Šta je novo?

Sygic navigacija i mape

^
Setovan je kao default TTS telefona i regularno ga koristim u TomTom NDS navigaciji. Mogu da mu priđem u Sygicu na tri tačkice u gornjem desnom uglu kada uđem u opciju biranja glasova za navođenje ali ne vidim opciju da ga izaberem.
 
Podešavanja > Obaveštenja i zvukovi > Glas >
Srpski
System (TTS glas)
 
Hvala Boki ali ne vredi, to sam i pokušavao ali na poslednjoj verziji tako ne mogu da priđem.
Deinstalirao sam aplikaciju i kada sam je ponovo instalirao bila je u pitanju verzija 18.xxx. Stvarno se raspadaju, dižem ruke od njih za sada iako imam plaćenu verziju, TomTom NDS je osmo svetsko čudo za njih!
 
Да додам што се гласовне навигације тиче, пре неки дан кренем на неки пут и навигација ради све нормално ал нема гласовног навођења. Покушавао све и свашта ал неће. У једном моменту сам имао позив и јавим се преко смарт сата кад чујем у позадини на сату навигацију како даје упутства. Искључим блутут конекцију са сатом и гласовно навођење проради.
Ето, можда неком помогне, очигледно кај укључе БТ то препознаје као аудио излаз, што је и нормално.
 
Stigao i meni Sygic update. Plus Android auto.

Prvo oko Sygic-a. Sam Sygic update, rek'o bih da dobro radi. I brže, ovako na telefonu.
Nije bilo problema sa jezicima, mada, ja sam za svaki slučaj, čitajući priče ovde, držao Sygic pre apdejta na engleskom jeziku. Posle apdejta samo svičnuo na srpski i sve radi.

Ne dopada mi se dalje što je sada u horizontalnom prikazu, taj kvadrat gore levo koji pokazuje sledeće skretanje prevelik. Guta više od trećine celog ekrana, sve vreme je prisutan, što onda celu mapu sabija u ostatak. Meni je tako manje pregledno, a koliko vidim, ne može da se isključi. U vertikalnom prikazu je sto sve ok. Ali u horizontali (koju više volim) preveliko. :(

Drugo što mi se ne dopada, jeste da Jovana previše priča. Da li se ja dobro sećam da je ranije bilo nešto da se bira tipa uputstva, i opširna uputstva?!? (Ili grešim :unsure: )
Sada priča previše i preopširno za moj ukus. Ko da su je napravili za žene?!? :p

... ... ...

Android auto, pomalo razočaran. :(

Multimedija kod mene je starije generacije, Reno iz 2017 (da, straaaašno matoro), i radi sve to dosta sporo. Tačno se oseti da i telefonu i multimediji fale moderniji procesori. :(

I naravno, Sygic traži premijum Android dodatak ako hoću glasovnu navigaciju i 3D prikaz na ekranu kola. To je sada 40€ što sada neću davati.
Ali Sygic često ima dobre akcije, pa se nešto nadam da će do kraja godine taj dodatak biti nešto tipa akcija za 9,99€. Tada ću ga dokupiti.

... ... ...

Za sada ostajem na fabričkoj navigaciji koja posle poslednjeg apdejta mapa radi sasvim pristojno. Android automobilu treba još rada da postane prava stvar.
 
Nisam siguran ali mislim da se AA vrsti na telefonu, a da je automobil samo "dodatni ekran".

AA mozes da pokrenes i bez automobila, pa vidi kakva je brzina rada
 
Bez obzira na neka poboljšanja u novijoj verziji i dalje ostaje problem rutiranja, tj izbora optimalne rute koju sygic izračunava dosta loše u odnosu na npr google maps, tj neke logične rute za njega ne postoje. Sa davanjem dodatnih odredišta da bi se dobila odgovarajuća ruta još je gora situacija. Da li postoji neka opcija uvoza rute iz gmap u sygic.
 
Bez obzira na neka poboljšanja u novijoj verziji i dalje ostaje problem rutiranja, tj izbora optimalne rute koju sygic izračunava dosta loše u odnosu na npr google maps, tj neke logične rute za njega ne postoje. Sa davanjem dodatnih odredišta da bi se dobila odgovarajuća ruta još je gora situacija. Da li postoji neka opcija uvoza rute iz gmap u sygic.
Zašto bi to radio? Koristi google ako si zadovoljan njime ... mislim da nema te opcije...
 
Kod mene je i dalje jako čudna situacija, mogu da aktiviram sve glasove za navođenje osim srpskog (Jovanka). Sve sam probao, deinstalirao sam aplikaciju, obrisao repove, restartovao telefon i ponovo instalirao, međutim i dalje isto. Uopšte mi nije jasno u čemu je problem pa da samo srpski glas neće da radi. Pisao sam mail tehničkoj podršci gde sam detaljno objasnio u čemu je problem i u roku od sat vremena sam dobio bezobrazan generički odgovor, gde se ni u jednom segmentu nisu bavili mojim problemom.
Zanimljivo je takođe da mi Sygic uopšte ne daje mogućnost da izaberem Android TTS voice, moguće jer default nije standardni TTS već Alfanum Danica.
Na kraju sam uspeo da rešim problem ali to je budževina, naime preimenovao sam folder gde se nalazi srpski glas, standardni naziv "serbian_woman" sam zamenio sa "serbian_au_woman" i Jovanka sada radi. Međutim Sygic mi i dalje daje mogućnost da preuzmem i aktivaram srpski koji neće da radi, drugim rečima imam dve Jovanke. :)

Nevezano za moj problem, što se tiče rutiranja mislim da je Sygic ovim ažuriranjem napravio veliki korak napred, ono ranije je bilo katastrofalno rutiranje, ovo sad je odlično, doduše nisam ga nešto puno isprobavao ali ovo što sam probao radi na najbolji mogući način.
 
Koji ti je default jezik za Android?
 
^
Default na telefonu je engleski, u Sigicu je srpski.
 
Da li si probao da ceo telefon prebacis na srpski?
Sygic kao default jezik gleda sistemski jezik na telefonu.
 
Pretpostavio sam na šta misliš pa sam probao to juče, međutim bez rezultata. Cela stvar je jako čudna, a izgleda da sam ja jedini na forumu koji ima taj problem. Nisam isprobao sve jezike ali jesam desetak i svaki je radio bez problema. Primetio sam da mu je default glas imao u nazivu i "au" za razliku od preuzetih glasova, zbog toga sam i preimenovao folder sa srpskim glasom, "serbian_woman" sam promenio u "serbian_au_woman" i jedino tako Jovanka radi. Takođe nemam opciju izbora Android TTS, pretpostavljam da se kod ostalih može normalno izabrati.
 
Google maps recimo recimo radi ok na srpskom ako postaviš default jezik telefona na srpski. Mada ja držim na engleskom, mnogo mi je lud izgovor naših naziva ulica na enleskom jeziku. Bar mi bude zanimljiva vožnja.

Inače, u Sygicu mi radi normalno Srpski.
 
Da. Sad se zove pregled. Kad napraviš rutu, potraži u donjem meniju.
 
Ovu verziju 20, su malo grafički ulickali, menije ispremeštali i dodali Android Auto.
Ono što mi se ne svidja, je da su zvučna obaveštenja(upozorenja) u podešavanjima, sada fiksna i zvukovi se ne mogu menjati, niti znate kako zvuče, kao ranije(ja sam tu ubacivao glasovna, po uzoru na iGO, da ne razmišljam koji "ding-dong" šta znači). Tako da sad, tek kad krenete sa korišćenjem navigacije, znaćete šta vam za šta pišti. Poslao sam im primedbu, al mislim da je uzalud. Nisam je još koristio za navigaciju.
 
Evo jedna greška. Ne menja boje automatski sa dnevnih na noćne.

PS
Posle restarta, potamneo.
Znači još je bubičav.
 

Prilozi

  • Screenshot_2021-04-29-20-16-03-178_com.sygic.aura.jpg
    Screenshot_2021-04-29-20-16-03-178_com.sygic.aura.jpg
    36 KB · Pregleda: 16
Poslednja izmena:
^
Još je bagovit definitivno, mislim da je nova verzija napredak u odnosu na ranije ali da treba da se srede još neke stvari.
 
Ako treba javi ima nas nekoliko u beta tester grupi pa možda možemo da "prenesemo" problem gde treba

Pitanje:
Da li u novoj verziji radi ubacivanje CustomPOI po uputstvu sa sajta?
Napravio sam fajlove po tom uputstvu, npr. nesto.bmp i nesto.rupi (posle muke, ali sam uspeo:)) ubacio u /import folder (po uputstvu), ali neće da "povuče", tj neće da kada se startuje program da prijavi da imaju novi fajlovi.
 
Za sygic? Ne.
Zapravo iste su, ali softver radi samo sa starijim splitovanim TT mapama, verzije v.9.0 (2019.09 su poslednje)
 
Pa zašto pitaš ovde :)
Što se tiče iGO-a, apsolutno su iste mape/fajlovi za Android, WinCE i iOS (da, isti su, samo upakovani u kontejner).
Jedino, sam softver ne koristi sve fajlove/dodatke : iGO8 svega nekoliko tiipova, Primo ne "vidi" fjw, dok NextGen rabi sve.
 
Pitanje:
Da li u novoj verziji radi ubacivanje CustomPOI po uputstvu sa sajta?
Napravio sam fajlove po tom uputstvu, npr. nesto.bmp i nesto.rupi (posle muke, ali sam uspeo:)) ubacio u /import folder (po uputstvu), ali neće da "povuče", tj neće da kada se startuje program da prijavi da imaju novi fajlovi.

@jaksa007 ako mozes da probas i da pitas u grupi?
@ostali da li je neko mozda probao?
probao sam i jedan par fajlova sa jednog stranog foruma, ali nece...
 
Nazad
Vrh Dno