Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Uh, ovaj Viewsonic za 37k dinara je dzabe sa obzirom na to kakav hardware ima. Jedina stvar koja me odvlaci od njega je android 2.2. Onog trenutka kada bude imao mogucnost stavljanja 3.0, ima da upadne u izbor izmedju netbooka, laptopa ili tableta, ni sam ne znam sta cu uzimati.

ne znam koliko pratite, ali Google je uvek otvarao kod "za svakoga" neko vreme nakon zvanicnog debitovanja istog (mislim na verziju). U svakom trenutku samo clanovi Open Handset Alliance-a imaju pristup kodu.

edit: Gizmor to je PoW tablet ;) mada je u sustini identican kao Viewsonic 10s, s tim da se Viewsonic 10s prodavao za 33k (trenutno ga nema nigde u zemlji)

Ja sam ladno istripovao da je to ista stvar :) . Mislio sam da je Point of View dodatno ime modela.

nista ti lose nisi istripovao -- u pitanju je ista stvar :) samo drugacije brendirana
edit: uz 10s je dolazila kartica od 16GB, dok u PoW koliko vidim stize 4GB :D

Разумем да некоме коме не треба "паметан" телефон, не треба ни multitasking. Али је мени редовно, на Nokia-и Е52, упаљен Google Maps, музика, а све то док сурфујем нетом. Јер не желим да кад затворим Opera-у, чекам поново GPS сигнал. Желим да пустим да се страница учита (кад немам WiFi домет) и за то време искуцам SMS. Желим да могу да се пребацујем из "Notes" апликације у дигитрон, са све copy-paste могућношћу.

И све то на додир једног тастера. Како је људима компликован Symbian, мени никако није јасно. Чињеница је да зна да се заблентави, али што се функционалности тиче, не бих га мењао за Android/WP7/iOS. Милион могућности, које су у старту доступне.

Али све то могу да опростим iPad-у, пошто га и рекламирају као уређај за зезање и уживање. Али 4:3 екран ниске резолуције, и поприлично неоптимизован сам ОС за ту дијагоналу (првенствено мислим на то што стане мање-више иста количина садржаја на преко 4х већој површини), не могу. И недостатак Flash подршке је огромна мана, за такав уређај.

moze li se na ovom tabletu imati internet od oriona internet za poneti ili telenora hvala

@Teacher
I na iOS moze da ti radi muzika i navigacija u pozadini bez ikakvog problema, ti programi imaju onaj klasican multitasking, a notes i digitron sa copy/paste radi ko sat :)
Ali ono sto je najbitnije, raditi na iOS i raditi u Symbian ne moze nikada da se poredi jer je razlika ogromna.

Evo sada se oglasio i Adobe kako rade na verziju Photoshopa za iPad, i vremenom ce iPad imati sve vece mogucnosti:
http://iclarified.com/entry/index.php?enid=14526

Evo jos malo price o tome koliko je android open i kako su poceli da zavrcu slavinu :)

http://www.businessweek.com/magazine/content/11_15/b4223041200216.htm

Poslednja izmena:
Pročitao sam tekst priest77, mada ima par stvari sa kojima se ne slažem ima i onih sa kojima se slažem. Poenta jeste da Google sa Androidom putuje od OpenSource softvera ka jednom malo zatvorenijem sistemu. Ono što mi se ne dopada, ni u kom obliku, jeste favorizovanje velikih igrača u odnosu na manje kompanije i pojedinačne developere.

Е видиш, нисам знао да је и навигација има класичан multitasking. За плејер сам знао, али сам само навео шта ја користим у паралели све.

За таблет оперативне системе не знам, али сам овако користио, и iOS (2-3 сата укупно, вероватно недовољно), и Android (једно месец дана чачкања) и WP7 (код брата на HD2) и WM6.5 (оригинални софтвер на HD2, значи са Sense-ом). И за свакодневни рад, ништа ми не пружа толико могућности као деда Symbian. iOS делује кул, али с обзиром на то каква искуства имам са iPod-има, iTunes-ом и једним Mac-ом, не бих њихове производе користио ни за шта озбиљно. Ово је чисто субјективан утисак, али користим њихов хардвер и софтвер годинама, тако да имам формирано мишљење...

Што се iOS изведбе за таблет тиче, не могу да упоредим са осталим системима, пошто их нисам користио (мада сам и iPad имао на 10-так минута у рукама само), али док не буде конкуренције, не очекујем нека побољшања.

Мени се убедљиво највише свиђа HP TouchPad за сада, а и PlayBook делује одлично на клиповима, али пошто је то RIM, скептичан сам по питању финалне изведве.

Што се тиче отворености система, ту ми је жао што од MeeGo-а ништа не би, јер је он убедљиво најотворенији од свих. А треба да постоји таква алтернатива. И треба да bootloader буде откључан на свим уређајима.

svaka mu cast za naraciju i vodjenje klipa, ali sam momentalno prestao da mu verujem na bilo sta, kada su krenule kamere - *****ava covek. za video je smanjio brightness, a kad je sebe slikao, povecao brightness na xoom-u.

Sto se videa tice, ne znam, morao bih da vidim licno da se slozim. Medjutim, review deluje sasvim OK. Nije cudo da iPad2 ima bolji izbor aplikacija, kao ni da mnogo brze okrece ekran. Ipak je razlika u nacinu funkcionisanja izmedju ova 2 uredjaja ogromna - Android omogucuje widgete i velike mogucnosti customizacije korisnicke povrsine, koje iOS jednostavno nema. Da li to nekome treba ili ne, stvar je licnog izbora. Ja vise volim Android zbog raznolikih mogucnosti koje mi daje, ali u ovom trenutku, pre bih kupio iPad2 nego Xoom - Honeycomb je jednostavno na samom pocetku.

PCPractic obecava da ce ovaj Asus biti dostupan uskoro na nasem trzistu.

vazi sto je video tacan. Kineski tablet okrece ekran brze nego sto je on prikazao za xoom.

Moguce, ali kineski tablet nema nedopecenu varijantu Honeycomba. Ipak je i G1 bio jako spor. Dok ne vidim ne garantujem, ali nije iskljuceno da ima rupa zbog kojih ovo jednostavno radi sporo.

Moguce i to ,ali kineski je ipak olicenje sporosti al opet vrti ekran brze od ovoga ;)

Ne znam, ne mogu da bilo sta dokazem ili opovrgnem, nisam probao ni jedan. Ali priznaj, lakse je smatrati da je u ovom trenutku Honeycomb lose resen, nego kupiti honeycomb uredjaj pa se razocarati :)

Generalno nemam neko naročito mišljenje o Tegra 2 tabletima pa ni o Xoom-u. Deluje kao da su na silu urađeni i plasirani na tržište. Te ekran na Viewsonic-u i sličnim (istim) modelima te isforsirani Xoom sa vanzemaljskom cenom, pa onda sad ovaj Acer kome proričem sudbinu kao i ostalim Tegra tabletima. Ako Samsung stvarno stavi 500$ i manju cenu za svoje nove modele ima da pobrišu patos sa konkurencijom. HTC Flyer je interesantan ali je bezobrazno skup za sedmoinčni model i unutra je novi Snapdragon što mi se uošte ne dopada. U novim Samsung Galaxy Tab modelima kao i u Galaxy SII bi trebao biti isti čip kao i u iPad dvojci, pošto mislim da i A5 proizvodi Zamzung.

@G@W
Za A5 nisam siguran da li je Samsung proizvodjac, ali najavljeno je da ce Galaxy Tab sa 8.9 i 10.1" imati Tegra 2 platformu. Sto se Galaxy SII tice, najavljeno je da ce platforma zavisiti od trzista, neki ce imati Samsung platformu, neki Tegra 2 (znam, nebuloza, ko ne veruje, nek progugla). Apple A4 procesor jeste proizvodio Samsung, ali je taj procesor bio malo slabiji od Hummingbirda koji se nalazi u Galaxy S, Wave i Galaxy Tab modelima - i jedan i drugi su ARM Cortex A8, ali dok A4 ima PowerVR SGX535 grafiku, Hummingbird ima SGX540. Sto se konkretno Galaxy S telefona tice, hardver je fenomenalan, ali je softver poprilicno bagovit, cak su mnoge stvari radile sporije (samo zbog bagova) nego na mom HTC Legendu. Dva druga imaju ovaj model, ni jednom ni drugom Skype ne radi kako treba, dok im Facebook aplikacija radi mnogo sporije nego meni, npr. Ista prica i sa Dolphin browserom. Tek cemo videti da li ce biti tog brisanja patosa.

Sto se ekrana na Viewsonicu tice, ovaj uredjaj je izuzetno mocan i izuzetno jeftin, ne radi se o preuranjenom modelu, vec o cinjenici da je proizvodjac morao negde da "ustine" da bi izbacio sto jeftiniji proizvod.

Jedino u vezi cega se u potpunosti slazem je Xoom - Google je hteo da bude prvi, da ukrade deo paznje koju je dobio iPad2, i zato su napravili juris na trziste. Na kraju krajeva, i izjava Google-a da nece da izbace source za Honeycomb u ovom trenutku zato sto nije dovrsen je vise nego dovoljna da objasni koliko se tu zurilo da se bude prvi.

ma ja lepo kazem da je video fabrikovan, mislim ajte - stoji iza lika Mac monitor, i on radi review za Xoom ...

ja brze i od ipad2 vrtim gravity alignment na mom fr-809 kinezu, to nema veze sa vezom u radu tableta. to moze jedino da bude bitno za eventualno igranje igara, al opet ne verujem da svaki mali pomeraj laguje na input-u Xoom-a, vec sistem prevrce ceo screen sporo.

Da li kinezi prilikom rotacije imaju onu animaciju ili samo jednostavno prebace sliku?

ima animacija rotacije, ali iz 3-4 frejma. sto pitas ? ja mislim da je to do samog sastavljanja custom rom-a, onaj ko ga radi bukvalno to definise jednom linijom koda.

Ako bi brzina okretanja ekrana zavisila iole znacajnije od one animacije, prvi bih je skinuo. Na zalost, nema mnogo veze.

A sto se tice fabrikovanog videa, bolje je imati optimisticni stav - kada uzmem honeycomb tablet, ukoliko bude spor, necu se mnogo razocarati, ukoliko bude brz, ima da se odusevim :D

Pa rotacija sa 3 frejma kao da ni ne postoji, dok honeycomb koliko vidim ima pravu pravcatu animaciju kao na iOS.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno