Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

@salac:
Potpuno se slazem sa tobom. Apple je ogranicio iOS i iUredjaje iskljucivo sa ciljem da uzmu sto vise novca od korisnika kroz razne iTunes i AppStore servise i aplikacije. Najstrasnije je jednostrano menjanje pravila igre. Npr. imas iPhone/iPad app i uslugu koju naplacujes svojim korisnicima. Do nedavno si to mogao da naplacujes bez posredovanja Apple-a, a od skoro i novac mora da putuje kroz Apple koji pritom uzima odredjeni procenat. Ako je neko investirao novac i razvio biznis model na Apple platformi, posle ovog jednostranog poteza Apple je bio prinudjen da ili otkaze servis ili prihvati nova pravila na svoju stetu.
Slicno je bio i sa zabranom flash aplikacija pravljenih sa Adobeovim konverterom. Neko je investorao novac, napravio proizvod, koji se Appleu ucinio opasnim po zaradu i Apple odmah menja pravila igre.

Moj stav prema iUredjajima je da su fantasticno parce hw, cak i IOS nije los, ali je najgore od svega Apple-ova politika i to ne mogu da prihvatim. Zbog toga i ne zelim da kupujem Appleove proizvode. Cinjenica da znam da uredjaj moze da obavlja neku funkciju, a da je tamo neko to onemogucio iz nekih svojih sebicnih razloga me nervira.

Uglavnom.. onaj ko nezna njemu je lepo, onaj ko zna njemu nije svejedno.

Cinjenica da znam da uredjaj moze da obavlja neku funkciju, a da je tamo neko to onemogucio iz nekih svojih sebicnih razloga me nervira.

Uglavnom.. onaj ko ne zna njemu je lepo, onaj ko zna, njemu nije svejedno.

Ima i treća grupa: oni koji znaju i kojima ne smeta.

Apple-ov "eko-sistem" zasnovan na iTunes-u mnogi ovde zovu "Walled Garden". Implikacija je da je sve lepo sređeno, uređeno i umiveno, ali je ograđeno zidom i da će svako pre ili kasnije početi da udara u zidove. Pitanje je samo koliko je ta ograđena bašta velika i šta se to nalazi sa druge strane tog zida. Mnogima zidovi ne smetaju jer ih ni ne primećuju -- sve što im je potrebno nalazi se sa unutrašnje strane zida i većina nikad neće ni saznati da zidovi postoje.

Apple-ov iTunes eko-sistem uzima pare od onih koji na njemu prodaju svoju robu/uslugu (30%). Većina se slaže da je pojava iTunes-a spasla američku muzičku industriju od piraterije. Prodaja snimljene muzike (tzv. "nosača zvuka") je u padu od 2000. godine. Taj pad je u početku bio vrtoglav (zbog masovne piraterije). Međutim, kad se pojavio iTunes (music store), pad se drastično usporio. Trenutno je iTunes najveća prodavnica muzike u Americi (već više od 3 godine): preko 30% od celokupne prodaje "nosača zvuka" (CD, MC, LP, download) pripada iTunes-u (dakle, više od Amazona, više od Wal-Marta, više od Targeta, koji prodaju fizičke CD-ove). Ovo je prouzrokovalo tektonska pomeranja u muzičkoj industriji, koja su dovela do pojave brojnih nezavisnih izdanja. Nepoznati bendovi i muzičari dobili su gotovo besplatan način da se pojave na svetskom tržištu od preko 150 miliona aktivnih korisnika sa kreditnim karticama. Moje lično iskustvo sa ovime je prilično pozitivno (na iTunes-u sam objavio dva "diska" sa bendom s kojim sam neko vreme svirao po Americi). Preko iTunes-a smo prodali dvadeset puta više muzike nego što smo uspeli preko MySpace-a, FaceBook-a, Amazona, našeg sajta i na živim svirkama. Svaki fizički prodat disk koštao nas je (presovanje, štampanje, skladištenje, slanje...). Dakle, iTunes je "udahnuo novi život" u muzičku industriju. Ista stvar i za softver; nezavisni programeri, autori softvera za Mac su do pojave Mac App Store-a prodavali svoj softver reklamirajući se na raznim sajtovima. Otkako postoji Mac App Store, svi koji su svoj softver stavili na Store doživeli su drastičan porast prodaje.

Dakle, poenta cele priče je da je taj "eko-sistem" otvorio kreatorima nove mogućnosti za zaradu para. Pri tom je korisnicima ponudio centralno mesto za jednostavno nalaženje muzike, filmova, TV programa, knjiga i softvera po relativno niskim cenama. Ne treba zaboraviti da je Apple za sada jedini veliki distributer digitalne muzike koji je ukinuo DRM i koji se oslanja na poštenje mušterija. Potez se očigledno isplatio, jer se muzika skinuta sa iTunes-a vrlo retko pojavljuje na piratskim mrežama. Kada jedna pesma košta 1 dolar (u Srbiji bi ekvivalent, po kupovnoj moći, bio negde oko 10 dinara), nikome se ne isplati da se kači na Limewire, bittorrent ili slično i da gubi vreme tragajući za MP3 fajlovima.

Ciljni zaključak je da je firma stvorila prodavnicu u kojoj je kupcima jevtino da kupuju, prodavcima se isplati da prodaju i, kada se sve sabere, ogromna većina je zadovoljna. Naravno, uvek će postojati oni kojima takav model iz raznih razloga ne odgovara. Naravno, za takve će se uvek pojaviti konkurentska ponuda sa atraktivnim rešenjima.

Poslednja izmena:
Moj stav prema iUredjajima je da su fantasticno parce hw, cak i IOS nije los, ali je najgore od svega Apple-ova politika i to ne mogu da prihvatim. Zbog toga i ne zelim da kupujem Appleove proizvode.

To je naravno vrlo principijelan i ličan stav, ali nisam siguran koliko ima smisla. To me pomalo podseća na jednu moju prijateljicu koja odbija da kupi nemački auto (VW/Audi/BMW/Daimler) zbog toga što su nam Nemci uradili u drugom svetskom ratu. Tokom godina koliko se poznajemo, njen muž (moj kum) je imao 3 Micubišija i 2 Forda. Stalno je navijao da se kupi novi Pasat, ali žena iz principa nije htela, bez obzira koliko je taj Pasat (za iste pare) bolji od Galanta, Kamrija, Sonate i sličnih. Jedva je konačno ubedi (prošle godine)...

Hoću da kažem, mislim da je važnije pogledati celokupnu sliku i na osnovu nje donositi sud. Kao što rekoh (desetak strana ranije), nemam iPhone (skup mesečni plan; imam LG Optimus kod Virgin Mobila za $25 mesečno), tako da nemam lično iskustvo, ali gotovo svi iz mog okruženja ga imaju. Napominjem, to nisu "glupi Amerikanci"; u pitanju su ljudi iz raznih krajeva sveta (dakle, ne samo US) sa obrazovanjem, kulturom i interesovanjima znatno iznad proseka običnen američke populacije; dakle, ljudi koji razmišljaju pre nego što kupe. Iz njihovog ugla, ograničenja koja postavlja platforma su manje-više irelevantna za njih i kao takva su vrlo jeftina cena za stabilnost, konzistenciju, efikasnost i pouzdanost celokupne platforme. Da ne govorimo o malware-u, koji se rapidno širi na konkurentskim mobilnim platformama...

Da vidimo samo dokle ćeš izdržati, dok ne kupiš jedan...

NOLE KRALJU!!!

@vasic

Mislim da je yooyo mislio na onaj gore pomenuti "Walled Garden". I ja licno imam slican stav po tom pitanju kao i yooyo. Nije u pitanju neki inat ili neka tvrdoglavost da necu da kupujem proizvode "te i te" kompanije. Jednostavno kada vec dam pare nekom proizvodjacu necu da me on na bilo kakv nacin ucenjuje ili odredjuje gde cu sta koristiti. Isto tako mislim da je politika Epla vrlo jasna. Cilj je da se izmuze sto vise para od korisnika. Prvo, proizvodi su im preskupi za ono sto nude. Prakticno se placa marka i sve je sadrzano u onoj recenici "Kada koristim Epl proizvode osecam se posebno". Ja kada koristim neki proizvod nemam zelju da se osecam posebno, necu da budem u trendu, necu da se hvalim komsijama (obavezno pogledati poslednju epizodu South Parka) samo hocu da dobijem sto vise za ulozen novac. Druga stvar koja je mozda jos vaznija je to sto Epl svesno izbacuje nedovrsen proizvod (Ipad 1) sa namerom da korisnik odmah po izlasku pazari narednu reviziju. Bilo je mnogo reci o tome prilikom izbacivanja prvog Ipad na trziste.
Zato mislim da je Android OS trenutno bolji izbor. Mogu mu se pripisati mnogi nedostaci ali zaista je mnogo manje pod "kontrolom" nego ceo koncept iOS-a. Naravno, i Android tableti poznatijih proizvodjaca nista manje ne zaostaju za cenom od Ipad-a ali mislim da ce zahvaljujuci kineskim proizvodjacima i Anroidu 3.0 to vrlo brzo doci na pravu meru.

Isto tako mislim da je politika Epla vrlo jasna. Cilj je da se izmuze sto vise para od korisnika.

Svaka kompanija koja se bavi proizvodnjom ili uslugama ima isti cilj (izmusti što više para od korisnika). Za razliku od mnogih drugih, korisnici (i saradnici -- oni što preko Epla prodaju softver i druge sadržaje) Epla su uglavnom prilično zadovoljni time što dobijaju za svoje pare.

Već je nekoliko puta pomenut Wozniak i njegova izjava:

"The tablet is not necessarily for the people in this room. It’s for the normal people in the world. The iPad is really the culmination of a dream that Steve and I had when launching Apple back in the late-70s."

Kakva glupa izjava...i sta sada ja treba da se slozim sa njom?? Sta sam ja nenormalan, a ostali su normalni??

da, stvarno ? sta sa izjavom ? sta je ona postigla konkretno ? to sto vi neki gledate steve-a ko boga, pa je tako dobro sto se njegov "revelation" ostvario ? sto ta izjava konkretno doprinosi ovom thread-u koji se zove - tableti i njihov OS opsta diskusija.

ja mislim da i ti vasicu, a pre tebe priest i switch zatrovali ovu temu. pricate o socijalnom statusu Apple-a, umesto o samom operativnom sistemu.

ova tema je o tome kako se ponasa OS, i pticama na grani je jasno da je, osim broja aplikacija, sto je trenutno stanje, sve na strani Android-a, jer android jeste full OS, dok je iOS zapravo poboljshana verzija nokijnog S60, zatvorena platforma sa jednom bitnom aplikacijom - iTunes.

Ima i treća grupa: oni koji znaju i kojima ne smeta.

Pre ili kasnije svima koji znaju zasmeta. Ne moze da ti ne smeta nesto sto je predodredjeno da te nervira od pocetka do kraja radnog veka uredjaja. Naravno, veliki deo korisnika nikada i ne pokusa da iskoristi uredjaj za nesto vise od surfovanja webom, gledanja kupljenih serija, cekiranja mailova i sl. Postoji i onaj drugi sloj ljudi, koji zele da to parce hardvera iskoriste u pametnije svrhe, a to je izuzetno otezano eplovom restriktivnom politikom. Bicu do kraja jasan - nema nikakve sanse da bilo koji tablet izbije klasicni desktop/laptop racunar iz ruke profesionalaca koji racunarima na ovaj ili onaj nacin zaradjuju hleb nasusni. Tableti su tu kao neka vrste prve linije odbrane, zgodne prenosne stvarcice za brzo obavljanje hitnih poslova. Medjutim, ta funkcija je u slucaju Applea ozbiljno dovedena u pitanje vestackim ogranicenjima koje su oni sami uveli a u cilju daljeg povecanja zarade.

Naravno ova prica je nastavak rasprave o profesionalnoj upotrebi tableta, gde si ti hrabro izjavio da je to apsolutno moguce.

Sto se tice laganog pregleda sadrzaja sa neta, muzike i filmova, citanja knjiga - za to je veoma dobar.

Apple-ov "eko-sistem" zasnovan na iTunes-u mnogi ovde zovu "Walled Garden". Implikacija je da je sve lepo sređeno, uređeno i umiveno, ali je ograđeno zidom i da će svako pre ili kasnije početi da udara u zidove. Pitanje je samo koliko je ta ograđena bašta velika i šta se to nalazi sa druge strane tog zida. Mnogima zidovi ne smetaju jer ih ni ne primećuju -- sve što im je potrebno nalazi se sa unutrašnje strane zida i većina nikad neće ni saznati da zidovi postoje.

Walled-garden je termin koji postoji i koristi se jako dugo kao tehnoloski termin i ima uvek negativno konotaciju. Nikakva umivenost, uredjenost i sredjenost se ne podrazumevaju niti se misli na njih, vec kontrola proizvodjaca nad konzumentima; ta kontrola moze da bude u razlicitm oblicima, a ovde pricamo o kontroli digitalnog sadrzaja. I to je bas lep opis - sa svih strana neprobojni, visoki zidovi, a napolju je citav svet.

Apple-ov iTunes eko-sistem uzima pare od onih koji na njemu prodaju svoju robu/uslugu (30%). Većina se slaže da je pojava iTunes-a spasla američku muzičku industriju od piraterije. Prodaja snimljene muzike (tzv. "nosača zvuka") je u padu od 2000. godine. Taj pad je u početku bio vrtoglav (zbog masovne piraterije). Međutim, kad se pojavio iTunes (music store), pad se drastično usporio. Trenutno je iTunes najveća prodavnica muzike u Americi (već više od 3 godine): preko 30% od celokupne prodaje "nosača zvuka" (CD, MC, LP, download) pripada iTunes-u (dakle, više od Amazona, više od Wal-Marta, više od Targeta, koji prodaju fizičke CD-ove). Ovo je prouzrokovalo tektonska pomeranja u muzičkoj industriji, koja su dovela do pojave brojnih nezavisnih izdanja. Nepoznati bendovi i muzičari dobili su gotovo besplatan način da se pojave na svetskom tržištu od preko 150 miliona aktivnih korisnika sa kreditnim karticama. Moje lično iskustvo sa ovime je prilično pozitivno (na iTunes-u sam objavio dva "diska" sa bendom s kojim sam neko vreme svirao po Americi). Preko iTunes-a smo prodali dvadeset puta više muzike nego što smo uspeli preko MySpace-a, FaceBook-a, Amazona, našeg sajta i na živim svirkama. Svaki fizički prodat disk koštao nas je (presovanje, štampanje, skladištenje, slanje...). Dakle, iTunes je "udahnuo novi život" u muzičku industriju. Ista stvar i za softver; nezavisni programeri, autori softvera za Mac su do pojave Mac App Store-a prodavali svoj softver reklamirajući se na raznim sajtovima. Otkako postoji Mac App Store, svi koji su svoj softver stavili na Store doživeli su drastičan porast prodaje.

Ajd prvo da vidimo sta se dogadja sa aplikacijama... odakle tebi podaci za mac store obzirom da ne postoji nijedna zvanicna statistika niti je Apple objavio bilo kakve informacije? Ili pricas onako po osecaju i napamet?

Posto sam skoro nabasao na link sa iskustvima coveka iz prve ruke evo rado cu to podeliti sa tobom:

http://www.hanchorllc.com/2011/05/0...pp-in-a-mac-app-store-category-get-you-15-42/

a evo i slike:

appfigures_examples.png

Dakle, biti broj 6 na macovom app store-u u kategoriji developer tools znaci prodati 11 kopija :D Impresivan rezultat, nema sta :) Ali dobro, kao sto programer kaze, imao je taman dovoljno para da kupi srednju picu. Pogledaj i komentare na dnu strane, ima tu jos dosta developera koji su se javili i podelili svoja tuzna iskustva.

Muzika? Potpuno druga prica. Iz raznoraznih razloga a prvo sto mi pada na pamet je to sto je Apple bio prvi. Na drugim poljima (elektronske knjige i video sadrzaj) gde nisu bili pioniri, stoje jako lose.

Dakle, poenta cele priče je da je taj "eko-sistem" otvorio kreatorima nove mogućnosti za zaradu para. Pri tom je korisnicima ponudio centralno mesto za jednostavno nalaženje muzike, filmova, TV programa, knjiga i softvera po relativno niskim cenama. Ne treba zaboraviti da je Apple za sada jedini veliki distributer digitalne muzike koji je ukinuo DRM i koji se oslanja na poštenje mušterija. Potez se očigledno isplatio, jer se muzika skinuta sa iTunes-a vrlo retko pojavljuje na piratskim mrežama. Kada jedna pesma košta 1 dolar (u Srbiji bi ekvivalent, po kupovnoj moći, bio negde oko 10 dinara), nikome se ne isplati da se kači na Limewire, bittorrent ili slično i da gubi vreme tragajući za MP3 fajlovima.

Istina je da su korisnici dobili centralno mesto za traganje za muzikom, knjigama i videom.

Medjutim, takodje je istina i da Apple ne stoji bas dobro sa prodajom video materijala i elektronskim knjigama, tu dominiraju drugi igraci. Konkretno Amazon i Netflix, koji imaju i bolju ponudu i nize cene. Eto, kao sto vidis, tvoja prica da je Apple neprikosnoveni vladalac i nije bas istinita. Potrosaci ipak nisu toliko glupi da stalno posezu dublje u novcanik pa makar im za pregled sadrzaja uvek sluzio aparatus sa svetlecom jabukom.

Ciljni zaključak je da je firma stvorila prodavnicu u kojoj je kupcima jevtino da kupuju, prodavcima se isplati da prodaju i, kada se sve sabere, ogromna većina je zadovoljna. Naravno, uvek će postojati oni kojima takav model iz raznih razloga ne odgovara. Naravno, za takve će se uvek pojaviti konkurentska ponuda sa atraktivnim rešenjima.

Zabluda je da je kupcima jeftino da kupuju i ne znam zasto se i dalje drzis te price :) Muziku, filmove, knjige - sve jeftinije mozes da nadjes na drugim mestima. Neko to zna, neko ne zna. Ko ne zna, neka plati :)

Ali kako vreme prolazi, garantujem ti da ce sve vise ljudi da postaje svesno da kupovina od Apple-a i nije bas najpametnije i najjeftinije resenje.

Poslednja izmena:
Btw, polako sa optuzbama uperenim protiv Stiva Voznijaka :) Covek je de fakto najveci haker svih vremena i njegovi stavovi su cesto bili trn u oku zvanicnicima Apple-a.

Procitajte ovaj intervju :

http://lifehacker.com/5222989/how-apple-co+founder-steve-wozniak-gets-things-done

Evo par citata:

I hate to say it, and Apple never likes it, but I love anything that's hacker oriented.

When we first started with Apple computers, it was my dream that everyone would learn to program, and that was how they'd use their computer. But, obviously, that's not the way it turned out. That's where I think we see the advantages of open-source software. I think it's a great thing, and a lot of companies are using mySQL, open-source software, and, well, Linux, too, to make the software work exactly the way they need it to.

That kind of hacking is the center of my heart, that's who I am.

I was into jailbreaking earlier on, but then it came time with the firmware revisions to undo it, redo it, redo it again, I got so tired of worrying about losing everything on my unofficial setup.

I never got into Linux. I swear to God, it's only lack of time. I'm past the years of my life where I can really dig into something like running a Linux system. I'm very sympathetic to the whole idea; Linux people always think the way I want to think.

Koliko je samo ovo sto prica razlicito od overlord Dzobsa.....

da, stvarno ? sta sa izjavom ? sta je ona postigla konkretno ? to sto vi neki gledate steve-a ko boga, pa je tako dobro sto se njegov "revelation" ostvario ? sto ta izjava konkretno doprinosi ovom thread-u koji se zove - tableti i njihov OS opsta diskusija.

ja mislim da i ti vasicu, a pre tebe priest i switch zatrovali ovu temu. pricate o socijalnom statusu Apple-a, umesto o samom operativnom sistemu.

ova tema je o tome kako se ponasa OS, i pticama na grani je jasno da je, osim broja aplikacija, sto je trenutno stanje, sve na strani Android-a, jer android jeste full OS, dok je iOS zapravo poboljshana verzija nokijnog S60, zatvorena platforma sa jednom bitnom aplikacijom - iTunes.

Sta napriča, čoveče. Mislim da i nema smisla da mi "apple-ovci" ovde bilo šta više pričamo, i da je već sada svima jasno šta je iOS, šta je android i ne treba tu ništa više objašnjavati. Svi koji su do juče pljuvali apple, iznosi gomilu nebuloza i zadrto isticali androidovu nadmoćnost danas furaju iphone-e, ipod-e, ipad-e itd. Kao što sam već rekao, najmanje što bih uradio kad bi nakon višemesečnog bezrezevnog pljuvanja apple-a kupio ipad jeste da se ne bih brže-bolje hvalio time na forumu. A ne i da posle toga, i DALJE pljujem apple, ali ovog puta pišući postove na ipad-u. Da li neko ima xoom? Da li neko ima playbook? Ne znam o čemu više pričamo. Kineski tableti su van ove kategorije po svim merilima.
A ne znam u kojem si ti to tripu ispeo da dovedeš u vezu symbian i iOS i video iOS kao symbianovog sina. andorid možda jeste full po specifikacijama, ali kako to radi, koliko je ugodno raditi sa njim, koliko je zapravo funkcionalno je sasvim druga priča.

Kakva glupa izjava...i sta sada ja treba da se slozim sa njom?? Sta sam ja nenormalan, a ostali su normalni??
Stiv Vozniak je u jednoj rečenici rekao sve ono što mi pokušavamo tonama postova, a što PC overklokeri nikada neće razumeti. Na moju veliku nesreću, u kući imam samo jedan mac (za sada) i svaki susret sa windowsom je užasno iskustvo. Bez errora koji nisu jasni ni microsoftvovim programerima ne može da prođe ni najjednostavnije i najbednija moguća akcija. Posle maca se jednostavno ne može vratiti na windows.

Stiv Vozniak je u jednoj rečenici rekao sve ono što mi pokušavamo tonama postova, a što PC overklokeri nikada neće razumeti. Na moju veliku nesreću, u kući imam samo jedan mac (za sada) i svaki susret sa windowsom je užasno iskustvo. Bez errora koji nisu jasni ni microsoftvovim programerima ne može da prođe ni najjednostavnije i najbednija moguća akcija. Posle maca se jednostavno ne može vratiti na windows.

cc, koliko pristrasno razmisljanje, jel koristis windows 7 na pentium trojci? ako je tako, onda te razumem. Win 7, gde god sam se sreo snjim jednostavno radi savrseno, stvarno ne kapiram....

Koristim windows 7 na konfiguraciji iz potpisa, a i na macbook pro-u. Nije problem što je nešto sporo ili tako nešto, jednostavno je skrnavo. Od vizualnog dela pa do funkcionalnosti. Sa mac-om do sada, za skoro godinu dana, nisam imao nijedan problem. A bukvalno svaki dan pola sata nameštam network karticu na tri kompjutera u kući za wireless. Ima gomilu nedostataka, poluzavršenih stvari... Posle os x-a, deluje samo kao hrpa neorganizovanog koda sa gomilom bugova.

I kakve tacno veze tvoje traumaticno iskustvo sa windowsom i ljubavna idila sa MBP-om ima sa ovom temom? :) Eno ispisali smo strane i strane 'windows vs OSX' na odgovarajucem mestu.

necu da idem dalje u offtopic, windows 7 mozda ne izgleda toliko vizuelno ispolirano i "upakovano" , kao OSX, ali daleko da je uzasno iskustvo....

Poslednja izmena:

Kada me već tako prozivaš, da odgovorim (da li ima uopšte svrhe). Ako u temi piše "opšta diskusija", onda negde ima smisla malo izaći iz krajnje uskih okvira i sagledati opštu sliku. Tablet OS ne egzistira u vakuumu. Njegovu vrednost ne definišu samo funkcije, dizajn, stabilnost, bezbednost i ostali atributi direktno vezani za neki OS. Koliko vredi tablet OS u velikoj meri zavisi od svega onoga što taj OS okružuje; da nije tako, Linux bi još pre deset godina postao dominantan desktop OS.

Da li je potrebno da razlažem celu priču, ili se razumemo?

@switch:
Vidis ja imam potpuno drugacije iskustvo sa OSX-om. Kada podiggnem iOS verziju na iPhoneu i iPadu onda XCode vise nije u stanju da kompajlira app za novi iOS, vec trazi update. Odradim update, i novi XCode ne moze da otvori projekat iz prethodne verzije ili ga otvori ali ni u ludilu ne zeli da kompajlira za iUredjaje. A tek kada pokusam da projekat prebacim na drugi racunar na kome su takodje instalirane sve licence i provisioning profili.. i opet nece pa nece. Na kraju napravim projekat od pocetka i ubacim sve fajlove iz starog i onda proradi. Isto tako novi XCode trazi OSX update i nikad kraja... Sve ovo je veoma frustrirajuce jer ne mogu da procenim koliko ce mi vremena trebati za neku akciju ako me okruzenje i OSX maltretiraju. O zbrci sa 1000 otvorenih prozora, uzasnom interface builderu ne zelim da govorim.

Takvi problemi mi se nikada nisu desavali na Windowsu u Visual Studiju.

Poslednja izmena:
Koristim windows 7 na konfiguraciji iz potpisa, a i na macbook pro-u. Nije problem što je nešto sporo ili tako nešto, jednostavno je skrnavo. Od vizualnog dela pa do funkcionalnosti. Sa mac-om do sada, za skoro godinu dana, nisam imao nijedan problem. A bukvalno svaki dan pola sata nameštam network karticu na tri kompjutera u kući za wireless. Ima gomilu nedostataka, poluzavršenih stvari... Posle os x-a, deluje samo kao hrpa neorganizovanog koda sa gomilom bugova.

Kakav je bio dobar je. Meni se čini da će desktop OS budućnosti svi da liče jedan na drugi (tj. Linux i Windows će da liče na MacOSX u svemu osim dock-a koji je ionako zaostavština OSXa iz prošlosti). Svi će imati centralnu bazu softvera, average Joe friendly interfejs i sve će se raditi na klik do dva. Ali ta priča o desktop OS baš i nema smisla u temi gde pričamo o tabletima, zar ne?

Poslednja izmena:
Pre ili kasnije svima koji znaju zasmeta. Ne moze da ti ne smeta nesto sto je predodredjeno da te nervira od pocetka do kraja radnog veka uredjaja. Naravno, veliki deo korisnika nikada i ne pokusa da iskoristi uredjaj za nesto vise od surfovanja webom, gledanja kupljenih serija, cekiranja mailova i sl. Postoji i onaj drugi sloj ljudi, koji zele da to parce hardvera iskoriste u pametnije svrhe, a to je izuzetno otezano eplovom restriktivnom politikom. Bicu do kraja jasan - nema nikakve sanse da bilo koji tablet izbije klasicni desktop/laptop racunar iz ruke profesionalaca koji racunarima na ovaj ili onaj nacin zaradjuju hleb nasusni. Tableti su tu kao neka vrste prve linije odbrane, zgodne prenosne stvarcice za brzo obavljanje hitnih poslova.

Baš si se potrudio da sastaviš odgovor i potražio si argumente. Poštujem.

Ja se nikada ne bih usudio dak kategorički tvrdim ("nema nikakve šanse da tablet izbije klasični računar iz ruke profesionalca..."). U ustanovi u kojoj radim, među kolegama, nekih 40 već ima iPad. Znam bar trojicu koji računar koriste vrlo, vrlo retko. Tvoja izjava teoretski stoji (tablet im nije potpuno zamenio računar), ali je izvesno da oni 95% svog svakodnevnog posla (kojim zrađuju hleb nasušni) obavljaju na tabletu. Nema teorije da bi se ijedan od njih odlučio da bude manje produktivan i gubi vreme petljajući po spravi, samo zbog tobož' fanatičke vere u Crkvu Sv. Džobsa.

Suština nije u tome da li je laptop (ili desktop) moćniji od tableta. Ne treba zaboraviti da su desktop računari pre deset godina imali procesore, memoriju i skladišni prostor (hard disk) koji su bili inferiorniji od današnjih tableta (od iPada pa na dalje). Kad sam došao u USA i započeo da radim, dobio sa 386 na 25MHz, sa 4MB RAM i 60MB HD, sve to na 13" monitoru rezolucije 640x480. Dve godine kasnije, celokupan poslovni proces moje firme digitalizovan je i kompjuterizovan (skenirana dokumenta i predmeti, automatizovan "workflow", itd). Svi smo dobili "zveri" -- 486 mašine na 50MHz, sa 16MB RAM i 120MB HD, uz najnovije monitore od 17" (1024x768 -- kao današnji tableti). Photoshop 2.5 je radio čuda na ovim spravama.

Tablet kao hardver apsolutno ima dovoljno mišićne mase da izvodi sasvim zahtevne kompleksne programe za najozbiljniji rad. Jedini ograničavajući faktor je, u suštini, veličina ekrana. Kao koncept, izvesno je da će tablet (i.e. multi-touch UI) potisnuti klasičan desktop u najskorije vreme.

Medjutim, ta funkcija je u slucaju Applea ozbiljno dovedena u pitanje vestackim ogranicenjima koje su oni sami uveli a u cilju daljeg povecanja zarade.

Ova priča se vrlo često vrti ovde, a ja uporno pokušavam da utvrdim kako ta veštačka ograničenja (npr. pristup file sistemu, blokiranje Adobe Flash-a) povećavaju zaradu za Apple.

Walled-garden je termin koji postoji i koristi se jako dugo kao tehnoloski termin i ima uvek negativno konotaciju. Nikakva umivenost, uredjenost i sredjenost se ne podrazumevaju niti se misli na njih, vec kontrola proizvodjaca nad konzumentima; ta kontrola moze da bude u razlicitm oblicima, a ovde pricamo o kontroli digitalnog sadrzaja. I to je bas lep opis - sa svih strana neprobojni, visoki zidovi, a napolju je citav svet.

Ne znam u kom to okruženju "Walled Garden" ima to značenje, ali ovde gde ja živim nije baš tako. Pre iTunes-a, termin "walled garden" je obilato korišćen za AOL servis (America Online). U oba slučaja (i u svakom trećem) značanje je baš onako kako i sam termin sugeriše: lepo sređena, umivena, doterana bašta, cveće, travnjaci, pričice i leptirići, sve to idilično, ograđeno i obezbeđeno (fortifikovano) zidovima, da niko ne može da uđe i kvari. Npr. "walled garden -- type apartment complex" -- naselja takođe znava "gated community", koja imaju fizičku ogradu i kapiju sa stražarom, a unutra prodavnice, igrališta, kafići, restorani, bazen, park... Možeš slobodno da parkiraš i da ne zaključavaš. Dakle, to je "walled garden" koji ej Apple napravio sa iTunes-om. Naravno, druga strana medalje je da u tom zagrađenom naselju nema bioskopa gde se prikazuju filmovi sa rejtingom "R". Ista stvar i sa iOS-om naspram ostalih -- nema sisa i dupeta, nema kockanja, nema malware-a.

Ajd prvo da vidimo sta se dogadja sa aplikacijama... odakle tebi podaci za mac store obzirom da ne postoji nijedna zvanicna statistika niti je Apple objavio bilo kakve informacije? Ili pricas onako po osecaju i napamet?

Posto sam skoro nabasao na link sa iskustvima coveka iz prve ruke evo rado cu to podeliti sa tobom:

http://www.hanchorllc.com/2011/05/0...pp-in-a-mac-app-store-category-get-you-15-42/

a evo i slike:

Dakle, biti broj 6 na macovom app store-u u kategoriji developer tools znaci prodati 11 kopija :D Impresivan rezultat, nema sta :) Ali dobro, kao sto programer kaze, imao je taman dovoljno para da kupi srednju picu. Pogledaj i komentare na dnu strane, ima tu jos dosta developera koji su se javili i podelili svoja tuzna iskustva.

Evo odakle podatak (na brzaka sam pronašao; trenutno se ne sećam gde sam još čitao, a ima toga još):

http://www.readwriteweb.com/archives/developers_share_mac_app_store_sales_figures.php

Mnogi su se oglasili sa pozitivnim iskustvima. Verovatno će Apple u junu (na njihovoj konferenciji za developere) oglasiti ukupne cifre, pa ćemo tad malo bolje znati kakva je situacija.

Muzika? Potpuno druga prica. Iz raznoraznih razloga a prvo sto mi pada na pamet je to sto je Apple bio prvi. Na drugim poljima (elektronske knjige i video sadrzaj) gde nisu bili pioniri, stoje jako lose.

Ta informacija je netačna. Pre nego što se pojavio Apple sa iTunes Music Stor-om, mnogi su pokušavali (Ritmoteca, SME, Duet/Pressplay, Rhapsody, MusicNet i mnogi manji). Sve je počelo nekih pet godina pre iTunes-a, bez uspeha.

Istina je da su korisnici dobili centralno mesto za traganje za muzikom, knjigama i videom.

Medjutim, takodje je istina i da Apple ne stoji bas dobro sa prodajom video materijala i elektronskim knjigama, tu dominiraju drugi igraci. Konkretno Amazon i Netflix, koji imaju i bolju ponudu i nize cene. Eto, kao sto vidis, tvoja prica da je Apple neprikosnoveni vladalac i nije bas istinita. Potrosaci ipak nisu toliko glupi da stalno posezu dublje u novcanik pa makar im za pregled sadrzaja uvek sluzio aparatus sa svetlecom jabukom.

Opet netačna (ili polu-tačna informacija). Na kraju 2010. godine (poslednja za koju postoje podaci), na tržištu digitalnog videa, Apple je završio godinu sa oko 65% tržišta; Microsoft -- 18% (Zune Marketplace, X-box), Sony - 7% i tako dalje. Netflix ne prodaje filmove (oni samo iznajmljuju; Amazon iznajmljuje i prodaje, ali od prodaje nije zaradio mnogo).

Što se tiče e-knjiga (ebook), pre nekoliko nedelja se navršilo godinu dana otkako je Apple ušao na tržište. Krajem prošle godine, njihov udeo je bio oko 32% (naravno, Amazon i njihov Kindle je još uvek dominantan). Tokom godine, Apple je potpisao nekoliko ugovora sa većim izdavačima (Random House, Hearst, Penguin, itd), što im je pomoglo da povećaju svoj udeo na tržištu, na račun Amazona.

Zabluda je da je kupcima jeftino da kupuju i ne znam zasto se i dalje drzis te price :) Muziku, filmove, knjige - sve jeftinije mozes da nadjes na drugim mestima. Neko to zna, neko ne zna. Ko ne zna, neka plati :)

Ali kako vreme prolazi, garantujem ti da ce sve vise ljudi da postaje svesno da kupovina od Apple-a i nije bas najpametnije i najjeftinije resenje.

I muzika, i knije, i filmovi, mogu da se nađu za manje para na nekim drugim mestima (mogu da se nađu i za dž, ko zna da traži...). Razlika u ceni digitalnog download-a za muziku, film/TV i knjige na iTunes-u, Amazonu, Wal-Martu i sličnim online radnjama po Americi praktično da i ne postoji. U pojedinim slučajevima Amazon daje popuste, pa neke knjige mogu da se dobiju za manje nego na iBooks-u, ali su cene u pravilu manje-više iste.

Moja žena, kad ide da kupuje bakaluk za kuću, obiđe pet samoposluga (u jednoj je jeftinije mleko, u drugoj jaja, u trećoj voće, u četvrtoj meso). Ja nemam vremena da šetam uokolo ne bih li uštedeo 40 centi po kilogramu. Isti slučaj i sa svim drugim stvarima, od nameštaja, preko elektronike, benzina, knjiga, muzike, filmova itd. Ko ima vremena, može da uštedi neki dinar. Ko nema, kupuje sve na jednom mestu. To ne znači da je glup što baca pare.

Pre ili kasnije svima koji znaju zasmeta. Ne moze da ti ne smeta nesto sto je predodredjeno da te nervira od pocetka do kraja radnog veka uredjaja. Naravno, veliki deo korisnika nikada i ne pokusa da iskoristi uredjaj za nesto vise od surfovanja webom, gledanja kupljenih serija, cekiranja mailova i sl. Postoji i onaj drugi sloj ljudi, koji zele da to parce hardvera iskoriste u pametnije svrhe, a to je izuzetno otezano eplovom restriktivnom politikom. Bicu do kraja jasan - nema nikakve sanse da bilo koji tablet izbije klasicni desktop/laptop racunar iz ruke profesionalaca koji racunarima na ovaj ili onaj nacin zaradjuju hleb nasusni. Tableti su tu kao neka vrste prve linije odbrane, zgodne prenosne stvarcice za brzo obavljanje hitnih poslova.

Baš si se potrudio da sastaviš odgovor i potražio si argumente. Poštujem.

Ja se nikada ne bih usudio dak kategorički tvrdim ("nema nikakve šanse da tablet izbije klasični računar iz ruke profesionalca..."). U ustanovi u kojoj radim, među kolegama, nekih 40 već ima iPad. Znam bar trojicu koji računar koriste vrlo, vrlo retko. Tvoja izjava teoretski stoji (tablet im nije potpuno zamenio računar), ali je izvesno da oni 95% svog svakodnevnog posla (kojim zrađuju hleb nasušni) obavljaju na tabletu. Nema teorije da bi se ijedan od njih odlučio da bude manje produktivan i gubi vreme petljajući po spravi, samo zbog tobož' fanatičke vere u Crkvu Sv. Džobsa.

Suština nije u tome da li je laptop (ili desktop) moćniji od tableta. Ne treba zaboraviti da su desktop računari pre deset godina imali procesore, memoriju i skladišni prostor (hard disk) koji su bili inferiorniji od današnjih tableta (od iPada pa na dalje). Kad sam došao u USA i započeo da radim, dobio sa 386 na 25MHz, sa 4MB RAM i 60MB HD, sve to na 13" monitoru rezolucije 640x480. Dve godine kasnije, celokupan poslovni proces moje firme digitalizovan je i kompjuterizovan (skenirana dokumenta i predmeti, automatizovan "workflow", itd). Svi smo dobili "zveri" -- 486 mašine na 50MHz, sa 16MB RAM i 120MB HD, uz najnovije monitore od 17" (1024x768 -- kao današnji tableti). Photoshop 2.5 je radio čuda na ovim spravama.

Tablet kao hardver apsolutno ima dovoljno mišićne mase da izvodi sasvim zahtevne kompleksne programe za najozbiljniji rad. Jedini ograničavajući faktor je, u suštini, veličina ekrana. Kao koncept, izvesno je da će tablet (i.e. multi-touch UI) potisnuti klasičan desktop u najskorije vreme.

Medjutim, ta funkcija je u slucaju Applea ozbiljno dovedena u pitanje vestackim ogranicenjima koje su oni sami uveli a u cilju daljeg povecanja zarade.

Ova priča se vrlo često vrti ovde, a ja uporno pokušavam da utvrdim kako ta veštačka ograničenja (npr. pristup file sistemu, blokiranje Adobe Flash-a) povećavaju zaradu za Apple.

Ne znam u kom to okruženju "Walled Garden" ima to značenje, ali ovde gde ja živim nije baš tako. Pre iTunes-a, termin "walled garden" je obilato korišćen za AOL servis (America Online). U oba slučaja (i u svakom trećem) značanje je baš onako kako i sam termin sugeriše: lepo sređena, umivena, doterana bašta, cveće, travnjaci, pričice i leptirići, sve to idilično, ograđeno i obezbeđeno (fortifikovano) zidovima, da niko ne može da uđe i kvari. Npr. "walled garden - type apartment complex" -- naselja takođe zvana "gated community", koja imaju fizičku ogradu i kapiju sa stražarom, a unutra prodavnice, igrališta, kafići, restorani, bazen, park... Možeš slobodno da parkiraš i da ne zaključavaš. Dakle, to je "walled garden" koji ej Apple napravio sa iTunes-om. Naravno, druga strana medalje je da u tom zagrađenom naselju nema bioskopa gde se prikazuju filmovi sa rejtingom "R". Ista stvar i sa iOS-om naspram ostalih -- nema sisa i dupeta, nema kockanja, nema malware-a.

a evo i slike:

Evo odakle podatak (na brzaka sam pronašao; trenutno se ne sećam gde sam još čitao, a ima toga još):

http://www.readwriteweb.com/archives/developers_share_mac_app_store_sales_figures.php

Mnogi su se oglasili sa pozitivnim iskustvima. Verovatno će Apple u junu (na njihovoj konferenciji za developere) oglasiti ukupne cifre, pa ćemo tad malo bolje znati kakva je situacija.

Ta informacija je netačna. Pre nego što se pojavio Apple sa iTunes Music Stor-om, mnogi su pokušavali (Ritmoteca, SME, Duet/Pressplay, Rhapsody, MusicNet i mnogi manji). Sve je počelo nekih pet godina pre iTunes-a, bez uspeha.

Opet netačna (ili polu-tačna informacija). Na kraju 2010. godine (poslednja za koju postoje podaci), na tržištu digitalnog videa, Apple je završio godinu sa oko 65% tržišta; Microsoft -- 18% (Zune Marketplace, X-box), Sony - 7% i tako dalje. Netflix ne prodaje filmove (oni samo iznajmljuju; Amazon iznajmljuje i prodaje, ali od prodaje nije zaradio mnogo).

Što se tiče e-knjiga (ebook), pre nekoliko nedelja se navršilo godinu dana otkako je Apple ušao na tržište. Krajem prošle godine, njihov udeo je bio oko 32% (naravno, Amazon i njihov Kindle je još uvek dominantan). Tokom godine, Apple je potpisao nekoliko ugovora sa većim izdavačima (Random House, Hearst, Penguin, itd), što im je pomoglo da povećaju svoj udeo na tržištu, na račun Amazona.

I muzika, i knije, i filmovi, mogu da se nađu za manje para na nekim drugim mestima (mogu da se nađu i za dž, ko zna da traži...). Razlika u ceni digitalnog download-a za muziku, film/TV i knjige na iTunes-u, Amazonu, Wal-Martu i sličnim online radnjama po Americi praktično da i ne postoji. U pojedinim slučajevima Amazon daje popuste, pa neke knjige mogu da se dobiju za manje nego na iBooks-u, ali su cene u pravilu manje-više iste.

Moja žena, kad ide da kupuje bakaluk za kuću, obiđe pet samoposluga (u jednoj je jeftinije mleko, u drugoj jaja, u trećoj voće, u četvrtoj meso). Ja nemam vremena da šetam uokolo ne bih li uštedeo 40 centi po kilogramu. Isti slučaj i sa svim drugim stvarima, od nameštaja, preko elektronike, benzina, knjiga, muzike, filmova itd. Ko ima vremena, može da uštedi neki dinar. Ko nema, kupuje sve na jednom mestu. To ne znači da je glup što baca pare.

Poslednja izmena:
http://www.engadget.com/2011/05/10/samsung-galaxy-tab-10-1-launching-in-about-a-month-google-giv/

http://www.engadget.com/2011/05/10/google-announces-ice-cream-sadwich-for-q4-2011-for-smartphones/

http://www.engadget.com/2011/05/10/google-announces-android-3-1/

Svaki Apple proizvod je napravljen sa ciljem da bude sto priblizniji prosecnom korisniku, e sada ko hoce nesto vise tu su JB i Android.

OSx je za dobar deo korisnika u profesionalnom smislu neupotrebljiv sistem (nema softvera), kada bude postao upotrebljiv onda se moze praviti komparacija. A to sta je logicno, je sasvim beznacajno, vremenom se svako navikne.

Inace sto se tice piraterije, svaki advanced user ce pre da download pesmu 4free nego da je kupuje. Evo ja sada imam u playlisti oko 400 pesama ~ 400 $ dodas jos 100 $ i eto ti novi iPad ???

A sto se tice vrednosti Apple-a, on ima samo nabijenu trzisnu vrednost kao i facebook (300 milijardi i facebook 75 milijardi). Apple trenutno slabo sta diktira, nikad oni nece imati moc kao jedan IBM koji vredi dosta manje novca :), nije sve u novcu :).

Inace sto se tice piraterije, svaki advanced user ce pre da download pesmu 4free nego da je kupuje. Evo ja sada imam u playlisti oko 400 pesama ~ 400 $ dodas jos 100 $ i eto ti novi iPad ???

Zanima me sledeće: kada bi cena jedne pesme bila npr. 10 dinara, da li bi se taj "advanced user" petljao sa traženjem po torent sajtovima, ili bi platio sto dinara za album?

Ja bih placao po 10din bez pogovora :) Znaci platis pesme koje volis i na hardu imas kvalitetne pesme koje ti se svidjaju a ne raznorazno djubre ;) e ali sad bih voleo da te pesme kupim za 7din na primer direktno od izdavaca :)

Ja bih placao po 10din bez pogovora :) Znaci platis pesme koje volis i na hardu imas kvalitetne pesme koje ti se svidjaju a ne raznorazno djubre ;) e ali sad bih voleo da te pesme kupim za 7din na primer direktno od izdavaca :)

Bilo bi još lepše (za karmu) kada bi te pesme mogle da se kupe direktno od izvođača/autora. Kad je u pitanju muzika, Apple tu zadržava samo 8 centi od onih 99 koje naplati za pesmu. Ostalo ide izdavaču (Warner Bros, Universal, Sony BMG, EMI...). Izdavač tu otima lavovski deo i nesrećnom izvođaču daje tričavih dolar-dva, i to tek kada je izdavač otplatio sve troškove snimanja i inicijalne promocije albuma. Čisto izrabljivanje.

Muzičari koji samostalno objavljuju na iTunes-u su mnogo bolje sreće (po pitanju raspodele para). Od onih 91 cent koje isplati Apple, distributer uzme još nekih 12 centi, tako da meni (muzičaru) isplaćuje oko 80 (tačnije, 79) centi. Ja bih kao muzičar vrlo rado prodavao svoju muziku direktno korisnicima za 79 centi (i manje), samo do sada nije bilo šanse da do te muzike iko dođe bez ulaganja u reklamu. Preko iTunesa sam ipak imao više sreće i prodaje se (niko od nas se nije obogatio, ali ipak kaplje neka kinta).

vasic je napisao(la):
aš si se potrudio da sastaviš odgovor i potražio si argumente. Poštujem.

Ustvrdio si, tek nekoliko postova pre ovog, da je ipad apsolutno spreman za profi upotrebu, ali nije ni bitno :) Ne moze da zameni racunar, niti je pravljen za to. Mozda u nekoj buducnosti kada tablet bude sposoban da savrseno prepoznaje glasovne komande/cita misli/whatever. Danas - ne. Ne znam sta tvoje kolege rade ali gledajuci ove moje potpisujem - niko se tu hleba ne bi najeo kad bi radio bilo sta na tabletu. Ne rade svi tako sto im neko spremi prezentaciju pa oni odu do musterija gde malo gledaju u musterije a malo u fajl na elektronskoj beleznici. Ti rece da si programer? Deder objasni mi kako bi ti napr. svoj programerski posao obavljao na tabletu?

Eto, konacno smo dosli do sustine - ovi uredjaji JESU klasicni PC racunari samo sa inputom koji je prilagodjen konzumaciji sadrzaja a ne njegovom stvaranju. I opet kazem - to nije sporno, i ne treba da se koristi kao klasicni racunar vec upravo za sta je i namenjen. Postoji jos primena koje bi mogle da budu interesantne, napr. zamena sveski&olovki , ali daleko su jos uvek tableti od toga (probao, video, tako da znam :) ).

To niko ovde i ne spori i koliko sam primetio postoji opsti konsenzus - to su vestacka ogranicenja u cilju stvaranja sto veceg profita. Osim toga ta ogranicenja i sprecavaju siru upotrebnu vrednost ovih sprava. I to mnogo.

Ne znam u kom to okruženju "Walled Garden" ima to značenje, ali ovde gde ja živim nije baš tako. Pre iTunes-a, termin "walled garden" je obilato korišćen za AOL servis (America Online). U oba slučaja (i u svakom trećem) značanje je baš onako kako i sam termin sugeriše: lepo sređena, umivena, doterana bašta, cveće, travnjaci, pričice i leptirići, sve to idilično, ograđeno i obezbeđeno (fortifikovano) zidovima, da niko ne može da uđe i kvari. Npr. "walled garden - type apartment complex" -- naselja takođe zvana "gated community", koja imaju fizičku ogradu i kapiju sa stražarom, a unutra prodavnice, igrališta, kafići, restorani, bazen, park... Možeš slobodno da parkiraš i da ne zaključavaš. Dakle, to je "walled garden" koji ej Apple napravio sa iTunes-om. Naravno, druga strana medalje je da u tom zagrađenom naselju nema bioskopa gde se prikazuju filmovi sa rejtingom "R". Ista stvar i sa iOS-om naspram ostalih -- nema sisa i dupeta, nema kockanja, nema malware-a.

Ne znam ni zasto ovo postujem, ali ajde.

Definicija walled gardena u tehnoogiji:

A walled garden is an analogy used in various senses in information technology. In the telecommunications and media industries, a "walled garden" refers to a carrier's or service provider's control over applications, content, and media on platforms (such as mobile devices) and restriction of convenient access to non-approved applications or content. For example, in telecommunications, the services and applications accessible on any device on a given wireless network were historically tightly controlled by the mobile operators. The mobile operators determined which applications from which developers were available on a device's home portal or home page. This has long been a central issue constraining the telecommunications sector, as developers face huge hurdles in getting their applications onto devices and into the hands of end-users.

More generally, a walled garden refers to a closed or exclusive set of information services provided for users. This is in contrast to giving consumers open access to applications and content.

Nigde se ne pominje 'divno, lepo i sredjeno mesto'.

Pa da, u doba kada su se ceskali po glavi kako da stanu napsteru i ostalim nelegalnim nacinima distribucije muzike na kraj. Apple je tu, moze biti, imao i nesto srece - proradili su bas u trenutku kada je napster dosao pod zestoki udar sudskih organa i kada su svi servisi za p2p sharing muzike otisli u ilegalu.

Netflix drzi 61% trzista - http://www.afterdawn.com/news/artic...are_of_digital_streaming_and_downloads_market . Apple ima 4%.

Mozda ne dobijas filmove za stalno, ali zato za 17$ dobijas 24/7/365 gledanje filmova/serija. Koliko je to bolje i jeftinije od apple-a mislim da je iluzorno i pricati.

Pda.... a ovi iz Amazona tvrde da imaju 70-80%, a B&N se kune u cifru od 25%. I sta znaci 'kindle je bio dominantan'? Vidim da se cesto uporedjuju cifre prodaje ipad vs kindle te se tako i stvaraju procene o trisnom udelu. Kindle je iskljucivo ebook reader dok je ipad kompletan PC - ko kupi kindle iskljucivo cita na njemu, kod ipada to nije slucaj.

Netacno. Netflix ima flat nacin tarifiranja za distribuciju video sadrzaja, Amazon ima jeftinije knjige. Evo uzmi pa uporedi sam, nije toliko tesko. Za cene muzike ne znam, mada sam i za to cuo da su mp3-ovi na amazonu jeftiniji od onih na itunes-u.

Jos jedna potpuno promasena analogija..... tesko ti je da uradis par search-eva u guglu, instaliras aplikacije za kupovinu na amazonu i netflixu na svoj uredjaj i tako u perspektivi imas enormne ustede? I to sve iz udobnosti kuce? Za manje vremena nego sto potrosis da ovde napises jedan post?

Ajd odluci se vec jednom - ili stedis da deci kupis cipelice (citiram sta si ranije pomenuo) ili se razbacujes kupovinom po itunes storu. A ne ovako - nit' smrdis, nit' mirises.

Poslednja izmena:
Netflix drzi 61% trzista - http://www.afterdawn.com/news/artic...are_of_digital_streaming_and_downloads_market . Apple ima 4%.

Mozda ne dobijas filmove za stalno, ali zato za 17$ dobijas 24/7/365 gledanje filmova/serija. Koliko je to bolje i jeftinije od apple-a mislim da je iluzorno i pricati.

http://www.mediapost.com/publications/?fa=Articles.showArticle&art_aid=144485

("According to IHS Screen Digest's latest report, The Apple iTunes store continues to dominate the field with 64.5% of market share in the sales and video on demand market for 2010...")

Da li namerno ili slučajno, ali izgleda da govorimo o različitim stvarima.

Naravno, brze-bolje si se uhvatio za podatke da amazonu trzisni udeo pada u ebook areni, a zaboravio si da se to isto dogadja apple-u u distribuciji muzike

Poslednji podaci koje sam našao govore da je Apple-ov udeo na tržištu digitalne muzike preko 70% (iako Amazon nudi istu uslugu za iste, a ponekad i manje pare). Što se tiče Kindla, ne treba zaboraviti da Amazon prodaje hardver, ali takođe i aplikacije za čitanje Kindle knjiga za sve platforme (uključujući i Apple-ove). Veliki broj korisnika iPad-a i ostalih tableta ima Kindle aplikaciju. Amazonu je svejedno da li ljudi čitaju na njihovom hardveru ili konkurentskom; lova za knjige u kindle formatu ide u svakom slučaju njima.

tesko ti je da uradis par search-eva u guglu, instaliras aplikacije za kupovinu na amazonu i netflixu na svoj uredjaj i tako u perspektivi imas enormne ustede? I to sve iz udobnosti kuce? Za manje vremena nego sto potrosis da ovde napises jedan post?

Netflix je "non-starter" za mene; isti slučaj i sa Amazonom. Moj TV ga ne podržava, što bi značilo da bih nekako morao da povežem kompjuter sa televizorom, ne bih li gledao Netflix filmove kod kuće. Koncepcijski je to dozlaboga nepraktično (kako da objasnim ženi šta sve treba da uradi da bi pogledala neki film na Netflix-u?), a da ne govorimo o beskorisnom gubljenju vremena. Zbog čega? Da bih mogao da odgledam dva-tri filma mesečno i tako uštedim par dolara. Mnogo je više ljudi kojima prioriteti jednostavno ne dozvoljavaju da se na taj način bakću sa hardverom, a sve samo za to da bi uštedeli par dolara. To ipak nije isto kao razlika npr. između mesečnog plana za iPhone ($60 i više) naspram plana za npr. LG Optimus (Virgin Mobile, $25).

Poslednja izmena:
Vrh Dno