Šta je novo?

Svemir i sve vezano za svemir

Ma čim sam video snimak, rekoh nema sile da je ovo stvarno. Plus sto kaze Mare, ljudi bi se izlomili da vide ovako nesto. Ja bih svakako bio medju njima, koliko košta da košta.

Na brzaka sam bacio pogled i evo nekog indijaca kako objašnjava ovu pojavu i gore pomenuti snimak.

Samo se juri za YT senzacijama, bez osnovnog reality check-a...

Kmh, bu'ala'tina je pokušavati ovo proturiti kao iole realan snimak.

Mesec može izgledati toliko veliki samo uz veliko uvećanje (teleobjektiv). Uz takvo uvećanje, i Sunce bi moralo biti daleko veće.

Pomeranje kamere, onda i to kao malo zoom napred malo nazad, potpuno su nerealni ako je žižna daljina objektiva tolika da se dobiju ta uvećanja.

Na mestima totalnog pomračenja Sunca se obično okupi par hiljada entuzijasta iz celog sveta, sa ukupno par stotina k$ video i foto opreme...

Da ovakav pogled zaista postoji, bilo bi i par stotina daleko bolje urađenih video uradaka, boljom opremom, i svako boljih od ovih pokušaja da liči na "snimljeno telefonom iz ruke..."

Verujem da totalno pomračenje Sunca na velikim geografskim širinama, kada je podnevno Sunce nisko na horizontu, jeste veoma neobično. Ali ovo je besmisleno nerealno.

Да, јесте ЦГИ, сад видим и ја, али ова путања Месеца око Земље може да објасни зашто је Месец некад мањи, а некад већи.
Jedini razlog zasto mesec nekada izgleda veci a nekad manji se nalazi u nasem mozgu, tacnije na relaciji mozak-culo vida.

Svetlost kroz atmosferu utice samo na boju. Ima ovde ukratko o cemu je rec. U sustini jos uvek ne znamo potpuno zasto se to desava (postoji nekoliko manje-vise srodnih teorija), samo znamo da je do naseg mozga i njegove obrade vizuelnih signala :)

Uz duzno postovanje, ali tekst na prvom linku je veoma lose i konfuzno napisan, kao da ga je neki web crawler bot sastavio. U toj formi koju ima sada moze se slobodno reci da je tekst neprecizan/netacan. Dok se tekst na drugom linku i ne bavi Mesecevom iluzijom :)

Poenta prvog teksta jeste da Mesec nisko na horizontu nije ništa veći nago kada se podigne. Jeste nešto spljošten, i jeste subjektivni osećaj da je nešto veći nego što jeste, samo zbog poređenja sa pozadinom. Varijanta optičke iluzije.

Ko ne veruje da jeste iste širine kada je nisko na horizontu i kada se podigne, može jednostavno da izmeri širinu šestarom, pazeći da je šestar jednako udaljen od oka.

Ovo sa šestarom ja radio ko klinac.

Možete ga i fotografisati nisko na horizontu pa ponovo kada se podigne, ne menjajući žižnu daljinu (zoom) kamere. Onda uporedite fotke.

Ma jasna mi je poenta, nego samo rekoh da nije dobro napisan tekst :)
Neko ko prvi put cita to ce verovatno ostati zbunjen sta je pisac hteo da kaze i sta je zapravo pravi uzrok tog fenomena.
Tekst na nasa.gov je mnogo precizniji i jasniji. Ali da ne spamujem dalje, manje-vise je sve receno na tu temu.

Da li je neko snimio kometu? Kad god je neki astronomski dogadjaj, gotovo po pravilu je oblacno.

Jedan "sažet" video o Hablu (edit - teleskopu):

Da li je neko snimio kometu? Kad god je neki astronomski dogadjaj, gotovo po pravilu je oblacno.
ja sam gledao, bukvalno svaki deo neba kad je bilo vedro, ali ništa... msm da je Mesec bio tu najveći problem jer je baš bio u full-u skoro i sijao je nebom 😭😭😭😭

Starlink vozić vidljiv ovih dana, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Ovde možete videti prolaze iznad vaše lokacije: https://www.heavens-above.com

Sa leve strane izaberete Starlink passes for all objects from a launch, podesite svoju lokaciju gore desno
i dobijete tabelarni prikaz svih preleta i koja je magnituda...

Mesec, Jupiter i Venera na okupu, lepo bili vidljivi prošle noći čak i kroz ulična svetla.

Da, nisam ni znao a privuklo je pažnju meni i supruzi u šetnji. Vidio sam usput komšiju kako fotka sa stativa s ozbiljnom optikom.

Ja bas slikao pre par sati.

Prilozi

• IMG_20230223_182832.jpg
    IMG_20230223_182832.jpg
    102.2 KB · Pregleda: 159
Do kada ce ovo biti? Ja zaboravih da pogledam sinoc, a eto mogao bih da probam bas S23 Ultra kameru.

Mislim da je konjukcija 1-2. marta.

Mada iz grada slikati... Ubija svetlosni sum...

A ***, bolje ista nego nista. Ako se bas ispostavi kao dobra varijanta za slikanje, mozda malo i odem van grada. S obzirom da nisam u centru i autoput mi je na pljuc.

A ove nebuloze o sletanju na mesec u julu? Jesam ja sanjao ili ruje stvarno idu do meseca?

Koliko vidim Roscosmos šalje u julu jedan od šest landera koji će pokušati ove godine da slete na mjesec - uz Amere, Japance i Indijce.

Nazad
Vrh Dno