslovnim korisnicima sve vezane pakate pkus uz nizu pretplatu od telekoma nude i hosting,besplatne impulse u okviru mreze i besplatne minute ka inostranstvu.Sve u svemu ima dosta para da se tu jos ulozi.Ovoliki telekom sa deset puta vise strucnjaka od sbb-a nije u stanju da napravi slicnu uslugu kao D3go.

Poslednja izmena:
Potreban info :

Moj dobar drugar živi u ul. Dr. Ivana Ribara 82 na Novom Beogradu. Uskoro mu ističe ugovor sa kablovskim operaterom kod kojeg trenutno koristi internet. Da li je nekom poznato (pre zvaničnog informisanja u poslovnici Telekoma) da li je izvršena montaža mini IPAN za vDSL u zgradama u Bloku 45 .

Poslednja izmena:
Nisam siguran da ovde neko sa sigurnoscu to zna, ALI sto covek ne ode u poslovnicu najbliza mu je u Delta city-ju koji je od njega udaljen samo 1 kilometar, ako ima kola za 3,5 minuta je tamo ako nema vrlo brzo ce stici prevozom(ne znam kako idu 13 godina nisam usao u autobus), vidim da si ti iz KV pa predposttavljam da ne znas koliko je 45 blok blizu DC-ju. i odmah saszna pravu info.

Mozda nema fixni, a ne zeli da trazi isti ako ne moze da dobije VDSL?

Posle Delta City-a, svratio sam i do poslovnice u Ušću, ni tamo NE ZNAJU da li centrala podržava VDSL ili ne. Gde ima provereno neko pismen u mts-u?

Samo preko veze, obicni radnici nemaju mogucnost da to vide.
Eventualno nekog od tehnickog osoblja ako znas, u tom kraju, sigurno ce znati da li neka centrala blizu ima VDSL.

Jedan od sigurnijih parametara za potvrdu ili li ili nema uslova za vdsl je kojom cifrom pocinje pretplatnicki broj. Ako je 6 prva cifra, onda ima sansu, samo jos da proveri ima li odgovarajucu duzinu parice.

Ma to sto si sad rekao je u najmanju ruku glupost, kakve to ima veze. Ja recimo nisam nikad imao broj 6 na pocektu broja vec na staroj centrali 4(devedesetih) onda su 2002 cini mi se mozda i malo ranije promenili na digitalnu Alcatelovu centralu i od tada imam 2 na pocetku imam VDSL2 na 50m od centrale sam.
E sad jedino ako si mislio na njega za 6 zato sto je na NBG? U tom slucaju si mozda u pravu, a ako si rekao u globalu za tu 6-cu onda vazi ovo sto sam rekao.

Evo da li neko moze da mi kaze kakva je udaljenost od moje centrale fizicki je 50m gledam je svaki dan imam 50Mbit/2, kad odem na onaj kalkulator i ukucam Downstream line attenuation ne pokazuje mi nista.
Da li neko iz ovih mojih parametara moze da mi kaze kolika je duzina moje parice?
VDSL2.png
Evo speedtesta
Speedtest.net by Ookla - The Global Broadband Speed Test 2014-05-03 15-12-08.png
A evo i kvalitet linije tzv. ravna linija sve vreme nema padova i dizanja sve vreme je jednaka brzina ne oscilira.
Speedtest flet line.png

Meni nesto kaze da se miki zezao jer svi pitaju isto pitanje na svakoj strani, pa je popi*deo kao i vecina nas u Carina temi :D

Potreban info :

Moj dobar drugar živi u ul. Dr. Ivana Ribara 82 na Novom Beogradu. Uskoro mu ističe ugovor sa kablovskim operaterom kod kojeg trenutno koristi internet. Da li je nekom poznato (pre zvaničnog informisanja u poslovnici Telekoma) da li je izvršena montaža mini IPAN za vDSL u zgradama u Bloku 45 .

Niko ti ne moze konkretno reci ali na ovom sajtu mozes da pogledas izgradnu i implementaciju mini IPAN-ova po gradovima. Imaju pregledne tabele.

Niko ne zna da mi kaze po parametrima iz rutera koliko sam udaljen od centrale?

Koliko vidim tebi piše da je slabljenje 0 dB. Prema tome, niko, osim Telekoma, ne može da ti kaže koliko si daleko. Vrlo verovatno dosta blizu.

Untitled.jpg

Jel moze meni neko na osnovu prilozene slike da kaze koliko sam udaljen od centrale?

Koliko vidim tebi piše da je slabljenje 0 dB. Prema tome, niko, osim Telekoma, ne može da ti kaže koliko si daleko. Vrlo verovatno dosta blizu.

Ili taj model rutera ne prikazuje prigušenje :)

Uh bre pa znam da u Telekomu mogu da mi kazu, da sam hteo njih da smaram pitao bih njih nebih ovde postavio to pitanje, svasta.
Vis vrlo verovatno da sam dosta blizu cim mi je centrala na 40-50m od zgrade i cim gle cuda mogu da izvucem 50Mbit, stvarno si mi odgovorio u PM.
Sve sam to znao i bez tebe, ja sam mislio da mi neko AKO ZNA odgovori sto ne znam a na moje pitanje.
U svakom slucaju pozz.

Ma ne pricaj sa njim, nabodi ga !
A i @gadafi stvarno, kako sme da ti da informaciju koja koja te ne zadovoljava, o veliki imperatoru Dusmane.

U al si duhovit... Zaobidji ako nemas sta pametno a u vezi sa temom da kazes, svi cemo biti zadovoljni.
I batali klinacke fazone.

Ti si prema proracunima iz rutera na 1144 metara od centrale, dok se za mene jos ne zna. :)

Znaci nista od 50/2 net paketa. U svakom slucaju hvala na odgovru ionako je bilo pitanje sta uzeti, da je moglo sigurno bih uzeo 50/2 paket ali kao da vec cujem odgovor iz Telekoma ne moze suvise ste daleko onda cu uzeti 20/1 sa tabletom. Ali kada bolje razmislim i koji ce mi 50 mb, jer generalno ni dosada me nisu sprecavali torrenti vecih gabarita da se upustim u skidanje istih (stavim uvece i do jutra je hoces nece gotovo) tako da ce 20 mb da bude pun pogodak.

Pa pazi po proracunu iz rutera mogao bi da izvuces do 30Mbit, e sad najbolje da pitas, podneses zahtev u poslovnici sacekas dva dana oni kazu moze ne moze i ti znas sta da radis.
Ali ako je verovati ruteru mrka kapa odnosno moze ali do 30Mbit-a.
Moj ti je predlog da podneses zahtev i da ti oni zvanicno kazu da li moze ili ne.
Srecno.

@dusman13
Ja sam ti napisao tačan odgovor, a to je da samo Telekom može da ti kaže koliko si daleko od centrale. To što ti hoćeš neki lepši odgovor, to nije moj problem.
Evo još nekih podataka koji mogu da ti pomognu, a i ne moraju. Prema Telekomovim podacima, nalazim se na 304 metra od centrale. Trenutno imam 50/5. Upstream SNR mi je 29.6 dB, a downstream SNR 27.1. Dosta bolje nego kod tebe, i pored većeg uploada. Možda ti je loša parica, možda si priključen na neku drugu centralu, možda... Previše možda... Obrati se Telekomu.

Hvala taj odgovor sam i sam znao, pitao sam da li neko ovde zna. Ne zelim nikakv lepsi odgovor vec normalan. Nisam prikljucen na drugu centralu vec na ovu udaljenu od mene 40m vazdusnom linijom, ono sto sam malopre gledao to je da mi je kabl na dva mesta prekinut i predugacak stavljan davno kad je tu zivela moja tetka realno mi treba 2m kabla a njega ima preko 8m opet ponavljam na dva mesta je pokidan pa lepljen, tako da cu to da sredim pa onda da vidim sigurno ce biti bolji rezultati kad sve to eliminisem i duzinu kabla i to sto je kabl star i prekinut na dva mesta.
Anyway hvala.

@dusman13
Upstream SNR mi je 29.6 dB, a downstream SNR 27.1. Dosta bolje nego kod tebe, i pored većeg uploada.

Sa vecim uplaodom povecavaju i jacinu signala pa dobijas bolji SNR i attenation. Vidi podatke koje sam ja postavio kad sam imao 30/10, 20/5 i 20/1.

Ako mozes da mi kazes gde si postavio da pogledam. A koliki attenation cu ja imati ako mi povecaju UL s obzirom da mije isti sada 0. (nula)?
Upstream line attenuation (dB) 0
Downstream line attenuation (dB) 0

Ne može prigušenje biti nula, već sam napisao da je i kod mene toliko iako sam na 100-150m bakra od IS. Još sam kod nekog video tako da mislim da ovaj naš ruter ne prikazuje taj parametar.

Pa dobro ne kazem ja da je nula kazem sta prikazuje ruter, koliko sam udaljen od centrale kablom ne znam pitao sam ovde niko ne zna d ami kaze ne mogu da se smaram sa onim u TS da saznam to, ali sam na 40m vazdusnom linijom od centrale. Koliko li to moze niti kabla?

Poslednja izmena:
Vrh Dno