Šta je novo?

Tekuci racun u bankama

Buraz, ako imaš kintu za oročenu štednju, onda je valjda imaš i za plasiranje u akcije ali ne želim da idem dalje u dubiozu jer očigledno ne kapiraš šta ti pričam.

Čak ni ovo za plaćanje kešom ti nije tačno da banka neće zaraditi na tebi jer banka naplaćuje procenat za uplatu pazara, često bude i veća nego interchange fee za kartičnu transakciju tako da obrni okreni, banka će zaraditi na tebi kad god potrošiš neke pare negde.
Ne kapiram, stvarno, dok mi nisi rekao nisam znao da je štednja u bankama manje isplativa od akcija. Ako imaš još neko epic saznanje ove vrste, slobodno podeli.
Nisam preduzetnik i ne uplaćujem pazar.

Ne kapiram, stvarno, dok mi nisi rekao nisam znao da je štednja u bankama manje isplativa od akcija.
Problem je u tome što ni ovo nije tačno uvek (šta više, ako se igrate sa akcijama vrlo lako se ode ispod crte), a pogotovo nije tačno ono što on tvrdi - da se uvek isplati kupiti akcije banke jer je zarada sigurna. Ta tvrdnja je čak i opasna za one koji poveruju da je to tako jednostavno.

Jedno od zadovoljstava koje redovno sebi priuštim je, da kad mi stignu godišnji izveštaji iz banki o naplaćenim naknadama i taksama - samo skrolam pdf do dna i kad ugledam 0,00 din., znam da sam ih pobedio. 💪😁
ja bih to hteo ali cesto naidjem na neocekivane troskove zbog nedostatka neke aktivnosti (npr godisnje) na nekim racunima. Cak upisem sebi u kalendar da uradim transakciju.

Ne kapiram, stvarno, dok mi nisi rekao nisam znao da je štednja u bankama manje isplativa od akcija. Ako imaš još neko epic saznanje ove vrste, slobodno podeli.
Nisam preduzetnik i ne uplaćujem pazar.
Video sam od tebe kako majstorski objašnjavaš šta je S&P500 i to samo zbog opaske da nisi "pobedio" banku jer ti je naplatila 0 RSD za godinu dana pa rekoh da probam i ja isto tako. Ček dok skapiraš i ti a i ostali učesnici na temi kako prinosi banaka idu u nebesa kad su referentne kamatne stope velike i povećavaju se, možda ti se otvore neki potpuno novi svetovi.

A to da nisi preduzetnik je irelevantno totalno, jer banka će uplaćivati pazar od tebe kao potrošača ako se odlučiš da "pobediš" banku tako što ćeš platiti kešom umesto karticom ne bi li je zavrnuo za interchange fee, neće u svim situacijama biti tvoja banka gde će taj neki preduzetnik uplatiti kintu ali na godišnjem nivou sasvim sigurno hoće u dosta slučajeva, ali dobro, bitno je da si je ti "pobedio" a ne kao mi ostali što joj se "pridružujemo" kroz posedovanje akcija, to je baš bez veze i jako rizično, naročito na duže staze.

a pogotovo nije tačno ono što on tvrdi - da se uvek isplati kupiti akcije banke jer je zarada sigurna. Ta tvrdnja je čak i opasna za one koji poveruju da je to tako jednostavno.
Ovo niko nigde nije napisao na temi. Čitaj pažljivije umesto da drugima stavljaš u usta neizrečeno.

Ovo niko nigde nije napisao na temi. Čitaj pažljivije umesto da drugima stavljaš u usta neizrečeno.
Stvarno?
Moja poenta je da ako imaš X sumu para koja ti nije potrebna, dobićeš veći prinos od iste ako poseduješ akcije banke umesto da ih staviš na štednju u toj istoj (ili nekoj drugoj) banci i to je naročito tačno u periodu nakon kovida kad je profit banaka generalno otišao u nebesa.
Ovo nisi ti napisao?

Gde tu piše da je uvek bolje kupiti akcije banaka? Pročitao si rečenicu do kraja možda?

Jesam. Tu piše da ćeš uvek imati veći prinos ako kupiš akcije nego ako štediš, odnosno (pošto je štednja siguran prihod, osim u slučaju sloma bankarskog sistema i države) da je prihod od akcija banaka uvek siguran i veći od štednje, što nije tačno.

OK, pobedio si. Malo kuburiš sa razumevanjem srpskog jezika doduše, ali nema frke, sve si u pravu.

Nagledao sam se ja ovakvih ad hominem komentara na srpskom internetu, kad ponestane argumenata, a ne bih se ni javljao da polemišem sa tobom nego sam altruista pa kad vidim da se izbacuju tvrdnje koje će nekoga navesti da izgubi pare ja izigravam dobricu... Nije sramota pogrešiti pa napisati onako nešto, sramota je što nepristojno komuniciraš.

Ma šta nam napriča. Nije meni ponestalo argumenata nego svoje tvrdnje baziraš na stvarima koje ama baš niko na temi nije napisao tako kako ti tvrdiš i to je sve. Nema poente da se upuštam dalje u diskusiju. Sportski pozdrav.

Meni je jezivo što u većini banaka kod nas imaš na sajtu sve informacije koje iole bankarski pismen čovek može pravilno da protumači. I onda odeš u banku, tražiš tačno to što tamo piše i prva reakcija na sve to je jako često "ne može". U nekim bankama je ta tendencija veća, a u nekima manja. I često to "ne može" je isključivo odluka dotičnog službenika iako taj službenik nije ovlašćen da donosi odluke po tom pitanju. Generalno bi banke morale više da povedu računa o tome.

Meni nekad deluje pored opste nesposobnosti, da oni mozda ne zele da rade (da li su im niske plate?), mozda zele neki dodatni poklon (kao neki sa drzavnim poslom) ili je potrebna veza 🙂 Arhaicni metodi svega isto doprinose. Meni bi se svidelo da mogu na nekom sajtu da popunim informacije i da dobijem postom, kurirom karticu i sve drugo; da nemam kontakta sa sluzbenicima i paucinom.

A to da nisi preduzetnik je irelevantno totalno, jer banka će uplaćivati pazar od tebe kao potrošača ako se odlučiš da "pobediš" banku tako što ćeš platiti kešom umesto karticom ne bi li je zavrnuo za interchange fee, neće u svim situacijama biti tvoja banka gde će taj neki preduzetnik uplatiti kintu ali na godišnjem nivou sasvim sigurno hoće u dosta slučajeva, ali dobro, bitno je da si je ti "pobedio" a ne kao mi ostali što joj se "pridružujemo" kroz posedovanje akcija, to je baš bez veze i jako rizično, naročito na duže staze.

Steve Brule What GIF

Video sam od tebe kako majstorski objašnjavaš šta je S&P500 i to samo zbog opaske da nisi "pobedio" banku jer ti je naplatila 0 RSD za godinu dana pa rekoh da probam i ja isto tako. Ček dok skapiraš i ti a i ostali učesnici na temi kako prinosi banaka idu u nebesa kad su referentne kamatne stope velike i povećavaju se, možda ti se otvore neki potpuno novi svetovi.
Pa eto, u iščekivanju otvaranja novih svetova i nebeskih prinosa, nastaviću da gledam svoj filadendron kako raste. U međuvremenu, ako stigneš, poradi malo na razumevanju prostih šala i smajlija na kraju rečenice.

Ovde kao da se zanemaruju rizici. Ulaganje u bilo šta nosi određene rizike, a kako bi se rizici sveli na minimum, a prinos na maksimum potrebno je vreme, znanje i iskustvo. A da bi se steklo znanje i iskustvo, potrebno je takođe vreme. A vreme je novac jer je moglo biti iskorišćeno takođe za zaradu, na drugi način. Ko ne plati na mostu platiće na ćupriji.

Za dinarsku štednju (za koju su trenutno kamate oko 5%) i koja je danas praktično bez rizika nije potrebno ništa osim novca i maksimalno 15 minuta da se pronađe najbolja ponuda.

Samo neko rođen relativno skoro smatra investiranje u Srbiju bez rizika.

Kao neko ko je rođen relativno davno, smatram investiranje van Srbije manjim rizikom. Prosto uređene zemlje stoje iza svega toga, za razliku od naše.

Od Triglava bežite. Nisu hteli rendgen noge da refundiraju na koji je uputio njihov lekar kod kojeg su nas poslali.
Ja sam imao nezgodu u francuskoj, nisam imao fr osiguranje. Pa sam iskoristio od otp banke putno osiguranje. 5 dana u bolnici, 3 dana intenzivna nega 20000evra. Refundirali su sve u roku od 3 meseca. Triglav osiguranje

Samo neko rođen relativno skoro smatra investiranje u Srbiju bez rizika.

O kakvom investiranju u Srbiju pričaš? Ko je to uopšte pomenuo?

Meni nekad deluje pored opste nesposobnosti, da oni mozda ne zele da rade (da li su im niske plate?), mozda zele neki dodatni poklon (kao neki sa drzavnim poslom) ili je potrebna veza 🙂 Arhaicni metodi svega isto doprinose. Meni bi se svidelo da mogu na nekom sajtu da popunim informacije i da dobijem postom, kurirom karticu i sve drugo; da nemam kontakta sa sluzbenicima i paucinom.

Možeš. Evo, npr iRačun u Raiffeisenu ili Yettel Bank (za ovo drugo moraš samo jednom otići da potpišeš dokumentaciju).

Ja sam imao nezgodu u francuskoj, nisam imao fr osiguranje. Pa sam iskoristio od otp banke putno osiguranje. 5 dana u bolnici, 3 dana intenzivna nega 20000evra. Refundirali su sve u roku od 3 meseca. Triglav osiguranje
Ovo je bilo davno, pre cca 10+ godina, ali ja u Triglav više ne ulazim. I dan danas pamtim ovih tadašnjih 40e, zbog kojih su se obrukali. Ne bih sada prepustio porodicu riziku da zavisimo od njih.

O kakvom investiranju u Srbiju pričaš? Ko je to uopšte pomenuo?
A šta je dinarska štednja? Država je garancija da ćeš moći da ga podigneš. Ne tako davno je ta država prsla i mogao si da se slikaš sa štednjom.

Tvoj novac je iste sekunde kad si ga položio otišao na stranu berzu, kupovinom hov. Ako se svetska berza raspadne, neće biti ni naših banaka, koje su sad sve već strane.

Ne kažem da radiš nešto pogrešno, ali još manje rade pogrešno neki učesnici ove diskusije, koji deo štednje nemaju u Srbiji, već zlu ne trebalo mogu da podignu odakle hoće.

Meni je zanimljivo što se konkretno ovde na forumu na skoro svakoj temi vezanoj za neku banku dinarska štednja smatra skoro pa 100% sigurnom zbog famoznog AOD-a koji na papiru osigurava depozit do 50K EUR, što ima smisla, ali ta suma je em duplo manja od propisane sume od 100K EUR u EU članicama čiji smo mi kandidat makar samo na papiru, i interesantno je kako država već preko deceniju izbegava da podigne AOD limit na 100K a šatro pregovara o pristupanju EU i uskladila je sve druge zakone vezane za bankarstvo sa EU ekspresnom brzinom, a drugo što u propisima nigde ne piše za koje tačno vreme je AOD dužan da refundira novac (bar ja nisam uspeo da nađem taj info nigde) u slučaju da dođe do toga, dakle štednja može da se vrati za 3 dana, ali može i za 3 godine. To mi baš i ne deluje kao sigurna investicija, naročito u ovim skoro pa vanrednim okolnostima gde se finansira paravojska u BGu i gde je veliko pitanje da li bi se uopšte našlo dovoljno para da se stvarno isplate depoziti iz neke banke, ali da ne idemo sad previše u offtopic i u politiku.

Tu je naravno i vrlo interesantan momenat da na iole minornu naznaku da bi NIS mogao da ode pod sankcije dobar deo populacije pohita u menjačnice i krene da menja "siguran" dinar iza koga stoji "sigurna" država Republika Srbija u evre, do te mere da ovde gde živim (mesto od 50ak hiljada stanovnika) apsolutno nije bilo moguće par nedelja kupiti evre ni u jednoj menjačnici, a ima ih možda malo i previše (gastarbajtersko mesto, ima menjačnica i kladionica na kilo), a kurs je otišao toliko visoko da mi je bilo povoljnije da ihkupim od Intese, što se nije desilo bukvalno nikad do sada.

Ne daj Bože da neko predloži neku alternativu protiv "mainstream" narativa na forumu, odmah se javi pola foruma da objasni kako je rizično. Da makar pročitaju sa razumevanjem pa i ajd' nekako, nego često ni to.

dobićeš veći prinos od iste ako poseduješ akcije banke umesto
I onda neko ne proveri recimo sta se desavlo sa akcijama banaka istorijski.

Svako za svoje pare bira sta kupujes, stedi, ulaze i treba se apsolutno informisati na sto vise mesta pa odluciti.

Niko nije ni pričao o istorijskim performansama za koje i vrapci na grani znaju da fluktuiraju gore-dole već se priča o sadašnjim vremenima, recimo danas + X godina unazad, a u mojoj rečenici se dalje sugeriše vremenski interval od Kovida pa na ovamo, ali OK, hajde da pretvorimo još jednu temu u trolovanje, nismo odavno a zabavno je baš.

a drugo što u propisima nigde ne piše za koje tačno vreme je AOD dužan da refundira novac
Citat sa sajta AOD: Сходно законским одредбама Агенција ће омогућити депонентима да располажу средствима депозита до осигураног износа у року од 7 радних дана од дана доношења решења надлежног суда о покретању стечајног односно ликвидационог поступка над банком.

gastarbajtersko mesto
Možda je baš to problem kod tebe. U mom mestu, slične veličine, ali bez ikakvih posebnih elemenata, ni u jednom trenutku nije bilo problema sa menjačnicama i kursom.

Čak ni ovo za plaćanje kešom ti nije tačno da banka neće zaraditi na tebi jer banka naplaćuje procenat za uplatu pazara, često bude i veća nego interchange fee za kartičnu transakciju tako da obrni okreni, banka će zaraditi na tebi kad god potrošiš neke pare negde.
Sta bre? 😁 1.5+ % za kattice je vise nego 60 dinara po uplati? 😁
Nemojmo bas reklamirati jadne banke i kartice, zaradjuju one dovoljno 😉

@gdesikuco u LT je AOD limit 22.000 EUR, toliko samo Revolut osigurava.
Znaci nije EU-wide pravilo.

Razlika izmedju dinara i akcija:
  • dinari bez poreza, bez razmisljanja (sem nas rodjenih pre 2013...)
  • akcije traze rad, znanje, stalno edukovanje, cak i ETFs. Poreza ima, kursnih razlika itekako ima.

Ko zeli nesto izmedju neka ide na obveznice. Neke EU obveznice u EUR su nosile i 8% kamate. Sigurno koliko moze biti.

Imaš neki konkretan primer, trenutno aktuelnih obveznica za tih 8% 🤑
Zavisi gde mozes da trgujes.
Tenutno nude max 7% rumunske, bile su 8.5% letos (menja se tokom godine..).
Nadju se i druge 6-7% ali vrlo retko zadnjh 12m (poljske i MKD)
Nema poreza po odbitku.

Ovo je PRINOS, ne kamatna stopa kupona (za obveznice je prinos najslicnjji NKSu, kamatna stopa kupona nema ekv stednji)

Da li neko ima otvoren štedni račun za decu u nekoj banci? Zanima me kako funkcioniše i da li se "isplati"?

Da li neko ima otvoren štedni račun za decu u nekoj banci? Zanima me kako funkcioniše i da li se "isplati"?
Ne. Uvek su nize kamate ili nesto tako.
A dete ne dobija "credit score" jer je na njegovo ime 🙂
Isto je kao za odrasle, samo sto roditelj potpisuje do 18. godine.

Takav info generalno dobijam. Svakako nema loših elemenata takvog racuna ako babe i dede insistiraju da bi uplaćivali novac povremeno? Mislio sam da otvorim devizni na dete/decu (blizanci) pa neka uplaćuju kada hoce.

Nazad
Vrh Dno