Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajde i ovde da postavim...

Danas sam isao do Telekom poslovnice da se prebacim sa studentskog na paket click4 + HD i kazu parica je 1200m i ne moze?! Centar NS a ne moze iptv HD

Ovo su mi parametri iz havajca

Data Path Fast
Operation Mode G.dmt.bisplus
Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 15532 / 1101
Bandwidth Down/Up(kbps) 6144 / 1021
SNR Margin Down/Up(dB) 18.9 / 9.3
Attenuation Down/Up(dB) 12.1 / 7.7
Power Down/Up(dBm) 19.1 / 11.3
CRC Down/Up 0 / 10
FEC Down/Up 0 / 0
HEC Down/Up 0 / 0
System Up Time 5:57:25

Zna li neko da li uopste postoji mogucnost da ja zahtevam da oni meni uopste provere da li je moguce a ne samo da mi od oka kazu niste "crveni" u sistemu?

S'tim u vezi sto bih dopunio da li je moguce proveriti mogucnost postizanja tih 16Mbit/s ukoliko se odlucim za 50% na 12 meseci?

moze mali hint:

kako da dodjem do podesavanja za ruter koje si opisao "U podešavanjima rutera ide se na Advanced/Nat/Port Triggering i tu se samo Trigger protocol podesi na TCP/UDP a ispod se ukuca broj portova kao kod starijih rutera i ime aplikacije npr.utorrent i onda submit."

Ne znam sta je sa telekomom ali danas i juce ADSL prosto leti. Tako je barem kod mene. Nadam se da ce da potraje.

moze mali hint:

kako da dodjem do podesavanja za ruter koje si opisao "U podešavanjima rutera ide se na Advanced/Nat/Port Triggering i tu se samo Trigger protocol podesi na TCP/UDP a ispod se ukuca broj portova kao kod starijih rutera i ime aplikacije npr.utorrent i onda submit."

U adress bar-u tvog pretraživača kucaš 192.168.1.1 i onda username: admin, Password: ztonpk

hvala ivanza...

"ispod se ukuca broj portova" ? - sta ovde da ukucam ?

i ne mogu da izaberem "torrent.exe"...

a kada udarim "submit" izaci mi

The error message(s) is(are) as follows:

* Rule name is invalid.

Poslednja izmena:
hvala ivanza...

* Rule name is invalid.

Evo ti slika kao najbolji primer kako sam to odradio kod mene. Ja san npr. namestio da broj portova bude 5000 a taj isti broj portova (5000) treba da uneseš i u utorrent programu.

Prilozi

• slika031.jpg
    slika031.jpg
    72 KB · Pregleda: 106
Imam jedno pitanje, (mozda je glupo), da li mi mozemo nekako da vidimo ili proverimo da li nam je moguc 16mbit protok

Kad me već podseti, taj post sam pročitao i trebalo bi da ispunjavam sve uslove za click16. Čisto da se obezbedim ako mi u ponedeljak kažu da ne može, ostaviću screen ovde za svaki slučaj da ne ispadne da me neka vrednost sprečava, ali ne bi trebalo...

Poslednja izmena:
Eto, taman da vidimo kako ce biti u "praksi" :) Imamo skoro pa slicne vrednosti, iako je tvoj ruter izracunao Attainable rate 19292Kbps za DL, dok meni daje 17404Kbps. Eto dokaza da ne treba Attainable rate uzimati zdravo za gotovo...

P.S. Ne znam koliko brines za privatnost ali ja bih cenzurisao MAC adresu ;)

Zašto bih brinuo za MAC adresu rutera koji više nije u mom posedu? :) . Kad si već pomenuo kakva je veza između te adrese i Physical adrese koja piše u Ipconfig-u, vidim da ova u ruteru ima samo cifre, a ova druga i mešavinu cifara i brojeva. Uostalom, zar ne treba neko da bude u dometu moje wireless mreže i da prvo zna koja je moja mreža od onih koji hvata da bi uopšte i pokušao da upadne u komp? :)

Pod privatnoscu sam mislio na tvoju adresu prebivalista :)
MAC i physical address su ustvari jedno te isto, ne znam koju si gledao na ipconfig, ali koliko se secam (jer ne koristim Windows nekoliko meseci) dobijas adresu Ethernet-a.

Da, potrebno je da bude u dometu i to je dovoljno, eto sad ima MAC tvog rutera pa moze sutra da skokne do tvoje ulice, i pronadje tvoju mrezu koja uvek salje svoju BSSID tj. MAC tako da SSID uopste nije potreban, cak i ako si ga sakrio... i ako nemas zastitu ili imas WEP imalo bi sta da se radi :p

Odoh u off...

Poslednja izmena:
Pa dobro nije baš težak off, zanimljiva je stvar :) . Kako zna moju ulicu iz te adrese i kako će da probije moju WPA/WPA2 PSK zaštitu hehe. Čisto sumnjam da ima toliko zaludnih ljudi kad smo već kod toga :d

Trenutno i nemam taj ruter i net dok ne potpišem ponovo ugovor sa telekomom i daju mi novu opremu. Ovo kucam sa netbooka povezan na komšijin wireless, kada već teorišemo, teorije nema :)

Ja sam mislio na tvoju lokaciju :) ti si otisao dalje :D wpa/wpa2 je tesko probiti tako da bilo sta osim tvoje lokacije nije moguce dobiti.

Sto se lokacije tice ona se veoma lako nadje, imam kod koji koristi Google API, ubaci se MAC i dobiju se koordinate... Koordinate ubacim u Google ili Bing mape i eto lokacije :)

Mogao bih da pisem jos o ovome ali otisao bih u duboki off. Mozda u nekoj drugoj temi :)

A to, pa nisam ni blizu toliko paranoičan što se tiče deljenja moje lokacije :) . Čak mislim da sam u nekoliko navrata i dao svoj screenshot GPS aplikacije na mobilnom, sve sa mojom adresom na ekranu. Nemam šta da krijem gde se nalazim hehe.

Attainable rate nisam uzeo zdravo za gotovo ali me zabrinjava na ovom novom HG-552a1 celih 7100 za download dok na starom HG-520c koji je ispustio dušu bilo skoro uvek 19000 , priča je ta da su ostale iste instalacije, isti kablovi, iste utičnice samo ovaj HG-552a1 pravi veliku razliku kako se kod njega zove Maximum downstream bandwidth
i sad je pitanje da li je do njega ili do centrale. Uvek sam imao dobru liniju ali mi sad stvari sa ovim ruterom nisu jasne. Da li ima neko da proveri svoj HG-552a1. Ali definitivno imam veliku sumnju da je onaj postojeći DSLAM koji je bio ADSL2+ iz moje centrale završio na nekom drugom mestu a ovde ubačena neka kanta samo da radi pošto u ovom delu predgrađa Novog Sada sumnjam da je velika potražnja za velike brzine više od 4Mbit.

Downstream line rate (kbit/s) 6144
Upstream line rate (kbit/s) 1021
Maximum downstream bandwidth(kbit/s) 7156
Maximum upstream bandwidth(kbit/s) 1100
Line standard ADSL2+
Channel type
Fast
Upstream noise safety coefficient (dB) 9.7
Downstream noise safety coefficient (dB) 28.4
Upstream line attenuation (dB) 4.9
Downstream line attenuation (dB) 1.1
Upstream output power (dBmV) 11.3
Downstream output power (dBmV) 15.7
Upstream CRC 0
Downstream CRC 0
Upstream FEC 0
Downstream FEC 0

Poslednja izmena:
Ajd jedan mali off pošto nigde ne mogu da nađem.. Vidim da HG-552a1 ima USB port.. Jel uspeo neko da ga iskoristi kao print server i jel radi to kako treba ?

hvala ivanza...

* Rule name is invalid.

Zeznuo sam se. Mislio sam da je otvoren port ali sam ispravio to. U Port Triggering sam izbrisao podešavanja koja sam koristio.

U Port Mapping se ustvari podešava i uradio sam kao na slici. Sada je sve OK i svi port čekeri pokazuju da je u mom slučaju port 5000 otvoren.:banana:

Prilozi

• slika033.jpg
    slika033.jpg
    76.3 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
hg520c.jpg

Da li neko od poznavaoca može da mi kaže da li je ovo OK ?

Imam silom prilika i SBB i ADSL pod obavezom. Za par meseci jedan gasim.

Tada ću moći da biram izmedju Click 6 6/1 za 1406 dinara sa 50 posto akcijom, 12 obaveze

ili

SBB (6144/384) za 1520 uz 12 meseci obaveze.

Nekako mi SBB stabilnije radi, ali ADSLov upload nije za bacanje, ADSL hće ponekad ponekad da zakove pa moram da resetujem modem.

Šta vi mislite? Da li je ova slika OK, mislim ono, šum, kvalitet .... preko 6 MBita sigurno ne bih išao, čisto finansijski razlozi .....

@MagicMaster

Mislim da nisi lepo video cene, adsl ce te kostati 1900+ din za Click6 paket.
Tako da ti je razlike oko 400 din, stim sto imas veci upload, a realno veci download kod SBBa... sam proceni sta ti vise treba :) i sta ti bolje radi :)

Pozz

U, hebote, šta sam ja gledao? Meni se "prikazalo" 2811 puna cena, a ono 3811 ...
Onda realno, vraćam ADSL čim istekne obaveza ..... mistery solved. :) :):)

ok danas sam bio u poslovnici i bacili su mi hejt samo takav
kazu nema sanse da moja parica podrzi vise od 8mb :(
ovako stoje stvari
pre povecanja sa 4mb na 8mb
Untitled1.jpg

posle
adsl.jpg

jel to moguce?
ja mislim da me zaje%avaju gadno

Ako ti Max. Bandwidth Down nikada ne prelazi 16000, onda nece da moze vise od 8mbit, a da radi stabilno.

uglavnom je oko 16000 ali oni meni kazu da nema sanse da ide preko 8mb

Taman se stabilizovao net u poslednje vreme, radi kako treba, YT i sve. I evo sad ova promocija. Ja sam prvi uzeo najjaci paket. Ali sad me kopka hoće li Telekom to moći da izdrži. Predviđam raspad sistema pred početak naredne školske godine.

Poslednja izmena:
pa predpostavljam da im je to i fazon ako linija nije idealna i da je u krugu od 100m od centrale ne moze ide na 16mb
ajde jel moze neko baci svoj screen shot sa marginama da ima 16mb net?

ma sad sam im poslao mail na tehnicku podrsku koja je rekla da moze parica podrzi tih 16mb a u poslovnici mi neka pisulja rekla da je 8mb maksimalno i da ne moze da se poveca,
ti bi trebalo bez problema da guras click 16 bar po parametrima koji su prikazani tu, mada ja mislim da sam se za**** sto sam sam podpisao opet kod telekoma ali nema veze ne verujem mnogo ni orionu-zezamu :d

Evo kako kod mene izgleda:
Imam klik 4 koji mi istice sledece nedelje

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    447 KB · Pregleda: 128
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno