Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

ma nije to...limited edition je zato sto su to uredjaji koje su dobili ucesnici Google IO pre nekoliko dana, 5k uredjaja je podeljeno....i to je jedan od njih, vidis da ima male androide na poledjini....tako sam bar ja razumeo ;p

edit: kako debljih?:) vidis da je tanji i od iPad 2

Čekaj bre, ovo ipak nije onakav model koji je najavljen za Australijance, ovaj http://www.engadget.com/2011/04/19/galaxy-tab-10-1v-up-for-pre-order-at-vodafone-australia-shippin/ . Nisam imao vremena ni da pogledam slike, nisam izvalio uopšte. Ja sam skapirao da je Limited edition zapravo ovaj 10.1v. Zakomplikovali su priču a ja u međuvremenu nisam pratio dešavanja.

Samsung Galaxy Tab 10.1 Limited Edition review. U prevodu ovo je određen broj debljih uređaja koji su napravili pre predstavljanja tanjeg modela 10.1, a sada hoće da ih se reše da im ne skupljaju prašinu bezveze. Limited edition nema SD card slot. Pravi Galaxy Tab 10.1 koji izlazi 8.juna će ga imati, isto kao i 8.9 verzija. Nemojte da mešate stvari molim vas.

Pročitaj šta je čovek napisao u testu. Nedostatak SD slota nema veze sa tim što je limited edition već sa tim što je WiFi model. 3G modeli će verovatno imati card slot ali to je već druga cena. A to da li je tanji ili deblji koji milimetar od 13mm je stvarno bitna stavka u pm. Težina doduše jeste bitna ali opet, kilo i dvesta naspram kilo i po i nije drastična razlika osim ako ne planiraš da držiš tablet satima u ruci. Ionako je Transformer uređaj koji će se koristiti kao netbuk ako Google ikada napravi nešto korisno od Honeycomb-a. Najveća mana i Transformera i Xooma i Galaxy 10.1 nije hardver već softver, nešto za šta kreatori uređaja nisu zaslužni već Google. Ako su hteli da uđu u borbu sa Eplom kako dolikuje onda su morali uložiti više resursa u ubrzati celu priču oko tablet Androida. Ovako imamo sjajne hardverske uređeja sa sakatim OS bez aplikacija. Ista priča kao Samsung Wave mobilni.

Pročitaj da test nisam imao vremena da pročitam :) . Ko kaže da WiFi model pravog 10.1 taba koji kreće 8.juna neće imati SD card slot, gde je tu logika?

Transformer vidim kao tablet uređaj sa dodatnom tastaturom i baterijom u sebi, koja će služiti pri unosu dužeg testa i ništa više, ne vidim ga kao zamenu za netbook iz razloga što android jeste zasnovan na touch interakciji. Ko će preferirati touchpad, kursor i tastaturu nad tim? Druga stvar je to što android trenutno nema programe potrebne ljudima koji koriste netbook/laptop za posao, tako da sigurno neće nositi Transformer umesto svog standardnog laptopa, nosiće ga verovatno bez tastature kao tablet uređaj kakav je zamišljen. Da li će Google uraditi nešto povodom toga ili ne videćemo, ja kapiram da oni nemaju neki ozbiljni plan da ulete Microsoftu u igru sa hibridima između tableta i netbooka, to je neka Asus-ova zamisao ili eksperiment gde su samo dodali kursor, malo promenili način unosa teksta i to je to.

Kad nađeš vremena pročitaj ovaj test Transformera pogotovo odeljak Life as an Android laptop i šta kaže za Xoom sa dock-om. Za razliku od ostalih testova čovek je pored uobičajenog hvalisanja ekrana rekao da je plastičan pod rukama iako izgleda mnogo kvalitetnije. Jedan od boljih i objektivnijih testova Transformera koji sam pročitao.

http://www.androidcentral.com/asus-eeepad-transformer-review

Ovako imamo sjajne hardverske uređeja sa sakatim OS bez aplikacija. Ista priča kao Samsung Wave mobilni.

Ovo je samo polovicno tacno. Kad na ipad-u startujes iphone aplikaciju dobijes crnu pozadinu i u sredini ekran velicine iphone-a koga je moguce uvecati za faktor 2. Medjutim, ono sto dobijes je otprilike kao kad zumiras jpg sliku (razmazano je i mutno).

Android je u startu pravljen za razlicite ekrane sto znaci da u sebi ima skaliranje GUI elemenata. Android fon aplikacija stoga radi najnormalnije preko celog ekrana, i to mnogo bolje izgleda nego kod ipad-a. Naravno nije sve idealno, ponekad nesto bezi levo-desno-gore-dole, ali je definitivno bolje reseno nego kod ipad vs iphone appova.

Android je u startu pravljen za razlicite ekrane sto znaci da u sebi ima skaliranje GUI elemenata. Android fon aplikacija stoga radi najnormalnije preko celog ekrana, i to mnogo bolje izgleda nego kod ipad-a. Naravno nije sve idealno, ponekad nesto bezi levo-desno-gore-dole, ali je definitivno bolje reseno nego kod ipad vs iphone appova.

To bi bilo lepo kad bi bilo tačno. Ogromna većina aplikacija za iPhone je prerađena za novu "retina" rezoluciju (960x640), tako da se ta crna pozadina svodi na uzani okvir od nekoliko desetina piksela.

Kad je u pitanju velika rezolucija na Android tabletama, ne mogu da govorim iz svog ličnog iskustva, jer to nemam, samo sam probao u radnji. Većina članaka koje sam pročitao u stručnoj "tech" štampi kaže da je upotreba aplikacija za Android telefone na tabletama vrlo problematična i nedosledna. To što kažeš "ponekad nešto beži levo-desno-gore-dole" se vrlo često dešava.

To je jedan od osnovinih problema sa Androidom -- fragmentacija platforme po rezoluciji ekrana, i tu Google-ov pristup rešavanju tog problema donosi problematične rezultate, jer programeri izbaciju aplikacije bez adekvatnog testiranja na svim postojećim rezolucijama. Apple-ovo rešenje je naravno daleko od idealnog (dupliranje piksela -- mutnija slika), ali je dosledno, i svaka aplikacija će uvek izgledati onako kako je autor zamislio.

Veći problem po pitanju tableta na Androidu je žurba proizvođača da što pre izbace svoje proizvode, uprkos Google-ovim upozorenjima da FroYo ni Gingerbread NISU optimizovani za platformu, ni da Honeycomb još nije spreman. Pod pritiskom akcionara i upravnih odbora, svi su zapeli da brže-bolje izađu na tržište, pa makar i sa svega 30 upotrebljivih aplikacija, ili sa sakatim rešenjem (RIM Playbook), u nadi da će na taj način zagrabiti bar neki deo tržišta koji je Apple sebi praktično dodelio. Platforma kao takva obećava, što je evidentno na osnovu entuzijazma za Android tablete na ovom forumu i šire. Pitanje je samo da li je bilo pametno izlaziti što pre, pa makar i sa sakatim polu-rešenjima, ili uraditi ono što je Apple uradio (tri godine pripreme za tablet kroz iPhone/iPod touch, zatim najava proizvoda i izlazak sa SDK-om, i na kraju pojavljivanje na tržištu u momentu kad je već preko 3.000 aplikacija već bilo optimizovano za platformu i nestrpljivo čekalo njen izlazak na tržište).

G&W je u pravu. Mogli su samo malo da odgode izlazak na tržište i da za to vreme pripreme ceo ekosistem oko platforme, sa aplikacijama i ostalom podrškom. Na ovaj način, mnogi ugledni tech novinari zapada su ih pošteno okrpili, iako platforma realno to nije zaslužila.

Poslednja izmena:
@vasic:
Meni taj ram od 10-ak pixela u radu iphone app na ipadu mnogo ruzno izgleda. Vise mi se svidja mogucnost da se UI razvuce i prilagodi dimenzijama ekrana.

@vasic
Ako ti se svidja da vidis emulaciju ekrana iphone-a na ipadu - uzivaj i dalje. Meni to, moram reci, ne prija ni malo. Necu da gresim dusu i da kazem da da postoji mnostvo appova koje nemaju specijalizovane ipad verzije, od meni bitnih to je samo skype. Zabadao sam tu i tamo po neku igricu koja se isto ponasala, ali to i nije tako vazno.

Poenta mog posta je sledece - ti android appovi pisani za telefone izgledaju neuporedivo bolje nego iphone appovi na ipadu. Jeste, slazem se, bolje je da postoje nativne aplikacije kod kojih ce to da bude ispeglano do kraja, ali ni ovako nije lose.

I kao bottom line - pravljenje paralele izmedju iphone/ipada i android telefona/padova (a vezano za ovo o cemu pricam) ne moze da se pravi direktno; valja uzeti u obzir mogucnost koju android poseduje a ios ne.

Poslednja izmena:
@vasic
Poenta mog posta je sledece - ti android appovi pisani za telefone izgledaju neuporedivo bolje nego iphone appovi na ipadu. Jeste, slazem se, bolje je da postoje nativne aplikacije kod kojih ce to da bude ispeglano do kraja, ali ni ovako nije lose.

Jasno mije bilo i prvi put. Mislim da nisi razumeo poentu mog posta. Pre nego što pojasnim, da napomenem još jednom; nemam ni iPhone, ni iPad, ni Android tabletu. Imam Android telefon i iPod touch. Dakle, kad govorim o tabletama, ne govorim is sopstvenog iskustva (koje bi, šta god da imam, bilo vrlo lično i obojeno mojim ličnim potrebama, predrasudama i ukusom). Govorim na osnovu onoga što izveštavaju novinari koji pišu o IT stvarima. Na osnovu tih tekstova, zaključak je da se aplikacije za android telefone ponašaju vrlo nepredvidivo na tabletama, i da ih većina izgleda loše.

Na kraju krajeva, sve to nije bitno; najvažnije je šta je krajnjem korisniku potrebno, da li su te aplikacije optimizovane za tabletu, tj. da li telefonske verzije izgledaju kako treba na tableti.

Možda sam ja malo omatoreo pa oćoraveo (što je i za očekivati, sa pet banki...), pa ne primećujem toliko to "zamućenje" na iPad-u kad otvorim telefonsku aplikaciju u dupliranoj rezoluciji. A možda bih i primetio kada bih imao iPad pa to radio svaki dan. Doduše, sada već to više nije ni relevantno; čak i kad bih kupio taj iPad, sad već ima preko 100.000 optimizovanih aplikacija za iPad, tako da je mala verovatnoća da bih bio prinuđen da otvaram telefonsku verziju u duploj rezoluciji.

Dakle, suština cele priče je da je bila greška što su svi žurili da brže-bolje istrče sa tabletama na Androidu. Da su se malo više pripremili, IT svet bi ih sigurno bolje prihvatio. Ovako, osim uskog segmenta populacije tipa "early adopters" (članovi foruma kao što je ovaj, sa daleko natprosečnim IT znanjem), ostatak sveta je pomalo razočaran.

Skaliranje izgleda ruzno i zamuceno, i stvarno ne znam sta vise mozemo da pricamo o tome. Slazemo se sa tobom da je sreca da takvih aplikacija nema mnogo.

Sta ja znam.... mozda je i to razlog zbog koga android programeri nisu zurili sa izbacivanjem aplikacija posebno optimizovanih za prikaz na tabletima. U stvari, ocekujem da ce google sasvim sigurno da koncept koji sada postoji probati da usavrsi sto je bolje moguce - tj. da jednom iskodirana aplikacija izgleda podjednako dobro i na telefonima i na tabletima, na razlicitim rezolucijama.

Sto se tice nezavrsenosti honeycomba, postoji stara izreka koje se ocito Google drzao kao pijat plota - najlaksi nacin da izgubis bitku je da se uopste i ne pojavis. Moze to nekome da se svidja ili ne svidja, ali cini mi se da se oni vode tom filozofijom.

Oni se vode istom filozofijom kao Apple a to je kako zgrnuti što više profita za što manje vremena. U početku sam stvarno mislio da je Android slična ali dovoljno drugačija priča od iOS uređaja ali kako vreme prolazi postaju sve sličniji tj. oba ciljaju mase a kao lowest common denominator uzimaju čoveka kome kompjuter nije neophodan i koji ga nedeljno ne koristi više od deset sati. Ukratko, od Linuxa su napravili OS za neupućene (dummies) a ja sam se ponadao da će konačno napraviti linux prilagođen mobilnim uređajima. Stoga sam razočaran i to poređenje sa iOS uređajima mi je nebitno jer sam shvatio da u mom životu iOS uređaj pa i sve što liči na takve uređaje nema mesta. I jedni i drugi se hvale sa stotinama hiljada aplikacija a nijedna platforma nema kršten ofis prilagođen za uređaj poput Transformera (po mom mišljenju savršen prototip personalnog kompjutera budućnosti). Igrica ima 30k za iOS a od toga nijednu ne mogu igrati duže od deset minuta. Džabe im brojevi kada je broj stvarno kvalitetnih i upotrebljivih aplikacija mizeran a ljudi koji razvijaju aplikacije za te uređaje uopšte se ne trude da naprave aplikacije koje će moći koliko toliko da zamene svoje desktop pandane.

Ofc da zele da zgrnu sto vise para. Ah taj surovi kapitalizam.... :)

Sta fali iWork paketu? Ja apsolutno nikakvih problema sa njim nemam.

Kada tako postaviš pitanje, budi siguran da ćeš dobiti i vrlo konkretne (i verovatno irelevantne) odgovore ("fale mu gomile funkcija koje ima standardan Ofis").

Ja bih na tvom mestu verovatno rekao nešto otprilike ovako: "S obzirom da 95% korisnika normalnog Ofisa koristi manje od 5% njegovih funkcija, iWork pokriva sve te funkcije bez problema; dakle, zadovoljava sve potrebe 95% pučanstva za ofis paketom."

Dakle, ponovo dotičemo premisu da tablete mogu da zamene desktop. U tom kontekstu rasprave, treba takođe imati na umu da veliki broj desktop kompjutera u današnjoj upotrebi radi kao naplatne kase. Sve je veći broj prodavnica po Americi (i šire) koje naplatne kase polako zamenjuju iPad-ima, s obzirom da je Apple omogućio softversko-hardversko rešenje i testirao ga u svojim radnjama. Apple doduše koristi iPot touch, ali softver je isti.

Gomile bolnica po Americi su tokom protekle godine nabavile iPad-e, razvile svoj softver i izbacile klasične liste za pacijente. U pitanju su hiljade komada i desetine kliničkih centara širom zemlje.

S obzirom da je u pitanju platforma koja postoji jedva godinu dana (a treba da potisne platformu koja postoji praktično preko dvadeset godina), brzina kojom se ta tranzicija dešava je prilično impresivna.

A ja bih ipak rekao nesto ovako - tableti nisu pravljeni za kucanje niti za bilo kakav duzi rad sa virtuelnom tastaturom. Ipak su tastatura i mis, za takve rabote, 'a must'.

Sto se iwork-a tice njegova najveca mana po meni je osrednja kompatibilnost sa de facto standardom - MS office-om. Otvara on dokumente iz MS ofisa, ali kad je dokument iole komplikovaniji krece da brljavi (probao na OSX, cisto sumnjam da je situacija bolja na ios-u). Ovo zadnje je, normalno, problem kod bilo kog non-MS ofis alata. Za one koji iskljucivo koriste iwork ovo naravno nije nedostatak, ali takvih je, sasvim sigurno, veoma malo.

ps. jej, bravo za americke bolnice! Ajd reci ti nama kako se zove ta bolnicka aplikacija pa da je skinemo sa itunes store-a, sigurno se tamo nalazi obzirom da ne postoji drugi nacin da se instalira na ipad :)

pps. ah da, umalo da zaboravim - tableti ne mogu da zamene desktop. End of story.

Poslednja izmena:
Pricalo se uveliko da ce iPad biti uveden i u nekim Avio kompanijama kao pomocni alat (nesto za navigaciju ili tako nesto), ali na kraju nista od toga. Kao da je neko platio Avio kompanijama i pilotima za super reklamu ;) (vauuu iPad koriste piloti :) )

ps. jej, bravo za americke bolnice! Ajd reci ti nama kako se zove ta bolnicka aplikacija pa da je skinemo sa itunes store-a, sigurno se tamo nalazi obzirom da ne postoji drugi nacin da se instalira na ipad :)
.

Moze i bez App Store, npr. ako imas Enterprise development licencu.

I jedni i drugi se hvale sa stotinama hiljada aplikacija a nijedna platforma nema kršten ofis prilagođen za uređaj poput Transformera (po mom mišljenju savršen prototip personalnog kompjutera budućnosti). Igrica ima 30k za iOS a od toga nijednu ne mogu igrati duže od deset minuta. Džabe im brojevi kada je broj stvarno kvalitetnih i upotrebljivih aplikacija mizeran a ljudi koji razvijaju aplikacije za te uređaje uopšte se ne trude da naprave aplikacije koje će moći koliko toliko da zamene svoje desktop pandane.

Hahaha nemoj, sad ce Snake, Vasic, Switch i co. da se potresu :D:D:D

Pricalo se uveliko da ce iPad biti uveden i u nekim Avio kompanijama kao pomocni alat (nesto za navigaciju ili tako nesto), ali na kraju nista od toga.

FAA (Američka savezna uprava za vazduhoplovstvo) je zvanično ceftifikovala iPad za navigaciju (tačnije, za navigacione karte). Desetine američkih avio kompanija su sutradan po objavljivanju tog certifikata najavile prelazak na iPad, jer im je jeftinije.

Što se tiče bolničkih aplikacija, naravno, nijedna nije na iTunes Store-u, jer sve te bolnice imaju "Enterprise Develoment" licencu, k'o što reče max9998. Nikako mi nije jasno kako to da pola ovde prisutnih ne zna za tu opciju (interni razvoj i distribucija iOS aplikacija mimo iTunes-a)??? To postoji već tri godine (otkako postoji SDK) i košta $300 godišnje.

I jedni i drugi se hvale sa stotinama hiljada aplikacija a nijedna platforma nema kršten ofis prilagođen za uređaj poput Transformera (po mom mišljenju savršen prototip personalnog kompjutera budućnosti). Igrica ima 30k za iOS a od toga nijednu ne mogu igrati duže od deset minuta. Džabe im brojevi kada je broj stvarno kvalitetnih i upotrebljivih aplikacija mizeran a ljudi koji razvijaju aplikacije za te uređaje uopšte se ne trude da naprave aplikacije koje će moći koliko toliko da zamene svoje desktop pandane.

Kad već momče citira, da odgovorim i ja. Ako ćemo da razmenjujemo lična mišljenja, onda bih rekao da taj Asus transformer nema nikakve šanse, jer ima krizu identiteta: hoće da bude laptop/netbook ali nije; hoće da bude tablet, ali se uz njega dobija i tastatura, koju će koristiti 3% korisnika. Vrlo je verovatno da likova poput G@Wa ima dovoljno da Asus proda par desetina (možda stotina) hiljada komada. Ali kompjuter budućnosti? Vrlo malo verovatno.

Ako su u pitanju igrice za iOS, nemam apsolutno nikakvo lično mišljenje, jer, osim besplatne demo-verzije "Angry Birds"-a nisam probao ništa drugo (ne privlači me više; igrao sam se davno, dok sam bio mlad). Ako ćemo da sudimo po mišljenju tržišta, reklo bi se da je iOS platforma trenutno ubedljivo najpopularnija mobilna platforma za igranje, ispred Nintenda i Sony-ja. Da li su te igre stvarno toliko dobre, ili je jednostavno mnogo manje korisnika DS, PSP i sličnih uređaja u poređenju sa 160 miliona vlasnika iOS uređaja, to ne znam, ali su izgleda svi masovno navalili da se igraju na iOS i batalili DS, PSP i slično.

I na kraju, apsolutno se slažem da ljudi koji razvijaju aplikacije za iOS (i Android) ne ulažu dovoljno truda i kreativnosti. Današnji iPad ima hardversku moć koja daleko prevazilazi najjače kompjutere od pre deset godina (Pentium 2 na 500MHz, G4 na 500MHz). Tada smo imali Avid, Premiere, Photoshop, Illustrator, Freehand, 3D Studio Max, brojne CAD aplikacije i svašta još (za Windows i Mac). Jedino što iole danas liči (po funkcionalnosti) aplikacijama iz tog vremena su iWork (Pages-Keynote-Numbers), GarageBand i iMovie za iPad (dakle, Apple-ove aplikacije). Koliko godina će biti potrebno Adobe-u da uradi port Illustratora ili Photoshopa???

Poslednja izmena:
Ovi sto teraju Apple su jako funny, Android je zvanicni Mobile OS USA Army :),... iPad-u ce se iz godine u godinu smanjivati trzisni udeo, po Murovom zakonu, najjaci super racunar pre 12 godina ima performanse kao danasnji laptop :). Btw. Meni je Galaxy Tab 10.1 Special edition lepsi od iPad 2-jke :).

ne znam da li se pitate da ljudi koji kupuju photoshop (da kupuju, to im je ciljna grupa) uopste zele Photoshop na ipad-u ili Xoom-u na pr, znaci 99.9% kupaca Photoshop-a ima monitore koji kostaju kao 4 iPad-a ili bilo kog tableta...

Hahaha nemoj, sad ce Snake, Vasic, Switch i co. da se potresu :D:D:D

Zasto bi, pa vise puta sam nabrajao koje aplikacije koristim i prezadovoljan sam istim (na vec nabrojane dodaj jos i novi Adobe paket aplikacija koji sam poceo da koristim) . A koje ti aplikacije koristis na svom tabletu i zbog cega istim nisi zadovoljan?

Svaka vama cast o cemu vi raspravljate .... ajd sledeca tema da bude, da li se silikonske seese bolje vide na ipadu ili xoom-u, tj koenzistetnost, oblik, nacin obrade i tome slicno. Takodje da se proveri da li oba tableta poseduju aplikacije za izracunavanje vremena priploda kod antilopa gnu u jesenjem periodu i pod uticajem suncevih mena? To me nekako savrseno interesuje.
Eh da i da li je veci broj mladih kineskinja slomilo nokat i sHebalo french, sklapajuci xoom ili iPad?

problematika je u ovom "opsta" diskusija, pa se navrzli ljudi ... ne znam odakle uopste poriv da se automatski po otvaranju ovakve teme krene u OS wars. a to traje i trajace dok je teme.

iskreno, meni tablet sluzi da procitam knjigu ili strip u PDF-u i to sve vise, i sad smatram da je tablet najbolja stvar za to. bolaj i od E-ink reader-a. Sluzi mi da pogledam video i slike, i podelim video i slike sa drugarima. ponekad navatam Wifi jer zivimo u ovoj dzungli od zemlje de Wifi mozes da nadjes na 6 mesta van oblasti sopstvenog rutera. i da odigram igru neku u waiting time-u, jer ima super igara za 2.2. i "kinez koji nije vredan pomena" sa androidom 2.2 mi obavlja i radi 10 puta bolji posao nego bilo koj uredjaj sa kojim bi to hteo (laptop, telefon), a platio sam ga jeftino.

i SVE ostale specifikacije tipa - dal je rez ili kap ekran, dal moze da se u njega ubode ovo ili ono, dal je na njemu konkretno taj OS ili neki drugi, su nebitne. po mom mishljenju, kupiti nekog solidnog kineza je 18 puta bolja kupovina nego davati 500+ evra za tablet koji je ocigledno nabio tu cenu nekim drugim motivima a ne kvalitetom - je besmisleno.

na kraju krajeva - ja imam nekakav tablet, vecina ovde sto drvi u bescilje na osnovu telefona sa uporedivim OS-ovima ga nema. U MAD ?

Kad već momče citira, da odgovorim i ja. Ako ćemo da razmenjujemo lična mišljenja, onda bih rekao da taj Asus transformer nema nikakve šanse, jer ima krizu identiteta: hoće da bude laptop/netbook ali nije; hoće da bude tablet, ali se uz njega dobija i tastatura, koju će koristiti 3% korisnika. Vrlo je verovatno da likova poput G@Wa ima dovoljno da Asus proda par desetina (možda stotina) hiljada komada. Ali kompjuter budućnosti? Vrlo malo verovatno.

Evo da i ja malo citiram :)

Ajd prvo enterprise developer apple ios licenca - cuo sam za to pre par godina mada mi je to tad delovalo potpuno neozbiljno; naime, tada je postojalo ogranicenje od par stotina mogucih instalacija, a ako se dobro secam velicina kompanije je morala da bude minimalno 500 ljudi? Ako je to apple korigovao, utoliko bolje.

A sada nesto i o tom transformeru - znam da se ponavljamo i presipamo iz supljeg u prazno, ali posto si ogrezao u dokazivanje kako su tableti poslovne masine buducnosti, taj transformer je nesto najblize 'poslovnosti' sto trenutno postoji a zove se tablet.

Ne znam zasto tvrdoglavo odbijas prostu cinjenicu da tableti jednostavno i nisu zamisljeni kao poslovne masine, vec vise kao igracke za zabavu odnosno aparatusi za gledanje digitalnog sadrzaja. Moze tablet tu i tamo da pripomogne da se obavi nesto dok se trci do punokrvnog desktop ili laptop racunara, ali raditi stalno na tabletu ozbiljan posao je u ovom trenutku nemoguce.

U trenutku kada tableti dobiju dovoljno dobar softver za hand recognition ili voice recognition potreba za klasicnim nacinima interakcije sa racunarm ce nestati. Do tada nema teorije da bilo sta moze da zameni brzinu i udobnost rada klasicnog misa i tastature.

Ne verujes? Posto si u US kupi ipad, igraj se sa njim 15 dana pa ga vrati u prodavnicu :) Neces biti ni prvi ni poslednji srpski gastarbajter koji je uradio tako nesto. Za to vreme apsolutno sam siguran da ce te proci romanticni snovi o nekakvoj sveprisutnoj enterprise primeni ovih sprava.

Da li su te igre stvarno toliko dobre, ili je jednostavno mnogo manje korisnika DS, PSP i sličnih uređaja u poređenju sa 160 miliona vlasnika iOS uređaja, to ne znam, ali su izgleda svi masovno navalili da se igraju na iOS i batalili DS, PSP i slično.

Ovo, naravno, potpada pod 'sta je babi milo, to joj se i snilo'. Mobilne igre zauzimaju tek 8% gaming trzista a na konzole odlazi i dalje lavovskih 70-ak posto, dok portabilne konzole imaju otprilike cetvrtinu trzista.

http://venturebeat.com/2011/04/15/apple-and-google-steal-market-share-from-video-game-systems/

I na kraju, apsolutno se slažem da ljudi koji razvijaju aplikacije za iOS (i Android) ne ulažu dovoljno truda i kreativnosti. Današnji iPad ima hardversku moć koja daleko prevazilazi najjače kompjutere od pre deset godina (Pentium 2 na 500MHz, G4 na 500MHz). Tada smo imali Avid, Premiere, Photoshop, Illustrator, Freehand, 3D Studio Max, brojne CAD aplikacije i svašta još (za Windows i Mac). Jedino što iole danas liči (po funkcionalnosti) aplikacijama iz tog vremena su iWork (Pages-Keynote-Numbers), GarageBand i iMovie za iPad (dakle, Apple-ove aplikacije). Koliko godina će biti potrebno Adobe-u da uradi port Illustratora ili Photoshopa???

Kakva gomila nepromisljenih recenica..... kakav crni autocad na tabletu??? 3d studio max???? Na ekranima od 10 inca???? Da li si ti svestan da bi te prosecni dizajner/inzenjer, kome je i ekran od 30 i kusur cola malo, jamacno ubio golim rukama da mora da se grci pred sicusnim tablet skrinom?

Nije da ne postoje unikatne tablet aplikacije - napr. taj GarageBand jeste jedna od njih i dosta se razlikuje od desktop verzije (sta fali malo izivljavanja nad zicama virtuelne elektricne gitare? :) ), pa zatim razni e-book readeri, wi-fi tethering programi , handwriting softveri i sl.

Poslednja izmena:

Ako su u pitanju igrice za iOS, nemam apsolutno nikakvo lično mišljenje, jer, osim besplatne demo-verzije "Angry Birds"-a nisam probao ništa drugo (ne privlači me više; igrao sam se davno, dok sam bio mlad). Ako ćemo da sudimo po mišljenju tržišta, reklo bi se da je iOS platforma trenutno ubedljivo najpopularnija mobilna platforma za igranje, ispred Nintenda i Sony-ja. Da li su te igre stvarno toliko dobre, ili je jednostavno mnogo manje korisnika DS, PSP i sličnih uređaja u poređenju sa 160 miliona vlasnika iOS uređaja, to ne znam, ali su izgleda svi masovno navalili da se igraju na iOS i batalili DS, PSP i slično.

Pa kažem moje mišljenje, nisam rekao da je to za sve kompjuter budućnosti. Ja i želim da vidim takav hibrid (sa krizom identiteta kako ti kažeš), ja jesam tih 3%. Naravno to što sam ja 3% ne znači da sam nešto neobičan korisnik kompjutera već to više ima veze što dobar deo ostatka čine ljudi kojima kompjuter služi da pogledaju nešto na internetu i to većini isključivo za Facebook.

Transformer možda neće uspeti danas ali smem se kladiti da će Apple za nekih 5 godina da izbaci sličan ali usavršen koncept koji će izvršiti fuziju iPad-a i MacBook-a, koji će imati jedan OS koji će po želji korisnika biti "glup" i jednostavan kao što je to danas iOS ili "оzbiljan" kao što su to današnji desktop OSi samo savršeno prilagođen i za tač upotrebu. Tako da će čovek koga ništa osim izlaska na Facebook ne interesuje imati svoju napravu za to ali će i onaj drugi imati svoj laptop ozbiljan rad koji za sekundu može pretvoriti u tablet.

Hibridi će pobediti, možete pričati priču o tome kako su specijalizovani uređaji bolji ali samo pogledajte šta je zapravo iPhone uradio: zamenio je telefon, iPod, PDA, PMP, gaming console, MID. To su sve uređaji napravljeni da obavljaju usko specifičnu funckiju najbolje što mogu. Ljudi kažu da im takvi uređaji ne trebaju da je jedan iPhone/iPad sasvim dovoljan za sve to. Prodaja govori sve.

Zašto bi ja vukao i tablet i netbuk i veliki laptop ako ne moram. Ako postoji sweet spot rezolucija kao na manjem Air-u, ako je moguće napraviti uređaj sa tankim okrvirom koji je lagan i jako tanak. Već sada je izvodljivo napraviti hardverski mnogo bolje rešen hibrid tableta i netbuka, jedino softvera nema. Kada Epl zaokruži platformu, onda ćemo opet slušati o reinvented computer-u, revoluciji i ostalim glupostima kojim nas zasipa Epl marketinško odeljenje.

Kakva gomila nepromisljenih recenica..... kakav crni autocad na tabletu??? 3d studio max???? Na ekranima od 10 inca???? Da li si ti svestan da bi te prosecni dizajner/inzenjer, kome je i ekran od 30 i kusur cola malo, jamacno ubio golim rukama da mora da se grci pred sicusnim tablet skrinom?

Pre deset godina, standardna veličina kompjuterskog monitora nije bila veća od 17 inča. Rezolucija tog ekrana bila je 1024x768 (dakle, ista kao današnji iPad). Naravno da bi se prosečni dizajner danas ubio kada bi bio prinuđen da se vrati na 1024x768; moja poenta je da su kompjuteri koji su se koristili u razne profesionalne svrhe po svojoj hardverskoj moći bili inferiorniji od današnjih tableta. Drugim rečima, softver koji danas imamo za tablete bi sigurno mogao biti moćniji i ozbiljniji nego što jeste.

S druge strane, prošlo je tek godinu dana otkako platforma uopšte postoji. Vrlo je moguće da softverske kuće koje rade profesionalni destkop softver čekaju da se nakupi kritična masa korisnika tableta pre nego što ulože u portovanje svojih aplikacija.

Vrh Dno