Šta je novo?

SVE sto ste hteli da znate o Wireless netu...

mozda je glupo pitanje, ali kakve veze ima ovo sa Verat wireless-om??

ovako postavljeno pitanje nema ama bas nikakve veze,ali ako se nakacim na wireless i ja cu biti na veratu...:)

Kakva su iskustva korisnika Veratovog wireless-a koji su nakačeni na Rudo 1,2(kvalitet signala, brzina protoka, usluga i sl.)? Kako se kreću cene za 256 i 512?
Hvala unapred.

Za 512 je 2450din a za 256 je 1700din mesecno, bez ogranicenja protoka.

Sale99 je napisao(la):
mozda je glupo pitanje, ali kakve veze ima ovo sa Verat wireless-om??
Ja bih samo da postavim jedno pitanje. A čime je Verat zaslužio uopšte da se njegova tema markira kao sticky? Oni su najbolji? Dele net za dž? Izmislili su wireless?

Nije ništa cinično, nego mi nije jasno. Ima i drugih provajdera koji nude wireless, možda čak i bolje od Verata, pa se njima ne dodeljuje top tema.

Generalno, teme postaju sticky onda kada je interesovanje za njih veliko i kada se pitanja vezana za njih stalno ponavljaju. To znaci da ce ukoliko interesovanje za nekog drugog provajdera naraste i ta tema (bez obzira na kvalitet samog provajdera) postati sticky ;)

Konkretno, ova tema je postala sticky zato sto se u njoj nalaze i uopstene informacije vezane za wi-fi koje vaze za sve provajdere, a ne samo za Verat...

a i u vreme kad je tema "stickovana" verat je bio jedini koji je nudio broadband za male pare, i samim tim izazivao veliku paznju korisnika... sada na (skoro) svakom cosku imas 256k za 1500-2000 dinara, a u leto 2004 je to bio pravi mali BUM :)

Nije mi jasno samo zašto ne nude veće pakete od 512 Kb/s kada imaju tehničkih mogućnosti za to?

Poslednja izmena:
iskreno receno, za wireless je i to mnogo :)
da bi ostvarivao tu brzinu konstantno morao bi biti veoma blizu AP-a, i bez puno smetnji u etru

Sale99 je napisao(la):
da bi ostvarivao tu brzinu konstantno morao bi biti veoma blizu AP-a, i bez puno smetnji u etru

Ne lupaj...

To mozda ako imas kantenu, sa dobrom opremom ni > mbps nije problem

Može i 1,5 Mb/s :smoke:
Sad sam od skoro na Istočnoj kapiji, 400-500m daleko sa grid 24 antenom. Kada su me konfigurisali, verovatno su nešto zeznuli sa polisom i... Bila je to najlepša noć, oko 190KB/s i sutradan mi skinu na 32KB/s :=(

P.S. Izvinjavam se svim korisnicima VeratNet-a na Istočnoj kapiji koji su između 1. i 2. Juna imali problema sa protokom. :D

Prilozi

• Jebote.jpg
    Jebote.jpg
    49 KB · Pregleda: 367
Hahaha...190KBps, pa toliko vecina provajdera nema UKUPNO!!!

Nekada davno kada sam bio na wirelessu bio sam udaljen od antene oko 2km (antena je bila uperena u smeru gde bi trebalo da je njihov AP posto golim okom nisam mogao da ga vidim) i signal koji je bio na granici prihvatljivosti (provajder je stalno pricao da je slab signal uzrok losoj vezi, to im je bilo glavno opravdanje za sva s*anja koja su pravili) i jednom kada sam sva stelovanja vezana za net vratio na default mogao sam sa njihovog servera (ali samo sa njihovog) da skidam brzinom od nekoliko Mbps (ne secam se tacno koliko ali znam da sam se slogirao kada sam video) inace paket je bio klasican 256/256 Kbps.

Prilozi

• udaljenost.png
    udaljenost.png
    67.3 KB · Pregleda: 149
Poslednja izmena:
Pre nekih par nedelja dobio sam na koriscenje laptop koji ima ugradjeni wireless adapter. Do sada nisam imao nikakvog kontakta sa wireless netom (imam kablovski koji sljaka manje-vise OK). Ukljucio sam laptop i posle podizanja sistema uspostavila se konekcija i net radi...izgleda da je 512 kbps posto je download nesto vise od 50 KB/s. Veza nije uvek ista, nekada ne radi uopste a nekada je super...generalno, moze da posluzi.

Nadam se da pitanje nece da zvuci glupo...kako je moguce da mogu da koristim net bez ikakvog logovanja, sifara, placanja...da li je moguce da kod nas postoji beplatan wireless net?

Postoji par varijanti od kojih je najverovatnija ta da si se nakacio na komsijski wireless router, a komsija nije stavio nikakvu enkripciju na svom ruteru :d

Druga varijanta je da si nakacio neki kafic ili neku firmu koja ima svoj wireless isto nezasticen.

Mozes lako da utvrdis pomocu tracert i www.ripe.net kome te ip adrese pripadaju, nije fora da trosis net nekome neduznom komsiji :/

Postoji par varijanti od kojih je najverovatnija ta da si se nakacio na komsijski wireless router, a komsija nije stavio nikakvu enkripciju na svom ruteru :d

Druga varijanta je da si nakacio neki kafic ili neku firmu koja ima svoj wireless isto nezasticen.

Mozes lako da utvrdis pomocu tracert i www.ripe.net kome te ip adrese pripadaju, nije fora da trosis net nekome neduznom komsiji :/

Naravno da mi nije namera da trosim niciji net. Kafic nije sigurno posto u celom bloku u kome zivim nema ni jednog jedinog kafica...koliko znam, nema ni firmi. Sto se komsija tice, nemam pojma....znam da u mom ulazu samo jos jedan komsija (barem je do skora tako bilo) ima kablovski net kao i ja. Uz to, ne treba mi nesto preko ovog mog kabla sto imam, samo me zaintrigiralo kako to radi.

Probacu sutra ovaj link sto si mi poslao i javljam rezultate.

Pre nekih par nedelja dobio sam na koriscenje laptop koji ima ugradjeni wireless adapter. Do sada nisam imao nikakvog kontakta sa wireless netom (imam kablovski koji sljaka manje-vise OK). Ukljucio sam laptop i posle podizanja sistema uspostavila se konekcija i net radi...izgleda da je 512 kbps posto je download nesto vise od 50 KB/s. Veza nije uvek ista, nekada ne radi uopste a nekada je super...generalno, moze da posluzi.

Nadam se da pitanje nece da zvuci glupo...kako je moguce da mogu da koristim net bez ikakvog logovanja, sifara, placanja...da li je moguce da kod nas postoji beplatan wireless net?
U zemlji Srbiji ni kod babe nema dzabe :D
Reci komsiji da ukljuci enkripciju na ruteru i MAC filter ;)

U zemlji Srbiji ni kod babe nema dzabe :D
Reci komsiji da ukljuci enkripciju na ruteru i MAC filter ;)

Ma nemam pojma da li je komsija uopste u pitanju a kamoli koji bi bio.

Sinoc sam bio u jednoj pizzeriji, imaju besplatan wireless net...nisam pitao kako radi (da li je potrebna neka sifra za logovanje).

Jel mogu 2 kartice za wireless da rade u kompu i da se bridguje konekicija ? Da li ce to onda biti jedna konekcija i kakvu ce adresu imati ?

Poslednja izmena:
Sta bi na kraju, je li komsijin ili "niciji" net? ;)

Poslednja izmena:
Sta bi na kraju, je li komsijin ili "niciji" net? ;)

Nemam pojma, vise se taj signal ne pojavjuje. Bitno mi je da na mestima gde postoji zvanicno besplatan wireless net (restorani npr.) mogu da se logujem bez problema i da sve radi kako treba.

U Grckoj sam nedavno imao problema u jednom beach baru (to nikada nisam razresio) i u Waterlandu (tamo je tek bilo pustan u pogon pa tog dana nije radilo, rekli mi posle).

Posto nemam mogucnosti za adsl, nosim se mislju da kod sebe postavim wireless net. KBC-ov predajnik je na 30 metara od mene bez ikakvih prepreka. Hoce li mi net lepo raditi ako uzmem antenu od 2,4GHz? Ne bih uzimao njihovu, posto traze 10ak hiljada za opremu, vec bih je sam kupio (posto moze da se nadje dosta povoljnije) i pozvao nekoga ko se u to razume bolje od mene da podesi sve parametre itd.? Kakva su iskustva sa KBC-ovim wireless-om?

Poslednja izmena:
Posto nemam mogucnosti za adsl, nosim se mislju da kod sebe postavim wireless net. KBC-ov predajnik je na 30 metara od mene bez ikakvih prepreka. Hoce li mi net lepo raditi ako uzmem antenu od 2,4GHz? Ne bih uzimao njihovu, posto traze 10ak hiljada za opremu, vec bih je sam kupio (posto moze da se nadje dosta povoljnije) i pozvao nekoga ko se u to razume bolje od mene da podesi sve parametre itd.? Kakva su iskustva sa KBC-ovim wireless-om?

Na 30m ce i USB Adapter lepo da ti radi.
Imas PM

Nemam mogucnost za adsl i necu je imati u blizhoj i ne tako blizhoj buducnosti pa se moram opredeliti za wi-fi.Ponudjac nudi opremu za 120 evra a koriscenje ce me koshtati 1050 din. mesecno za 64/300 kbps up/download uz obecanje da ce do kraja godine brzina downloada porasti na 512 kbps.Mishljenja, prreporuke,opazhanja,upozorenja?

Do kraja 2009. godine?

Ja placam 400kbps/100kbps 1300 dindzi.

Ako ti je jedina alternativa dial-up, onda nemas izbora... A to obecanje da ce do kraja godine povecati na 512 je stvarno bezobrazluk, da ne kazem nesto drugo. Toliko bi trebali da nude sada za 200-300din vecu, ako ne i istu, cenu.

Ukoliko tražiš alternativu za Dial-Up i ne planiraš Heavy DL, razmotri 3G pristup internetu.
Postoje na forumu teme i o MTS i o Telenor ponudi.

Vrh Dno