Kad već momče citira, da odgovorim i ja. Ako ćemo da razmenjujemo lična mišljenja, onda bih rekao da taj Asus transformer nema nikakve šanse, jer ima krizu identiteta: hoće da bude laptop/netbook ali nije; hoće da bude tablet, ali se uz njega dobija i tastatura, koju će koristiti 3% korisnika. Vrlo je verovatno da likova poput G@Wa ima dovoljno da Asus proda par desetina (možda stotina) hiljada komada. Ali kompjuter budućnosti? Vrlo malo verovatno.
Evo da i ja malo citiram
Ajd prvo enterprise developer apple ios licenca - cuo sam za to pre par godina mada mi je to tad delovalo potpuno neozbiljno; naime, tada je postojalo ogranicenje od par stotina mogucih instalacija, a ako se dobro secam velicina kompanije je morala da bude minimalno 500 ljudi? Ako je to apple korigovao, utoliko bolje.
A sada nesto i o tom transformeru - znam da se ponavljamo i presipamo iz supljeg u prazno, ali posto si ogrezao u dokazivanje kako su tableti poslovne masine buducnosti, taj transformer je nesto najblize 'poslovnosti' sto trenutno postoji a zove se tablet.
Ne znam zasto tvrdoglavo odbijas prostu cinjenicu da tableti jednostavno i nisu zamisljeni kao poslovne masine, vec vise kao igracke za zabavu odnosno aparatusi za gledanje digitalnog sadrzaja. Moze tablet tu i tamo da pripomogne da se obavi nesto dok se trci do punokrvnog desktop ili laptop racunara, ali raditi stalno na tabletu ozbiljan posao je u ovom trenutku nemoguce.
U trenutku kada tableti dobiju dovoljno dobar softver za hand recognition ili voice recognition potreba za klasicnim nacinima interakcije sa racunarm ce nestati. Do tada nema teorije da bilo sta moze da zameni brzinu i udobnost rada klasicnog misa i tastature.
Ne verujes? Posto si u US kupi ipad, igraj se sa njim 15 dana pa ga vrati u prodavnicu

Neces biti ni prvi ni poslednji srpski gastarbajter koji je uradio tako nesto. Za to vreme apsolutno sam siguran da ce te proci romanticni snovi o nekakvoj sveprisutnoj enterprise primeni ovih sprava.
Da li su te igre stvarno toliko dobre, ili je jednostavno mnogo manje korisnika DS, PSP i sličnih uređaja u poređenju sa 160 miliona vlasnika iOS uređaja, to ne znam, ali su izgleda svi masovno navalili da se igraju na iOS i batalili DS, PSP i slično.
Ovo, naravno, potpada pod 'sta je babi milo, to joj se i snilo'. Mobilne igre zauzimaju tek 8% gaming trzista a na konzole odlazi i dalje lavovskih 70-ak posto, dok portabilne konzole imaju otprilike cetvrtinu trzista.
http://venturebeat.com/2011/04/15/apple-and-google-steal-market-share-from-video-game-systems/
I na kraju, apsolutno se slažem da ljudi koji razvijaju aplikacije za iOS (i Android) ne ulažu dovoljno truda i kreativnosti. Današnji iPad ima hardversku moć koja daleko prevazilazi najjače kompjutere od pre deset godina (Pentium 2 na 500MHz, G4 na 500MHz). Tada smo imali Avid, Premiere, Photoshop, Illustrator, Freehand, 3D Studio Max, brojne CAD aplikacije i svašta još (za Windows i Mac). Jedino što iole danas liči (po funkcionalnosti) aplikacijama iz tog vremena su iWork (Pages-Keynote-Numbers), GarageBand i iMovie za iPad (dakle, Apple-ove aplikacije). Koliko godina će biti potrebno Adobe-u da uradi port Illustratora ili Photoshopa???
Kakva gomila nepromisljenih recenica..... kakav crni autocad na tabletu??? 3d studio max???? Na ekranima od 10 inca???? Da li si ti svestan da bi te prosecni dizajner/inzenjer, kome je i ekran od 30 i kusur cola malo, jamacno ubio golim rukama da mora da se grci pred sicusnim tablet skrinom?
Nije da ne postoje unikatne tablet aplikacije - napr. taj GarageBand jeste jedna od njih i dosta se razlikuje od desktop verzije (sta fali malo izivljavanja nad zicama virtuelne elektricne gitare?

), pa zatim razni e-book readeri, wi-fi tethering programi , handwriting softveri i sl.