Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Koga si ti u životu sreo a koga nisi je apsolutno irelevantno. Isto tako sam mogao da kažem kako imam desetak kolega na poslu koji imaju Droid (Motorolin telefon na Verizonu), koji nijednom nisu ni otvorili onu fizičku tastaturu. Pola tih kolega su žene koje dnevno pošalju 50-100 tekst poruka. Znaju da je tastatura tu, da ne zahteva nikakav napor da se otvori, ali im je jednostavno komplikovanije i ekran im završava posao jednako brzo. Mojih deset primera (i nedostatak tvojih) su apsolutno irelevantni, jer ne mogu nikako da predstavljaju presek mase korisnika od stotinu miliona ili više.

Ti ljudi su onda psiho, ako vole da se muce. Ja sam realno brze kucao sa t9 na nokiji n82 nego sad na touch screen-u. Kako moze da ti bude lakse touch kada kod hardverske tastature osecas reljef ispod ?!

Do sada sam samo pratio ovu raspravu, nisam se uključivao i simpatično mi je bilo kako se Vasić sam nosio sa ajkulama sa bencha, ali evo sam odlučio da se umešam oko poređenja virtuelne tastature, tj MT i obične tastature i miša. Ako malo pogledaš po benchu videćeš i da sam, kao vlasnik tableta, a ne kao prepisivač tuđih stavova sa raznih foruma, objašnjavao ljudima da upotreba virutelne tastature nije tako strašna kao što se misli, ali baš nikako ne mogu da se složim sa rezultatima istraživanja tog francuskog univerziteta.
Šta znači istraživali su "mnoge kategorije", a ti pominješ samo jednu - koliko klikova mišem, odnosno dodira prstom ti treba za izvršenje neke operacije? Koje su to ostale kategorije? Dvoklik mišem za pokretanje aplikacije su valjda brojali kao dva klika pa su došli do zaključka da je to mnogo teže nego jedan dodir prstom?
Kad ne napravim razmak između slova kucajući na tabletu ubijem se da pogodim baš to mesto da dodam space. Kad pogrešim slovo i odem dalje, opet je muka pogoditi to slovo prstom i ispraviti ga. Da li treba da dodajem da je to mišem najjednostavnija operacija. Nije sve u broju klikova, o čemu može da posluži još primera - probaj da obeležiš parče teksta na tabletu da bi uradio uradio najjednostavniju operaciju copy/paste. Manipulacija fajlovima je još jedan primer - čak i file managerima za tablete koji imaju dva prozora to uopšte nije tako jednostavno izvesti neke operacije koje su sa mišem i tastaturom boza. Prsti su prosto predebeli i neprecizni za neke operacije, čak i za stvari koje deluju lagano.
Imam još primera koji devalviraju to francusko istraživanje, čije mi metodologija nije najjasnija, ali bih još samo malo da polemišem sa tvojim stavom o ljudskoj potrebi da ima direktnu interakciju sa predmetom rada umesto tako komplikovanih posrednika kakvi su miš i tastatura. Da li to znači da ti jedeš prstima, s obzirom da su u međuvremenu izmišeljeni nož, kašika i viljuška kao posrednici između čoveka i hrane, koji su, po francuskoj i tvojoj logici potpuno zakomplikovali tu neposrednu vezu čoveka i ručka. Ili da automehaničari pobacaju sve ključeve, klješta i ostale alate jer im uskraćuju zadovoljstvo odvrtanja šrafova prstima. Cela ljudska civilizacija je zapravo razvoj alata, mašina, pa i raznih gedžeta koji olakšavaju i ubrzavaju rad, ali kao što si rekao i udaljuju čoveka od predmeta rada. To je valda i bila suština razvoja. Po mom mišljenju to spadaju i miš i tastatura, a touch sistem je toliko daleko od savršenstva, da sam morao da ostavim nekoliko slovnih grešaka (kucao sam na tabletu) jer me više mrzelo da ih ispravljam, iako ti i Francuzi tvrdite suprotno. To je sve teorija, a praksaje, što se mene tiče, potpuno drugačija.

Poslednja izmena:
Do sada sam samo pratio ovu raspravu, nisam se uključivao i simpatično mi je bilo kako se Vasić sam nosio sa ajkulama sa bencha, ali evo sam odlučio da se umešam oko poređenja virtuelne tastature, tj MT i obične tastature i miša. Ako malo pogledaš po benchu videćeš i da sam, kao vlasnik tableta, a ne kao prepisivač tuđih stavova sa raznih foruma, objašnjavao ljudima da upotreba virutelne tastature nije tako strašna kao što se misli, ali baš nikako ne mogu da se složim sa rezultatima istraživanja tog francuskog univerziteta.
Šta znači istraživali su "mnoge kategorije", a ti pominješ samo jednu - koliko klikova mišem, odnosno dodira prstom ti treba za izvršenje neke operacije? Koje su to ostale kategorije? Dvoklik mišem za pokretanje aplikacije su valjda brojali kao dva klika pa su došli do zaključka da je to mnogo teže nego jedan dodir prstom?
Kad ne napravim razmak između slova kucajući na tabletu ubijem se da pogodim baš to mesto da dodam space. Kad pogrešim slovo i odem dalje, opet je muka pogoditi to slovo prstom i ispraviti ga. Da li treba da dodajem da je to mišem najjednostavnija operacija. Nije sve u broju klikova, o čemu može da posluži još primera - probaj da obeležiš parče teksta na tabletu da bi uradio uradio najjednostavniju operaciju copy/paste. Manipulacija fajlovima je još jedan primer - čak i file managerima za tablete koji imaju dva prozora to uopšte nije tako jednostavno izvesti neke operacije koje su sa mišem i tastaturom boza. Prsti su prosto predebeli i neprecizni za neke operacije, čak i za stvari koje deluju lagano.
Imam još primera koji devalviraju to francusko istraživanje, čije mi metodologija nije najjasnija, ali bih još samo malo da polemišem sa tvojim stavom o ljudskoj potrebi da ima direktnu interakciju sa predmetom rada umesto tako komplikovanih posrednika kakvi su miš i tastatura. Da li to znači da ti jedeš prstima, s obzirom da su u međuvremenu izmišeljeni nož, kašika i viljuška kao posrednici između čoveka i hrane, koji su, po francuskoj i tvojoj logici potpuno zakomplikovali tu neposrednu vezu čoveka i ručka. Ili da automehaničari pobacaju sve ključeve, klješta i ostale alate jer im uskraćuju zadovoljstvo odvrtanja šrafova prstima. Cela ljudska civilizacija je zapravo razvoj alata, mašina, pa i raznih gedžeta koji olakšavaju i ubrzavaju rad, ali kao što si rekao i udaljuju čoveka od predmeta rada. To je valda i bila suština razvoja. Po mom mišljenju to spadaju i miš i tastatura, a touch sistem je toliko daleko od savršenstva, da sam morao da ostavim nekoliko slovnih grešaka (kucao sam na tabletu) jer me više mrzelo da ih ispravljam, iako ti i Francuzi tvrdite suprotno. To je sve teorija, a praksaje, što se mene tiče, potpuno drugačija.

Potpisujem :)

Poslednja izmena:
Baš me zanima iz koje guzice vi Apple fanboji izvlačite ovakve podatke.

Finansijski izveštaji. Ima ih i na Yahoo finance, Google finance i ostalima.

Što se tiče ostalog dela teksta, očigledno ne govorimo o istim stvarima. Postoji razlika između troškova (expenditures) i prihoda (revenues). Moj tekst je očigledno imao grešku (trebalo je da stoji 12% a ne 2%). Sve to u ostalom nije ni bitno. Koga zanimaju podaci, eno mu Yahoo i Google. Ja sam izvadio relevantne, koji i dalje stoje.

Zaista me zabavlja kad me neko proziva za "Apple trola". Kogod me lično poznaje, smejao bi se do suza kada bi to čuo. Očigledno nema svrhe ni pokušavati "ispravljati krivu Drinu" u društvu pojedinih koji brižljivo gaje iracionalni otpor prema određenoj vrsti voća. Lično nemam problem kad je neko "fan" (ventilator) neke kompanije (siguran sam da bi veliki broj prisutnih voleo da ima npr. BMW-a i bio bi ponosan na svoj auto), ali mi je malo čudno kad neko iz nekih potpuno iracionalnih razloga mrzi neku firmu (da li prisutni mogu da zamisle situaciju u kojoj bi se užasno nervirali zbog toga što je neko ljubitelj Jaguara i priča kako je to fenomenalan auto?).

Ova diskusija je prilično tipična za naše okruženje. Kao užasno tvrdoglava nacija, mi smo spremni da pljuckamo apsolutno po svemu i svakome čije se mišljenje makar i malo razlikuje od našeg. Ono što je u celoj toj priči najgore je da u tom procesu svesno (ili nesvesno?) ignorišemo sve ono što nam se ne sviđa (jer podriva naše mišljenje) i pažljivo biramo samo one delove rasprave koji mogu da se iščupaju iz konteksta, blago saviju i deformišu, kako bi nam obezbedili municiju za sledeći rafal. Na kraju svega, ciljni rezultat je gotovo uvek: svi moraju da misle kao ja, drugačije ne može nikako. Racionalni argumenti me ne zanimaju.

Pre trideset godina, i ja sam bio isti takav. Nisu me zanimali ničiji argumenti, isto sam trubio "to je gomila budalaština; ti si u mojoj knjizi totalni *****, to nema veze s mozgom", itd. Kažu da žene mnogo brže sazrevaju od muškaraca (što je i očigledno: koliko žena/devojaka poznajete koje vole "Call of Duty"?). Kada malo zađemo u godine, i mi se naučimo da slušamo malo druge. Dok se to ne desi, igraćemo se "Call of Duty" (ili koja je već najpopularnija igrica za PC) i prepucavaćemo se po forumima...

Mislim da si pobrkao nešto (bar kad sam ja u pitanju); i jedan i drugi članak su indikacije da je PC na zalasku i "Post-PC" era uveliko počinje. Drugim rečima, prodaja PC računara polako usporava rast i počinje da opada. Za "Switch"-a ne znam, ali ja sam gore stavio mišljenje da će tablet računari vremenom preuzeti veliki broj zadataka koje su do sada obavljali PC računari (u prvom redu laptopi). Ovi članci upravo potvrđuju tu tezu (i daju argumente zašto je to tako).

Poslednja izmena:
Mislim da si pobrkao nešto (bar kad sam ja u pitanju); i jedan i drugi članak su indikacije da je PC na zalasku i "Post-PC" era uveliko počinje. Drugim rečima, prodaja PC računara polako usporava rast i počinje da opada. Za "Switch"-a ne znam, ali ja sam gore stavio mišljenje da će tablet računari vremenom preuzeti veliki broj zadataka koje su do sada obavljali PC računari (u prvom redu laptopi). Ovi članci upravo potvrđuju tu tezu (i daju argumente zašto je to tako).

Procitaj sad ponovo, ali pazljivije clanke ;)

Ajde spustite loptu, dosta sa "glup, trol, slep" argumentima. Deca niste svakako, ponašajte se sa tim u skladu.

Apple je kompanija koja brzo raste ali nema ogromnu moc na trzistu da diktira mnogo trendova. Moze da izbaci par noviteta (iPod nano, iPad, iPod Touch,...) ali toliku revoluciju da Tablet ubije Notebook + Desktop ne moze. Mene samo zanima sta bi se dogodilo kada bi neka druga firma pocela da izdvaja vise novca za marketing i pocela da pravi hype kakav Apple pravi, kakav bi tada medijski rat imali i da li bi Apple ostao cool veliko je pitanje :).

Buduci Apple-ov konkurent sa slicnom politikom (malo boljom) je Samsung, ima sve, novac, moc, sve moze da proizvede jeftinije i sto je najbitnije ima vrhunski dizajn i marketing im uopste ne kaska. Uspeli su da naprave ogroman hype oko Samsung Galaxy Tab-a iako je odlagan xyz puta i sigurno ce biti najprodavaniji Honeycomb tablet :), naravno ne treba zaboraviti ni Samsung Galaxy S(2), koji ce verovatno po performansama biti slican iP 5 :).

A sto se tice Mac-ova, vecina njih je za vecinu usera jadna, jedino sto ih izdvaja od konkurencije je dizajn, Thunderbolt je lepa stvar, ali ima 10 periferija, kada se prosiri paleta periferija to ce ubaciti i drugi proizvodjaci,...

Samo cekam dan kada ce Apple da krene da se lupa oko patenata sa IBM-om, da vidim kako ce da prodju. Inace IBM deli stipendije vrhunskim studentima, stipendija je ni manje ni vise 600 000 e :), ovo sam cuo od sigurnog coveka i imam mnogo razloga da verujem u tu informaicju :).

I uvek ce biti lakse da se kuci na fizickoj qwerty tastaturi na mobilnom, nego na digitalnoj, prvo kada tu digitalnu izbaci na displej, samo ona pola displeja zauzme,... Sve je stvar navike :).

IBM deli te stipendije vrhunskim studentima, jer je firma koja zaposljava najvise naucnika na svetu (mislim da imaju vise naucnika nego sve ostale USA IT firme zajedno). pod naucnicima mislim na prave naucnike, koji razvijaju nesto novo - na primer imas simulator mozga, neuronske mreze i jos milion drugih stvari (da ne pominjem medicinu)...
A sto se Samsunga tice, SII je preorder u 3 miliona primeraka, a u Juznoj koreji je za 72h prodato 120000 uradjaja, sto je izuzetan rezultat. Najznacajnije kod Samusnga da veoma brzo uce, pa su iz dana u dan sve bolji i bolji (sta su ti zutaci :D )

IBM deli te stipendije vrhunskim studentima, jer je firma koja zaposljava najvise naucnika na svetu (mislim da imaju vise naucnika nego sve ostale USA IT firme zajedno). pod naucnicima mislim na prave naucnike, koji razvijaju nesto novo - na primer imas simulator mozga, neuronske mreze i jos milion drugih stvari (da ne pominjem medicinu)...
A sto se Samsunga tice, SII je preorder u 3 miliona primeraka, a u Juznoj koreji je za 72h prodato 120000 uradjaja, sto je izuzetan rezultat. Najznacajnije kod Samusnga da veoma brzo uce, pa su iz dana u dan sve bolji i bolji (sta su ti zutaci :D )

Naravno, ali i Apple ima svoj strucni / naucni tim :). Iz Zrenjanina momci su na nekom takmicenju napravili uredjaj koji omogucava coveku koji je povezan na aparate (kao biljka) da komunicira sa spoljasnjim svetom, ono sto bi taj covek hteo da kaze program interpretira u tekst itd. Ali to nije tema price.

Cuo sam jako zanimljivu informaciju pre par dana, da se cela proizvodnja hardvera isplati u meri od oko 5%, dakle tu treba uloziti novac u fabriku, modernizaciju iste, placanje radne snage itd, mnogo je profitabilniji softver, tipa Facebook zaradjuje godisnje 600 m $ samo zahvaljujuci Facebook Credits za igre (30 % kesa uzima od Zynga-e, Zynga je po analiticarima kompanija koja je najbrze dostigla vrednost od milijardu $). A sto se tice softvera, Apple tek ulazi u cloud pricu u kojoj je njen najveci softverski protivnik Microsoft vec duzi vremenski period, i Google je na tom polju mnogo vise aktiviran, Google servisi + Chrome OS,... Apple tek pocinje sa pravljenjem svog prvog data centra u US, dok ih Microsoft ima oko 10 sirom sveta :).

Ja kolko kapiram, Google ih po tim finansijama, serverima i oblacima shije za x100 ...

@gile: ImagineCup by Microsoft ;) naravno ponovo za nas je Microsoft bolji nego Apple, jer su ulozili (a naravno to im se visestruko vratilo ;) normalno - ne ulaze niko za dzabe) i mnogo nasih ljudi radi za M$, dok Apple-a nema ni na vidiku - bice ali samo da se valja...

edit: zacudlili bi ste se sta sve znaju nasi studenti ( a da napomenem, da mahom to sve sami nauce, bukvalno - ljudi koriste net i mozak kako treba, jer u danasnjem skolstvu od asistenata i profesora uglavnom slaba vajda)

Poslednja izmena:
@gile: ImagineCup by Microsoft ;) naravno ponovo za nas je Microsoft bolji nego Apple, jer su ulozili (a naravno to im se visestruko vratilo ;) normalno - ne ulaze niko za dzabe) i mnogo nasih ljudi radi za M$, dok Apple-a nema ni na vidiku - bice ali samo da se valja...

edit: zacudlili bi ste se sta sve znaju nasi studenti ( a da napomenem, da mahom to sve sami nauce, bukvalno - ljudi koriste net i mozak kako treba, jer u danasnjem skolstvu od asistenata i profesora uglavnom slaba vajda)

To takmicenje :).

Naravno da niko ne ulaze za dzabe, ima i Oracle tih takmicenja, ali dan nekog njihovog "treninga" kosta 200+ $ :). Sto se tice skolstva, kod nas to je treca tema :). Covek je hteo da zaposli par ljudi, pokupio je sa ETF-a negde oko 150 - 180 ljudi par njih je bilo sa 10.0 prosekom, jedino sto su trebali da urade, da od odredjenih komponenata naprave LED diodu da radi, 10 ljudi je to znalo da uradi, mislim da niko od ovih sa 10.0 nije znalo da napravi LED diodu da radi :). A imas i situaciju da na RAF-u pojedinci u toku studija dobiju ponudu za posao u Google-u, Facebook-u ili nekoj drugoj kompaniji :).

Inace znam jednog decka koji je sve naucio van, znaci slabo sta na fakultetu (koji nije ni zavrsio vec se prebacio na neku visu), ali samo zahvaljujuci svom znanju je dobio posao u jednoj Bg firmi (da ne ispadne reklama necu da kazem u kojoj) i ima ogromnu platu (1000 + e).

@igoritza vidi malo Windows Azure :). Google je po meni vise okrenut ka privatnim korisnicima, dok je Microsoft vise okrenut ka Corporate korisnicima, naravno ne zaboravi kakvu infrastrukturu ima Amazon :).

Inace sto se tice Apple-a kao kompanije njena cena je preterano naduvana isto kao i Facebook-u, Facebook vredi 75 milijardi $, a zaradi oko 2 milijarde $ godisnje max. Znam da je Blizzard do pre 2 - 3 godine zaradjivao oko 7 milijardi $ godisnje, a Blizzard je ipak kompanija koja vredi mnogo manje od Facebook-a :) ?

Inace sto se tice Apple-a kao kompanije njena cena je preterano naduvana isto kao i Facebook-u, Facebook vredi 75 milijardi $, a zaradi oko 2 milijarde $ godisnje max. Znam da je Blizzard do pre 2 - 3 godine zaradjivao oko 7 milijardi $ godisnje, a Blizzard je ipak kompanija koja vredi mnogo manje od Facebook-a :) ?

Facebook je definitivno prenaduvan, jer mnogi nerealno očekuju ne znam kakve profite, mada je prerano komentarisati pre nego što konačno izađu na berzu. LinkedIn je u istoj situaciji, sa kapitalizacijom od 8,8 milijardi, a da ne govorimo o kupovini skajpa po vrtoglavoj cifri od 8,5 milijardi... Ima dosta takvih na berzi. Što se tiče Apple-a, njihov neto profit (i prihod) je u prošlom kvartalu prešišao Microsofta, tako da je ta valuacija od oko 330 milijardi ipak bliža realnosti nego npr. LinkedIn, Skajp ili slični.

Facebook je definitivno prenaduvan, jer mnogi nerealno očekuju ne znam kakve profite, mada je prerano komentarisati pre nego što konačno izađu na berzu. LinkedIn je u istoj situaciji, sa kapitalizacijom od 8,8 milijardi, a da ne govorimo o kupovini skajpa po vrtoglavoj cifri od 8,5 milijardi... Ima dosta takvih na berzi. Što se tiče Apple-a, njihov neto profit (i prihod) je u prošlom kvartalu prešišao Microsofta, tako da je ta valuacija od oko 330 milijardi ipak bliža realnosti nego npr. LinkedIn, Skajp ili slični.

Ne zaboravi da Apple proizvodi hardware i software, dok Microsoft kupi kes vecinom od software-a, hardware je minoran prihod :). Vec napisah gore zasto je profitabilniji software od hw-a za proizvodnju :).

Tema su tableti a ne skolarine ibm i apple

@weasel, daj Boze da ti je ovo poslednji put da ih podsecas :) ali cisto sumLJam :p

http://www.king5.com/news/technology/Alaska-Airlines-pilots-using-iPads-in-cockpit-122475984.html

Manje, privatne avio kompanije po Americi su počele odmah, čim je FAA zvanično odobrila upotrebu. Evo i prve veće, javne avio kompanije (NYSE:ALK) koja je prešla na iPad u kokpitu.

Naravno, primena je ograničena na čitanje mapa, dokumenata i vremenske prognoze, za šta bi im verovatno posao završio i neki kinez od $200. Problem s kinezom je što FAA nije certifikovala tablete kao kategoriju, već samo iPad (tačnije, Jeppessen-ovu aplikaciju za iPad).

Jedan od glavnih razloga za dominaciju Windows-a na svetskom tržištu desktop računara je to što su ga još u početku razvoja prihvatile velike kompanije za poslovnu upotrebu. Kako tada, tako i sada, ogroman broj tih desktop računara koji se koriste po firmama vrši najprostije zadatke (MS Word, Excel, mail). Iako firme uredno menjaju računare svake četiri godine, velika većina tih zadataka može da se obavi na Pentijumu II od 300 MHz.

Isto tako i tablet (tačnije, iPad) ulazi u poslovno tržište da bi tamo obavljao krajnje trivijalne zadatke (virtualni papir, za distribuciju i čitanje dokumentacije). Poenta je da kad računar (desktop, tablet) jednom uđe u poslovno okruženje, pre ili kasnije će se pojaviti kreativni korisnici koji će smisliti i ozbiljniju i produktivniju primenu za taj računar. To se desilo sa desktop računarima, tako da danas imamo hiljade softverskih paketa za ozbiljne profesionalne potrebe, pa će se isto tako desiti i sa tablet računarima. Ne treba zaboraviti da je tablet u današnjoj formi tek proslavio prvi rođendan. Naravno, u kategoriju ne računam Microsoftov "Tablet PC" s početka ovog veka, s obzirom da je ta inicijativa otišla u ćorsokak.

dobro vasicu, necu da se raspravljam, samo ako mogu da te zamolim, evo ko coveka MOLIM TE nemoj vise da se bavis predvidjanjima. nerviras ljude, iritiras namerno izgleda, ponasas se kao najgori internet trol.

pisi o cemu god oces, iznesi kakve god cinjenice mislis da imas, samo se nemoj vise baviti predvidjanjima molim te. a meni ne pada napamet da ti odgovaram na ovaj post, evo jos jednom da te zamolim da se ostavis predvidjanja.

wannabe blogger bussiness analyst, rekoh ja :)

dobro vasicu, necu da se raspravljam, samo ako mogu da te zamolim, evo ko coveka MOLIM TE nemoj vise da se bavis predvidjanjima. nerviras ljude, iritiras namerno izgleda, ponasas se kao najgori internet trol.

Nekako mi se čini da si ti jedini kojega "predviđanja" nerviraju. Ako se ne slažeš sa mišljenjem, kaži zašto.

Možda bi mogao i da mi objasniš kakve veze ta moja procena (u ovom konkretnom slučaju, o budućnosti tablet platforme) ima sa trolovanjem?

Primećujem da se ovde ljudi manje nerviraju kada se uzajamno pljuju "idiyot, *****, fanboi, trol") nego kad raspravljaju civilizovano i uljudno.

pa samo na osnovu ovog:

Jedan od glavnih razloga za dominaciju Windows-a na svetskom tržištu desktop računara je to što su ga još u početku razvoja prihvatile velike kompanije za poslovnu upotrebu.

postaje smeshno pricati sa nekim ko se svojski trudi da bude elekventan, obrazovan, trt mrt, a sve u cilju obmanjivanja i subliminalnih poruka prema citaocu.

vasicu, windows je postao popularan zbog najpristupacnijeg GUI-ja i kvalitetne politike i saradnje MS-a u to vreme sa 3rd party software develepoerima. ne postoji drugi razlog.

Jos jedan razlog je bio sto su jednostavno dopustili da se lako skine zastita, pa se prosirio ko virus

pa samo na osnovu ovog:

postaje smeshno pricati sa nekim ko se svojski trudi da bude elekventan, obrazovan, trt mrt, a sve u cilju obmanjivanja i subliminalnih poruka prema citaocu.

vasicu, windows je postao popularan zbog najpristupacnijeg GUI-ja i kvalitetne politike i saradnje MS-a u to vreme sa 3rd party software develepoerima. ne postoji drugi razlog.

Ne. Windows je postao popularan zbog toga što su ga prihvatile korporacije. Kada se pojavio paket MS Office za Windows, korporacije koje su krenule u kompjuterizaciju na desktopu (do tada su već koristile mainframe) bile su u poziciji da biraju između Macintosha i Windows PC-a. Jedan je bio ograničen na samo jednog proizvođača, bez jasnog dugoročnog plana ("roadmap"), drugi je bio Microsoft, koji je softver već tada licencirao brojnim proizvođačima hardvera, sa jasnim planom i nižom cenom hardvera. Izbor je bio prilično jasan, iako u to vreme (kraj 80-tih, početak 90-tih godina prošlog veka) ponuda softvera nije bila naročito bogatija za DOS i Windows (koji se tek pojavio kao platforma). Naravno, činjenica da je Microsoft poklanjao SDK programerima (dok je Apple svoj skupo naplaćivao) pomogla je da Windows ubrzo dobije brojne druge softverske pakete, ali u početku to definitivno nije bio glavni faktor.

Jedan od glavnih razloga za dominaciju Windows-a na svetskom tržištu desktop računara je to što su ga još u početku razvoja prihvatile velike kompanije za poslovnu upotrebu. Kako tada, tako i sada, ogroman broj tih desktop računara koji se koriste po firmama vrši najprostije zadatke (MS Word, Excel, mail). Iako firme uredno menjaju računare svake četiri godine, velika većina tih zadataka može da se obavi na Pentijumu II od 300 MHz.

Ovo je manje-vise tacno osim sto nije 'zadominirao' windows, vec je krivac za to njegov stariji brat - MS DOS. Naravno ovako nesto ne bi bilo moguce da nije postojala neverovatna industrijska masinerija iza PC-ja - kakve sanse je imao jedan Apple, ili jedan Commodore, ili jedan Atari, pored citave armade proizvodjaca PC kompatibilne opreme i racunara?

Ofc kao apple zanesenjak namerno ili slucajno nisi ni probao da registrujes cudnu podudarnost sa danasnjom borbom na trzistu malih uredjaja; situacija danas je ama bas identicna onoj od pre 30-ak godina, s'tim da se sa jedne strane nalazi Google/android a sa druge Apple/iOS. Uopste ne treba biti posebno nadaren niti imati natprirodne moci da se primeti kako ce i ovaj dvoboj, kao i taj od pre par decenija, da se zavrsi identicno - sa marginalizovanim apple-om i OS-em druge kompanije koji ima apsolutnu trzisnu dominaciju.

Sad, to ocito apple-u vise nije ni bitno - oni ce da budu zadovoljni sa svojih 5-10% trzista i gomilom para koje im to donosi. Dobro ili lose? Za mene licno - odlicno. To znaci da nece postojati kompanija sa overlord-om na celu koja ce da mi diktira kako tacno mogu da koristim svoj uredjaj.

Poenta je da kad računar (desktop, tablet) jednom uđe u poslovno okruženje, pre ili kasnije će se pojaviti kreativni korisnici koji će smisliti i ozbiljniju i produktivniju primenu za .

I pored tvog upornog ponavljanja zadnjih 50-ak postova, ovo se jednostavno nece desiti, sa tabletima kakve danas imamo i kakvi se danas nude na trzistu. To su uredjaji koji su efikasni za pregled sadrzaja i tu negde otprilike njihova efikasnost prestaje. Po stoti put cu da ponovim ono sto si cuo od prakticno svih forumasa koji poseduju i rade na tabletu - problem je neefikasan i spor input i mali ekran za bilo kakvu zaista profesionalnu upotrebu.

Naravno, postovao si sve i svasta pa tako i istrazivanje nekakvog fantomskog francuskog univerziteta (????) koji tvrdi da se 'mnoge' stvari brze rade na touchscreen-u nego standardnom kombinacijom tastatura+mis (uz to niti je pomenuto koje su to tacno stvari niti koje su to kategorije), sto je, blago receno, notorna glupost.

Zato sam ti predlozio da u najboljoj tradiciji srpskih gastarbajtera lepo kupis iPad, koristis ga 15 dana a onda ga vratis u prodavnicu - sasvim dovoljno da se uveris u ovo o cemu svi mi ovde, koji takve uredjaje imamo i intenzivno koristimo, govorimo vec nedeljama unazad.

Ofc kao apple zanesenjak namerno ili slucajno nisi ni probao da registrujes cudnu podudarnost sa danasnjom borbom na trzistu malih uredjaja; situacija danas je ama bas identicna onoj od pre 30-ak godina, s'tim da se sa jedne strane nalazi Google/android a sa druge Apple/iOS. Uopste ne treba biti posebno nadaren niti imati natprirodne moci da se primeti kako ce i ovaj dvoboj, kao i taj od pre par decenija, da se zavrsi identicno - sa marginalizovanim apple-om i OS-em druge kompanije koji ima apsolutnu trzisnu dominaciju.

Sad, to ocito apple-u vise nije ni bitno - oni ce da budu zadovoljni sa svojih 5-10% trzista i gomilom para koje im to donosi. Dobro ili lose? Za mene licno - odlicno. To znaci da nece postojati kompanija sa overlord-om na celu koja ce da mi diktira kako tacno mogu da koristim svoj uredjaj.

Salac, preporučujem da se ne baviš predviđanjima na ovom forumu, jer to Igoritzu izgleda silno iritira. Mene je malo pre izribao kao da sam mu ne znam šta skrivio.

Meni lično, naravno, ne smeta.

Nazad
Vrh Dno