Šta je novo?

Svet Kompjutera

Ja kupujem SK, ali i BUG, PC Chip i Vidi. Kada ih uporedim SK je po kvalitetu najlošiji.

BUG je pravi primer kako napisati tekst prepun svih najvažnijih informacija, a da tekst ne bude dosadan kao u SK. Takođe i sam dizajn članaka u SK sa jednom bezveznom sličicom i tonom teksta izgleda kao nešto što je bilo aktuelno pre 20-ak godina. Ali i dalje uzimam časopis i od domaćih mislim da je najbolji, iako je u poređenju sa komšijskim ispod svakog proseka. Ove ostale časopise kad uzmem, Digital npr. imam osećaj kao da čitam neki štampani newsletter Altija, Comtrade-a i ostalih. Tačno se vidi da su svi tekstovi plaćene reklame.

Svet KompiJutera čitam jako dugo i sve brojeve uredno sakupljam i koričim u velike sveske, to radim jako dugo (skoro 17 godina) donosio sam ih kući sa mora, planina čak i iz vojske imam i dosta časopisa koji nisu ni otvoreni (od pre par godina se pakuju u kese) kupovao sam duple neotvorene. To sam gledao kao na neki hobi i sadržaj časopisa mi iskreno i nije bio toliko bitan, imao je tu da se nađe kvalitetnih članaka (makar i prepisanih sa odličnim prevodom što je danas retkost čitaj bljuc i ostala bolumenta),a bilo je i totalnih promašaja. Ono zbog čega ih ne kupujem već pola godine jesu REKLAME na svakoj stranici od brijača i gelova za brijanje preko masti za vene i aspirina do uložaka i satin-care brijača za noge i međunožja vrhunac bezobrazluka je bila prezentacija nes kaVe i neke kreme za bore koju smo dobili u kesicama da probamo ...Tu sam stao i odustao od dalje kupovine neki kriterijumi mora da postje pa i u reklamiranju majku mu, deo časopisa neka budu oglasi ne na svakoj strani iskežena "bankarka" koja nudi med i mljeko, iskežena voditeljka lpja reklamira da je pod utiskom i sl.
Shavatam da su teška vremena i da časopis košta, ali mora da ima neke recenzije i makar mrvica ukusa. Bolje da časopis bude 500 dinara nego da bude uništen zarad slušnih aparata i papuča za "skidanje" kilograma.
Slike su informativnog karaktera.

IMG_20150108_133648.jpg IMG_20150108_133846.jpg IMG_20150108_133733.jpg

Ova tema, a i mnoge po forumu sk su dokaz da je izmedju ljubavi i mrznje vrlo tanka nit.
SK je jedan od retkih casopisa, mozda i jedini, koji je kroz tolike teske godine a kroz koje smo svi zajedno prosli, zadrzao poprilicno visok kvalitet.

Nemam vise ni blizu vremena kao pre pa mnogi ostanu neotvoreni dugo vremena, ali ja im definitivno ostajem veran u godinama koje dolaze. Zasluzili su to.

Prilozi

• uploadfromtaptalk1420750829495.jpg
    uploadfromtaptalk1420750829495.jpg
    666 KB · Pregleda: 254
Poslednja izmena:
ja sam citao sa prekidima, pa citam npr u zadnjih godinu ipo .. kvalitet mislim da je tu negde sve vreme, reklame volim da pocepam ako su dvostrane (sto je retko), a ono sto smeta je sto (nisam brojao ali takav je utisak) je da ceo casopis pisu dva-tri coveka, i nevezano za to kako to rade, ne moze biti dobro jer sve postaje previse subjektivno ...

ranije su imali bar nesto kao 'second opionion' za igre, ali su i to ukinuli, pa ostaje na tome jeli se svidelo gazdi, ili nije ..

dezodoransa za 30 godisnjicu sto su davali mi polako nestaje, pisao bi im da pitam kad ce sledece tog tipa da bude ;)

Secam se da su njihovi tekstovi o hardware-u bili veoma slicni onim objavljenim na Benchmarku (po strukturi i formi) i to je vise pokazatelj da je Benchmark mesto koje postavlja standarde.

SK, Digital,***** i Benchmark, sve su to manje-vise prevazidjeni mediji cije urednistvo misli da je i dalje pocetak 2000-ih gde retko ko u Srbiji ima internet ili ako ga ima koristi samo da bi cita o njihova izdanja.
Genericki testovi sa zastarelim i povrsnim konceptom mogu da budu nekome "standard" ko je jos zaglavljen u 2002/2003-oj.
Testovi se rade ne da bi se informisali i edukovali citaoci, da bi doslo do nekog novog i jedinstvenog saznanja, vec da bi se izbacilo nesto da bi se usicarili hitovi ali i da bi se onaj ko je poslao HW na testiranje malo izreklamirao, sto rezultuje da bukvalno sve sto prodje kroz ruke
"recenzenata" dobija nekakvu nagradu...
Dodaj na to da 90 pa i vise % publikacija cine vesti koje "novinari" cak i ne prevedu kako treba, a i srpski im bas ne ide od ruke... ;)

@Miskonius

Kako si pored časopisa kao što su Digital, SK... ubacio i sajt kao što je Benchmark. Šta je po tebi "relan" IT medij danas?

U Srbiji takvih nema, nažalost. Sve je manje-više plaćena reklama.
Pardon, ima realnih IT medija u Srbiji, to su ovi inostrani na kioscima. Meni je zanimljivo kako jedne strane novine, recimo iz Hrvatske, koje kasne 2-3 meseca (trenutno su na kioscima Novembarski brojevi) uvek imaju relevantnije testove od ovih domaćih. A tu mislim na tablete, laptopove, grafičke kartice, televizore.

Mene najviše interesuju igre, daleko više nego hardver i aktuelnosti na IT sceni. Po tom pitanju (opisi igara) SK je dno. Poslednji put sam ih pazario negde sredinom godine i između ostalog dobio opis novog Wolfenstein-a na jednoj stranici koji ne sadrži skoro ništa konkretno o samoj igri, da ne spominjem da je tekst pun gluposti, jeftinog humora na nivou forumskog spama i Kuzmanovićevih kompleksa. Odličan primer "kvaliteta" opisa igara u tom časopisu.

Citam ovu temu,a citam i SK vec godinama i sa dosta se toga slazem,mada i nije bas sve tako crno...

Ono sto meni bude zanimljivo na domacoj IT sceni, je slucaj kao sto su proslomesecni testovi GA-X99-UD7 WiFi...

BENCH:
"Gigabyte GA-X99-UD7 je odličan izbor za sve korisnike koji pre svega žele udoban rad, veliki broj mogućnosti i pouzdanu matičnu ploču. Komfor upotrebe je na zavidnom nivou.."

SK:
"...pa sve do podizanja sistema koje zna da potraje po par minuta ili da se cak uopste i ne desi.Probali smo razne verzije BIOS-a.."

A inace SK necu prestati da kupujem, jer jedino on nece da se pokvari kada ga ispustim na pločice,dok sedim na :wc: šolji... :p

Zbog Kuzmanovicevih kompleksa i egocentricnosti sam i prestao da kupujem SK posle mnogo,mnogo godina redovne kupovine.(cak jedno vreme i pretplate) Novina iz godine u godinu podseca na sadasnju vlast. Hrpa praznih prica i licnih misljenja vodje...

Sinoć sam čitao ovaj novi broj i mislim da im je najlošiji do sada. Svaki test ima neko kilometarsko filozofiranje kao uvod, primer Asus G751. Nakon toga ide neki totalno laički tekst do kraja, gde se u par reči navode neke konkretne brojke, kao FPS u Crysisu 3, totalno nebitnoj igri danas, i kolika je autonomija na bateriji, što je za laptop od 5Kg potpuno nevažno jer ga niko nikad neće nosati sa sobom. A i koja im je fora sa onim esejima o softveru. Svaki program koji opisuju razvale preko cele strane. Pa tako neki GIF maker dobije veći prostor od nekog zanimljivog hardvera.

Čak počinjem da mislim da je ovo zadnji broj koji sam kupio. Sad nekako više edukuju laike, što je dobro budući da nam je informatička pismenost na dnu, ali ja se ne vidim u toj ciljnoj grupi.

Mene najviše interesuju igre, daleko više nego hardver i aktuelnosti na IT sceni. Po tom pitanju (opisi igara) SK je dno. Poslednji put sam ih pazario negde sredinom godine i između ostalog dobio opis novog Wolfenstein-a na jednoj stranici koji ne sadrži skoro ništa konkretno o samoj igri, da ne spominjem da je tekst pun gluposti, jeftinog humora na nivou forumskog spama i Kuzmanovićevih kompleksa. Odličan primer "kvaliteta" opisa igara u tom časopisu.

Za opise igara je pre bio Next Level, a sada se zove Reboot. Nažalost kod nas jako kasni na kioscima, i po 6 meseci, što ga čini totalno nerelevantnim. Ali uzmi bar jedan broj i pročitaj neke tekstove. Sećam se da sam Next Levele (bilo je nekih 10-ak brojeva) čitao i po više puta, koliko su dobri i detaljni tekstovi bili. Mesecima pre nego igra izađe oni naprave veliku reportažu, ubace gomilu slika koje tada na netu čak nisi mogao naći, pretrpaju informacijama ... Nije mi samo jasno kako je jedan takav časopis ugašen. Reboot nastavlja ali nije na tom nivou.

Bravo Screen Fun je u poređenju sa Reboot-om kao bojanka za decu i neka ozbiljna knjiga.

Poslednja izmena:
Slabo je nama trziste da bi se ljudi toliko ozbiljno bavili tom pricom.

@Miskonius

Kako si pored časopisa kao što su Digital, SK... ubacio i sajt kao što je Benchmark.

Pa stvarno, razlika je nebo i zemlja. Jedina razlika izmedju nih su nijanse u otaljavanju i nista vise.

Šta je po tebi "relan" IT medij danas?

"relan"????
Pravicu se da sam te razumeo...
Ako nisi upoznat, ta definicija vazi za svaki medij koji se bavi bilo kojom oblasti zivota, treba da bude samostalan, da postavlja nezgodna pitanja, da istrazuje i da pre svega bude objektivan.
To takodje podrazumeva da se puno radi, da se prati sta drugi rade (ovde je cak zabranjeno da se spominju drugi IT sajtovi, eto koliko je benchmark.rs siguran u svoj standard),
da se slusaju citaoci, sto svi ovde gledaju da izbegnu sve to kako znaju i umeju.
Medij postoji radi citaoca a ne citaoci zbog medija i to je nesto sto ovde niko ne kapira.
Bara je mala, zadovoljavaju se mrvicama, jer i to je mnogo u poredjenju sa onim koliko se ulaze i radi, ali to je realno dijagnoza celog Srbistanskog drustva...
Pogledaj druge IT sajtove na svetu i pogledaj benchmark.rs i ako ti nije jasno kako stoje stvari onda ti definitvno nema pomoci.
Svi oni imaju pristup vecini komponenti, doduse neki sa malim zakasnjenjem sto uopste ne opravdava vrlo nizak nivo kvaliteta recenzija.

Pre benchmarka bio sam redovan na SK forumu, ali zbog moderatora i administracije, batalio sam sve to, tamo oko 2007/8 Bilo je tu par interesantnih skupova, i nekolicina kul ljudi, ovo ostalo katastrofa. Poslednji put sam svratio da napišem koju reč kad je umro Voja, legenda SK-a, poznavao sam ga lično, veliki čovek. Što se tiče časopisa, kvalitet ne bih rekao da je opao, ali u vremenima kada se stvari menjaju iz sata u sat, oni su ostali na tom nekom nivou iz 90-ih i 2000-ih, dizajn časopisa zastareo, i nekako previše nekih nebitnih stvari je nagurano u časopis.

Za opise igara je pre bio Next Level, a sada se zove Reboot. Nažalost kod nas jako kasni na kioscima, i po 6 meseci, što ga čini totalno nerelevantnim. Ali uzmi bar jedan broj i pročitaj neke tekstove. Sećam se da sam Next Levele (bilo je nekih 10-ak brojeva) čitao i po više puta, koliko su dobri i detaljni tekstovi bili. Mesecima pre nego igra izađe oni naprave veliku reportažu, ubace gomilu slika koje tada na netu čak nisi mogao naći, pretrpaju informacijama ... Nije mi samo jasno kako je jedan takav časopis ugašen. Reboot nastavlja ali nije na tom nivou.

Bravo Screen Fun je u poređenju sa Reboot-om kao bojanka za decu i neka ozbiljna knjiga.

Ne znam da li si svojevremeno čitao Hacker, ali za opise igara taj časopis je bio iznad svega što se izdavalo na ovim prostorima. A za HW Bug je uvek bio i danas je neprevaziđen :)

Nazad
Vrh Dno