Pa Unicredit ima u cenovniku zamenu takvih novčanica?Unicredit tarifnik:
Zamena stranih valuta koje su povučene iz opticaja ali naplative u Centralnoj banci države izdavaoca
– nov tarifni stav
5% od nominalne vrednosti (u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS)
Moje iskustvo se poklapa sa ovim ispod a u pitanju je MobiBanka, EUR se konvertovao sa Master (nekad i zakruže iznos i pojavi se nešto sitno RSD na računu, iako RSD nije bilo uopšte):Uvek je najbolje rešenje imati debitnu karticu vezanu za devizni račun u EUR i njom plaćati u inostranstvu, jer se radi jedna konverzija kad je u pitanju neka druga valuta, a ne EUR. Kad je u pitanju plaćanje u EUR nema konverzije.
Moje iskustvo kod Raiffeisen, ćerka ima obe kartice, koristila ih naizmenično po inostranstvu (pre par godina, možda se nešto promenilo):
- devizna vezana za EUR se koristi samo gde se plaća račun u EUR, nema konverzije
- dinarska se koristi svuda gde nije EUR jer se strana valuta tada konvertuje u dinare (ako ima na računu) uz 2-3% provizije
- ako se EUR kartica koristi za drugu valutu (npr. GBP u Engleskoj), konvertuju prvo u dinare, pa povuku EUR sa deviznog uz još jednu konverziju, ukupno 5-8%
Ne mora da se prenese plata, ali onda se plaća mesečno održavanje računa od početka.Erste ima akciju ako se otvori onlajn račun i plati Visa karticom dobija se 5000 dinara? Jel mora da se prenese plata? Ne piše o tome
![]()
Želim da postanem klijent Erste Banke
Podnesite zahtev onlajn i 12 meseci besplatno koristite dinarski platni (tekući) račun.www.erstebank.rs
Konverzija funti u dinare kada se plati dinarskom VISA karticom je bila znatno povoljnija od konverzije funti u euro kada se plati deviznom VISA karticom.Ako se u trecoj drzavi u neeuro zoni korsti kartica za dinare ili kartica za eure, u oba slucaja se ima jedna konverzija. Zasti bi bila povoljnija ova dinarska konverxija.
Ne mora da se prenese plata, ali onda se plaća mesečno održavanje računa od početka.
Onda se ne moze generalizovati da je najbolja konverzija sa eurom.
Šta je autokonverzija, neki nepostojeći termin kao autošovinizam i sl? 😆@ZorMi kvaka je što kod Erste banke na viševalutnom deviznom računu moraju da se uplate funte, dolari ili bilo šta sa kursne liste da ne bi došlo do nepovoljne autokonverzije po kursu banke, dok tek za ostale je obračunska valuta evro.
U banci cete pitati da li prenosis zaradu i ako prenosis dace ti neki formular da popunis i da im doneses kada budes isao po kartice. U koliko im kazes da ne prenosis zaradu naplatice ti 350 din.Trebalo bi da je tako, ali ne znam što mi se onda prilikom podnošenja zahteva za tu promotivnu ponudu pojavilo obaveštenje "Ukoliko ne prenesete primanja, održavanje računa se naplaćuje u skladu sa važećim cenovnikom" kada sam čekirao da ne želim da prenesem primanja.
Sad neka neko rastumači ili da sačekamo neki dan dok me pozovu da odem u banku da zaključimo otvaranje računa.
Ok, sad mi je jasnije, moja greška.Pa i cena održavanja im nije kao cena iz cenovnika. A ta ista forma se koristi i kada otvaraš račune mimo promocija, nisu je menjali samo za ovu kratku ponudu.
U banci cete pitati da li prenosis zaradu i ako prenosis dace ti neki formular da popunis i da im doneses kada budes isao po kartice. U koliko im kazes da ne prenosis zaradu naplatice ti 350 din.
Erste banka je jedina banka u Srbiji kod koje moras da imas lokalnu valutu na racunu ukoliko ne zelis da dodje do konverzije kod placanja u inostranstvu. Za neke je to prednost, za mene je mana. Kod ostalih banaka ako nesto platis u valuti koja nije evro, Visa/MS to konvertuje u evro po njihovom kursu koji je skoro kao srednji i posle se racun zaduzuje u evrima. Po meni je to mnogo bolja varijanta, znaci imas samo evre i ne razmisljas nista. Jedino kod Erste banke nije tako.Konverzija funti u dinare kada se plati dinarskom VISA karticom je bila znatno povoljnija od konverzije funti u euro kada se plati deviznom VISA karticom.
U pitanju je bila Erste banka, omladinski račun, trošene obe kartice po Londonu.
Nije bitno osim ako je u pitanju Erste banka, izgleda da oni imaju drugačiji sistem od ostalih.Uji, nista te nisam razumeo kad si objasnjavao Zormi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari