Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
"istureni stepen" - nova centrala U Vuka Karadzica u Staroj Pazovi. Nisam siguran, Obi Van, ti u Banovcima si valjda na toj centrali, ili imate neku svoju tamo?? :)

Za sada fino funkcionise, najvise me je brinuo kilav odziv koji vidim da neki prijavljuju. Evo www.google.com (209.85.129.147):

Ping statistics for 209.85.129.147:
Packets: Sent = 100, Received = 100, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 57ms, Maximum = 69ms, Average = 62ms

Brzina:

108742620.png

Da ciriram sam sebe od pre mesec dana :)

Evo i neki utisak nakon tih mesec dana. Kao sto se moze videti iz ponovljenih ping / dl / up testova, sve je skoro u milisekundu i kb isto kao na pocetku.

Nemam neki razlog da hvalim telekom niti bilo sta, cinjenica da imamo jedan od najskupljih pristupa internetu u Evropi, itd.. Znaci izvuceno iz tog konteksta, cene i raspolozivih brzina, za sada radi veoma dobro.

I onaj sareni ruter je ok.. Spremio sam Linksys da ga odmah zamenim, medjutim dao sam mu sansu i evo sve vreme bez potrebe za restartom, uptime 500 sati, samo jednom je nestala struja pa je bio offline zbog toga. Znaci ni jedan minut prekida interneta iz bilo kog razloga do sada.

Iz iskustva sa komsijama / prijateljima itd, kada je bio neki problem, uvek je bilo neko elementarno nepoznavanje setovanja mreze, rutera i slicno.

Torenti, emule i tako to, nisam primetio neku razliku vezano za doba dana, kada se poklopi sve sto treba ide uvek 80 - 85 KB/ sec.

Evo ponovljeni testovi:

Packets: Sent = 160, Received = 160, Lost = 0 (0% loss),
Minimum = 55ms, Maximum = 68ms, Average = 61ms

Bas super sto njihova veza radi tako dobro i sto ste zadovoljni. Ja iz principa necu da im dam ni 1 dinar vise. 10 godina mi piju krv i kidaju zivce sa dvojnicima, PCM, nemanjem listinga, cudnim iznosima racuna....
Ma ne dam im svojevoljno ni kinte vise pa i da su 50% jeftiniji. Eh da, cini mi se da je nekom sigurno istekao onaj "promotivni popust - 3 meseca". Jesu li povecali cenu ili su smislili jso neku foru da unistavaju ostale provajdere?

BTW ocekivao sam i bolji ping obzirom da su "prva ruka".
Evo ga Sezam 512:

Packets: Sent = 95, Received = 95, Lost = 0 (0% loss),
Minimum = 47ms, Maximum = 51ms, Average = 49ms

10 godina mi piju krv i kidaju zivce sa dvojnicima, PCM, nemanjem listinga, cudnim iznosima racuna....

Hmm, ja sam isto dvojnik, ali na telekomovom sajtu u svako vreme mogu da vidim listing (doduše za prošli mesec).

Znam da je mali off, ali morao sam da reagujem.

"Trojka", ali u paketu

KOMBINACIJA tri različite, vezane usluge prvi put se pojavljuje na srpskom tržištu telekomunikacija. "Telekom Srbija", naime, ovih dana započinje eksperimentalnu prodaju "paketa tri plus", kojim su obuhvaćeni internet, fiksna i mobilna telefonija.
Nova kampanja zapravo je usmerena na povećanje broja ADSL priključaka "Telekoma". Probni period je do 1. avgusta, a posle toga će biti analizirani učinci i odlučeno da li će nova usluga zaživeti i po kojim cenama.
- U eksperimentalnoj fazi nudimo korisnicima na digitalnim centralama da, sa mesečnom pretplatom od 2.400 dinara, dobiju ADSL internet priključak, protoka 512/128 kilobajta u sekundi - kaže Vojislav Stojiljković, šef korisničkih servisa "Telekoma". - U paketu sa ovim vidom pristupa globalnoj računarskoj mreži, naši pretplatnici će dobiti i tri besplatna imejl naloga.
Stojiljković dodaje da će u pretplati za "Paket tri plus" biti uračunati i lokalni pozivi u fiksnoj telefoniji. Praktično, ko se prijavi za korišćenje nove usluge, moći će besplatno da telefonira u prvoj zoni nacionalnog saobraćaja, bez vremenskog ograničenja.
- Na ovo se nadovezuje i mobilna usluga - ističe Stojiljković. - Korisnik će moći da odabere dva broja "Mobilne telefonije Srbije", koje najčešće poziva. Razgovori sa njima tarifiraće se po ceni od četiri dinara za minut, bez obzira da li su u dnevnoj, ili noćnoj tarifi.

ZAHTEVI
PONUDA nove usluge i reklamni materijali stići će zajedno sa telefonskim računima za april, posle 10. maja, na kućne adrese 610.000 pretplatnika koji već nemaju ADSL priključak na Internet i čiji je mesečni utrošak na fiksne razgovore između 500 i 1.8000 dinara.

http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=103321&datum=2007-05-04

Pa lepa ponuda... ali vise mi je muka... sta ih koci da mi uvedu adsl i sada. Cekam vec sto godina... na prosirenje. Ali ono ko zna mozda do kraja godine (neke u svakom slucaju).

I meni je mrsko to čekanje portova (Godoa?) ...

Eto shta je kad moram da quote-ujem sam sebe XD

Ljudi ima li neko odgovor na moj problem? Instaliram modem i sve radi ok, prijavljuje da sam kontektovan svugde, sve lampice gore normalno, samo nece da mi otvori nije jednu jedinu stranicu niti da dozvoli antivirusu update. A kad probam sa drugovim modemom i userom kod neobeeja sve radi ok.

Ima li neko reshenje?

Poslednja izmena:
Da li neko može da okači tekst ugovora koji se sa Telekomom zaključuje prilikom uzimanja njihovog ADSL-a?
Hvala

Da,to bi bilo super.

Pogotovo da neko okaci npr. ugovor za neki drugi paket osim 256k.Na primer,da neko okaci ugovor za ADSL Paket 3 - 768k.Bas me zanima koliko se ugovori razlikuju.

Danas su me zvali iz Telekoma, nakon 6 meseci od podnosenja zahteva za dobijanje ADSL-a (...).
Zahtev ODOBREN :D:D:D.

Sada glavno pitanje, da li moram da uzmem ADSL kod telekoma ili mogu da odem do nekog drugog provajdera i zatrazim njihov ADSL ???
Da li je to izvodljivo, da li moze da se desi da tako izgubim prikljucak, da li je neko ovo radio ?

Da li placam "Naknadu za zasnivanje pretplatničkog odnosa za ADSL (dinamička IP adresa) 5.000,00din" ako uzmem telekomov ADSL, jer zahtev sam podneo u vreme kada se nije placala ova nadoknada.

Da li placam "Naknadu za zasnivanje pretplatničkog odnosa za ADSL (dinamička IP adresa) 5.000,00din" ako uzmem telekomov ADSL, jer zahtev sam podneo u vreme kada se nije placala ova nadoknada.
ako je zahtev podnet u vreme akcije, a jeste kako kazes,
ne placas nikakvu naknadu,
moj ti je savet da uzmes od njih ADSL jer net radi, bar meni, super

Evo,danas sam bas proverio na konfiguraciji mog modema i Telekom mi je ipak vratio brzinu od 256k,kao sto i stoji u ugovoru.Download se sada krece brzinom od nekih 27 kB/s,sto meni opet nije toliko lose.

Ja sam opet zadovoljan,bilo je lepo dok je trajalo (naskidao sam se kao manijak) tako da ne zalim previse :D

Iz pouzdanih izvora saznajem da Telekom neće nabavljati dodatnu opremu dok se ne formira vlada!? Takvu su odluku sami doneli. Koliko portova imaju toliko će instalirati (ako već i nisu), a posle toga čekanje u nedogled. Ko se nadao da "se na njegovoj centrali radi i da očekuju proširenje svakog dana" možda nije u pravu!

Idem sutra kod sestre, pa hocu da joj prikljucim adsl. Pokusao sam prosle nedelje, ali nije islo.
Zanima me sama procedura, tj da li nesto nisam uradio ili sam uradio pogresno. Modem je Huawei.

Prvo da vidim da nisam pogresio kod povezivanja tj. trebalo bi da bude isto kao i kod mog Conexanta.
Dakle:
1. Linija iz zida ide u spliter u ulaz "line".
2. Iz izlaza "modem" na spliteru ide kabl u adsl modem, a modem dalje preko usb-a u komp (nema mreznu).
Povezao sam sve kako treba. Instalirao drajver. Modem uspesno instaliran,...bla bla. Mogao sam da mu pristupim preko FF, ali nisam mogao/znao da se konektujem na net. U trayu mi je samo bila ikonica "safely remove hardware". Isao sam i u network connections, ali nisam mogao/znao ni odatle. Na modemu su mi svetlele samo dve lampice, ali ne i treca (zaboravio sam kako se zove, ovi iz podrske su mi rekli da kada je ona ukljucena, onda je OK. Mislim da je Line ili tako nesto).

Dakle da li postoji jos neki korak nakon instalacije drajvera za modem. Nesto poput pravljenja konekcije za Pure Bridge mod? Kako se uopste konektujem na net?

E sad, Problem je mozda bio i u tome sto ona ima dva telefonska broja. Sama uticnica za telefon ima tri izlaza. Jedna linija ide u telefon (prvi broj), druga opet u telefon (broj na kome je prijavljen ADSL) i treca u modem na kompu (isti broj kao i za ADSL). Kada sam instalirao modem koristio sam liniju koja je isla u 56k modem. Medjutim kasnije sam pokusavao sa svim linijama i dalje se ta treca lampica nije palila.

Poslednja izmena:
^
Ja sam odmah danas otisao da potpisem ugovor sa djavolom i uzmem modem dok se ne predomisli :D.
Sve je proslo ok, ispostovali su "promotivni period", nisam platio setup, i imam neki popust prva 3 meseca.

Sreca je opala kada mi se desilo, slicno tebi, da ne mogu da se konektujem na net.
Probao sam obe kombinacije i utp i usb kabl. Ne radi.
U tvom slucaju koliko vidim nisi napravio broadband konekciju znaci network connections -> new connection itd. Slicno kao za dialup. Sad mozda to i nije potrebno, ali procitaj onaj masivni pdf - uputstvo za pravljenje usb konekcije, koje dobijes na cd-u, cini mi se da se pominje ta kombinacija.
Licno nameravam da modem bude na mreznoj, pa se nisam mnogo zanimao oko usb instalacije.

Naravno tu ti je podrska na broju 0800 100 100 poziv je dz, ceka te operater, obavezno okreni.
Meni je rekao da se to desava, da vidim da li ce se konektovati do sutra, ako ne uputice me na garanciju, ha-ha vec :).

Sto se tice internih podesavanja modema, razmisljao sam da ga celog pretresem, ali posteno da ti kazem mrzi me i nemam vremena, neka se oni time smaraju.

p.s. mislis na ACT lampicu ? :)

ali procitaj onaj masivni pdf
Ma tu je sve OK do onog trenutka kada se zavrsi instalacija drajvera. Onda pocinju neke tabele za setovanje samog modema od cega mi se zavrti u glavi :) .Da je za mene, maltretirao bih ga dok mi ne proradi, a ovako bas nisam imao volje da citav dan potrosim na to.
Licno nameravam da modem bude na mreznoj, pa se nisam mnogo zanimao oko usb instalacije.
Mislim da je jedina razlika (koliko sam citao ovde) u tome da ako se ide preko mrezne ne moraju da se instaliraju drajveri. Ostatak bi trebao da je isti.

p.s. mislis na ACT lampicu
Mislim na jednu od onih (cenim 5) lampica na samom modemu. Kada sam ga povezao i instalirao upaljene su bile dve (ako se dobro secam, prva i poslednja). Treba da bude upaljena jos jedna cije je ime poprilicno jasno (zaboravio sam, ali nesto tipa Line ili Connected)

Poslednja izmena:
Da postoji Line lampica, ona trepce dok pokusava da se konektuje, a kada je konektovan zasvetli zelenom bojom. Kod mene svetli pa opet ne radi.
Preko adrese http://192.168.1.1/ pristupas modemu, vrsis podesavanja i ocitavas stanje. Ako nije uspeo da se konektuje iz prve modem ce pokusavati iznova svakih 10s. I na toj strani kod mene pise da mi je aktivna LAN konekcija, ali ne i ona prema netu...

Iz pouzdanih izvora saznajem da Telekom neće nabavljati dodatnu opremu dok se ne formira vlada!? Takvu su odluku sami doneli. Koliko portova imaju toliko će instalirati (ako već i nisu), a posle toga čekanje u nedogled. Ko se nadao da "se na njegovoj centrali radi i da očekuju proširenje svakog dana" možda nije u pravu!

Radim tamo...lupate svasta...nije istina!

Kao portir? Radi i moj prijatelj, i on kaže ovo što sam napisao.

Nije vise bitno sta su oba portira cula u Telekomu :)

Formirana je nova/stara smrdljiva vlada, sa sve obijacem trafika i seljom na broju :mad:

@Lappy, jeli jeste dobili Pazovi ADSL?

LJUDI AJD AKO BOGA ZNATE DAJTE AKO NEKO ZNA SHTA JE U PITANJU!
Instaliram modem i sve radi ok, prijavljuje da sam kontektovan svugde, sve lampice gore normalno, samo nece da mi otvori nije jednu jedinu stranicu niti da dozvoli antivirusu update. A kad probam sa drugovim modemom i userom kod neobeeja sve radi ok.

Pozovi 0800/100-100 Prvo ako svetle sve lampice ne mora da znaci da je net prosao do tebe (ako je huawei modem u pitanju) Kod huawei modema tek kad lampica za link pocne da svetli narandzasto imas link ako svetli link zeleno imas link ali nije prosao autorizaciju... i jos milion i jedna opcija koja ne moze napamet da se kaze... tako da kad vam je vec bogom dat besplatan broj za teh podrsku koristite ga ;)

Pozovi 0800/100-100 Prvo ako svetle sve lampice ne mora da znaci da je net prosao do tebe (ako je huawei modem u pitanju) Kod huawei modema tek kad lampica za link pocne da svetli narandzasto imas link ako svetli link zeleno imas link ali nije prosao autorizaciju... i jos milion i jedna opcija koja ne moze napamet da se kaze... tako da kad vam je vec bogom dat besplatan broj za teh podrsku koristite ga ;)

Da znam kako treba da svetli. Svetli narandzasto. I zvao sam teh. podrshku ali su me samo otkachili ...

mozda ti je firewall nesto pobrjavio i neda konekciju pretrazivacu na net....ne znam sta korisitis od pretrazivaca i koji firewall probaj da ga iskljucis pa vida da li radi.....bio sam kod lika koji mi se isto zalio na nesto slicno...konkretno bio je kerio firewall...greskom je zveknuo deny kad ga je ovaj pitao za pristup ie na net i kaze nece da radi net...shit happens!

Imam jedno pitanje, prijavio sam se za adsl u promo periodu....sve ok dobio sam ga pre oko mesec dana....znaci polovinom aprila otprilike 14 ,15 .....e sad stigao racun 840 din i kusur..inace paket 256 e sad secam se da su oni pricali o nekoj promo ceni prva 3 meseca sa nekim pdv-om 1200 kinti ako negresim, nije da se sad ja nesto zalim zeznuli me ocu da im dam jos 400 kinti nego me cisto interesuje.....da nije mozda manje zato sto nisam koristio ceo mesec...nego otprilike pola ili to nema nikakve veze...!?

Verovatno je to u pitanju... kako da naplate mesec dana ako nisi koristio mesec dana... sacekaj ti sledeci racun

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno