Mislim da je tu više pitanje percepcije nego objektivno ograničenje. Osim toga, za mene se kategorija "napredni korisnik" odnosi na one ljude koji koriste kompleksne aplikacije, ali su i dalje korisnici (za razliku od članova ovog foruma, koji nisu korisnici nego većinom administratori ili programeri, što nije isto).
Ne znam čime se bave ostali članovi foruma koji su u Apple-ovom "taboru", ali sam nekako uveren da ih je veći broj "naprednih korisnika" (prema mojoj gorenavedenoj definiciji kategorije), dakle onih koji ne vole da se bakću svojim računarom kako bi ga maksimalno optimizovali, nego ga koriste za razne napredne aktivnosti (Photoshop/Quark/Indesign, Maya/Lightwave 3D, Pro Tools, DreamWeaver, Final Cut Pro itd). Na osnovu potpisa u profilima ostalih članova foruma očigledno je da su gotovo svi van kategorije "napredni korisnici" i u posebnoj kategoriji; svako je sam budžio svoj računar (posebno kućište, matična ploča, grafička karta, procesor), sa ciljem da za određenu "šaku dolara" iscedi maksimum gigaherca i dobije maksimum gigabajta. Takvima je bash terminal (ili DOS prompt) još uvek blizu srcu. Takvima će ovaj trend pojednostavljavanja korisničkog interfejsa uvek biti problematičan.
Nekako me ne cudi sto po tvojoj definiciji "naprednih korisnika" koji su u tzv Apple taboru, korisnici koji se bave sto bi rekli dizajnom nasuprot opet nazovi Android taboru koje cine softverasi, hardverasi, administratori. (mada sam uveren da nije podela bas tako striktna naravno)
Nikako ne potcenjujem dizajnere, svi smo mi neophodni da bi se napravili jedna celina koju zovemo uspesan proizvod ali nekako mi deluje ona druga grupa merodavnija da oceni kvalitet operativnog sistema. Zar ne?
Kao softveras nisam bas neki ljubitelj preteranog budzenja cudnih racunarskih konfiguracija i malo vremena posvecujem tome ali mislim da gresis kad postavljas stvari tako da je u pitanju budzenje racunara da iscedis gigaherc za saku para. To se radi prevashodno zbog zadovoljstva koje covek oseti kad ukomponuje sam komponente u brz i pouzdan sistem po svojoj zelji. Kao sto ti i ja osetimo zadovoljstvo kad obavimo nesto sto volimo da radimo i vidimo da smo to uradili dobro.
Ovaj sistem rukovanja fajlovima sigurno nije nikakvo unapredjenje klasicnog fajl sistema niti mislim da je to i bila namera Apple-u.
Da su recimo napravili neke nazovi foldere po nameni fajlova pa grupisali Slike, Video, Dokumente, Tabele pa sve aplikacije koje se prijave da znaju da rade sa odredjenom grupom fajlova mogu da im pristupaju to bi bilo mnogo bolje resenje.
Onda bih ja usao u grupu Video kliknu na video i on me pita u kojem od ovih prijavljenih programa hoces da ga koristis, pa ti izaberes posto mozda hoces da ga pogledas mozda hoces da ga editujes a mozda hoces samo da ga posaljes mailom.
Ali oni su imali problem sta ako fajl vec koristi aplikacija koja je suspendovana u pozadini kao sto je mislim yoyo i primetio pa su odlucili da to ne dozvole kako bi im sistem funkcionisao uopste.
Nije uopste bila poenta u pronalazenju inventivnog novog resenja koje ce ne znam kako olaksati korisnicima (da ne pricam o nesretnim softverasima koji moraju da se bore sa tim

)
A ovde sad vi to slavite kao neku inenciju Apple-a. Siguran sam da ce se ta invencija promeniti u narednim godinama kako Apple bude dodatno unapredio svoj multitasking mehanizam. I onda ce opet biti ziveo Apple
Karakteristicno je za Apple korisnike da opravdavaju i brane neke odluke kompanije i da se u tome prilagodjavaju jako brzo.
IPhone nema multitasking - Apple korisnici hvale tu cinjenicu kao prednost nad prednostima, ne treba nam multitasking - ziveo Apple
IPhone dobija multitasking - Sad Apple korisnici hvale postojanje multitaskinga, treba nam multitasking ali bas ovakav kavim ga je Apple zamislio - ziveo Apple
Podseca me sve to kad je Microsoft u officu uklonio iritantnog carobnjaka pa to predstavljao na sva zvona kao prednost nove verzije, ko da smo ga mi tamo stavili a ne oni