Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

@Chukundeda Na koji ti je region podešen TV & TV app kad si dobio OTA? Pošto drugima ne nudi ništa novije od v135 kad stoji na Srbija. Kad se menjaju regioni onda da.

Iii, zaključak je v135 najbolja / najmanje loša? 😁
Region je kod mene podešen na Srbiju i ne znam da li uopšte može da se menja. Koliko sam uspeo da saznam, može jedino nakon Factory Reset-a u toku početnih podešavanja. To što sam ja dobio OTA a neki nisu, možda ima veze sa serijom uređaja, jer je ovo model iz 2023-e, a ja sam ga kupio krajem 2024-e godine (kod mene je Project ID: 39). Kao što sam već pomenuo, neki su imali u međuvremenu update na V143 ili neku drugu verziju, dok je meni direktno sa V135 stigao OTA za V486.
Razmišljam da li bi neki VPN mogao da pomogne u ovom slučaju?! Svakako, ako neko ne želi da čeka ili ne dobije uskoro OTA, update preko USB-a je vrlo jednostavan i bezbolan.

Region je kod mene podešen na Srbiju i ne znam da li uopšte može da se menja. Koliko sam uspeo da saznam, može jedino nakon Factory Reset-a u toku početnih podešavanja. To što sam ja dobio OTA a neki nisu, možda ima veze sa serijom uređaja, jer je ovo model iz 2023-e, a ja sam ga kupio krajem 2024-e godine (kod mene je Project ID: 39). Kao što sam već pomenuo, neki su imali u međuvremenu update na V143 ili neku drugu verziju, dok je meni direktno sa V135 stigao OTA za V486.
Razmišljam da li bi neki VPN mogao da pomogne u ovom slučaju?! Svakako, ako neko ne želi da čeka ili ne dobije uskoro OTA, update preko USB-a je vrlo jednostavan i bezbolan.
Region se moze promeniti Settings - Channels and inputs - Channels - Channels scan - Contry/Region.

Super onda, ali kako se čini to ima veze samo sa TV Tuner-om i pretragom kanala
Na taj nacin menjas i Region. Updejti su vezani za regione i Project ID. Ali mi smo u mogucnosti manuelnom instalacijom da instaliramo i koristimo sve dostupne verzije firmware-a sa telegram grupa. Moj Project ID je 38. Region Srbija ali i dalje sam na V143.

Na taj nacin menjas i Region. Updejti su vezani za regione i Project ID. Ali mi smo u mogucnosti manuelnom instalacijom da instaliramo i koristimo sve dostupne verzije firmware-a sa telegram grupa. Moj Project ID je 38. Region Srbija ali i dalje sam na V143.
Hteo sam da kažem da je kod većine isti region za pretragu kanala, a ne dobijaju svi update u isto vreme i istim redosledom. Izgleda da Project ID igra glavnu ulogu ovde.
Ovde XDA @stasiof ima objašnjeno šta predstavlja Project ID i kako ga promeniti da biste promenili region

Prilozi

• Project_ID_Modification.pdf
    519.8 KB · Pregleda: 17
Hteo sam da kažem da je kod većine isti region za pretragu kanala, a ne dobijaju svi update u isto vreme i istim redosledom. Izgleda da Project ID igra glavnu ulogu ovde.
Ovde XDA @stasiof ima objašnjeno šta predstavlja Project ID i kako ga promeniti da biste promenili region
Da Project ID je bitan.Ali neki korisnici su promenom regiona ( govorim za nasu platformu T653T01) na Italiju dobijali OTA update ( network update) V412 dok su promenom na UK dobijali V420, na Francusku V401.

Da li je izvodljivo na TCL C805 da se dobije Dolby Vision signal sa Windows 11 računara? Dobio sam neki beta Windows update gde imam opciju za HDR "Use Dolby Vision mode", ali TV i dalje prijavljuje HDR 10 signal.

To je bas interesantno da generalno kod TV proizvođača nema neki "changelog", kao da je stalno neka beta i testna faza. Onda moraju entuzijasti kao testeri da instaliraju pa prema svojim nekim zapažanjima pišu i daju svoje utiske, da bi na kraju i ostali znali šta ih čeka sa tom nadogradnjom. Sa druge strane kada se odradi update nekog Kodi addon-a ili Rom-a za telefon tu se dobije sve detaljno po tačkama šta je urađeno.

v509 vidim ubacio Audio Only Mode kao izbor za quick shortcut, lepo, C805
Jel ima na v509 nesinhronizovanost slike i zvuka? Ja updatovao na v497, iako sam video da se nekima javlja taj problem, nadao sam se da kod mene nece medjutim nije me zaobislo haha. Takodje sam google tv mi nekako non stop laguje, ne radi fluidno kao na prethodnoj koju sam imao v135, iako su svi pisali da bas fluidno radi v497 sa izmenjenim interfejsom.

Jel ima na v509 nesinhronizovanost slike i zvuka? Ja updatovao na v497, iako sam video da se nekima javlja taj problem, nadao sam se da kod mene nece medjutim nije me zaobislo haha. Takodje sam google tv mi nekako non stop laguje, ne radi fluidno kao na prethodnoj koju sam imao v135, iako su svi pisali da bas fluidno radi v497 sa izmenjenim interfejsom.
Ja sam na v509 vec nekoliko dana i nisam primetio nesinhronizovanost slike i zvuka. Ono što sam koristio ovih dana je TV Tuner, Windows 11 PC preko Filmmaker moda, MAX apk za Stream i Move apk za vracanje sadrzaja.

За љубитеље гугл ТВ

New TCL R51MT05 Platform Google TV Update available in V639.
TV models....P755 (LA,CA) & C655 (LA,CA)
C64x & P74x & Q73x & QLED770
{P635/8(EU)} & P735 & C635 & 43/50C735
......(P725 & C725)

V8-R51MT05-LF1V639.021333

V639 OTA

MediaFire (https://www.mediafire.com/file/wgw2tw1g86gntrg/V8-R51MT05-LF1V639.zip/file)

build date= Apr 23, 2025
build.date.utc= 1745375688
security_patch= 2024-12-05
gmsversion= Android_11_GTV_R
build.fingerprint= TCL/G03_4K_GB/BeyondTV4:11/RP1A.200622.001/AR11:user/release-keys
revision= 021333
OTA size= 1.76 GB

поздрав свима. Купио сам 65ц765. Мислим да је фабричка верзија софтвера в135 у њему, не нуди неки апдејт.
Хоћу ли преко усб убацивати неку новију верзију и коју препоручујете?
И да ли имате неко упутство за калибрацију боја на овом моделу?
Да ли различита калибрација буде зависно од верзије софтвера која је на њему?

Ja ništa nisam dirao na mojim C755, rade savršeno mesecima.

Zašto bi kalibrisao boje? Šta od sadržaja zahteva toliku preciznost? Podesio sam po svom ukusu.
Читао сам да је филмски мод најближи реалном, али код мене је некако мртав, боје су мутније, нема оштрине....

Читао сам да је филмски мод најближи реалном, али код мене је некако мртав, боје су мутније, нема оштрине....
Kod Dolby Vision-a najbolji je Dolby Vision IQ obavezno ukljuci u advanced settings u clarity... "precision detail". Primetices poboljsanje.
A kod SDR sadrzaja ako zelis zivlje boje probaj Smart HDR ( koji i ja koristim ) obrati paznju na Dynamic Color jer te opcije nema u Movie modu. Nju sam ukljucio ali sam morao da smanjim colour saturation na 35 jer su tada boje prenaglasene, zatim gamma i colour temperature podesavas kako tebi prija. Kod mene su gama (2) nejad (1) , colour temperature ( - 2)...Sharpness (30).
Brightness kod DV normalno 100, kod SDR nema potrebe na max kod mene je 50. Local dimming u SDR bar kod C805 mora na Low kod DV na high.

Instalirao sam V509 na TCL C805 samo zbog toga što se dešavalo da zaboravi neka podešavanja i opet imam isto. Color temperature na Dolby Vision uvek vrati na +5 warm i clarity na 0. Nije neka velika stvar, ali ako postoji način da TV zapamti moja podešavanja voleo bih da znam.

За љубитеље гугл ТВ

New TCL R51MT05 Platform Google TV Update available in V639.
TV models....P755 (LA,CA) & C655 (LA,CA)
C64x & P74x & Q73x & QLED770
{P635/8(EU)} & P735 & C635 & 43/50C735
......(P725 & C725)

V8-R51MT05-LF1V639.021333

V639 OTA

MediaFire (https://www.mediafire.com/file/wgw2tw1g86gntrg/V8-R51MT05-LF1V639.zip/file)

build date= Apr 23, 2025
build.date.utc= 1745375688
security_patch= 2024-12-05
gmsversion= Android_11_GTV_R
build.fingerprint= TCL/G03_4K_GB/BeyondTV4:11/RP1A.200622.001/AR11:user/release-keys
revision= 021333
OTA size= 1.76 GB

Инсталирао и упалио сони 5 и видим да је звук некако доста бољи.
Такође на Нетфликсу иста прича..

Umeju li iskusni clanovi da procene kada ce se c6k pojaviti kod nas i sa kojom okvirnom cenom za 55inch
U nasim radnjama u najboljem slucaju tek krajem godine. Za cenu je nezahvalno prognozirati. Ali vidim da se sada u EU 55 C6K prodaje po ceni od 650-700e.

Izgleda mi crkava polako toshiba i gledam sta da uzmem. Kolega mi bacio rovca sa TLC55C765, koliko sam skapirao ovo je nesto priblizno oled modelima uz daleko nizu cenu.

Jel moze neko da mi kaze nesto vise, kakvog je kvaliteta, s obzirom da je 120hz mozda bi se i bacio na neki laganiji gaming preko tv-a sto do sad nisam praktikovao zbog visoke latencije. Isto tako cena 76k na ananasu, jel to korektno ili visoko (nisam pratio kretanje)

To je korektna cena. Za gejming je odličan, osim za pvp pucačine, računajući da je jednako brz kao i C805 koji ja imam. Ono, lepo izgleda ali mnogo gineš :). Ako imaš mesta i ako gledaš TV sa 3 metra razdaljine uzmi 65".

Vrh Dno