Šta je novo?
Znam da nije tema za ovo pitanje, ali ne znam u kojoj drugoj temi mogu ovo da pitam: Kako uplatiti novac osobi koja nema tekući račun u nijednoj banci? Da li može preko pošte? I ako može kako ta osoba može da podigne taj novac? Hvala unapred na odgovoru!

PostNet preko poste, primaoci treba samo telefon i licna karta.

Na telefon stigne kod koji das/procitas u posti i to je to

Vidi da li ti je zanimljiv i alta pay sistem - alta keš. Sve kao u Pošti osim sto se novac može podizati u menjačnicama, ne mora se čekati red u Pošti, bile penzije pre neki dan redovi ko da dele besplatno putovanje uz isplate.

Ištrihovao sam tekst sa sajta koliko je to moguće:
Slanje se vrši uz ličnu kartu ili pasoš pošiljaoca koji se unose u Alta keš sistem. Potom, klijent daje podatke osobe koja prima novac:
  • Ime i prezime
  • Broj mobilnog telefona
Sistem automatski prosleđuje SMS poruku da je novac uplaćen primaocu.

Nakon slanja, uručuje se overen primerak formulara sa šifrom transfera, koju pošiljalac prosleđuje primaocu, radi podizanja na šalteru Alta Pay zastupnika, uz priloženu ličnu kartu ili pasoš.

Provizija ALTA KEŠ transfera je 2% (min. 100,00 RSD – max. 2.000,00 RSD) – proviziju plaća pošiljalac.

Može li neki predlog u kojoj banci otvoriti devizni(EUR) račun, po mogućstvu da održavanje bude jeftino ili besplatno.
Imam IRačun koji je samo dinarski, a do skoro sam imao multivalutni račun u Mobi banci ali sam ga ugasio pre par meseci (nisam ga koristio pa nisam hteo da plaćam održavanje bezveze).

Ako ti treba opcija sa karticom (ja ne vidim veliku svrhu deviznog bez iste, osim za cistu stednju, naravno), mislim da je trenutno jedina "besplatna" opcija ERSTE banka (besplatna pod navodnicima jer se jednokratno placa izrada MC kartice, cini mi se 400 din, valjda na 3 godine izdaju).
Ali @uji ti mozda moze reci mnogo vise opcija (a pisalo se i ovdje na temi dosta).

P.S. Nezvanican info je da ce se ovaj gore besplatni devizni racun u ERSTE banci poceti naplacivati, vjerovatno nekad u drugoj polovini godine (kada prijedju na famozni novi sistem, interno, koji je najavljivan vec duze vrijeme).

Da se nadovezem na prethodno pitanje...
I mene interesuje ovaj devizni kod Erste banke.
Da li moze da se podnese zahtev komplet online ili je posle toga potrebno da se odlazi na neko potpisivanje u poslovnicu?
Moze li online da se podnese zahtev pa da samo kurir donese ugovore na potpis i kartica postom da stigne, kao i pin?
U principu uplata evra na taj devizni (ako se samo on koristi bez dinarskog i mogucnosti net i eBankinga) je moguca preko njihovog bankomata ili mora na salter?

^
Da odgovorim sebi iznad i kome bude zatrebalo.
Mora u filijali da se potpise ugovor. Njihovi bankomati nemaju mogucnost uplate novca, mora na salteru da se uplati iznos.

I da ideš ponovo u filijalu kad stigne kartica. Da li će uvesti dvovalutne bankomate u dogledno vreme kao ostale banke?

Zasad se ne nazire, bar iz ovog sto obicni radnici znaju! Oni (ERSTE) su u totalnoj zbrci, vec duze vrijeme, posto vise od godinu dana pokusavaju da prijedju na neki novi sistem (interno, ne znam da li ce biti promjena u klijentskim aplikacijama) ali im ne polazi za rukom... :D

• Like
Reagovanja: uji
Taj novi sistem se zove George, a da li će ga možda ovde čak zvati Đorđe, jer imaju običaj i da ga lokalizuju, to ćemo tek da vidimo. 🙂

To je pretpostavljam naziv odmila po osnivacu kompanije, softver se valjda zove Temenos 24 ili ti T24.

• Like
Ako ti treba opcija sa karticom (ja ne vidim veliku svrhu deviznog bez iste, osim za cistu stednju, naravno), mislim da je trenutno jedina "besplatna" opcija ERSTE banka (besplatna pod navodnicima jer se jednokratno placa izrada MC kartice, cini mi se 400 din, valjda na 3 godine izdaju).
Ali @uji ti mozda moze reci mnogo vise opcija (a pisalo se i ovdje na temi dosta).

P.S. Nezvanican info je da ce se ovaj gore besplatni devizni racun u ERSTE banci poceti naplacivati, vjerovatno nekad u drugoj polovini godine (kada prijedju na famozni novi sistem, interno, koji je najavljivan vec duze vrijeme).
Kartica je plus, ali nije obavezna. Ako bih mogao da biram, radije bih imao besplatno održavanje bez kartice nego obrnuto.
Primarno mi je potreban devizni račun na koji bi se uplaćivale devize...

Ako ti nisu bitni uplatni bankomati i voljan si da se povremeno zezas sa salterom, onda imas taj ERSTE devizni (mozda cak postoji mogucnost da ne uzmes karticu, pa neces imati ni tih 400 dinara jednokratno, provjeri). Dokad ce potrajati, nemam pojma.

Jel uzimao neko depozitni kredit, tj. kredit po osnovu 100% ili 105% depozita?

Taj novi sistem se zove George, a da li će ga možda ovde čak zvati Đorđe, jer imaju običaj i da ga lokalizuju, to ćemo tek da vidimo. 🙂
U Mađarskoj George je ostao George, mada moguće je da bi mađarski "prevod" György zvučio apsolutno neozbiljno za bankarsku aplikaciju (još neozbiljnije od George-a :))

• Like
Pita me komšika ovo pitanje, a ja ne znam da joj kažem, pa se setih da pitam ovde: kada se kaže u prodavnici da Dina karticom može plaćanje na 6 rata gde je prva rata odložena za 30 dana: da li na kartici mora da ima sredstava (ceo iznos koji se deli na rate) u trenutku deljenja na rate u prodavnici ili može biti i stanje u minusu i da se transakcija podeli na rate. Hvala unapred na odgovoru.

Ako ti nisu bitni uplatni bankomati i voljan si da se povremeno zezas sa salterom, onda imas taj ERSTE devizni (mozda cak postoji mogucnost da ne uzmes karticu, pa neces imati ni tih 400 dinara jednokratno, provjeri). Dokad ce potrajati, nemam pojma.
Samo da potvrdim informaciju da je besplatni Erste devizni račun još uvek aktuelan.
Popunio papire, račun bio odmah aktivan, kartica se čeka 3 nedelje

Pocela je keš-bek akcija za MasterCard kartice u NasaAIK (SBER) banci.
Uslovi su manje-vise isti kao i u akcijama koje je MC pravio u drugim bankama - traje jedan mjesec (01.06-30.06.), moraju da se urade minimum tri online placanja u domacem platnom prometu u zbirnoj vrijednosti od minimum 3.000 dinara i narednog mjeseca najkasnije do 15. dobija se povrat od 1.010 dinara.

Ista cash back akcija i u Intesi, verovatno sve banke prate MC akciju

Sto mislite, ako uradim placanje deviznom karticom, u dinarima s konverzijom jel, hocu li i tu dobiti cashback haha na drugu mc da probam ako radi, ionako placam dosta toga :D

Ako sam dobro razumio instrukcije na sajtu NasaAIK, cash-back ide po kartici, tako da moguce da bi radilo i za deviznu MC. ;)

P.S. Ja jos nisam dobio obavjestenje od Intese (jer imam aktivan racun i kod njih) ali je zato bivsa SBER bas azurna - jos ranije danas dobio poruku na mob. ;)

Naslov na tabu vezan za Visa Premium, a stranica za MasterCard cash-back akciju. :D Neko nije popravio sve nakon copy-paste-a... :D

Tri puta kupiš na maxi online 🤔 Izadje dobro sa još jednim popustom (pored onog uz kupon) 😄

Ili u mom slučaju platim infostan, mts i sbb i eto crvene.

Nazad
Vrh Dno