Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Što se tiče onog univerziteta u Francuskoj, nemam toliko vremena da tragam za linkovima. Njihovo istraživanje je prilično detaljno i opsežno. Računa se vreme potrebno za obavljanje radnje, veličina pokreta mišem ili prstom, broj klikova ili dodira potrebnih da se izvrši operacija, udaljenost menija i opcija na ekranu potrebnih za izvršavanje određene operacije i tako dalje. Naravno, virtuelna tastatura je bila sporija od fizičke, što sam izostavio, jer sam mislio da je svima prisutnima to bilo jasno i da ne mora da se pominje; u VEĆINI ostalih kategorija, multi-touch interfejs je bio dosledno brži od fizičkog, koji zahteva pomeranje jedne ruke od miša do tastature i nazad, plus razna pomeranja miša, itd. Cela ta priča je nebitna za ovu diskusiju.

Meni se čini da svi učesnici na ovom forumu predviđaju budućnost tableta gledajući kroz prizmu svog načina korišćenja, što daje vrlo krivu sliku. Ispod imena (i avatara) svakog korisnika, na ovom forumu postoji i kategorija "Moja mašina". Na "normalnim" forumima (i.e. forumima gde učestvuju "obični" ljudi), takva kategorija ne postoji, a i kad bi postojala, tamo bi najverovatnije pisalo "Black Laptop", ili "Dell PC", ili "Mac Book", ili nešto slično. Obični ljudi ne budže sami svoje računare i ne koriste ih na način na koji ih koriste forumaši. Logično je da nikom od forumaša (sa ili bez tableta) ne pada napamet da bilo kakav tablet u sadašnjem obliku može da im zameni računar koji su oni pažljivo sklopili, kombinujući najoptimalnije komponente.

Pošto sad više ne smemo ni da iznosimo predviđanja (nervira Igoritzu), niti da koristimo analogije/asocijacije (nervira onog Dušana), onda ću ovde da se zaustavim, u nadi da nisam nikog ponovo iznervirao.

sto se tice M$-a znamo da je isti ranije kada je bio, moguce i na vrhuncu svoje moci, vodio politiku ucenjivanja ;) Mada za neke stvari koje sad Apple pokusava da provuce se ranije dobijala sudska kazna i sankcija, jos mi nije jasno kako je sud dozvolio kao legalnim JB, a isto nije nalozio Apple-u da na svojim uredjajima po default-u omoguci instaliranje i preuzimanje aplikacija sa drugih izvora (marketa) a ne samo iz AppStore-a ( a svi znamo da AppStore nije ni malo otvoren) - zamislite kada Photoshop placate 30% vecu cenu samo zato sto niste u mogucnosti da ga kupite bez posrednika (kao sto mi uvozimo Ruski gas).. To je ono sto mene najvise iritira (mada nista nije savrseno). Inace i Google mi je odvratan u zadnje vreme takodje ;)

pojavio se trol koji iznudjuje vise iznerviranih odgovora nego sto je to nekada uspevalo i samom kovacu.

ako se pretvorimo u kompletno nomadsku civilizaciju u kojoj mali broj ostvaruje pravo na luksuz da poseduje radni sto, to ce biti prelomni momenat u kojem ce tablet forma istisnuti desktop racunare i laptopove iz masovne upotrebe. Koliko god se bajki prica o cudesnom touch interface-u, isti nikada po ergonomiji nece ni prici tastaturi i misu. ako neko za merilo ergonomije uzima mogucnost da se sa tabletom gledaju filmovi u krevetu, debelo je u krivu. jednostavno ima previse dijametralno suprotnih zahteva koji rezultuju kompromisima. rezolucija, preglednost, komande naspram velicine koja je diktirana potrebom da uredjaj zadrzi minimalne dimenzije zarad portabilnosti.

U ovoj konstalaciji snaga, tablet moze da se nada da bude sidekick starijoj braci. sigurno da ga je zgodnije koristiti u pokretu, u guzvi, na gradilistu....(ili u toaletu :d, "bathroom computing" vec su mu smislili ime)....ideja da ce zameniti desktop je apsolutna *****arija

jos fali neko da ustvrdi da ce televizori prestati da se prodaju zato sto ce program moci da se gleda na tabletu

pa procitaj jos jednom kako se zove forum

Vasicu ovo se ceka...ovo je buducnost :D

[YOUTUBE]ZKzm_fEes7g[/YOUTUBE]

Ma kak'i bre :D

[YOUTUBE]xMgY6iR_VJk[/YOUTUBE]

Koliko god se bajki prica o cudesnom touch interface-u, isti nikada po ergonomiji nece ni prici tastaturi i misu. ako neko za merilo ergonomije uzima mogucnost da se sa tabletom gledaju filmovi u krevetu, debelo je u krivu. jednostavno ima previse dijametralno suprotnih zahteva koji rezultuju kompromisima. rezolucija, preglednost, komande naspram velicine koja je diktirana potrebom da uredjaj zadrzi minimalne dimenzije zarad portabilnosti.

Po ergonomiji, miš je katastrofalno loše rešenje. Veoma veliki broj ljudi koji ga intenzivno koriste za posao imaju zdravstvene probleme (u Americi se oboljenje zove "Repetitive Stress Injury"), prouzrokovane ponavljanjem sličnih, veoma ograničenih pokreta ruke u istom položaju.

Ne mogu nikako da zaključim iz deklarativne izjave kako je to miš ergonomski optimalniji od interfejsa koji omogućava DIREKTNU interakciju sa predmetom rada, koristeći geste koje su prirodne, logične i intuitivne.

Naravno, ne govorimo o rezoluciji, veličini i portabilnosti, s obzirom da se to menja; vrlo je moguće da će se uskoro pojaviti tableti veličine 15, 17, pa možda i 20 inča. Naravno, ovi veći za stacionarnu upotrebu. Poenta je, interfejs na dodir je ergonomski apsolutno optimalniji od miša, koji prouzrokuje povrede.

Ma kak'i bre :D

[YOUTUBE]xMgY6iR_VJk[/YOUTUBE]

U jednom momentu (2:14) prošao mi je tačno iznad moje zgrade...

Ovo sa vertikalnim monitorima je prilično neergonomsko (kao krečenje zidova -- ruka se umori posle deset minuta). Jedini normalan način da se koristi veliki ekran na dodir je u horizontalnom, ili blago nagnutom položaju, pod uslovom da softver zna da razlikuje (i ignoriše) dlan koji je naslonjen na ekran od prsta koji ga dodiruje.

Pa pazi u kakvom polozaju ces ti da ga koristis je totalno na tebi :p

Po ergonomiji, miš je katastrofalno loše rešenje. Veoma veliki broj ljudi koji ga intenzivno koriste za posao imaju zdravstvene probleme (u Americi se oboljenje zove "Repetitive Stress Injury"), prouzrokovane ponavljanjem sličnih, veoma ograničenih pokreta ruke u istom položaju.

Ne mogu nikako da zaključim iz deklarativne izjave kako je to miš ergonomski optimalniji od interfejsa koji omogućava DIREKTNU interakciju sa predmetom rada, koristeći geste koje su prirodne, logične i intuitivne.

Naravno, ne govorimo o rezoluciji, veličini i portabilnosti, s obzirom da se to menja; vrlo je moguće da će se uskoro pojaviti tableti veličine 15, 17, pa možda i 20 inča. Naravno, ovi veći za stacionarnu upotrebu. Poenta je, interfejs na dodir je ergonomski apsolutno optimalniji od miša, koji prouzrokuje povrede.

Mislim logika ti je ekstra...mis prouzrokuje povrede zato je tablet bolji

ove bolesti nastaju iz jednog jedinog razloga a to je neprilagodjeno okruzenje...sedis na niskoj stolici, ili u visokoj, brdo ljudi ne moze da se nauci da celu podlakticu treba da spusti na sto kada drzi misa. genericki oblik misa to jos vise pogorsava. sve bi ovo bila mala maca naspram rada na tabletu...probaj da napises nakakav tekst na papiru drzeci olovku u ruci i ponovi to isto umacuci mastilo i pisuci vrhom prsta i vidi gde se vise zamaras. osnovna pravila u ergonomiji primenljivo na ovu tematiku bi bila da se ogranici rotacija zglobova, da obezbedis oslonac za saku i za celu podlakticu, da ne drzis celu ruku u vazduhu a koriscenje tableta upravo to diktira. dalje tastatura...pogledaj na sta lice ergonomske tastature...objasni ni sta je slicno u kucanju na ravnom ekranu u poredjenju sa kucanjem na ergonomskoj tastaturi. monitor...treda ba bude pozicioniran negde u visini ociju kako ne bi bio konstantno savijen. kako da obezbedis da ti se ruke ne zamaraju dok kucas na tabletu koji je pozicioniran u visini tvojih ociju. dodaj tome da u vecini slucajeva jednu ruku konstantno koristis za drzanje tableta i da ti je ostala samo jedna uspesnu manipulaciju

zaista je zgodnije dok si negde u pokretu da isuces tablet i da nesto na brzaka pogledas na njemu od npr. vadjenja laptopa, trazenja podloge ili zongliranja istog u krilu. al' imati na poslu na raspolaganju radni sto sa normalnim misom, tastaturom i monitorom...tada mi sigurno ne bi palo na pamet da nesto radim na tabletu

pinch to zoom, frljni levo, frljni desno, skroluj gore dole...aj da slozimo da ovo izgleda intuitivnije na touch ekranu. al' ovo nije ni deseti deo onoga sto neko radi u poslovnom okruzenju. selektuj precizno deo teksta u wordu pa ga prekopiraj negde....ili jos bolje selektuj deo teksta koji se ne nalazi ceo na ekranu (znaci klik i skrolovanje istovremeno)...selektuj celije u excel-u (pojedinacno ili odredjeni opseg). ako mi objasnis kako zamisljas da se ovo efikasnije odradi na touch interface-u nego upotrebim misa u tastature. da ti ne objasnjavam kako izgleda rad u nekom CAD softveru za 3d parametarsko programiranje. ukljuci tu preciznost koju mozes da ostvaris sa misom u odnosu na necije cevape. tablet ovde nece nikad ni da prismrdi.

i naravno...kad skrenes temu na tablete od 15, 17, pa možda i 20 inča...malo se gubis...ovo vise nije tablet. ovo je desktop sa touch interface-om

Što se tiče onog univerziteta u Francuskoj, nemam toliko vremena da tragam za linkovima. Njihovo istraživanje je prilično detaljno i opsežno. Računa se vreme potrebno za obavljanje radnje, veličina pokreta mišem ili prstom, broj klikova ili dodira potrebnih da se izvrši operacija, udaljenost menija i opcija na ekranu potrebnih za izvršavanje određene operacije i tako dalje. Naravno, virtuelna tastatura je bila sporija od fizičke, što sam izostavio, jer sam mislio da je svima prisutnima to bilo jasno i da ne mora da se pominje; u VEĆINI ostalih kategorija, multi-touch interfejs je bio dosledno brži od fizičkog, koji zahteva pomeranje jedne ruke od miša do tastature i nazad, plus razna pomeranja miša, itd. Cela ta priča je nebitna za ovu diskusiju.

Naravno da je bitna za diskusiju, a evo i zasto. Tvoja argumentacija se bazira na nekom istrazivanju nekog univerziteta nekih akcija koje si procitao na nekom linku a koga sada ne mozes da nadjes. Bez uvrede, ali ovo ti je jako klimav argument.

Sa druge strane imas konkretnu grupaciju ljudi koja koristi tablet i ne videh nijednog koji je ustvrdio da tablet moze i treba da zameni laptop/desktop racunare. Svi su veoma konkretno i govorili o limitima tableta, njegovim prednostima i manama. Medjutim, ti to sve anuliras nekim istrazivanjem nekog francuskog univerziteta, iztrazivanjem za koje izgleda niko osim tebe nikada nije ni cuo.

Treci put cu da ti predlozim - posto si u USA gde postoje odlicni zakoni za zastitu potrosaca, idi u prodavnicu, uzmi ipad, igraj se sa njim i vrati ga posle 15 dana. Pa da cujemo onda tvoje utiske. Ovako ispada da pricas napamet i o materiji o kojoj si upoznat iz clanaka sa engadget-a i uz polucasovno drzanje uredjaja u prodavnici.

Meni se čini da svi učesnici na ovom forumu predviđaju budućnost tableta gledajući kroz prizmu svog načina korišćenja, što daje vrlo krivu sliku. Ispod imena (i avatara) svakog korisnika, na ovom forumu postoji i kategorija "Moja mašina". Na "normalnim" forumima (i.e. forumima gde učestvuju "obični" ljudi), takva kategorija ne postoji, a i kad bi postojala, tamo bi najverovatnije pisalo "Black Laptop", ili "Dell PC", ili "Mac Book", ili nešto slično. Obični ljudi ne budže sami svoje računare i ne koriste ih na način na koji ih koriste forumaši. Logično je da nikom od forumaša (sa ili bez tableta) ne pada napamet da bilo kakav tablet u sadašnjem obliku može da im zameni računar koji su oni pažljivo sklopili, kombinujući najoptimalnije komponente.

Znas, ovde se kao svetli primer koriscenja tableta navodi sve i svasta, pa izmedju ostalog i facebook. Facebook koriste i Kurta i Murta, a i lepo se to vidi na tabletu, pa eto.... idealan je tablet za to. Medjutim, meni nije jasno kako se niko do sada nije setio jedne bitne socijalne komponente facebooka a to je - chat. Bas zamisljam kako izgleda chat sa 5-6 ljudi u isto vreme, sa virtuelnom tastaturom koja manje-vise konstantno zaklanja jedno 30% ekrana i gde bi poruke trebale da se sipaju svakih par sekundi...... i ne vidim nista osim beskonacne frustracije.

Normalni ili nenormalni, overklokeri i 'obicni smrtnici', sa sig-ovima u kojima stoje konfiguracije ili bez sig-ova, tesko da postoji ljudsko bice koje bi se, sa oprostenjem, sutiralo u dupe od srece ukoliko bi mu neko klasicne zamenio touchscreen tasterima u piskaranju koje traje duze od 3 minuta. I svako ko tvrdi suprotno ocito nema mnogo, a verovatno nikakvog, iskustva sa touchscreen-om.

Nema mi druge nego da to jednog dana probam. S jedne strane, tu su komentari kolega, koji su masovno pokupovali iPad, pa se kunu u njega i jedva da i otvaraju laptope (doduše, ni jedan od njih nije "overclocker", ali su svi u polju IT-a). S druge strane, društvo na ovom forumu.

Kad budem imao vremena (možda na leto, kad su deca na raspustu i pos'o malo olabavi), možda se odlučim da nabavim i probam malo da se igram spravom. Do tada se više neću upuštati u diskusije ovog tipa (tablet kao zamena za laptop).

Sta sve napricaste ovde :).

Multitouch je cool feature realno, ali u nekoj pro upotrebi je 0 upotrebljiv jer nema preciznost kao mis, prst je mnogo deblji. U nekom programu gde je potrebno precizno crtanje nekad ne mozes ni prosecan mis da koristis, nego moras da uzmes skuplji sa vecim DPI-om, da bi ti ustedeo vreme, da ne bi zumirao pa nanisanio liniju itd. Mnogo stvari ce u buducnosti postati automatski, recimo za zoom u nekom programu ti vise nije potreban mis, Acer je napravio senzor i samo se fokusirate ocima i on sam zumira :). I glasovne komande nisu nesto savrseno upotrebljive, zamislite da morate da sedite za kompom i celo vreme da pricate koju opciju da radi, posle 5 min bi se umorili samo tako :) ?

Buducnost ce verovatno biti u nekom Touch sense 3D projektovanom hologramu + vestacka inteligencija koja ce vrsiti dobar deo posla sama, na vasu "zapovest" + svi vasi podaci ce se cuvati u nekom udaljenom data centru, ali u nekim preciznim operacijama nista nece zameniti misa + tastaturu, verovatno u nekom digitalnom obliku (hologram).

Telefoni i tabelti ce isto verovatno biti u nekom fazonu projekcije, sto ce omoguciti mnogo manje uredjaje, sa vecim radnim prostorom i mozda boljim performansama jer ce se sve verovatno vrsiti u cloud-u :). Ako se bude islo u tom smeru, touch screen nece verovatno biti verovatno touch, vec ce se bazirati na senzoru koji ce pratiti pokrete ruke.

U ovom smeru se trenutno razvija tehnologija, verovatno je dobar deo ovoga dostupan malom broju ljudi prvo zbog ekskluzivnosti i tajnosti, visoke cene, a i zbog tone drugih razloga, kada ce se to spustiti u siroke narodne mase po niskoj ceni pitanje je :).

Tablet moze da zameni laptop samo u pogledu interneta i u vidu nekog jako light edit-a on the go i nicega vise. Mada bilo koji netbook ima vecu funkcionalnost od bilo kog tableta :), superiorniji je u svakom mogucem smislu, po nizoj ceni :). Tablet je trenutno cool stvar, ali ima uredjaja u nizem cenovnom rangu koji su funkcionalniji i brzi, a mobilnost im je mozda malo losija (jako malo). Tablet ima OS koji je priblizniji mobilnom OS-u, tako da na telefonu moze da se odradi 90% tablet opcija, samo je tamo veca dijagonala, ali u poslednje vreme mnogi proizvodjaci izbacuju Tablet-phone sa dijagonalama od 4.5" do 5", naprave manji okvir i to je to, nema prevelike razlike u dimenzijama ?

Nzm da li je ko cuo, ali od pre 2 - 3 dana je dostupan za kupovinu prvi Quantum racunar, cena sitnica 10 miliona $ :). Era transparent monitora nam se priblizava ogromnim koracima, tehnologija se spusta u mase, bice ista stvar kao sa SSD diskovima, u startu ludacka cena, na godisnjem nivou im pada cena za 30% i na kraju postane dostupna vecini :), naravno uz odredjene nedostatke u odnosu na industrijski SSD, LTE ce biti za par godina aktivan u dobrom delu sveta (MTS je uradio probu koja je prosla ok :)).

Tablet od 20 inca, to se nikad nece desiti, nije Microsoft pre par godina (mnogo pre pojavljivanja ideje o iPad 2-ci) izbacio touch sto.

Nema mi druge nego da to jednog dana probam. S jedne strane, tu su komentari kolega, koji su masovno pokupovali iPad, pa se kunu u njega i jedva da i otvaraju laptope (doduše, ni jedan od njih nije "overclocker", ali su svi u polju IT-a). S druge strane, društvo na ovom forumu.

Bas me interesuje sta su tvoje kolege radile na laptopu ranije - buljili u youtube, web sajtove, citali knjige i sl pa im je sada tablet san snova. I ja sam u IT-u (i ne overklokujem masine) i problem mi je da bilo sta od svakodnevnog posla radim na ovim uredjajima - nije da ne moze, samo mi oduzima jedno pet puta vise vremena i opasno kida zivce :) Cak i pisanje ovako kratkog posta sa korekcijom pravopisnih gresaka, koje je zapoceto i zavrseno na tabletu, mi se cinilo da traje citavu vecnost.....

Jel imamo temu o Acer Iconia W500?

Veoma zanimljivo. AMD Fusion se stvarno zahuktava i ozbiljno preti Intelu. To kažem iz razloga što imam AMD Fusion netbook sa Zacate procesorom i lično sam se uverio koliko dobro radi.

Sa druge strane Win7 na tabletu... hmmm ta ideja se i dalje čini malo čudnom, baš iz razloga jer taj OS nije namenjen tabletima. Ne bih da grešim dušu, cela ideja ovog tableta sa tastaturom je ok, dođe mu kao neka direktna windows7 alternativa Asus Transformeru, što zapravo i nije loša stvar. Ovo već mogu da zamislim da menja netbook, čak i za posao, gde ne mogu da kažem isto za Transformera u Android okruženju koji trenutno nije namenjen koriscnima koji rade nešto više od internet surfa i kucanja e-maila, tačnije nisu dostupni oni programi koji su potrebni za posao i koji rade u windowsu.

sto se tice tableta sa x86 chipovima, to i nije toliko lose jer ne treba bukvalno nikakva hardverska promena da se na njega mete eventualni Windows 8 koji je po najavama tablet ready OS.

sa druge strane, shushka se i priprema o x86 Android-u, ako vec i nije (nisam proveravao) samo ne znam koliko je to energetski efikasno, uzimajuci u obzir prednost ARM potroshnje

x86 podrška za Android nema baš nikakvog smisla u ovom momentu, dok ARM podrška za Windows ima i te kako. To nema nikakve veze sa samim operativnim sistemom već sa bogastvom aplikacija.

Nije Windows 7 toliko loš kada je upravljanje preko tačskina u pitanju, može da se koristi tako ali samo ono što je Microsoft zamislio dok sve bitnije programe ne možeš tako koristiti jer njihov autor nije razmišljao o tačskrinu. Microsoft nije u stanju ni da progura ribbon kao standardni interfejs a kamoli da natera Ghislera da prepravi Total Commander za tačskrin ili Adobe da prilagodi interfejs za pipkanje po ekranu. To mu ne polazi za rukom jer korisnici tih programa to ne žele, to možda može da prođe u onom zatvorenom ekosistemu čiji korisnici menjanju navike kada god Jabuka kaže da to treba tako.

Ali ono što zašta se tablet uglavnom i koristi a to je internet i multimedija ne treba bolje od nekog shell-a koji ide preko Windowsa i koji omogućava lakše korišćenje windows tableta kada je u pitanju konzumacija sadržaja.

Za sve ostalo ti trebaju tastatura i miš, e tu nastupaju uređaji poput Transformera i ovog Acera. Ako hoćeš da gledaš film, slušaš muziku, surfuješ uzmeš tablet u ruke i koristiš ga tako.

Kada želiš da radiš više od toga, pretvoriš ga u netbuk i koristiš normalan Windows bez šerenog i krupnog interfejsa.

Glavni problem Windows tableta je x86, zbog njega je tablet debeo, troši puno i zagreva se. Kada bude mogla kombinacija ARM + Windows ja ću jako ozbiljno razmisliti o jednoj takvoj spravi ali pod uslovom da bude koncipirana kao Transformer.

MS ima puno love ali stalno pravi pogrešne poteze. U ovom momentu izbacivanje Windowsa sa ARM podrškom, podmazivanje autora poznatih i korišćenih programa da bi oni te programe preradili sa interfejsom koji forsira novi Windows, prekidanje kompatibilnosti sa starim Windowsima i oštrija kontrola sopstvene platforme bi im donela mnogo više nego što će im doneti odlaganje svega toga i teranje po starom.

Da budem iskren od svih velikih korporacija preferiam Google ali mi se Google smučio u poslednje vreme. Ako bih morao da biram šta da koristim u budućnosti između Google, MS ili Apple platforme u slučaju da su međusobno slične, MS bi imao jako lepe šanse pored Googla.

Poslednja izmena:

Osim svakodnevnog rada (jer još nisu izmislili final cut za tablet!) ni ja ne sedam previše za laptop od kad imam tablet. Zakleću se i ja da mi je najčešće lakše da surfujem po internetu, proverim mail, odgovorim, skoknem do benchmarka, odigram angry birds...na tabletu. Ali to i dalje ne znači da tablet može da bude zamena za komp ili da je ergonomskiji od miša i tastature. U nekom ranijem postu sam nabrojao mnoge primere u kojima tablet ne može ni da prismrdi mišu i tastaturi, i mnogi drugi su o tome pisali, tako da neću da ponavljam da ne mogu da poverujem u rezultate Francuza.

Može i ovako: ja, a verujem i mnogi drugi, tablet koristim na dva načina - ili u rukama, ili na stolu, krilu, kada su mi ruke slobodnije. U prvoj varijanti, kada mi je u tablet rukama, po ekranu se najčešće "udara" palčevima, i tek kada mi treba nešto na sredini ekrana ili je potrebna preciznost, jednu ruku moram koristim za taj manevar. S obzirom da težina prosečnog tableta nije manja od 700 grama, teško da iko može duže od par minuta da tablet drži jednom rukom, nego se, makar u mom slučaju, desna ruka stalno šeta... Pričati o ergonomiji i tome da je touchscreen bolji od miša i tastaure, kada najčešće koristiš palčeve ili jednu ruku stalno prebacuješ od leđa tableta do ekrana je potpuno besmisleno. Jedino što priznajem je da mi je lakše da skrolujem palcem nego mišom, ali i tu se radi o prednosti u nijansama (mora da se pazi na jačinu pritiska i mesto dodira da ne bi umesto skrola nešto aktivirao!)

U drugoj varijanti stvari su malo bolje, ali opet daleko od idelanog. Ako je tablet u krilu još nekako možeš da podesiš nagib kako je najzgodnije, ali ako je na stolu, krevetu ili sličnoj poziciji, vrlo je nezgodno da stoji potpuno vodoravno, već ti treba makar mali nagib. Tu je caka - nemam nikakvu futrolu, pa opet moram jednom rukom da malo pridržavam tablet, tako sve najčešće radim jednom rukom. Može nešto i da se podmetne pod tablet, ali onda ima tendenciju da klizi, pa ga stalno moraš pridržavati i vraćati u najbolji položaj. Nije baš najzgodnije.

Po meni je najbolja pozicija kada je krilu, a ti si zavaljen u fotelju pred tv-om. Ali tu se vraćamo na argumente sa početka priče, plus što i ovaj položajima svojih mana.

Ne bih hteo da ispadne - "pa što si kupio tablet kad je tako nezgodan" - ovo je samo deo priče o ergomiji i poređenju sa mišom i tastaturom. Tablet ima svojih prednosti, ali su na drugoj strani - lakoći upotrebe, povezivosti, stalno je sa tobom, lakši je od svakog kompa, zgodan je da smiriš dete i kupiš pola sata mira... I zbog toga ljudi kupuju tablete, a ne zbog ergonomije.

Poslednja izmena:
To je zapravo sjajna stvar. Za jedno deset godina opet će biti ista situacija kao pre 15 godina kada su samo retki znali neke stvar da urade na kompjuteru pa su stoga mogli to fino da naplate. Danas svaki klinac koji ima PC može da se igra servisera amatera, mnogi se igraju administratora, polažu kurseve iz fazona, ubijaju i obesmišljavaju profesiju. Prosečan ITevac danas mora da zna milion stvari na žešće naprednom nivou da bi uopšte mogao da zaradi za krišku kruha. Prosečan advokat uzima 50 do 100 evra za ugovor od jedne strane sa par članova a IT admin radi ko oktopus po ceo dan za koliko, 500-1000 evra mesečno. To je deo blagodeti koje nam je masovna upotreba kompjutera donela.

Kada većina bude koristila Apple rešenja samo ona manjina koja nije prešla na sprave koje olakšavaju rad (da ne kažem zaglupljuju) će znati i moći da odradi neke stvari. Meni ovakav razvoj događaja sasvim odgovara :)

Poslednja izmena:
Ma naravno, to nema veze sa realnocu i po mogucnoscu bice licno diskreditovan kako bi se dokazalo da je sve netacno :D
Ali ipak evo malo konkretnijeg objasnjenja da razume svi o cemu se radi tamo :)

Notice anything? Starting at March 2010 — the month Apple introduced the original iPad — sales of Windows have plummeted every quarter, up until March 2011… where, according to Citi analyst Walter Pritchard, they are about to go negative for pretty much the first time ever.

Kada se samo secam "strucnih" komentara, prognoza... kada se pojavio iPad, recimo ova slika je bila pravi hit, a danas svako planira kako da nabavi neki tablet (da ne kazem iPad)

Prilozi

• ipad1.0.jpg
    ipad1.0.jpg
    27.2 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Ma naravno, to nema veze sa realnocu i po mogucnoscu bice licno diskreditovan kako bi se dokazalo da je sve netacno :D
Ali ipak evo malo konkretnijeg objasnjenja da razume svi o cemu se radi tamo :)

Kada se samo secam "strucnih" komentara, prognoza... kada se pojavio iPad, recimo ova slika je bila pravi hit, a danas svako planira kako da nabavi neki tablet (da ne kazem iPad)

SVAKO, je prava rec :D

gde god se okrenem ljudi odlepili za ipadom, dizu se krediti, stakaju se pare, luudilo :)

Da li je to prava rec ili nije to je manje bitno i necu vise gubiti vreme sa takvim stvarima jer koliko vidim tvoju aktivnost ovde i u iPad temi, i ti bi rado posedovao jedan (priznao ti to ili ne) :)

Da li je to prava rec ili nije to je manje bitno i necu vise gubiti vreme sa takvim stvarima jer koliko vidim tvoju aktivnost ovde i u iPad temi, i ti bi rado posedovao jedan (priznao ti to ili ne) :)

ehhh....

no comment

To je zapravo sjajna stvar. Za jedno deset godina opet će biti ista situacija kao pre 15 godina kada su samo retki znali neke stvar da urade na kompjuteru pa su stoga mogli to fino da naplate. Danas svaki klinac koji ima PC može da se igra servisera amatera, mnogi se igraju administratora, polažu kurseve iz fazona, ubijaju i obesmišljavaju profesiju. Prosečan ITevac danas mora da zna milion stvari na žešće naprednom nivou da bi uopšte mogao da zaradi za krišku kruha. Prosečan advokat uzima 50 do 100 evra za ugovor od jedne strane sa par članova a IT admin radi ko oktopus po ceo dan za koliko, 500-1000 evra mesečno. To je deo blagodeti koje nam je masovna upotreba kompjutera donela.

Satnica dobrog administratora je slicna satnici advokata-partnera u jacoj kancelariji. E sad i medju advokatima ali i adminima imas ljude koji rade za sicu.

Satnica dobrog administratora je slicna satnici advokata-partnera u jacoj kancelariji. E sad i medju advokatima ali i adminima imas ljude koji rade za sicu.

A i dobar advokat kao i dobar administrator ili bilo koji softveras treba da iscita i sazvace gomile knjiga da bi uradio bilo taj ugovor koji je na listu ili dva bilo neko podesavanje koje je slicne kolicine sadrzaja.

Vrh Dno