Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

zna li neko moze li se na ruteru ili modemu (sta li je vec) zte zxhn h168n ograniciti protok za odredjene uredjaje. Na njega je utp kablom prikljucen desktop racunar i 4 wifi uredjaja (2 telefona, laptop i televizor). E sad taj laptop bi trebalo da ima najvise brzine, a ovi ostali da se ogranice. ili da laptop ima prioritet ako je to moguce...

Još se nije rodio taj koji bi znao da podesi taj njihov QoS sistem :d

Ma za takve stvari ipak je najbolje nabaviti neki MiktoTik ili sl.

Danas sam baš ponovo gledao aktuelan asortiman Mikrotik-a i video da su ubacili nešto (hap ac2) između hap ac lite i hap ac. Da ima 5 GHz WiFi i gigabitni LAN (što ac lite nema) a prihvatljiviju cenu od starog "hap ac" modela (pošto nema podršku za SFP modul ni PoE out).

Gde se nalazi taj QoS? Ja pricah sa njim preko telefona i shvatih da ima local network, internet, home, management and service. U kom od tih se nalazi

Nalazi se u "Internet" sekciji (pod "Qos") ali tek kad se loguješ kao admin. Ako si se logovao koristeći "telekom/telekom" kombinaciju onda je to sakriveno.

ja trazih preko slika sto mi je slao i nisam nasao. ali logovao se kao telekom telekom.. JEl moze admin admin ili je zakljucano..

Kod Telekom DSL uređaja u opticaju su ove kombinacije:

admin / ztonpk
admin / tzlkisonpk

Vidi koja od njih je za tvoj primerak.

hvala.. prosledicu mu pa cemo cackati.. pogledacemo na netu kako se to odradjuje.. ako sta s*mjau**mjau**mjau**mjau*mo popravljace telekom :D

Само да се јавим и поделим нове информације везане за свој Internet.

Пребачен сам на FAST/FAST профил и могу рећи да Internet веома добро ради.

Још чекамо Анекс уговора за прелаз на нови пакет бокс 3.

Питао сам их да ми пусте 100/15 односно 17, рекли су ми да не постоји такав профил. (фазон-буди задовољан и ово што имаш)

Мерио сам брзину са упаљена два IPTV-a и износи 95-97/9,88 Mb/s.

Преко WI-FI-a је око 66-68/9,40 Mb/s.

За скоро 12 часова рада, нема ни једне грешке.

Поздрав!

Poslednja izmena:
Pozdrav,ako moze misljenje ,da li ima sanse da uzmem brzi net ili sam osudjen na 20/4 i dva stb-a.
vdsl.png

Posto je bilo ovde par ljudi kojima je misteriozno pucala konekcija popodne i uvece, red je za upozorim da kineski LED paneli mogu da urnisu SNR margine (mogu da padnu i za 10dB ukljucivanjem istih). Problem lezi u napajanju tih panela, nisu prosla nikakav atest i uzasno su nekvalitetna pa stvaraju smetnje.

Testirao sam tri primerka Lumax LED panela od 18W, svaki od njih je obarao SNR margine za minimum 3dB - 5dB, kad su oba panela ukljucena SNR je padao cak za 10dB. Zamislite da neko ima niske margine i losiju liniju i da ukljuci to smece u prostoriji gde je VDSL ruter...

Philips LED sijalice ne stvaraju nikakve smetnje jer nemaju kung fu napajanje.

Zaista mi nije jasno kako se moze prodavati takva roba cak u krstenimn radnjama uz fiskalni racun...

Ja imam problem sa sbb eon box-om.Desava mi se da kada neko pozvoni na ulaznim vratima da mi u tom trenutku nestane slika na box-u na delic sekunde i odmah se vrati.
Na stekeru u zidu gde je vezan box jedna zica je bila slabo izolovana pa je dolazilo do smercovanja struje.Juce sam je izolovao dobro i kupio novi steker.Sad vise ne smercuje kad pokusam da ubodem strujni kabl.Ali se i dalje desava da kad neko pozvoni da nestane slika na box-u.
Probao sam da box vezem na neki drugi steker u zidu u istoj sobi i nema tih problema.
Inace u stanu imam nekoliko led panela firme lumax od 24w 4000 kelvina, mislim da je 4 komada u pitanju.Ali kazem problem nastaje samo kad se aktivira zvono ispred ulaznih vrata.
Da li moze problem biti u samom zvonu da je neispravno ili moze biti neki drugi problem?
Inace na toj uticnici u zidu je vezano dosta uredjaja,komp,avr risiver,tv ,skoro 10 uredjaja i problem prijavljuje samo eon box u smislu da se ugasi kad neko pozvoni.

Pozdrav kolege forumaši, borim se već dva dana sa telekomom u vezi vdsl-a. Očigledno nisu sposobni da mi konfigurišu port u centru BG-a. Naime iptv mi radi bez problema, ali dioda za net svetli crveno. Zovu me svako jutro, kao rešili smo problem, a neta nema. U prilogu kačim slike parametara konekcije. Screenshot_20190608-173009_Samsung Internet.jpg 20190608_173229.jpg 20190608_174042.jpg

WAN konekcija pod imenom "HSI" ( high speed internet) je internet konekcija.
Za nju se na drugom screenshot-u lepo vidi "disconnect reason : Authentication Failure".

U prevodu neuspešna PPPoE konekcija zbog neuspele autentifikacije. Ili je u pitanju problem sa PPPoE username/password ili se DSLAM u centrali "zaglupeo".

Kod mene se isti problem sa DSLAM dešava povremenim kad u kratkom vremenskom intervalu nekoliko puta nestane struje na sekund-dva i kad se "zbuni" DSLAM mora gašenje rutera na 30+ minuta inače ništa od uspešne konekcije.

Probaj za svaki slučaj ako već nisi da resetuješ ruter na fabrička podešavanja (držanjem stisnute one rupice na ruteru 20-ak sekundi) pa vidite da li će onda uspešno da se konektuje.

Kod mene se par puta desilo da kad sam čačkao podešavanja te WAN sekcije (tipa posle restarta na fabrička menjam da bude "always on" umesto "on demand" konekcija) da password manager browsera se napravi pametan pa automatski unese u PPPoE password polje vrednost koju je zapamtio za login password na konfiguracionu stranicu rutera i onda kad kliknem Apply ruter pokušava da se konektujem sa neispravnim PPPoE podacima :d :d :d

Ako ti ni restart na fabrička podešavanja ni "ugasi ruter pa upali za sat vremena" ne reše problem onda ponovo kontaktiraj Telekom (mail i/ili pozov call centra) i INSISTIRAJ da te kontaktira neko iz napredne tehničke podrške.

Pa kad te nazove neko ko razume šta pričaš i razume kako radi VDSL onda toj osobi ukažeš na tu "Authentication failed" grešku za HSI WAN konekciju.

^posalji mail najbolje. Nebo i zemlja je razlika kada se prijavi tako i kada se pozove 0800.

Borim se sa jednima sada za VDSL u Nisu, znam tacno kako se osecas (naspram kod mene u centru BG, gde covek samo sto se nije izvinio sto nije odmah reseno..)

Vratio ruter na fabrička, i sve je proradilo odmah. Samo ne mogu da verujem da nisu u stanju da nameste to kako treba,nego mi svaki drugi dan povećavaju i smanjuju brzinu, i to takođe centar BG-a. Vadi se tehničar jutros kako održava sve od Savskog Venca do Brankovog mosta :D Usput sam promenio deo kućne instalacije, pa su parametri sada bolji. Screenshot_20190608-230125_Samsung Internet.jpg

Pozrdrav svima.
Kakve su mi mogucnosti za 50/8?
20/4 gura bez ikakvih problema
eb3559852a9d1da6120fc066fe7db2c4.jpg

Sent from my ONEPLUS A6000 using Tapatalk

Bilje da placa 50 a ima 40 nego da ostane na 20. Doduse ako mu odobre. I ja sam tako pre vise godona izboksovao 50 iako su merenja pokazala da moze 39.Realno imam 42,U svakom slucaju mnooogo bolje nego 10koji sam imao pre toga

Jedno tri meseca kod sestre je bilo prilicno problem na VDSLu, dok je do tada bilo bas dobro (moze 100ka bez problema). CImali telefonom nekoliko puta, odmah sutra samo zovu da jave "da su nesto uradili, i da opet prijavimo ako ne radi" :D
Ja se smorim, napisem lepo mail - za dva dana dolazi covek sa vise klikera, razuma i volje i sredi istog dana. Trebalo je dva dana zbog nas, niko nije mogao da bude tamo istog/sledeceg dana :D

Dakle, ako imate problem - mail! Lep, koncizan, kratak, uctiv. Nebo i zemlja.

Ja nemam lepa iskustva sa (učtivim) mailovima. Tako sam pokušavao 20+ dana da rešim problem "zašto se niko ne javlja povodom zahteva za proveru tehničkih mogućnosti" a usput i da dobijem zvaničnu informaciju o dužini parice. Na kraju je morao Ratel da se uključi u celu priču i onda je bio srećan epilog.

Takođe sam im prijavljivao probleme sa MTS TV Go i blokiranim SSL certifikatima.

Mora da si im ti na VIP_list a ja na blacklist :p

Ljudi, moze pomoc? Imam INNBOX v45 VDSL ruter i TP Link WA5110g koji mi skuplja prasinu. Hteo bih da poboljsam wifi u drugom delu kuce, pa sam mislio da net iz INNBOX-a preko kabla odvedem do WA5110g, a on bi serovao net preko wifi-a. Da li je ovo izvodljivo i kako? Pokusavam vec pola sata i ne ide.

WA ima sledece modove:
AP, AP Router i AP Client Router

Gde ubosti kabl u INNBOX i kako setovati?

Hvala

Uspeo sam, ali nisam dobio nista u odnosu na standalone repeater-e. Protok se drasticno smanji. Na paketu 50Mbps, kada je telefon pored INNBOX-a (prvi stepen), izvlaci oko 40Mbps. Kada aktiviram ovaj dodatni ruter (drugi stepen), telefon ne moze da izvuce vise od 17-18 Mbps na drugom stepenu.
Ima li resenja za ovo, da se izbegnu ovi gubici protoka?

Pogledaj specifikaciju TP Link WA5110g i sve će ti biti jasno!

Šta si očekivao od WiFi g uređaja, punih 54 Mbps? WiFi je half duplex...
Da si TP link koristio kao repeater (umesto žičane veze sa Innbox) još pola manju brzinu bi imao :D

Znači da ni sa bilo kojim novijim uređajem umesto 5110, ne bih mogao izvući više od 25Mbps (teoretski max)?

Sent from S9+ using Tapatalk

Zavisi od toga koje WiFI specifikacije (b,g, n, ac, ax... ) podržava taj novi uređaj. Taj uređaj koji imaš je mator i zato podržava maximalno WiFi g brzine ("54" Mbps).
A naravno zavisi i od toga da li je u pitanju 2.4 GHz frekvencija ili 5 GHz frekvencija... pošto je 2.4 GHz spektar svuda prenatrpan zbog čega se brzine dodatno smanjuju i dodatno su nestabilne.
U svakom slučaju stoji priča da ako koristiš WiFi repeater (= bezično "kačiš " drugu uređaj na postojeći WiFi signal radi "pojačavanja signala") brzina će da se prepolovi.
Zato je kabl mama, i kad tad u vrlo bliskog budućnosti sve nas čeka "kabliranje" stana/kuće.

Da, naravno, hvala na odgovoru.
Šta je onda optimalno rešenje za ovakvu situaciju? Imam opciju da razvučem kabl od "glavnog" rutera do drugog kraja kuće, ali je pitanje kakvo rešenje na kraju napraviti, a da se ima wifi signal koji je istog kvaliteta kao kod "glavnog" rutera?

Sent from S9+ using Tapatalk

Pa kupiš neki AP uređaj nove generacije povežeš njega i Innbox tako sa LAN kablom i to je to.
Koliko para toliko muzike naravno...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno