Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Postavljena je VDSL oprema na svim centralama na kojima je trenutno moguc i IPTV. Nadam se da bi uskoro trebalo da krene sa komercijalnom prodajom".

Ovo je citat sa naseg drugog poznatog foruma. Ocigledno da je u pitanju siguran izvor. I tamo sam pitao i shvatio da je u pitanju super stvar ali sam takodje shvatio da ce to biti novina samo za one koji su centrali blizu do SAMO 300m :( E,sad mogao bi neko ko se vise razume u ovo da nas malo prosvetli :)

Nema tu neke nauke - pogledaj sliku.

Odnos maks. brzine na određenoj udaljenosti.

Poslednja izmena:
Sta ja onda mogu da ocekujem ako sam 2,5-3km daleko od centrale?

^ dakle pošto sam ja na 3.16km od centrale, po tom vdsl standardu
bih mogao da izguram oko 5mbita, dok trenutno sa adsl2+ ide do 10mbita.

nikakva vajda, naprotiv.

Koji idioxxizam, umesto da razvijaju optiku koja predstavlja buducnost (ili sadasnjost) oni ce i dalje da forsiraju adsl. Nije mi jasno kojom logikom se rukovode i zasto uopste uvode vdsl kada se uzme u obzir da na udaljenosti od 300 metara od centrale zivi samo par procenata ljudi a vec na 1km ova tehnologija se ponasa kao najobicniji adsl. Koja je onda svrha vdsl-a i kakva ce biti njegova isplativost ako ce ga koristiti svega nekoliko procenata stanovnistva ?

Ako bi Telekom menjao bakar sa optikom (FTTC ili FTTH) i postavljao ''konvertore'' u PTT šahte/kutije pored zgrada/kvartova/blokova, udaljenost se može dosta produžiti.

The key to VDSL is that the telephone companies are replacing many of their main feeds with fiber-optic cable. In fact, many phone companies are planning Fiber to the Curb (FTTC), which means that they will replace all existing copper lines right up to the point where your phone line branches off at your house. At the least, most companies expect to implement Fiber to the Neighborhood (FTTN). Instead of installing fiber-optic cable along each street, FTTN has fiber going to the main junction box for a particular neighborhood.

By placing a VDSL transceiver in your home and a VDSL gateway in the junction box, the distance limitation is neatly overcome. The gateway takes care of the analog-digital-analog conversion problem that disables ADSL over fiber-optic lines. It converts the data received from the transceiver into pulses of light that can be transmitted over the fiber-optic system to the central office, where the data is routed to the appropriate network to reach its final destination. When data is sent back to your computer, the VDSL gateway converts the signal from the fiber-optic cable and sends it to the transceiver. All of this happens millions of times each second!

ADSL and VDSL are just two representatives of the DSL spectrum. On the next page, you'll find a chart that lists the variations and how they compare to each other.

http://computer.howstuffworks.com/vdsl2.htm
http://www.elitesecurity.org/p3078980

Poslednja izmena:
@dzonihsv

Nisam optimista po tom pitanju da ce Telekom da razvlaci optiku do zgrada, jer bi to onda prakticno bila FTTx tehnologija, a ne VDSL. Taj nacin upotrebe VDSL-a je prakticno samo jedna alternativna implementacija FTTx-a. Ako razvuces optiku do svake zgrade ili manje grupe zgrada, ti si prakticno uveo FTTx standard, a to sto ces VDSL koristiti za poslednjih par desetina metara je manje vazno. Zvanicnik Telekoma je vec citiran ovde na forumu kako kaze da im je ulaganje u FTTx preskupo, i da su se odlucili za VDSL, tako da mislim da cemo u Srbiji gledati onu mnogo jeftiniju VDSL izvedbu - zamenice opremu u centralama, i to je to :)

Istini za volju, nek' rade šta hoće... ali takvom logikom malo po malo sebi kopaju grob. Sad još uvek ne gube korisnike često (ali ih opet gube), a tek će u budućnosti da shvate da su grešili.

Vadi ih monopol i ništa drugo.

Vec nazirem buducu kampanju Lelekoma "Postovani korisnici - srecnici koji zivite na udaljenosti od telefonske centrale manjoj od 300m, prijavite se za vdsl kampanju. Pre nego sto se prijavite, uzmite metar u ruke pa od jedne bandere do druge. " Jad, beda i ocaj ... Nije mi jasno kako njima moze da bude neisplativo uvodjenje FTTx tehnologije kada vec imaju takvu infrastrukturu, monopol i zaradu a sve to zahvaljujuci tome sto nas korisnike sisaju kao ovce vec godinama. Kako onda NUBA i TARGO uvode optiku i to od nule i kako je moguce da se njima isplati ?

Sto se mene tice, samo cekam da mi istekne ugovor sa Lelekomom i odmah prelazim na pilicarski Kopernikus jer druge alternative nemam.

Poslednja izmena:
Stal li je kod nas onda, ako kazu vdsl jel je onda misle na verziju (boldovano) ili na common name, tj. ovo drugo? Nije svejedno :)

VDSL ITU G.993.1 VDSL .....55 Mbit/s ......3 Mbit/s ili
VDSL ITU G.993.2 VDSL2 ..100 Mbit/s ..100 Mbit/s

Ako je 300m bitno, onda je sledeci korak pretpostavljam povecanje gustine centrala?

Bilo bi dobro da na sajtu postave free merenje brzine ali tako da neko i sa recimo 4Mb moze da testira maksimalnu brzinu svoje parice, pa da na taj nacin zna koji mu je paket plafon. Ako je tako nesto tehnicki moguce?

U stvari, bilo bi najbolje da svima setuju na maks podersavanja, a onda da softverski ogranice brzine kao sto to rade sad sa speedupom. Tako bi izasli na crtu boljoj tehnologiji jer overhead ne bi postojao sta god od paketa da izaberes :)

Poslednja izmena:
533201_3118754280273_1006991259_32900124_418878947_n.jpg

Sa mog tvitera... :wave:

Uh, pa dve stvari, prva, bice optike druga krecu sa postavljanjem optike jer jelte, rekli su da da su postavljeni vdslovi, a preduslov je da postave optiku, znaci da bice optike sto znaci da ... :D:D:D

Ok znaci ostajemo sa 3x manjim brzinama u odnosu na SBB jos jedno 3-4 godine minimum. :) T_T

Pogresio si za ovo 3x, pre ce biti da je to sada 6x manja brzina za isti novac ( 1.5Mbit kod Lelekoma naspram 10Mbit kod SBB-a).

533201_3118754280273_1006991259_32900124_418878947_n.jpg

Sa mog tvitera... :wave:

Zasto ih ne pitas da li ce biti kakvog ubrzanja do tada ? Prosto je nezamislivo da za 16Mbit traze 4500 dinara a da taj isti paket PTT prodaje za 2800 dinara ili cak za 1400 dinara na akciji. Ovo je cist bezobrazluk i totalna bezobzirnost prema njihovim korisnicima.

Pitao sam pre 15 ak dana, rekli su da cemo biti na vreme obavesteni.

Da li postoji neki trik ili poseban postupak da bi se speed up zaglavio? Pokusao sam da ga aktiviram nekoliko puta i uvek se iskljuci posle tacno tri sata. Ako neko ima predlog neka posalje na pm?

Ukoliko se ipak odluce za ovo FTTN resenje, sa isturenim ormaricima u naseljima (do kojih ide optika iz centrale), to bi Telekomu kupilo otprilike 5 godina. Takva arhitektura podseca dosta na arhitekturu koju koriste kablovski provajderi, s tim da ovde nije u pitanju shared medium. Ali s obzirom na troskove izgradnje jedne takve mreze...evo recimo za Beograd: pretpostavimo odokativno da se Beograd prostire na 15x15 kilometara, i da im cvor mora biti na max 500 metara udaljenosti od korisnika kako bi izvukli zeljene brzine. To znaci da im treba 30x30 = 900 cvorova da bi pokrili povrsinu Beograda. Znaci 900 veoma skupih uredjaja samo za jedan grad. Mislim da je jasno kolika bi tu ulaganja bila potrebna, a cak nisam ni uzeo u obzir kopanje i razvlacenje optickih kablova do tih cvorova :)

Prednost ovog nacina je u tome da mogu da ga rade postepeno, naselje po naselje. Dakle, ne moraju sav novac da iskesiraju odjednom. Takodje, brzine bi bile dosta dobre - bili bi moguci paketi do 100 mbps.

Mana ovog nacina je u tome sto je ovo kratkorocno, a skupo resenje. Uz ova ogromna ulaganja Telekom bi obezbedio sebi konkurentnost za narednih 5 godina, kada ce po mojoj proceni 100 mbps biti neki minimum koji korisnik ocekuje (kao sto je to danas 10 mbps). Za nas korisnike bi svakako bilo super da Telekom uvede ovakav tip tehnologije. Medjutim nisam siguran koliko je to povoljno Telekomu kada izvaga odnos ulaganja i dugorocnog interesa. Npr. prema podacima sa Vikipedije, belgijski telekom koji je uveo VDSL2 je morao da postavi 19 000 ormarica u naseljima, a povrsina Belgije je duplo manja od povrsine Srbije uz priblizan broj stanovnika. Znaci nama bi trebalo jos vise ovih skupih uredjaja.

U svakom slucaju tesko je biti pametan. Ako ce da uvode VDSL tako sto ce samo zameniti opremu u centralama, onda je stvarno bolje da ni to ne rade, jer dzaba bacaju novac zarad malog procenta stanovnistva. Izgradnja novih centrala kako bi se povecaka njihova gustina je naravno utopija, i to mozemo da zaboravimo. Dakle, odluka se svodi na to da li je Telekomu finansijski izvodivo i isplativo da implementira ovu gore varijantu.

Gde im zafali, uzece od EPSa kanale i polozice optiku do ormarica u zgradama.
Uporedo ce ulagati u bezicne tehnologije i vremenom objedinjavati usluge.
To su moje pretpostavke.

Istureni stepeni se koriste od kad su krenuli sa ADSL-om i u vecim gradovima cenim da 90% ljudi upada u manje od 500m bakarne parice.

I ova matematika je losa jer ako u centar kvadrata postavis DSLAM za 15x15 ti treba 225 komada. Odnosno jedan po kvadratnom kilometru pa sad ti vidi koliko ljudi imas na kvadratnom kilometru i da li se isplati to tako uraditi ili vuci hiljade bakarnih parica umesto par vlakana optike. Lako dodjes do zakljucka da se negde isplati staviti i vise od jednog.

Za 5 godina 100Mbps sigurno nece biti minimum koji se ocekuje jer ne postoji potreba za time tako da ovo ulaganje ima smisla i drzace vodu dosta duze od ADSLa iz prostog razloga sto smo sa njim mnogo zakasnili u odnosu na svet.
Danas je minimum 4, 10 je optimum i 20 je odlicna brzina ako se pogleda sta internet nudi.

@Kimins

U pravu si, pogresno sam racunao za broj cvorova na 15x15, racunajuci duplo manji raspon pokrivanja jednog dslam-a. Medjutim ostaje podatak za Belgiju - 19 000 uredjaja je ogroman broj i ogroman novac koji je potreban.
Ne razumem sta hoces da kazes sa "ili vuci hiljade bakarnih parica umesto par vlakana optike", jer ne vidim da se to negde pominjalo. Pricali smo o dve alternative, ova sa optikom, i druga bez ikakvog razvlacenja kablova (zamene opremu u centrali, pa ko je blizu super, ko nije njemu nista).

Sa ovim poslednjim sto si napisao se ne slazem. Tj. ako je 10 mbps neki optimum trenutno, ubedjen sam da ce za 5 godina taj optimum biti 100 mbps, a to ce biti maksimum koji Telekom moze da isporuci (ista situacija kao i danas, maksimalno mogu 8-16 mbps, optimum je 10, a drugi provajderi imaju u ponudi brzine 20, 40, 50, 100). Nemojte uvek praviti istu gresku. Pitanja tipa "Kome ce trebati vise od 100 mbps?" su ekvivalentna pitanjima "Kome ce trebati vise od 768 kbps?" pre 5-6-7 godina. Potrebe za internet brzinom ce nastaviti da rastu kao sto su i uvek rasle. Sto ljudima dajes vise, oni nalaze nove nacine da to iskoriste i da vape za jos vecim brzinama. Pre 5 godina optimalna brzina je bila 512 kbps, to je 20 puta manje od danasnje optimalne brzine. A za 5 godina ce optimalna brzina biti barem 10 puta veca od danasnje optimalne brzine, a verovatno i veca. Slobodno bukmarkuj ovaj moj post, pa mi ga nabij u lice za 5 godina, ako ne budem u pravu, jer sam prilicno siguran da ce Murov zakon i dalje da vazi u nekim pribliznim okvirima ;)

Poslednja izmena:
Sto se prvog dela tice hocu da kazem da su DSLAMovi vec na sve strane jer se to isplati i da nisu predaleko od krajnjih korisnika kao sto se misli.

Sto se zahteva za protokom tice videcemo kad ce se pojaviti nesto zahtevnije od 1080p video snimka.

Videcemo koliko su daleko kad vdsl puste u rad. Mene trenutna situacija gde ogroman broj ljudi ne moze da izvuce vise od 8 mbps po parici ne ohrabruje u pogledu vdsl-a. Mada bih voleo da gresim u ovom slucaju :)

Tj. ako je 10 mbps neki optimum trenutno, ubedjen sam da ce za 5 godina taj optimum biti 100 mbps, a to ce biti maksimum koji Telekom moze da isporuci (ista situacija kao i danas, maksimalno mogu 8-16 mbps, optimum je 10, a drugi provajderi imaju u ponudi brzine 20, 40, 50, 100). Nemojte uvek praviti istu gresku. Pitanja tipa "Kome ce trebati vise od 100 mbps?" su ekvivalentna pitanjima "Kome ce trebati vise od 768 kbps?" pre 5-6-7 godina. Potrebe za internet brzinom ce nastaviti da rastu kao sto su i uvek rasle. Sto ljudima dajes vise, oni nalaze nove nacine da to iskoriste i da vape za jos vecim brzinama.

Не слажем се. Раније су увек постојале услуге које су захтевале већу брзину. Данас смо стигли до тога да разлика није толика. Већ сада може се остварити пренос високо-квалитетног видео сигнала, што је најзахтевнија ставка, тако да не видим шта би то захтевало толико већу брзину.

Не слажем се. Раније су увек постојале услуге које су захтевале већу брзину. Данас смо стигли до тога да разлика није толика. Већ сада може се остварити пренос високо-квалитетног видео сигнала, што је најзахтевнија ставка, тако да не видим шта би то захтевало толико већу брзину.

Videces za par godina. Ni usluga visoko kvalitetnog video signala nije postojala nekada, a danas postoji. Ko zna sta ce nam biti nametnuto kao realna potreba kroz 3 godine.

Realna potreba je individualna stvar, meni je trenutno potrebna brzina 1Gbit/1Gbit (koju placam sa sve RDP serverom smesnih 20$) i sve ispod toga mi je presporo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno