Šta je novo?

Telekom Srbija IPTV - prvi utisci

• Začetnik teme mischo
  • Datum pokretanja
@scheilinkin

Imas neki konkretan info ili samo nagadjas ?

Pa rekao je čovek da su to samo pretpostavke.

ja mislim da bi to moglo da se desi tako, ne vidim neku alternativu. tj. ili ćemo dobiti iptv sledeće godine ili nećemo još skoro (duži vremenski period). bar bih ja tako uradio, da sam "oni".
naravno druga stvar je šta bih uradio da sam na njihovom mestu (ako kapirate).

Mene zanima hoce li uskoro poceti i sa HD kanalima.

Telekom :wall:
HD :wall:
Nemoguce u jednoj recenici u narednih par godina.:d

RTS prenosi Univerzijadu u HD formatu

Heh, secam se Olimpijade i komentatora koji uzdisu na odbojkasice na pseku pricajuci kako se sve lepo vidi na slici visokre rezolucije. Slusajuci ih dok gledam analogni, mono, low resolution RTS... svako nastavljanje recenice moglo bi da se kosi za zakonom.

Heh, secam se Olimpijade i komentatora koji uzdisu na odbojkasice na pseku pricajuci kako se sve lepo vidi na slici visokre rezolucije. Slusajuci ih dok gledam analogni, mono, low resolution RTS... svako nastavljanje recenice moglo bi da se kosi za zakonom.

Pa to će da bude RTS HD. Uvedu dodatni tonski kanal na običan analogni na kome spiker u studiju gleda hd kanal i objašnjava šta se sve vidi na hd kanalu i kako je dobra slika. :d
Isto kao što su se ceo dan hvalili kako su pustili novi digitalni predajnik na Avali snage 10kW, na kome se emituje analogni kanal (nije bitno, ali on ima tu mogućnost da jednog lepog dana radi i u dvb-t modu)

Ko gleda taj HD? 1% ljudi?

(ma jok, 1,5% :d)

(odnosi se na RTS, HD, Univerzijadu, i sve zajedno :))

Poslednja izmena:
Dok se to ne ponudi sirokim narodnim masama, procenat nece ni da se poveca. Ako RTS ceka da 80% ljudi pocne da gleda satelitske HD kanale, pa da onda i oni pocnu da emituju HD signal, nece nikad ni da pocne.

Kolko li ćemo još čekati na IPTV... tj kolko traje poslednja faza test faze? :D

mister Tijanic himself.
iz intervjua datog Press-u, gde se sam - bez pitanja novinara - izjasnio na tu temu.

clanak ovde

a quote za one koji ne zele da citaju ceo clanak:
PRESS je napisao(la):
Ušli smo u fazu digitalizacije, koju moramo okončati pre 2012. Zapošljavamo stotinu mladih stručnjaka, i to je početak novinarstva 21. veka za ovu kuću. Dodajte prenos Univerzijade u novoj tehnologiji, pet domaćih serija, četiri televizijska filma.

to u novoj tehnologiji znači DVB-T (ili čak DVB-T2). jer cela evropska unija ima rok do 2012. da pređe na DVB-T, a analogni kanali da ostanu uporedo sa DVB kanalima do najkasnije 2015.
Emitovaće oni u HD-u, ali za potrebe drugih zemalja.
nijedna još zemlja osim japana nema neki plan potpunog prelaska na HD emitovanje, ili bilo kakvog prelaska. takvi kanali se svuda nude kao dodatna usluga.
čak ni ameri nemaju zakon o HD emitovanju, ali sve televizije tamo imaju svoje HD verzije zato što je to cool. od evropskih zemalja slovačka i češka su najrazvijenije što se tiče HD-a. valjda zato što se tamo i proizvode skoro svi lcd televizori ( za EU tržište), pa su im jako jeftini.

Orlovi rano lete se snimaju u HD (Sotra -RTS)

mister Tijanic himself.
iz intervjua datog Press-u, gde se sam - bez pitanja novinara - izjasnio na tu temu.

clanak ovde

a quote za one koji ne zele da citaju ceo clanak:

Izjava je data u postizbornoj groznici kad se bojao za svoju fotelju. Dosad su obećanja data u tom intervjuu već svi zaboravili, uključujući i njega.

ko jos Tijaniceve izjave uzima za ozbiljno ?!!

To je zato da bi 23. reprizu koja će se emitovati 2030. godine mogli da nam puste u HD :D

to u novoj tehnologiji znači DVB-T (ili čak DVB-T2). jer cela evropska unija ima rok do 2012. da pređe na DVB-T, a analogni kanali da ostanu uporedo sa DVB kanalima do najkasnije 2015.
Emitovaće oni u HD-u, ali za potrebe drugih zemalja.
nijedna još zemlja osim japana nema neki plan potpunog prelaska na HD emitovanje, ili bilo kakvog prelaska. takvi kanali se svuda nude kao dodatna usluga.
čak ni ameri nemaju zakon o HD emitovanju, ali sve televizije tamo imaju svoje HD verzije zato što je to cool. od evropskih zemalja slovačka i češka su najrazvijenije što se tiče HD-a. valjda zato što se tamo i proizvode skoro svi lcd televizori ( za EU tržište), pa su im jako jeftini.

Kako nemaju.

U USA svo emitovanje u VHF i UHF podrucju mora da prestane do 17.2.2009., tj. od tog dana analogni signal TVa vise ne sme da se emituje.

Cak planiraju da taj opseg prodaju na tenderu i da od toga zarade oko 50 USD milijardi za licencu.

Zvanicni sajt.

I citat
On February 17, 2009 all full-power broadcast television stations in the United States will stop broadcasting on analog airwaves and begin broadcasting only in digital. Digital broadcasting will allow stations to offer improved picture and sound quality and additional channels....

Znam da ima negde i odluka za EU ali nisam da li su to pominjane 2012 ili 2015.

U USA se radi o digitalnom emitovanju, znaci digitalizacija tv signala i prestanak analognog emitovanja. Tu nigde nema roka za prelazak na potpuni HDTV (koji je jedna od formi digitalne televizije).

Tako je. Ne bi trebalo mesati neki od nacina emitovanja signala sa vrstom signala.

baš tako kako sam i rekao. nemaju plan o potpunom prelasku na HDTV, nisam rekao za taj datum prelaska na DVB emitovanje, jer ko iole prati novosti vezane za tu tehnologiju sigurno je to negde pročitao (npr. engadget)

U USA se radi o digitalnom emitovanju, znaci digitalizacija tv signala i prestanak analognog emitovanja. Tu nigde nema roka za prelazak na potpuni HDTV (koji je jedna od formi digitalne televizije).

Da u pravu si/ste.

Nisam baš pažljivo čitao.

Danas je telekom krenuo da salje ponude ljudima koji su zaduzeni za adsl, znam samo da je u pitanju IP televizija, 40 kanala ce kostati 600 dinara mesecno, ubrzanje adsl-a se ne pominje :( Nadam se da ce biti jos informacija uskoro.

Meni je covek iz telekoma danas rekao da je plan da od 1.10 krene IPTV promotivna akcija sa kojim ce biti besplatno do 1.1. a sto se tice interneta valjda od 1.1. pustaju nesto jace.

Meni je covek iz telekoma danas rekao da je plan da od 1.10 krene IPTV promotivna akcija sa kojim ce biti besplatno do 1.1. a sto se tice interneta valjda od 1.1. pustaju nesto jace.

1 Januara 2009!? :d
Aha, kako da nece, tada ce da zaglave praznike.
Pa ce u Januaru ministarka da ide na odmor, u februaru dir. Telekoma. :smack:
U februaru i martu pored povremenih padavina se ocekuje odlazak upravnog odbora na odmor do 30 marta. Ali ce zato ce se "blagovremeno" izdati obavestenje da ce "sigurno" povecati brzine od 1-og aprila! :rtfm:

Nazad
Vrh Dno