Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Pa kažem moje mišljenje, nisam rekao da je to za sve kompjuter budućnosti. Ja i želim da vidim takav hibrid (sa krizom identiteta kako ti kažeš), ja jesam tih 3%. Naravno to što sam ja 3% ne znači da sam nešto neobičan korisnik kompjutera već to više ima veze što dobar deo ostatka čine ljudi kojima kompjuter služi da pogledaju nešto na internetu i to većini isključivo za Facebook.

E, u tom grmu i leži zec. Taj kompjuter budućnosti će biti naprava koja će zadovoljiti potrebe za preostalih 90+ posto pučanstva. Vraćamo se na analogiju sa kamionima i automobilima (iskreno se zbog toga izvinjavam dusku_m, koga to izgleda silno iritira): običan narod više neće morati da kupuje kamione da bi odvezao decu do škole, dok će profesionalci i dalje imati izbor teretnih vozila za ozbiljnije poslove.

Pre deset godina....

A pre 100 godina ljudi su ziveli bez vode i struje, pre 1000 god u kucama u blata, a pre 10000 godina u pecinama.

Vasicu nece biti da ce iko da poslusa tvoje dobrodusne savete i teleportuje 10-20 godina unazad u doba ekrana sa 14 inca.

Poslednja izmena:
Transformer možda neće uspeti danas ali smem se kladiti da će Apple za nekih 5 godina da izbaci sličan ali usavršen koncept koji će izvršiti fuziju iPad-a i MacBook-a, koji će imati jedan OS koji će po želji korisnika biti "glup" i jednostavan kao što je to danas iOS ili "оzbiljan" kao što su to današnji desktop OSi samo savršeno prilagođen i za tač upotrebu. Tako da će čovek koga ništa osim izlaska na Facebook ne interesuje imati svoju napravu za to ali će i onaj drugi imati svoj laptop ozbiljan rad koji za sekundu može pretvoriti u tablet.

Hibridi će pobediti, možete pričati priču o tome kako su specijalizovani uređaji bolji ali samo pogledajte šta je zapravo iPhone uradio: zamenio je telefon, iPod, PDA, PMP, gaming console, MID. To su sve uređaji napravljeni da obavljaju usko specifičnu funckiju najbolje što mogu. Ljudi kažu da im takvi uređaji ne trebaju da je jedan iPhone/iPad sasvim dovoljan za sve to. Prodaja govori sve.

Sve što govoriš zvuči logično, ali nisam siguran da će se razvijati baš u tom pravcu. Moje lično mišljenje je da će svetski PC proizvođači pokušavati razne kombinacije: tablet (+android), tablet (+Win Mob 8), table (+Win desktop), laptop, desktop i sve ostalo. Za to vreme, čini mi se da će Apple polako ukinuti njihov desktop OS (Mac OS X) i transformisati sve svoje hardverske proizvode u multi-touch iOS kompjutere, od iPhone-a, sve do 24-inčnih iMac-a. Ovaj proces će možda trajati 4-5 godina, ali sam nekako uveren da je neizbežan.

Sve što govoriš zvuči logično, ali nisam siguran da će se razvijati baš u tom pravcu. Moje lično mišljenje je da će svetski PC proizvođači pokušavati razne kombinacije: tablet (+android), tablet (+Win Mob 8), table (+Win desktop), laptop, desktop i sve ostalo. Za to vreme, čini mi se da će Apple polako ukinuti njihov desktop OS (Mac OS X) i transformisati sve svoje hardverske proizvode u multi-touch iOS kompjutere, od iPhone-a, sve do 24-inčnih iMac-a. Ovaj proces će možda trajati 4-5 godina, ali sam nekako uveren da je neizbežan.

da , bilo bi to prelepo, mashes rukama dok sedis u fotelji, prljajuci neki 1k IPS monitor od 27 incha, san svakog geeka....

da , bilo bi to prelepo, mashes rukama dok sedis u fotelji, prljajuci neki 1k IPS monitor od 27 incha, san svakog geeka....

Slični komentari su se čuli kad se šuškalo o pojavi touch-screen iPhone-a pre pet godina ("na šta će da liči taj ekran posle pola sata pipkanja prstima?!").

Što se tiče fotelje, kao što danas sedimo za stolom kad radimo na kompjuteru, tako ćemo i sutra sedeti za stolom; jedino će monitor biti položen (ili blago uzdignut, kao npr. nekad crtaći sto za arhitekte). Naravno, ko je pravi geek, moći će da uzme taj ogromni 27-inčni monitor u krilo i zavali se u fotelju, ako mu je baš tako lakše...

a pa da, sva sreca da HP nije imao Touchscreen telefone 6 godina pre iPhone-a ...

Slični komentari su se čuli kad se šuškalo o pojavi touch-screen iPhone-a pre pet godina ("na šta će da liči taj ekran posle pola sata pipkanja prstima?!").

Što se tiče fotelje, kao što danas sedimo za stolom kad radimo na kompjuteru, tako ćemo i sutra sedeti za stolom; jedino će monitor biti položen (ili blago uzdignut, kao npr. nekad crtaći sto za arhitekte). Naravno, ko je pravi geek, moći će da uzme taj ogromni 27-inčni monitor u krilo i zavali se u fotelju, ako mu je baš tako lakše...

da li si ti to rekao 27 inchni PC uzmes u krilo? koliko tu samo ima mana, necu ni da pocnem !!!!!

a pa da, sva sreca da HP nije imao Touchscreen telefone 6 godina pre iPhone-a ...

Koji su to bili HP "touchscreen" telefoni koji su se pojavili 2001. (ili, uostalom, bilo koji pre iPhone-a)? Koliko se ja sećam, pre nego što se pojavio iPhone, postojali su Palm i PocketPC telefoni, koji su radili sa pisaljkom. Ko je imao malo duže nokte i malo tanje prste, mogao je da se snađe i bez pisaljke, ali je UI bio vrlo sitan i prilagođen pisaljci. U to vreme (2002. godine) imao sam Handspring (klon Palm pilota) i "Visor" modul za njega koji je radio kao GSM telefon (tadašnji prvi američki GSM operater, VoiceStream, nastao od Omnipoint-a, kasnije prešao u T-Mobile). Taj Visor je radio sasvim pristojno (uspevao sam da otvorim "Mapquest" preko GSM data mreže, pre pojave GPRS-a). To definitivno ni po kom kriterijumu ne može da se svrsta u istu kategoriju sa (multi)touch-screen telefonima poput iPhone-a i njegovih sledbenika.

Suština razlike, u kontekstu naše diskusije, je u tome da po tim starijim mobilnim telefonima sa "touch"-screen-om nisi ostavljao otiske prstiju, jer si ih dirao pisaljkom (ili vrhom nokta). Današnji mobilni telefoni očekuju jasan dodir (masnog) prsta. Zbog toga je to staklo preparirano supstancom koja odbija masnoću ("oleophobic coating").

Poslednja izmena:
Mislio sam da nije bilo potrebno da dodajem smajli na kraju te rečenice... Izgleda da sam se prevario.

definitivno je trebalo, ne znam vise da li pricas o apple fantaziji ili se samo salis, sve se stopilo....

edit:
euh, al se baguje chrome, stalno double post..wth..

Poslednja izmena:
Mislim da vi mene niste shvatili. Nisam ja pričao o zameni za desktop već o mobilnom all-in-one uređaju koji spaja ultra portabilni laptop (netbuk) i tablet. Desktop ne može ništa da zameni, eventualno neko cloud rešenje sa jako dobrim performansama. Naravno, pričam o ljudima kojima treba desktop a ne o ljudima koji su kupili desktop PC jer im treba kompjuter za fejsbuk i pretragu interneta.

Mislim da vi mene niste shvatili. Nisam ja pričao o zameni za desktop već o mobilnom all-in-one uređaju koji spaja ultra portabilni laptop (netbuk) i tablet. Desktop ne može ništa da zameni, eventualno neko cloud rešenje sa jako dobrim performansama. Naravno, pričam o ljudima kojima treba desktop a ne o ljudima koji su kupili desktop PC jer im treba kompjuter za fejsbuk i pretragu interneta.

Ja sam malo odvukao na drugu stranu, ali što se tiče mobilnog all-in-one, mislim da će tu tablet da pobedi hibridni tab-lap uređaj, prosto zbog toga što je jednostavniji. Mislim da je veća verovatnoća da će se, za one kojima je potrebna dodatna tastatura, pojavljivati nezavisni mali proizvođači hardvera sa dodatnim pomoćnim tastaturama za tablete, kao što ih, uostalom, već ima:
2lxsWKkrhnLPCJrrqxyZX94H_DKm602bxyCoSG7Syf3jJaFx8MII8T352a30ioDrOiQqVtb9bUXvdac2ntqlDtQPlJOs_fBHtsHl1qFNfyxETrmY4uSPjy1EeS3KogA

Ovaj Kensington sam već imao prilike da vidim u busu -- stvar na kraju izgleda kao običan laptop. Dakle, za sve one kojima je tastatura potrebna, ali im funkcije tablete završavaju pos'o, $50 im rešava problem.

ne ne vasicu, ovako to ide, iskorisito sam odlicnu priliku -

prva izjava: "Apple je izmislio touch screen telefone"

odgovor: stani bre, kako izmislio ? a sta je sa tim i tim uredjajem pre apple-a ?

druga izjava: "pa to sto je bilo pre nije touch screen, to je touch screen al nije ko apple-ov. apple multitouch bla bla bla"

zasto ne mozes u startu da kazes - "Apple je izmislio Kapacitativne ekrane na telefonu" ako ti je to bila namera, a opet ni to nije tacno ? LG prada je bio prvi kapacitativni TS telefon, i pritom se prodavao kao alva, suprotno nekim izjavama vas apple-ovaca od ranije. a i pojava kapacitativnog ekrana nije nista specijalna stavka toliko da bi se zbog toga neko nazvao "pionirom" bilo cega.

HP i Eten telefoni su bili inspiracija za iPhone telefon bez ikakve sumnje. to sto ti volis apple u toj meri da ces ko malo dete da dokazujes suprotno, ne menja cinjenicu da su prvi HP i Eten.

Ozbiljniji cloud edit svega i svacega nece uskoro biti dostupan, jer je trenutno cloud najvise orijentisan ka cuvanju podataka u data centrima i njihovom brzom pristupu :). A sto se tice CAD, CAM programa na nekom tabletu, moze cloud, ali samo u slucaju ako tablet povezes na neki 30" monitor. Ja iako nisam mnogo nesto odmakao od pocetnika u toj oblasti juce sam editovao dva srednje slozena dwg fajla paralelno, iako imam 2 monitora 23" + 17" imao sam malo prostora koliko god to izgledalo nekima cudno, za isti posao bi mi na nekom tablet screenu trebalo barem 2-3 puta vise vremena :). Trenutno je tablet orijentisan najvise prema internetu, naravno ima par programcica sa kojima moze nesto da se odradi, ali to je sve daleko daleko brze na notebook-u / desktop-u :).

Nzm da li je neko video mislim da sam bacio link, Apple je patentirao novu tehnologiju, da touch screen uopste ne moras ni da dotaknes, vec samo vrtis prsticima iznad njega ;).

Svi su sve proizveli pre Apple-a (tablet, touch screen telefon,...). E sada stvar je u tome sto je Apple to sve napravio, neke nedostatke ispravio, neke nedostatke sam napravio (radio, bluetooth,...) i sve te uredjaje izreklamirao kako treba i priblizio masi :). A kompanije sa istoka (Samsung, LG, HTC) su sve to lepo ukomponovale ispravile vecinu nedostataka i to izbacile po nizoj ceni. Touch screen telefon postoji 10 godina pre iPhone-a, cak je bilo i monohromatskih touchscreen telefona :).

upravo to gile sto si rekao stoji. nego mene izludjuje konfuzija o primeni tableta. ovi neki oce autocad i ne znam kakve 3D poslove na tabletu, sacuvaj me boze ... i jos se vode definicijom da kada "programeri prilagde to za tablet, ode PC u kontenjer". svasta.

tablet sluzi, i uvek ce sluziti za: internet, mediju, citanje, organizaciju (kompjuter tefter). i to kao mobilna alternativa udomljenog desktopa. fantaziranje o tabletu kao spravi buducnosti, pa cak i u nekom unikatnom obliku poput transformer-a je bsmisleno, prosto da se zapita covek koji su ljudi sto o tome diskutuju na ovoj temi.

proroci, apple-ovci i ostali bogom dani stvorovi - onog dana kada vam sat na ruci bude izbacivao hologramsku sliku na zid ili 3D projekciju u prazan prostor ispred vas, i pritom taj sat bude mogao da radi na 4Ghz dok vam je na ruci, a pritom ga napaja pitaj boga kakav sistem baterije - e tad ce mobilni uredjaj da zameni kucni kompjuter. do tad se ostavite tableta, jer on nije ni dizajniran ni primenjen kao alternativa kompjuteru, vec kao manja mobilna pomocna kompjuter nalik sprava.

ne ne vasicu, ovako to ide, iskorisito sam odlicnu priliku -

prva izjava: "Apple je izmislio touch screen telefone"

odgovor: stani bre, kako izmislio ? a sta je sa tim i tim uredjajem pre apple-a ?

druga izjava: "pa to sto je bilo pre nije touch screen, to je touch screen al nije ko apple-ov. apple multitouch bla bla bla"

zasto ne mozes u startu da kazes - "Apple je izmislio Kapacitativne ekrane na telefonu" ako ti je to bila namera, a opet ni to nije tacno ? LG prada je bio prvi kapacitativni TS telefon, i pritom se prodavao kao alva, suprotno nekim izjavama vas apple-ovaca od ranije. a i pojava kapacitativnog ekrana nije nista specijalna stavka toliko da bi se zbog toga neko nazvao "pionirom" bilo cega.

HP i Eten telefoni su bili inspiracija za iPhone telefon bez ikakve sumnje. to sto ti volis apple u toj meri da ces ko malo dete da dokazujes suprotno, ne menja cinjenicu da su prvi HP i Eten.

Koja je svrha takve izjave? Niko tebi nije osporavao tvrdnju da Apple nije prvi ni u čemu. Kao što svi dobro znamo, sve po čemu se Apple do danas proslavio (od Mac-a, preko Newton-a, iPod-a, iPad,-a, iPhone-a i ostalog) nije bilo novo:

• Mac (definisan kao desktop kompjuter sa grafičkim operativnim sistemom): Xerox je smislio osnove koncepta;
  • Newton (PDA): Psion Organizer je postojao još 1984;
  • iPod (prenosni MP3 plejer): Diamond Rio, Creative Nomad i razni drugi, krajem 90-tih godina prošlog veka;
  • iPad (tablet računar) Microsoft je još početkom ovog veka izašao sa verzijom Windows XP-a za Tablet PC; Toshiba, Compaq i mnogi drugi su prodavali računare;
  • iPhone (pda plus mobilni, sa touch-screen ekranom): Krajem 90-tih, Ericsson (pre udruživanja sa Sony-jem) je imao touch-screen; razni iPaq (sa GSM navlakom), Handspring (sa Vizor dodatkom) i slični su uveli koncept touchscreen-a.
Možda sam nešto propustio, nije bitno. Dakle, reakcija je bila kao da sam ti pripalio upaljač ispod zadnjice.

Da malo ispravimo i krivu Drinu, kad smo kod toga; LG prada je jedva uspeo da proda milion komada posle godinu i po dana (što je iPhone odradio za manje od šest meseci, samo na američkom tržištu, samo na jednom mobilnom operateru). Daleko od toga da se nije prodavao, ali nije baš ni da je išao "kao alva".

Da se vratimo na prethodnu temu; za sve to vreme postojanja tih "touchscreen" telefona (pre pojave iPhone-a), niko se nije uzbuđivao ni potresao zbog otisaka prstiju. LG Prada je najavljen pre iPhone-a, ali tek kad su počele da se pojavljuju priče oko iPhone-a (dakle, touch-screen BEZ pisaljke, baš kao Prada), mnogi "pametni" su počeli da komentarišu o masnim otiscima prstiju na ekranu.

Poslednja izmena:
upravo to gile sto si rekao stoji. nego mene izludjuje konfuzija o primeni tableta. ovi neki oce autocad i ne znam kakve 3D poslove na tabletu, sacuvaj me boze ... i jos se vode definicijom da kada "programeri prilagde to za tablet, ode PC u kontenjer". svasta.

tablet sluzi, i uvek ce sluziti za: internet, mediju, citanje, organizaciju (kompjuter tefter). i to kao mobilna alternativa udomljenog desktopa. fantaziranje o tabletu kao spravi buducnosti, pa cak i u nekom unikatnom obliku poput transformer-a je bsmisleno, prosto da se zapita covek koji su ljudi sto o tome diskutuju na ovoj temi.

proroci, apple-ovci i ostali bogom dani stvorovi - onog dana kada vam sat na ruci bude izbacivao hologramsku sliku na zid ili 3D projekciju u prazan prostor ispred vas, i pritom taj sat bude mogao da radi na 4Ghz dok vam je na ruci, a pritom ga napaja pitaj boga kakav sistem baterije - e tad ce mobilni uredjaj da zameni kucni kompjuter. do tad se ostavite tableta, jer on nije ni dizajniran ni primenjen kao alternativa kompjuteru, vec kao manja mobilna pomocna kompjuter nalik sprava.

Voli da pametuje više nego 'leba da jede, pa to tije. Isto je moglo da se kaže normalnijim jezikom, bez pljuc-pljuc po onima koji "ne misle kao ja, prema tome, glupi su".

Ja to tako kažem, i tako ima da bude i nikako drugačije. Kako se iko usuđuje uopšte da diskutuje o ovome? Da mi je da vidim tog lika koji je toliki ***** da sebi dozvoli mišljenje drugačije od mog?

Hajde da precizno definišemo razliku između tableta i laptopa. Zajednički elementi su: ekran (9" naspram npr. 13" ili veće, iako ima i manjih); procesor (oko 1GHz, naspram oko 2.5-3GHz; ima i sporijih); RAM (512MB, naspram 2-3GB; ima i manjih); hard disk ili ekvivalent (16GB, naspram 500GB; ima i manjih); kamerica za video-konferencije; baterija (10 sati, naspram 5 -7; ima i manjih); video izlaz (negde poseban adapter, negde ugrađen HDMI, naspram DVI/VGA/HDMI; ima ih i bez HDMI).

Razlike: Tastatura (dodatna opcija za tablet) miš/pad/kontroler grafičkog kursora (nema funkciju na tablet računaru); operativni sistem (optimizovan za navigaciju na dodir, naspram full desktop OS-a), i, naravno, trenutne aplikacije.

Reklo bi se da su najveće prepreke samo dve stavke: operativni sistem (pristup File Sistemu, iako je to kod Androida i rešeno kako treba) i veličina ekrana.

Shodno tome, ja postavljam sledeće pitanje: po čemu je "normalan" kompjuter, poput npr. Dell-a, Acer-a ili sličnog, sa ekranom od 11 inča, procesorom od 1.3GHz i standardnom verzijom Windows 7 superiorniji od tablet kompjutera iste veličine ekrana, ukoliko za posao koji se radi na tom Dell-u, Acer-u i sličnom postoji ista takva aplikacija za Android (ili iOS)?

Korisnički interfejs na dodir je znatno efikasniji, brži, intuitivniji i precizniji od gotovo 30 godina starog koncepta miš-tastatura-ekran. To valjda nema potrebe da objašnjavam, pretpostavljam da je svima jasno. Prema tome, kad je već tako, zašto tablet računar ne bi mogao da obavi posao koji danas obavlja laptop računar iste (ili slične) veličine ekrana?

Poslednja izmena:
pazi vasicu - vece sholja je koncept star 400 godina, pa nikad nece biti izmishljen bolji sistem od toga. ja tebe zaista ne zelim da uvredim, nego se ti bavis subliminalnim trikovima u raspravi. poput ovog *tastatura i mis su stari 30 godina*. Diskretne strukture su matematika napustena 1920ih, pa danas ne mozemo da zamislimo kompjutere i programiranje bez te vrste matematike.

reci mi iskreno, da recimo imas tablet iz 2014 godine, neki najjaci tablet sto jede malu decu, sad da ti je u rukama - da li bi sa njim bolje mogao da obavljas poslove pisanja, chetovanja za pocetak ?

jel znas ti primera radi, da svako od nas koji se bavi Photoshopom, poludi kad ne moze da nadje jednu komandu na tastaturi, ja znam da se to meni prvome desava. a sa druge strane - SVAKU mogucu komandu u Photoshopu znam mishem da izvedem. pa jel se zapitas za koji ce mi moj onda komanda na tastaturi za nesto sto mogu misem ?

to je samo jedan od hiljadu primera gde tastatura iam funkcionalnu prednost u odnosu na TS, koliko god ta tastatura bila "zastareo sistem".

Vasicu ja licno ne bezim od Minority Report koncepta i prvi bih voleo to da vidim kod sebe u kuci, ali ono o cemu ti pricas sa danasnjim tabletima je jednostavno nemoguce... Sad da li Apple da revolucionarizuje ponovo koncept PCa za koju godinu, videcemo.. Do tada najbolja stvar koju ces raditi na tabletu od 500eura je citanje The Daily-ja ;)

pazi vasicu - vece sholja je koncept star 400 godina, pa nikad nece biti izmishljen bolji sistem od toga. ja tebe zaista ne zelim da uvredim, nego se ti bavis subliminalnim trikovima u raspravi. poput ovog *tastatura i mis su stari 30 godina*. Diskretne strukture su matematika napustena 1920ih, pa danas ne mozemo da zamislimo kompjutere i programiranje bez te vrste matematike.

reci mi iskreno, da recimo imas tablet iz 2014 godine, neki najjaci tablet sto jede malu decu, sad da ti je u rukama - da li bi sa njim bolje mogao da obavljas poslove pisanja, chetovanja za pocetak ?

jel znas ti primera radi, da svako od nas koji se bavi Photoshopom, poludi kad ne moze da nadje jednu komandu na tastaturi, ja znam da se to meni prvome desava. a sa druge strane - SVAKU mogucu komandu u Photoshopu znam mishem da izvedem. pa jel se zapitas za koji ce mi moj onda komanda na tastaturi za nesto sto mogu misem ?

to je samo jedan od hiljadu primera gde tastatura iam funkcionalnu prednost u odnosu na TS, koliko god ta tastatura bila "zastareo sistem".

Sve što si rekao u principu stoji. Ono što ja ovde kažem je da ima gomila radnji i stvari gde je "TS" optimalniji, efikasniji, brži i intuitivniji. Mnogo je lakše razvlačiti Bezier krive prstom po ekranu nego nišaniti mišem. Isto tako za većinu komandi za koje je potrebno mišem nešto nanišaniti i kliknuti.

Dakle, moj argument je taj da će u ukupnom zbiru radnji koje čovek radi za kompjuterom "TS" na kraju izaći kao brži od kombinacije tastatura-miš. Naravno, TS, u sprezi sa tastaturom, za radnje gde tastatura ubrzava postupak, može da bude još optimalnije rešenje. Ali kao što ni danas većina ljudi ne kupuje Wacom Tablet kao zamenu/dopunu za miša, tako će i u skoroj budućnosti većina korisnika biti dovoljno brza u radu bez tastature. S obzirom da će te tastature i dalje biti relativno jeftin dodatak, oni kojima će to znatno ubrzati rad će ih nabaviti.

Nikada prstom nećeš imati tu preciznost kao što je imaš sada mišem, prsti su debeli za takve stvari. Zamisli kolike komande treba da budu velike u PS-u naprimer da bi mogao prstom da ih koristiš a zamisli tek kako bi to izgledalo na manjim ekranima... Kako ćeš prstom pomeriti neku sitnu stvar za jedan pixel udesno?

Čuj moraš da naciljaš i klikneš.. a prstom to ne moraš da radiš inače? Isto pomeraš do neke opcije i pritisneš na ekranu.

Korisnički interfejs na dodir je znatno efikasniji, brži, intuitivniji i precizniji od gotovo 30 godina starog koncepta miš-tastatura-ekran. To valjda nema potrebe da objašnjavam, pretpostavljam da je svima jasno.

Izvini, ali ovo si sad odvalio teško, nema nikakve veze s mozgom. Nit je efikasniji, nit je brži, pogotovo nije precizniji, a da li je intuitivniji zavisi samo od konkretne implementacije koja opet nema mnogo veze sa tipom interfejsa. Imamo dva TouchSmart računara na poslu i svi ih koriste mišem, đavola je lakše, brže i preciznije prstima, a o udobnosti da i ne pričam.

Već sam rekao, tablet je sasvim beskorisna naprava, izuzev za neke vrlo specifične primene gde rad mora da se obavi stojeći ili za ljude koji su ga svesno kupili kao elektronsku knjigu/strip/novine, to je ono čemu tablet uspešno služi već deset godina, otkako ga je Microsoft doneo na svet. Sada Apple pokušava da napravi priču da to nije isti tablet, da je ovo sada nešto revolucionarno i drugačije, ali to su već standardne prazne marketinške priče na koje se lože priglupi i neinformisani (da ne kažem Amerikanci).

iPad je sasvim nepotrebna sprava, interesantna narodu samo zato što ima jabuku na sebi. Malo veći geek-ovi ovde se verovatno sećaju "plavog iPod-a" koji je HP-ov CEO ponosno prikazivala na demonstraciji. Prema dilu između Apple-a i HP-a, HP je dve godine prodavao iPod pod svojim brendom u svojoj tada daleko daleko većoj retail mreži koja je obuhvatala i mnoge velike lance robnih kuća kojima tada Apple nije imao pristup. Taj HP iPod je trebalo da bude plav, u skladu sa bojom consumer računara koje je HP tada nudio, ali ne kraju je bio klasično bele boje. Dakle potpuno isti hardver, potpuno isti softver, iTunes i sve ostalo, lakše dostupan, čak je bio i jeftiniji zbog sistema rabata velikih robnih kuća, jedina razlika što je imao HP logo umesto jabuke na poleđini. I šta je bilo? Ništa, iako je bilo predviđeno da će HP brendovani iPod-i učestvovati bar trećinu u ukupnoj prodaji, na kraju je na njih otpalo samo 5%. Dakle, nema jabuku, nije cool, džabe što je potpuno ista naprava u pitanju.

Potpuno ista stvar sa iPad-om, ima jabuku, prema tome to mora da je cool, i ne može biti u stvari isti stari prežvakani tablet koji nikog nije interesovao tolike godine, nego neka nova revolucija. Da Apple rokne jabuku i na bilo koji drugi uređaj, ma koliko glup i besmislen, i on bi odmah bio cool, next big thing, revolucija, bla bla bla... Šta ćeš, ljudi su ovce, a Apple marketing je oduvek bio vrhunski, to niko ne može da im ospori. Zato pusti ti Apple PR odeljenje sa budžetom od pola milijarde dolara da radi svoj posao koji rade vrhunski, ne moraš i ti da im radiš za džabe, ima toliko pametnijih stvari koje u životu možeš uraditi sa svojim vremenom.

Poslednja izmena:
Izvini, ali ovo si sad odvalio teško, nema nikakve veze s mozgom. Nit je efikasniji, nit je brži, pogotovo nije precizniji, a da li je intuitivniji zavisi samo od konkretne implementacije koja opet nema mnogo veze sa tipom interfejsa. Imamo dva TouchSmart računara na poslu i svi ih koriste mišem, đavola je lakše, brže i preciznije prstima, a o udobnosti da i ne pričam.

Prosto neverovatno koliko neki potpuno apstraktni i iracionalni otpor prema nečemu može potpuno da zamuti normalno razmišljanje.

Mislio sam da nije potrebno da objašnjavam nešto što je i deci jasno, a što je i naučnom studijom potvrđeno. Izgleda da ih ima koji od svog prezira prema nekoj kompaniji ne žele da vide neke stvari, pa ću morati.

Na istom francuskom univerzitetu na kojem se redovno rade studije upotrebnosti (Usability Study) Windows i Mac OS operativnih sistema, uradili su nedavno i uporednu studiju između iOS-a i Mac OS X (desktop) sistema. S obzirom da je u ranijim Win vs. Mac studijama svake godine Mac OS X završavao sa više poena nego Windows, hteli su da vide kako desktop OS funkcioniše u poređenju sa multi-touch OS-om. Rezultat je bio da je iOS "zaradio" još više poena od Mac OS-a. Katerogije koje se testiraju su brojne (koliko je potrebno klikova mišem-tastaturom-dodira prstom da bi se izvršila određena funkcija).

Svakome ko malo bolje razmisli ovaj rezultat je sasvim logičan i očekivan. Tokom celokupne istorije čovečanstva, ljudi su u svom radu direktno rukovali predmetom rada, bez obzira šta da je u pitanju: sečenje, drobljenje, klesanje, struganje, listanje, gnječenje, razvlačenje, pisanje, crtanje itd, itd, itd. Sredinom prošlog veka, čovek je izmislio uređaj kojim se rukovalo tako što bi stisnuo dugme na jednom mestu (tastatura) a reakcija bi se pojavila na drugom, naizgled potpuno nevezanom (ekran). Kasnije je ta stvar još više zakomplikovana uvođenjem još jedne kontrolne naprave (miša). Pošto je ljudska vrsta relativno inteligentna, mi smo ceo taj sistem prihvatili, naučili kako da ga koristimo i sad generacije ljudi relativno uspešno koriste taj prilično neintuitivni kontrolni koncept. (Multi)touch UI omogućava konačni povratak direktnoj interakciji sa predmetom rada.

Prosto neverovatno koliko neki potpuno apstraktni i iracionalni otpor prema nečemu može potpuno da zamuti normalno razmišljanje.

Mislio sam da nije potrebno da objašnjavam nešto što je i deci jasno, a što je i naučnom studijom potvrđeno. Izgleda da ih ima koji od svog prezira prema nekoj kompaniji ne žele da vide neke stvari, pa ću morati.

Na istom francuskom univerzitetu na kojem se redovno rade studije upotrebnosti (Usability Study) Windows i Mac OS operativnih sistema, uradili su nedavno i uporednu studiju između iOS-a i Mac OS X (desktop) sistema. S obzirom da je u ranijim Win vs. Mac studijama svake godine Mac OS X završavao sa više poena nego Windows, hteli su da vide kako desktop OS funkcioniše u poređenju sa multi-touch OS-om. Rezultat je bio da je iOS "zaradio" još više poena od Mac OS-a. Katerogije koje se testiraju su brojne (koliko je potrebno klikova mišem-tastaturom-dodira prstom da bi se izvršila određena funkcija).

Svakome ko malo bolje razmisli ovaj rezultat je sasvim logičan i očekivan. Tokom celokupne istorije čovečanstva, ljudi su u svom radu direktno rukovali predmetom rada, bez obzira šta da je u pitanju: sečenje, drobljenje, klesanje, struganje, listanje, gnječenje, razvlačenje, pisanje, crtanje itd, itd, itd. Sredinom prošlog veka, čovek je izmislio uređaj kojim se rukovalo tako što bi stisnuo dugme na jednom mestu (tastatura) a reakcija bi se pojavila na drugom, naizgled potpuno nevezanom (ekran). Kasnije je ta stvar još više zakomplikovana uvođenjem još jedne kontrolne naprave (miša). Pošto je ljudska vrsta relativno inteligentna, mi smo ceo taj sistem prihvatili, naučili kako da ga koristimo i sad generacije ljudi relativno uspešno koriste taj prilično neintuitivni kontrolni koncept. (Multi)touch UI omogućava konačni povratak direktnoj interakciji sa predmetom rada.

Ako ti stvarno možeš da veruješ u budalaštinu koju si upravo napisao, to te u mojoj knjizi trajno obeležava kao mentola. Čoveče, koristio sam tablet dok ti još nisi znao da to postoji, ti nisi nikad, i ti meni pričaš koliko je to lakše za korišćenje, rekli i francuski naučnici, jeb0te. :S: Ja nikad nisam sreo čoveka koji je radije nabadao slova po ekranu ako njegov prenosni uređaj ima hardversku tastaturu, ali nikad!

Kako se ljudu ožene Apple-om, tako se razvedu od zdrave pameti. Evo, da stavim i pare gde su mi usta, što bi rekli neki američki ljubitelji Apple-a koji nisu znali da mi za opkladu tačno odgovore da li se Pakistan graniči sa Indijom ili Srbijom, ko hoće sa mnom da se takmiči u brzini kucanja običnog teksta bez specijalnih znakova, ja sa tastaturom, on sa iPad-om, ako pobedi dobije od mene još jedan iPad, ako izgubi daje mi svoj. Čak mu dajem i pravo da pogreši tri puta više slovnih znakova od mene kako dugo vreme za korekciju grešaka kod iPad-a ne bi bilo faktor.

Ako ti stvarno možeš da veruješ u budalaštinu koju si upravo napisao, to te u mojoj knjizi trajno obeležava kao mentola. Čoveče, koristio sam tablet dok ti još nisi znao da to postoji, ti nisi nikad, i ti meni pričaš koliko je to lakše za korišćenje, rekli i francuski naučnici, jeb0te. :S: Ja nikad nisam sreo čoveka koji je radije nabadao slova po ekranu ako njegov prenosni uređaj ima hardversku tastaturu, ali nikad!

Kako se ljudu ožene Apple-om, tako se razvedu od zdrave pameti. Evo, da stavim i pare gde su mi usta, što bi rekli neki američki ljubitelji Apple-a koji nisu znali da mi za opkladu tačno odgovore da li se Pakistan graniči sa Indijom ili Srbijom, ko hoće sa mnom da se takmiči u brzini kucanja običnog teksta bez specijalnih znakova, ja sa tastaturom, on sa iPad-om, ako pobedi dobije od mene još jedan iPad, ako izgubi daje mi svoj. Čak mu dajem i pravo da pogreši tri puta više slovnih znakova od mene kako dugo vreme za korekciju grešaka kod iPad-a ne bi bilo faktor.

Da li se ti namerno praviš glup ili....?

Šta ćeš, ljudi su ovce, a Apple marketing je oduvek bio vrhunski, to niko ne može da im ospori. Zato pusti ti Apple PR odeljenje sa budžetom od pola milijarde dolara da radi svoj posao koji rade vrhunski, ne moraš i ti da im radiš za džabe, ima toliko pametnijih stvari koje u životu možeš uraditi sa svojim vremenom.

Naravno, u skladu sa ideologijom, taj mit o Apple-ovom marketingu i ulaganju u isti se uredno gaji i ovde.

Podaci:

2010 budžeti za marketing (u američkim dolarima)

Yahoo: 2,1 milijarde
Microsoft: 11,5 milijardi (!!)
Dell: preko 1 millijarde
Google: 850 miliona
Apple: 650 miliona

HP, Acer, Intel, Samsung i mnogi drugi troše znatno više para na marketing od Apple-a (a da ne govorimo koliko je učešće tog marketinga u ukupnim troškovima kompanija, gde kod Apple-a to predstavlja oko 2% od ukupnih plaćanja i izdvajanja, dok kod drugih taj broj ide od 15% pa naviše).

Ja nikad nisam sreo čoveka koji je radije nabadao slova po ekranu ako njegov prenosni uređaj ima hardversku tastaturu, ali nikad!

Koga si ti u životu sreo a koga nisi je apsolutno irelevantno. Isto tako sam mogao da kažem kako imam desetak kolega na poslu koji imaju Droid (Motorolin telefon na Verizonu), koji nijednom nisu ni otvorili onu fizičku tastaturu. Pola tih kolega su žene koje dnevno pošalju 50-100 tekst poruka. Znaju da je tastatura tu, da ne zahteva nikakav napor da se otvori, ali im je jednostavno komplikovanije i ekran im završava posao jednako brzo. Mojih deset primera (i nedostatak tvojih) su apsolutno irelevantni, jer ne mogu nikako da predstavljaju presek mase korisnika od stotinu miliona ili više.

ko hoće sa mnom da se takmiči u brzini kucanja običnog teksta bez specijalnih znakova, ja sa tastaturom, on sa iPad-om, ako pobedi dobije od mene još jedan iPad, ako izgubi daje mi svoj. Čak mu dajem i pravo da pogreši tri puta više slovnih znakova od mene kako dugo vreme za korekciju grešaka kod iPad-a ne bi bilo faktor.

Da li se ti stvarno namerno praviš glup (ili imaš 12 godina)??

Kasnije je ta stvar još više zakomplikovana uvođenjem još jedne kontrolne naprave (miša). Pošto je ljudska vrsta relativno inteligentna, mi smo ceo taj sistem prihvatili, naučili kako da ga koristimo i sad generacije ljudi relativno uspešno koriste taj prilično neintuitivni kontrolni koncept. (Multi)touch UI omogućava konačni povratak direktnoj interakciji sa predmetom rada.

Ja ne znam za tebe ali meni nije nista komplikovano kod upotrebe misa...ti nikako da shvatis da vrednost takvog multitouch ui-a lezi u buducnosti ako se pravilno nadogradi i poboljsa..danas je kao sto rece Morbius, beskoristan i sluzi samo za facebook, web i novine, knjige, strip..

Naravno, u skladu sa ideologijom, taj mit o Apple-ovom marketingu i ulaganju u isti se uredno gaji i ovde.

Podaci:

2010 budžeti za marketing (u američkim dolarima)

Yahoo: 2,1 milijarde
Microsoft: 11,5 milijardi (!!)
Dell: preko 1 millijarde
Google: 850 miliona
Apple: 650 miliona

HP, Acer, Intel, Samsung i mnogi drugi troše znatno više para na marketing od Apple-a (a da ne govorimo koliko je učešće tog marketinga u ukupnim troškovima kompanija, gde kod Apple-a to predstavlja oko 2% od ukupnih plaćanja i izdvajanja, dok kod drugih taj broj ide od 15% pa naviše).

Baš me zanima iz koje guzice vi Apple fanboji izvlačite ovakve podatke. :D Ovo što si naveo nema nikakve veze s vezom.

Apple (kao ni mnoge druge firme uostalom) ne objavljuje javno svoj marketing budžet, već se on može relativno tačno odrediti najčešće posrednim putem iz finansijskih izveštaja koje su firme u javnom vlasništvu dužne da prijave. Iz Apple izveštaja za pretprošlu finansijsku godinu se vidi da im je marketinški budžet bio 486 miliona dolara (na stranici 62 u fusnoti CONSOLIDATED FINANCIAL STATEMENTS), što je 13% od ukupnih izdataka firme, a ne 2% kako si ti napisao. Da ti to stavim malo u perspektivu, kod HP-a za koji ja radim, najveći svetski proizvođač računara i štampača, najveći promet u IT industriji, izdvajanje za marketing je samo 2,8% od ukupnih troškova. 13% je daleko izvan uobičajenih standarda za IT proizvođače, to je već u zoni gde se uglavnom nalaze proizvođači kozmetike, nakita, sportske opreme, brze hrane i gaziranih pića.

Ne vredi ja tebi da objašnjavam, ti si ipak na kraju samo fanboj i vidiš svet kroz iskrivljenu Džobsovu prizmu realnosti. Bar sam ti dao benefit of a doubt, ali si se ipak pokazao kao samo još jedan Apple trol. Troluj i dalje, ali ne mene. Peace out!

Nazad
Vrh Dno