Šta je novo?

Svet Kompjutera

ABET

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.03.2007
Poena
720
Pozdrav svim učesnicima Benchmark foruma, kako onim aktivnim (u koje sebe ubrajam) tako i našim kolegama koji vole da čitaju šta drugi pišu bez previše eksponiranja.

Čemu ovakav naslov teme, neko se sigurno pita? Vidite, ja sam kao i verovatno mnogi od vas, dugogodišnji čitalac i poštovalac našeg najtiražnijeg IT mesečnika. Iako mi to jako imponuje i apsolutno mi ne smeta što se objavljuje pod tuđim imenom, zanima me zašto neki od autora tekstova u pomenutom časopisu pisanije članova ovog foruma koriste kao inspiraciju? Pošto sam već neko vreme aktivni korisnik foruma, mogu sa negodovanjem da primetim da je kvalitet onoga što se ovde može pročitati jako opao i zato me čudi što se baš ovaj forum prati i koristi u tekstovima jednom renomiranog časopisa. Takođe moram da pitam aktivne forumaše, da li sam ja jedini koji je ovo primetio?

Srećan Božić

Zanimljiv prisutp, mada ne znam sta bih konkretno rekao - SK sam prestao da citam oko 2009, nisam ni mislio da to rade?

Ali uvek je tako - veliki si (?) I nemas vise ideja - korisit/kradi tudje..

Navedi neki primer za nas što smo prestali da čitamo SK

Ja čitam, i nemam pojma o čemu pričaš. Pa reci šta si primetio?

NIsta ne razumem.

Renomiran casopis ? ...

i forum je sta ? I meni nije jasno zasto jedan casopis gde kvalitet bilo cega nije opako nego je nestao, iko pomije vise

Poslednja izmena:
Pošto sam već neko vreme aktivni korisnik foruma, mogu sa negodovanjem da primetim da je kvalitet onoga što se ovde može pročitati jako opao i zato me čudi što se baš ovaj forum prati i koristi u tekstovima jednom renomiranog časopisa.

Mene ovo recimo zanima. Ako moze malo detaljnije.

Ovo sam i ja primetio. Tekstove pisu ljudi koji mnogo koriste danasnji sleng i misle da je to dobra stvar.
Kupujem ga iz navike jako dugo, iako mi je jubilarni broj (2004. godine) maznuo komandir cete u Pirotu, Stojadinovic M. :)
Neka ga... :d

NIsta ne razumem.

Renomiran casopis ? ...

i forum je sta ? I meni nije jasno zasto jedan casopis gde kvalitet bilo cega nije opako nego je nestao, iko pomije vise
Jeste opao, i doveli su neke da pišu kojima tu nije mesto.
Ali nemoj da preteruješ.

Otkako je Kuzmi dozvoljeno da pise svoj blog u casopisu u kom blogovima mesto nije kvalitet je donekle opao. Doduse, u poredjenju sa vecinom casopisa u Srbiji Svet Kompjutera je veoma kvalitetna publikacija. Nisam primetio da su preuzimali clanke direkt sa foruma Benchmarka ali i ako jesu to nije nista strasno. Secam se da su njihovi tekstovi o hardware-u bili veoma slicni onim objavljenim na Benchmarku (po strukturi i formi) i to je vise pokazatelj da je Benchmark mesto koje postavlja standarde. Ako je bukvalno prekopiran sadrzaj bez pominjanja ili znanja originalnog autora onda je to problem urednistva i siguran sam da ako im se ukaze na to da pisac/kradljivac tog clanka ce biti opomenjen/udaljen. Znam da se cesto teme koje obradjuju poklapaju sa nekim temama na forumu koje su jako popularne u tom trenutku, ali, realno, te teme su u tom trenutku popularne u celoj IT zajednici tako da je veliko pitanje da li SK kopira od Bencha ili je to samo trenutni trend.

Tako se testovi inače rade, i ne znam čemu dizanje u nebesa Benchmark-a sada.
Drugi deo mi se isto sviđa, obrađuju teme popularne u IT-u u to vreme? A čime treba da se bave, i svi pišu o aktuelnim temama.
Na ovom forumu se priča o stvarima koje su digle interes, samim tim nisu ništa originalno što bi moglo da se krade.

Poslednja izmena:
Svet kompjutera sam prvi put kupio 92 god i do 2004 sam bio redovan citaoc. Jedina moja zamerka tom casopisu je bila sto uz hardware nikada nisu stavljali cene koje su kod nas uz obrazlozenje da se cene stalno menjaju. Naravno kvalitet se menja tako da sada citam Bug koji smatram za mnogo opsirniji i bolji casopis.

To sa cenama i mene nervira. Ali nije od presudnog značaja za kvalitet opisa.
Meni se ne sviđa što su doveli još neke da pišu "kolumne" u kojima nema šta da se pročita. Dok Kuzma mi odgovara, povremeno napiše nešto bezveze, ali niko ni ne piše konstantno istim kvalitetom.
Ali ovo čime je početa tema nema veze sa životom, i nisam čuo ništa konkretno da podrži to.

Čitam SK godinama i ne slažem se da je kvalitet značajno opao u poslednje vreme. Čak je nešto bolji nego pre par godina, posebno Test Play (jedno vreme se dešavalo da Kuzmanović napiše i pola opisa igara u jednom broju i generalno su ti tekstovi bili nižeg kvaliteta, sada je tu mnogo više kvalitetnih autora a čak i Macedonić navrati s vremena na vreme, tu je opet i Jan Čmelek koji je neprevaziđen majstor za sahranjivanje loših igara).

Što se tiče drugog dela teme, ako kolega GOW misli da su njega (ili nekog drugog člana ovog foruma) "pokrali" u nekom tekstu, neka bar navede precizan primer.

Poslednja izmena:
Citam Svet Kompjutera od njegovog izlaska 1984. godine i ne mislim da je kvalitet casopisa znacajno opao (sa posebnim naglaskom na ono znacajno) - pre bih rekao da kvalitet casopisa varira iz meseca u mesec ali da, u poredjenju sa nekim drugim casopisima ipak ima neki svoj nivo koji odrzava. Jos manje bih rekao da je casopis nestao...

To sto se pise o relativno istim stvarima nije problem SK, vec je jednostavno cinjenica da se pise o aktuelnim temama, sto se lako da videti da istog meseca o nekom parcetu hardvera ili igri pisu i ostali casopisi u zemlji/regionu, a to mogu sa sigurnoscu reci jer pored SK redovno kupujem i citam i Digital, Tech Life, Bug i Vidi... Pa nece valjda sada kada je recimo vreme Lenovo Yoga uredjaja, NVidia 980 ili Huawei mate 7 da pisu o Galaxy S3, NVidia 750Ti, Miix2, ili nekim drugim uredjajima koji jesu aktualni za kupovinu (pre svega zbog cene) ali su se pojavili znatno ranije. Ipak, prate se neki trendovi i pise se o novim stvarima i tu bas i nema mesta za izmisljanje vruce vode.

E sad, ja licno nisam video da se bilo koji te(k)st sa benchmark foruma besramno ili u bilo kakvoj meri kopirao, ali ako to jeste slucaj to je pre svega slucaj "autora" pa tek onda urednistva koje sigurno ne moze da iscita sve casopise, forume, review-e i slicno kako bi pre odobravanja utvrdilo da li se radi o plagijatu ili pravom autorskom te(k)stu.

Sto se tice foruma SK, tu bih opet rekao da je primetna znatna devalvacija kvaliteta jer je veliki broj kvalitetnih clanova (ne znam zasto mi prvi na pamet pada JohnnyHSV) napustio forum zbog dela admina/modova koji se ponasaju kao da je forum njihova licna prcija (OK, mozda i jeste), koji su umislili da su bogom dani da vedre i oblace tamo i da nema drugacijeg misljenja sem njihovog i koji su forum doveli na prilicno niske grane (svaka cas nekolicini kvalitetnih forumasa koji su ostali).

Ništa ne može SK forum da donese na niske grane kao Hi-Files forum. :D

Mnogo ti znas o Hi-Files forumu ;-)

SK citam od prvog broja koji btw i dalje cuvam. Po meni je kvalitet tog casopisa drasticno opao i pre treba da se zove svet igara koji je ranije izlazio kao specijal nego SK. Ozbiljnih tekstova vise uopste nema. Kad se samo setim tekstova jelene rupnik, voje antonica, izvestaji zorice jelic iz njujojraka, programerske cake predraga becirica i nikole popovica, tekstova vladimira kostica, genija, o abarton spectrumu i kako je pisao tekst editor, pa opisi igara nenada vasovica, skola progamiranja aleksandar veljkovica, cvet kompjutera gde je razbijao aleksandar petrovic. Danas cela redakcija SK sa sve spoljinima saradnicima da se skupi ne moze da napravi mind trap koji je dobio u nekim britanskim caspopisima bolju ocenu od tetrisa. Da ne pricam da u SK skoro nisam video predstavljanje nekog ozbiljnog domaceg softvera ili hardvera. A toga je naprimer ranije bilo radimpex npr. Da ne pricamo da dobar intervju sa nekim americkim magom za softver ili hardver u sk vise zvuci kao *******cija nego realna mogucnost.

Sto se tice kopiranja tekstova sa benchmarka ja licno nisam primetio, daj neki primer da malo analiziramo.

Niste u toku. Bilo je tamo pregrst prejakih ljudi ali Ljuba ima malo cudne tripove pa su se razjurili. Kad se samo setim Pedra nije ni cudo...

U čemu se to razlikuje od toga što sam rekao?

Zato sto znam kad si se registrovao na tom forumu i pratio sam kako su te tamo, a i ovde, tovarili za pisanija vezana za audio pa reko mozda licno gledas... Tamo je mnogo manja ekipa ali je probrana i vecina se druzi IRL i samim tim je mnogo lakse doci do saznanja, sto teoretski sto prakticno. Licno sam se uverio u to.

Pročitao sam ja forum uzduž i popreko, video da su oterali ljude, sada je ostalo par dobrih. I za moje kratko vreme su oterali par ljudi koji su bili zanimljivi. Tako da kao što kažem, uz sav trud SK forum ne može da dostigne to dno.

I tvoju blokiranu temu o psihoaktivnim supstancama i ličnim iskustvima. [emoji14]

Sta ste se sjatili na temu a niti citate vise SK niti znate o cemu se radi. Nadao sam se da ce neki od autora da se javi ovde ali slaba vajda od toga, izgleda. To se vec desava nekoliko brojeva unazad ali je na nivou inspiracije i provuce se poneki hint tu i tamo ali u zadnjem broju je to bas ocigledno. Ne bih da ovde razvlacim autora tog teksta jer nije on jedini koji se time bavi, bilo bi ruzno sada njega optuziti a drugi koji to isto rade da ispadnu cvecke.

Tema koja je posluzila kao inspiracija za tekst u SK, sa sve slikom koju je okacio Alister i delom mog citata i citata drugih iz te teme koji su zavrsili u casopisu u vise manje neizmenjenom obliku je Budućnost pretraživača. Pa sad vi lepo pozajmite od nekoga SK ili kupite novi broj pa polako listajte strane dok ne dodjete do konkretnog teksta.

Ponavljam, ovo nije prvi put da se tako nesto desava niti je doticni autor jedini koji to radi.

Što se tiče drugog dela teme, ako kolega GOW misli da su njega (ili nekog drugog člana ovog foruma) "pokrali" u nekom tekstu, neka bar navede precizan primer.

Nije mene niko pokrao. Da bi kradje bilo mora se utvrditi vlasnistvo. Cije je vlasnistvo poruka na Benchmark forumu? Autora poruke? Kako se utvrdjuje njegov identitet i da li je to zakonski regulisano? Da mozda poruka nije vlasnistvo samog foruma i njegov vlasnika od onog momenta kada se nadje na serverima koje on zakupljuje? Ja zaista nisam siguran kao sto nisam siguran da li je to uopste definisano zakonom. Neko od pravnika, ukoliko je voljan to moze da potvrdi ali koliko ja znam, sto sam ucio u okviru ispita na Fon-u, mi takav zakon nemamo.

Zato bih vas voleo da se uzdrzite od koriscenja termina kradja. Ruzno je, bespotrebno i pogresno.

E sad, ja licno nisam video da se bilo koji te(k)st sa benchmark foruma besramno ili u bilo kakvoj meri kopirao, ali ako to jeste slucaj to je pre svega slucaj "autora" pa tek onda urednistva koje sigurno ne moze da iscita sve casopise, forume, review-e i slicno kako bi pre odobravanja utvrdilo da li se radi o plagijatu ili pravom autorskom te(k)stu.

Vidis, nije tako. Zar ne uredjuje Kuzmanovic vesti o nadolazecim igrama ili kako se vec zove ta sekcija? Pretpostavljam da je vecina tekstova njegovih ruku delo. Primecujem da neke igre tu zavrse i budu opisane u duhu teme koju par nas sa foruma otvori i odrzava. Neke od tih igara nisu nesto sto zanima siri auditorijum koji cine citao SK, prevasnodno mladje generacije. Sto sumnjam da autori trose vreme na pracenje tih igara. Iskreno, ja ne razumem zasto takvi tesktovi uopste dobiju prostor u SK jer opisuju nesto sto je deo niche trzista, nepopularno medju masama. Zato mi i jeste interesantno svaki put kada tako nesto primetim i golica mi mastu odgovor na pitanje zasto to rade?

Vidis, nije tako. Zar ne uredjuje Kuzmanovic vesti o nadolazecim igrama ili kako se vec zove ta sekcija? Pretpostavljam da je vecina tekstova njegovih ruku delo. Primecujem da neke igre tu zavrse i budu opisane u duhu teme koju par nas sa foruma otvori i odrzava. Neke od tih igara nisu nesto sto zanima siri auditorijum koji cine citao SK, prevasnodno mladje generacije. Sto sumnjam da autori trose vreme na pracenje tih igara. Iskreno, ja ne razumem zasto takvi tesktovi uopste dobiju prostor u SK jer opisuju nesto sto je deo niche trzista, nepopularno medju masama. Zato mi i jeste interesantno svaki put kada tako nesto primetim i golica mi mastu odgovor na pitanje zasto to rade?
Ako misliš na "Prve utiske" i na Bonus Play rubriku, izbor vesti i najava i nije toliko čudan ako ih stvarno Kuzmanović uređuje. Pa i ovako se iz njegovih recenzija i ostalih tekstova vidi da čovek ima prilično niche ukus: razne simulacije, potezne strategije, Paradox-ovi strateški naslovi etc.
Složićemo se da čovek verovatno ima dovoljno uticaja da bi se u nekom broju samo njegovom željom pojavio tekst o nekoj takvoj igri, bilo da je to opis najnovije Europe Universalis na dve stranice ili najava neke super opskurne simulacije, iako će većina čitalaca Test Play-a taj tekst bez dvoumljenja preskočiti.

Poslednja izmena:

Vidiš nisi u pravu! Ne samo da većina tekstova nije njegovo delo, kako si pretpostavio, već je od 20 igara koje su se pojavile u toj sekciji on autor samo 3 (i slovima tri) teksta što čini svega 15% od ukupnog broja. Da li stvarno misliš da on u toj meri prati sve moguće forume ili druge - specijalizovane sajtove da može da utvrdi da li je neki tekst sačinjen tako da se u većoj ili manjoj meri sastoji od delova teksta nekog drugog autora ili od komentara koje su ostavljali članovi u nekoj temi na drugom forumu ili je nedvosmisleno autorsko delo nekog ko radi u časopisu !? Ja sam siguran da ne može! Da ne govorimo da se o tim igrama koje ne zanimaju širi auditorijum u tom listu oduvek pisalo i to definitivno nije nikakva novost.
Kuzmanovića sam imao prilike da upoznam lično i reći ću da, ma kakav god se činio nekima dok čitaju njegove tekstove, Kuzma nije neko ko bi svesno dozvolio da se nečiji tekstovi prisvajaju a definitivno ne bi to uradio sam.

Vrh Dno