Do sada sam samo pratio ovu raspravu, nisam se uključivao i simpatično mi je bilo kako se Vasić sam nosio sa ajkulama sa bencha, ali evo sam odlučio da se umešam oko poređenja virtuelne tastature, tj MT i obične tastature i miša. Ako malo pogledaš po benchu videćeš i da sam, kao vlasnik tableta, a ne kao prepisivač tuđih stavova sa raznih foruma, objašnjavao ljudima da upotreba virutelne tastature nije tako strašna kao što se misli, ali baš nikako ne mogu da se složim sa rezultatima istraživanja tog francuskog univerziteta.
Šta znači istraživali su "mnoge kategorije", a ti pominješ samo jednu - koliko klikova mišem, odnosno dodira prstom ti treba za izvršenje neke operacije? Koje su to ostale kategorije? Dvoklik mišem za pokretanje aplikacije su valjda brojali kao dva klika pa su došli do zaključka da je to mnogo teže nego jedan dodir prstom?
Kad ne napravim razmak između slova kucajući na tabletu ubijem se da pogodim baš to mesto da dodam space. Kad pogrešim slovo i odem dalje, opet je muka pogoditi to slovo prstom i ispraviti ga. Da li treba da dodajem da je to mišem najjednostavnija operacija. Nije sve u broju klikova, o čemu može da posluži još primera - probaj da obeležiš parče teksta na tabletu da bi uradio uradio najjednostavniju operaciju copy/paste. Manipulacija fajlovima je još jedan primer - čak i file managerima za tablete koji imaju dva prozora to uopšte nije tako jednostavno izvesti neke operacije koje su sa mišem i tastaturom boza. Prsti su prosto predebeli i neprecizni za neke operacije, čak i za stvari koje deluju lagano.
Imam još primera koji devalviraju to francusko istraživanje, čije mi metodologija nije najjasnija, ali bih još samo malo da polemišem sa tvojim stavom o ljudskoj potrebi da ima direktnu interakciju sa predmetom rada umesto tako komplikovanih posrednika kakvi su miš i tastatura. Da li to znači da ti jedeš prstima, s obzirom da su u međuvremenu izmišeljeni nož, kašika i viljuška kao posrednici između čoveka i hrane, koji su, po francuskoj i tvojoj logici potpuno zakomplikovali tu neposrednu vezu čoveka i ručka. Ili da automehaničari pobacaju sve ključeve, klješta i ostale alate jer im uskraćuju zadovoljstvo odvrtanja šrafova prstima. Cela ljudska civilizacija je zapravo razvoj alata, mašina, pa i raznih gedžeta koji olakšavaju i ubrzavaju rad, ali kao što si rekao i udaljuju čoveka od predmeta rada. To je valda i bila suština razvoja. Po mom mišljenju to spadaju i miš i tastatura, a touch sistem je toliko daleko od savršenstva, da sam morao da ostavim nekoliko slovnih grešaka (kucao sam na tabletu) jer me više mrzelo da ih ispravljam, iako ti i Francuzi tvrdite suprotno. To je sve teorija, a praksaje, što se mene tiče, potpuno drugačija.