Šta je novo?
ovo i mene zanima
ali mislim da mora tamo, tako piše na sajtu banke engleske
imam 380 funti

Na sajtu kazu da moze da im se posalje postom ali ne salju nazad nove banknote vec uplacuju na GBP racun u banci, traze swift/iban. Mislio sam da li ipak neka banka ili menjacnica radi jos uvek zamenu kod nas

Unicredit tarifnik:

Zamena stranih valuta koje su povučene iz opticaja ali naplative u Centralnoj banci države izdavaoca
– nov tarifni stav
5% od nominalne vrednosti (u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS)
Pa Unicredit ima u cenovniku zamenu takvih novčanica?

Uvek je najbolje rešenje imati debitnu karticu vezanu za devizni račun u EUR i njom plaćati u inostranstvu, jer se radi jedna konverzija kad je u pitanju neka druga valuta, a ne EUR. Kad je u pitanju plaćanje u EUR nema konverzije.
Moje iskustvo se poklapa sa ovim ispod a u pitanju je MobiBanka, EUR se konvertovao sa Master (nekad i zakruže iznos i pojavi se nešto sitno RSD na računu, iako RSD nije bilo uopšte):
Moje iskustvo kod Raiffeisen, ćerka ima obe kartice, koristila ih naizmenično po inostranstvu (pre par godina, možda se nešto promenilo):
  • devizna vezana za EUR se koristi samo gde se plaća račun u EUR, nema konverzije
  • dinarska se koristi svuda gde nije EUR jer se strana valuta tada konvertuje u dinare (ako ima na računu) uz 2-3% provizije
  • ako se EUR kartica koristi za drugu valutu (npr. GBP u Engleskoj), konvertuju prvo u dinare, pa povuku EUR sa deviznog uz još jednu konverziju, ukupno 5-8%

Pitanje, gde je veća provizija, Visa ili Master? Zavisi li to od zemlje i gde to proveriti? Imati i RSD i EUR i pustiti njihovoj logici da konvertuje?

Za placanja u stranoj valuti uvek koristiti EUR devizni racun, nema nikakvih konverzija preko dinara, vec se valuta razlicita od EUR konvertuje prema Master ili Visa kursu koji su uvek povoljni, to vazi za sve valute, HUF, GBP, SEK, USD, nebitno.

ZorMi ovo mi nesto nije do kraja jasno.
Ako se u trecoj drzavi u neeuro zoni korsti kartica za dinare ili kartica za eure, u oba slucaja se ima jedna konverzija. Zasti bi bila povoljnija ova dinarska konverxija.

Ne pise nista za prenos plate tako da ne mora. Cak i delu "napisano sitnim slovima". Tu pise samo ovo:
"
Pokloni u iznosu od 5.000 dinara su obezbeđeni za prvih 1.500 klijenata koji ispune uslove promocije. Ukoliko se pokloni podele pre 15 marta 2023. godine, Erste Banka zadržava pravo da obustavi promociju.
** Novi i postojeći klijenti koji nemaju tekući račun (od početka kampanje nisu imali i/ili nisu zatvorili bilo koji tekući račun)

"

Ako se u trecoj drzavi u neeuro zoni korsti kartica za dinare ili kartica za eure, u oba slucaja se ima jedna konverzija. Zasti bi bila povoljnija ova dinarska konverxija.
Konverzija funti u dinare kada se plati dinarskom VISA karticom je bila znatno povoljnija od konverzije funti u euro kada se plati deviznom VISA karticom.
U pitanju je bila Erste banka, omladinski račun, trošene obe kartice po Londonu.

@ZorMi kvaka je što kod Erste banke na viševalutnom deviznom računu moraju da se uplate funte, dolari ili bilo šta sa kursne liste da ne bi došlo do nepovoljne autokonverzije po kursu banke, dok tek za ostale je obračunska valuta evro.

Tačno je.
Screenshot 2023-02-12 at 17-58-55 dodatne-informacije.png

@ZorMi kvaka je što kod Erste banke na viševalutnom deviznom računu moraju da se uplate funte, dolari ili bilo šta sa kursne liste da ne bi došlo do nepovoljne autokonverzije po kursu banke, dok tek za ostale je obračunska valuta evro.
Šta je autokonverzija, neki nepostojeći termin kao autošovinizam i sl? 😆

Ovo je posebna ponuda, navedeni su uslovi, i održavanje se ne naplaćuje po redovnoj ceni posle 12 meseci.

Slika koju sam postavio je iz samog procesa zahteva za tu ponudu.

Ko ne prenese zaradu platice izradu kartica 350 din a odrzavanje racuna pocinje nakon 12 meseci. Ukoliko se prenese zarada ne placa se nista.

Trebalo bi da je tako, ali ne znam što mi se onda prilikom podnošenja zahteva za tu promotivnu ponudu pojavilo obaveštenje "Ukoliko ne prenesete primanja, održavanje računa se naplaćuje u skladu sa važećim cenovnikom" kada sam čekirao da ne želim da prenesem primanja.
Sad neka neko rastumači ili da sačekamo neki dan dok me pozovu da odem u banku da zaključimo otvaranje računa.

Pa i cena održavanja im nije kao cena iz cenovnika. A ta ista forma se koristi i kada otvaraš račune mimo promocija, nisu je menjali samo za ovu kratku ponudu.

Trebalo bi da je tako, ali ne znam što mi se onda prilikom podnošenja zahteva za tu promotivnu ponudu pojavilo obaveštenje "Ukoliko ne prenesete primanja, održavanje računa se naplaćuje u skladu sa važećim cenovnikom" kada sam čekirao da ne želim da prenesem primanja.
Sad neka neko rastumači ili da sačekamo neki dan dok me pozovu da odem u banku da zaključimo otvaranje računa.
U banci cete pitati da li prenosis zaradu i ako prenosis dace ti neki formular da popunis i da im doneses kada budes isao po kartice. U koliko im kazes da ne prenosis zaradu naplatice ti 350 din.

Pa i cena održavanja im nije kao cena iz cenovnika. A ta ista forma se koristi i kada otvaraš račune mimo promocija, nisu je menjali samo za ovu kratku ponudu.
Ok, sad mi je jasnije, moja greška.
Zaista sam mislio da je poseban formular samo za ovu promotivnu ponudu.

U banci cete pitati da li prenosis zaradu i ako prenosis dace ti neki formular da popunis i da im doneses kada budes isao po kartice. U koliko im kazes da ne prenosis zaradu naplatice ti 350 din.

To onda nije u skladu sa istaknutom ponudom, klasična Srbija.

Konverzija funti u dinare kada se plati dinarskom VISA karticom je bila znatno povoljnija od konverzije funti u euro kada se plati deviznom VISA karticom.
U pitanju je bila Erste banka, omladinski račun, trošene obe kartice po Londonu.
Erste banka je jedina banka u Srbiji kod koje moras da imas lokalnu valutu na racunu ukoliko ne zelis da dodje do konverzije kod placanja u inostranstvu. Za neke je to prednost, za mene je mana. Kod ostalih banaka ako nesto platis u valuti koja nije evro, Visa/MS to konvertuje u evro po njihovom kursu koji je skoro kao srednji i posle se racun zaduzuje u evrima. Po meni je to mnogo bolja varijanta, znaci imas samo evre i ne razmisljas nista. Jedino kod Erste banke nije tako.

Svejedno, nemam funte. A i lakše mi bilo da elektronski dodajem dinare po potrebi nego da nosim devize na šalter. Hvala za objašnjenje... (y)

Poslednja izmena:
Znam. Zbog toga i kazem da je nezgodan taj njihov sistem - da mora da se ima lokalna valuta kod placanja u inostranstvu da ne bi doslo do konverzije. Tako ispada da je kod Erste banke povoljnije imati dinare nego evre kod placanja u inostranstvu valutom koja nije evro, jer ce ako imas evre u tom slucaju raditi dvostruku konverziju. Kod drugih banaka to nije slucaj i vazi ovo sto je @RingeRaja napisao.

Uji, nista te nisam razumeo kad si objasnjavao Zormi.
Ovo na kraju posle zapete ne razumem.
Sta ce biti ako nema ni jednu valutu na visevalutnom racunu.
A sta ce biti ako ima na primer dolare a u Londonu kupuje u funtama koje nema.
Molim te malo jasnije

@ben roj biće odbijena transakcija ako su sve partije prazne 🤷🏾‍♂️🙄... Pretpostavljam da ti je na umu šta ako imaš evre, a kupuješ u funtama: banka će ih promeniti po svom kursu. Isto važi i za dolare u funtama, pošto takođe pripadaju kursnoj listi. Međutim, kada hoćeš u Mađarskoj da kupuješ u forintama, a one nisu na kursnoj listi, tek tada je slučaj da kada imaš evre, MasterCard će obaviti prenos u identičnom iznosu skoro bez gubitaka, a ako ih nemaš, opet banka radi kupoprodaju ostalih valuta u evre po pripadajućem redosledu valuta (piše negde u dokumentaciji).

• Like
Reagovanja: uji
ZAhvaljujem Uji.
Samo da preciziramo, ovo kada si u 4tom redu banka ce ih promeniti po svom kursu, mislis na karticarski kurs kojom si platio ili na kurs koji banka ima za parove valuta.
A ovo sa forintom sam razumeo ovako, ako kupujes u madjarskoj u forintama a nemas evre a imas dolare, prvo se konvertuju dolari u evre a onda se evrima placa za robu kupljenu u forintama. Je li to to

• Like
Reagovanja: uji
Nazad
Vrh Dno