Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Za zvuk nisam primetio, Imam c935 , da li neko zna kako da namestim da radi hdr u game master modu ?
Koristim win 10, kartica je 6700 xt.
Vidi mi 144 hz refresh, game master aktiviran. U igrama tv uopšte ne aktivira hdr. Koja podešavanja da koristim za pc gaming ?
Hvala unapred .

Ako planiras HDR na PCu da koristis, preporuka je da predjes na Win 11 jer je na 10 hdr lose resen.
Settings>System>Display i tu ukljuci HDR.
Posle toga skines Microsoftovu aplikaciju za kalibraciju HDR-a, pokrenes i odradis kalibraciju.
Nakon toga ukljuci u igrama koje igras HDR ako podrzavaju.

EDIT: zaboravih da je aplikacija samo za windows 11 :/

Ako planiras HDR na PCu da koristis, preporuka je da predjes na Win 11 jer je na 10 hdr lose resen.
Settings>System>Display i tu ukljuci HDR.
Posle toga skines Microsoftovu aplikaciju za kalibraciju HDR-a, pokrenes i odradis kalibraciju.
Nakon toga ukljuci u igrama koje igras HDR ako podrzavaju.

EDIT: zaboravih da je aplikacija samo za windows 11 :/
Mozda radi na win 10 . Hvala ti sad cu da probam. Ne moze win 10. Da li postoji nesto slicno za win 10 ? Znaci ukljucim hdr u win 10 i neka slicna aplikacija bi vrsila posao ?

Rekoh ti, samo win 11.
Ako zelis da koristis HDR na windowsu kako treba onda si najverovatnije primoran da predjes na 11.

A ako preko Win 10 pustis HDR film u potplayer-u sa ukljucenom opcijom "passthorough hdr to display" (u madVR), da li je onda sve kako treba da bude u tom filmu, ili je i dalje potreban Win 11?

Kako pustiti Dolby Vision sadrzaj preko win 10? Skino sam neki film koji je navodno DV (120GB) ali ne radi. TCL c805
Jedino preko plexa. Streming u lokalnoj mrezi.
Ili strimovanje preko Kodi, Stremio (strimujes torrente). Sto je mnogo elegantnije resenje bez koriscenja PC-ja i downloadovanja torrenta.

Vidim da se u Evropi pojavila novi model televizora c765. Zna li neko kad bi mogao da stigne i kod nas? Možda stiže uskoro pa je zbog toga c805 na popustu po prodavnicama.
U Mađarskoj se pojavilo za sad neki t8b model, a u Rumuniji oba modela.

Rekoh ti, samo win 11.
Ako zelis da koristis HDR na windowsu kako treba onda si najverovatnije primoran da predjes na 11.
Rekoh ti, samo win 11.
Pozdrav izvrsio sam kalibraciju preko ovog programa sto si postavio link hvala. Zanima me sledece,kada ukljucim hdr on i auto hdr u win 11 slika mi je nekako zuta , kao da menja osvetljenje na zuto .Kako ovo popraviti i sta koristiti za gameing (6700 xt karta), Tv c935 ? Hvala na pomoci.

Verovatno ti promeni mod na televizoru sa SDR moda koji si koristio pre na neki od HDR modova.
Uzmi daljinski od TVa i u podesavanjima tog HDR profila promeni boju bele na hladniju ako ti smeta zuta.
Podesavanje bi trebalo da se zove white balance, temperature ili nesto slicno.

Verovatno ti promeni mod na televizoru sa SDR moda koji si koristio pre na neki od HDR modova.
Uzmi daljinski od TVa i u podesavanjima tog HDR profila promeni boju bele na hladniju ako ti smeta zuta.
Podesavanje bi trebalo da se zove white balance, temperature ili nesto slicno.
Vidim da tu ima dosta podesavanja , mislim da cu ostaviti ovako. Inace stoji mi na tv movie mode, i game master mode na auto. Naravno u igrama promeni na game picture automatski.
Da li po tebi auto hdr treba da bude ukljucen , da li preporucujes za igre da tako ostane ? Ovo cu za sada ostaviti , ili cu koristiti precicu win+alt+B. Ovo za zutu boju ne bi trebalo da radi(ne bas zuta ali nije ni cista bela) ?
Hvala jos jednom.

HDR ukljucen ako gledas HDR sadrzaj ( filmovi, igre, youtube itd).
Ako gledas SDR sadrzaj onda iskljuci HDR.

Vidim da tu ima dosta podesavanja , mislim da cu ostaviti ovako. Inace stoji mi na tv movie mode, i game master mode na auto. Naravno u igrama promeni na game picture automatski.
Da li po tebi auto hdr treba da bude ukljucen , da li preporucujes za igre da tako ostane ? Ovo cu za sada ostaviti , ili cu koristiti precicu win+alt+B. Ovo za zutu boju ne bi trebalo da radi(ne bas zuta ali nije ni cista bela) ?
Hvala jos jednom.
Sad sam nasao white balance opcija pa ima 2 points i 20 points .Posle imaju slajderi za podesavanje boja. Da li je neko mozda zna podesavanja za ovaj tv za belu boju ?
Hvala

Uzmes a4 papir i na dnevnom svetlu stavis ispred televizora na kom ti je prikazana cisto bela boja i onda menjas podesavanja na televizoru kako bi sto vise prisao boji koja je na papiru.
To ti je verovatno najjednostavniji a najpriblizniji nacin da odradis kalibraciju bez ikakvih instrumenata.
Nemoj da bezis od te "zuckasto" bele boje. Vecina je navikla na hladno belu boju koja nije prava bela.

HDR ukljucen ako gledas HDR sadrzaj ( filmovi, igre, youtube itd).
Ako gledas SDR sadrzaj onda iskljuci HDR.
Hvala za korisne informacije . Ovo sam izguglao :
But while playing the video the screen is turning yellowish. Yeah you are right. This is not an issue. It is normal for HDR content, it requires a warmer white balance to get the right colors and you should also max your brightness for accurate HDR . Bas kao sto si rekao. Ostavicu kako jeste po tvom misljenu neka ga mala zuckasto :D .

Veruj mi da kada se naviknes na topliju belu posle ces videti koliko je svuda previse plave boje. Uzivaj u televizoru i nema na cemu! :)

Kad uključiš Auto HDR u Windows podešavanjima on će SDR sadržaj "pretvarati" u HDR ali može se desiti da ti neće dozvoliti da uključiš HDR u podešavanjima od igre. Konkretno meni se desilo u CP2077. Ne znam da li ovo važi za sve igre i za sve modove (full screen/borderless), ali ako igra podržava HDR i može da se kalibriše to uvek bolje izgleda nego Auto HDR .

Ako igra ima svoj HDR i ukljucis ga u igri onda ce on imati prednost u odnosu na Auto HDR.

Uporedjujem ova dva modela TCL 55P635 4K i 55C645 4K QLED, vidim da je razlika u ceni nekih 10ak hiljada.

Da li vredi dati vise novca za ovaj QLED, koja je razlika izmedju njih? TV bi sluzio uglavnom za serije, filmove, i ponekad da se racunar poveze na njega.

Uporedjujem ova dva modela TCL 55P635 4K i 55C645 4K QLED, vidim da je razlika u ceni nekih 10ak hiljada.

Da li vredi dati vise novca za ovaj QLED, koja je razlika izmedju njih? TV bi sluzio uglavnom za serije, filmove, i ponekad da se racunar poveze na njega.
Nemoj P seriju. Kod TCL samo C serija. Vredi tih 10k. C645 je iz 2023 a P635 iz 2022 god. Uvek uzimaj noviji model. Oba su VA panela, 60Hz. S tim sto C645 poseduje Quantum Dot tehnologiju. Osvetljenje je 400 vs 330. I sto C645 podrzava i Dolby Vision i HDR10 + ali je pitanje koliko ce tih 400 nita to izvuci. Na granici je. Najvise mi bode u oci DCI P3 94% vs 75%. Svakako ces za tih 10k dobiti tv sa kvalitetnijom slikom. Za koju cenu imas 55c645? Vidim u radnjama krece od 58k. A imas mini led 55c805 za 70k. Neki forumasi ukljucujuci i mene smo pazarili 55c805 za 90k pre 7-8 meseci.
Tako ako vec dajes skoro 60k i ako si u mogucnosti ja bih isao na 55C805. Za 100e vise mnogo, mnogo bolji TV.

Poslednja izmena:
Nemoj P seriju. Kod TCL samo C serija. Vredi tih 10k. C645 je iz 2023 a P635 iz 2022 god. Uvek uzimaj noviji model. Oba su VA panela, 60Hz. S tim sto C645 poseduje Quantum Dot tehnologiju. Osvetljenje je 400 vs 330. I sto C645 podrzava i Dolby Vision i HDR10 + ali je pitanje koliko ce tih 400 nita to izvuci. Na granici je. Najvise mi bode u oci DCI P3 94% vs 75%. Svakako ces za tih 10k dobiti tv sa kvalitetnijom slikom. Za koju cenu imas 55c645? Vidim u radnjama krece od 58k. A imas mini led 55c805 za 70k. Neki forumasi ukljucujuci i mene smo pazarili 55c805 za 90k pre 7-8 meseci.
Tako ako vec dajes skoro 60k i ako si u mogucnosti ja bih isao na 55C805. Za 100e vise mnogo, mnogo bolji TV.
Jel toliko losa P serija? Hocu da pazarim 43P635, taj mi se uklapa u budzet (hteo sam Teslu, ali posle jednog review-a odustao).

Jel toliko losa P serija? Hocu da pazarim 43P635, taj mi se uklapa u budzet (hteo sam Teslu, ali posle jednog review-a odustao).
P serija, baš onako, skoro, kao najobicnijii tv niže klase, tipa Tesla, Vox, Vivax, Fox. Mislim na sliku. C serija za par klasa iznad. A tek C805, tu tek ne bih trošio reci kada je slika u pitanju.

C645 sam video po toj ceni od 58k, otprilike toliko sam planirao da izdvojim. C805 je koliko vidim kod nas najjeftiniji 70k, to je neka akcijska cena.

Sto se tice ugla gledanja, citao sam za C645 da mora da se gleda bas pod "pravim" uglom, inace slika bude mnogo losija. Kakva je situacija sa uglom gledanja kod C805?

Razmislicu svakako, nije mi toliko hitno.

Vrh Dno