Šta je novo?

Technics SU-Z960

Rocker

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2006
Poena
319
Pre 10ak god sam kupio ovo pojačalo, polovno, ali extra očuvano. Kupio sam ga povoljno od nekih bogatuna koji ga nisu mnogo ni koristili, jer im je lakše bilo da kupe neku mini liniju od 2kW (PMPO, naravno). Nisam ga ni ja nešto mnogo koristio, godinu-dve max. U međuvremenu sam par puta uspeo da spalim neke jadne DIY zvučnike koje sam nosio na premotavanje i odustao. Po vrlo oskudnim podacima sa neta, ispada da ovo pojačalo uopšte nije loše i da je jedno od boljih Technics-ovih modela s kraja '80.-ih, bar tako kažu ljudi sa audiokarma.org. Tu sam i iskopao podatke da ima otprilike 100-120W RMS po kanalu na 8Ohm. Ako je neko imao prilike da se sretne sa ovim modelom, bio bih mu zahvalan da mi kaže nešto više. A ono zbog čega otvaram ovu temu su naravno zvučnici. Koji bi dobro išli uz ovo pojačalo? Nisam audiofil i nemam nameru da ulažem par stotina € u zvučnike, nego mi treba nešto što će fino svirati mp3 (znam da se sad krstite :d ) na nekom normalnom pojačanju (ponekad malo glasnije). Za početak će mi ortak dati neke Sony XB-200 zvučnike koji imaju oko 70W po kutiji. Oni su valjda produvali, pa moram da ih nosim na premotavanje pre upotrebe. Problem sa ovim zvučnicima je što su deklarisani na 6Ohm, a na pojačalu piše da treba koristiti 8-16Ohm zvučnike. Može li niža impendansa da ošteti pojačalo i mogu li oni (kad ih već premotavam) da budu namotani na 8Ohm? I generalno, kako se ovi zvučnici uklapaju uz ovo pojačalo? Ako smatrate da su dovoljni za mp3 i manje žurkice, možda ih i ostavim, pošto keša za nove ionako sada nemam.

Moze oma koliko hoces, neces nista pogresiti. Ne moze da se premotaju na drugu vrednost.
Na netu nema nigde nikakva slika tih zvucnika tako da uopste ne znam o cemu je rec. Sobzirom da pustas mp3 i da ces ih dobiti dzabe, verovatno ce biti ok...

Hvala na odgovoru. :) Ove kutije deluju solidno, sudeći po dimenzijama. Sad, u kakvom su stranju drajveri i isplati li se popravljati ih, to ću još da vidim. Eventualno bih uzeo Yamaha NS-50. Znam da su mnogi pljuvali ove zvučnike, ali za 100-tinak € ne očekujem ništa naročito. Kako bi se oni uklopili uz ovo pojačalo s tehničke strane? Ne znam da li je snaga 80->240W po kutiji ili ukupno. Bojim se da nisu prejaki za ovo pojačalo, mada im je osetljivost prilično visoka i trebali bi da su glasni bez mnogo odvrtanja pojačala.

Ne znam na sta mislis kad kazes kako bi se uklopili sa tehnicke strane. Pa pojacala i zvucnici se uklapaju sa tehnicke strane u smislu da ubodes kabl pa pojacalo daje struju a zvucnici je trose :)
Salu na stranu, nemoj se tripovati oko toga da pojacalo i zvucnici trebaju da se "uklope". Samo ti povezi ono sto imas i bice dobra kombinacija. Ljudi kad pominju to uklapanje misle na nesto drugo a uglavnom i grese.
Zvucnici ne mogu da budu prejaki za pojacalo jer ne napajaju zvucnici pojacalo, vec obrnuto. Moze samo pojacalo da bude prejako za zvucnike a i tu se jasno oseti kad krene izoblicenje da ne treba pojacavati dalje :)

Nisam se najbolje izrazio kada sam napisao "prejaki". Htedoh da kažem, tj. da pitam da li će biti prejaki u smislu da pojačalo neće imati dovojno snage da ih "izgura", pa da će biti prilično tihi? Jedino na to uklapanje sam mislio, a ne na audiofilsko uklapanje, jer su to nijanse za istančan sluh (koji ja nemam :d ) i dubok džep (koji takođe nemam :d ). :)

Imaces dovoljno snage da ih poteras glasno, budi bez brige.

Nazad
Vrh Dno