Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Stigoh u Sarti posle noćenja u Dojranu
Oko 8:30 niko na granici
Na obilaznici oko Soluna blago usporenje, ali beznačajno, oko 10:30 po lokalnom vremenu
Veća je gužva bila u nekom mestu pre Nikitija i u samom Nikitiju, ali je predobri Google našao malo okolo pa prođoh bez zadržavanja.
Kada smo pošli iz Dojrana, odmah je predložio još 2 alternativna pravca, da se zaobiđe Solun, ali me mrzelo da se cimam zarad 10min

Uzeh danas tag u tehnomaniji, registracija prosla uredno, ali nije prosla verifikacija kartice, na nalogu stoji kartica ali ne vidim da li je aktivna i ne da mi da je izbrisem da bi je dodao opet, imao neko slicnih problema?

Da li je neko išao sa probnom Crna Gora, Albanija, Makedonija,KiM bilo šta?

Ja sam u subotu stigao na Sitoniju.
Put je prošao iznenađujuće glatko, s obzirom da je bio vikend.
SRB-MK granicu (Preševo-Tabanovce) prošli za 45 min, MK-GR (Gevgelija-Evzoni) za rekordnih 15 min.
Na Preševu smo stigli oko pola 11, bili su otvoreni bukvalno svi prelazi na MK strani (koja je leti zajednička kad se ide ka MK), osim jednog kroz koji su samo prolazila vozila ka SRB, a na Gevgeliji smo bili 2. u redu, nije bilo žive duše oko 13h kad smo stigli, prošli za 5 min., a na Evzoniju Grci isto otvorili sve prelaze i praktično smo proleteli.
Upozorenje: U MK stoji radar blizu Gevgelije, pre skretanja za Mrzence, tu je 120 ograničenje, ja sam vozio oko stotke i čim sam prošao policajac izleteo na autoput i naslagao par njih koji su išli iza.
Na naplatnim rampama nije bilo gužve (nisam koristio TAG), svih 5 kroz MK i dve u GR prošao za par min.
Sve u svemu, išlo ko po loju, a strepeo sam jer je vikend.
U GR sam video par policijskih vozila (jedna u hladu posle prve naplatne rampe iza granice) i druga na drugoj naplatnoj rampi na obilaznici oko Soluna, kulirali u kolima.
Obilaznica oko Soluna funkcioniše besprekorno, bez zastoja.
Čak smo i kroz Nikiti prošli bez nekog zadržavanja, tu smo bili oko 16h po GR vremenu.

Uzeh danas tag u tehnomaniji, registracija prosla uredno, ali nije prosla verifikacija kartice, na nalogu stoji kartica ali ne vidim da li je aktivna i ne da mi da je izbrisem da bi je dodao opet, imao neko slicnih problema?
Je l si platio karticom, za sve zemlje ide uplata, koja se vrati...

Jel isao neko ovim putem, dajte neke savete sta videti, restorane, sta god... Kakav je put? Ili da idem Visegrad - Tjentiste....?

Pogledajte prilog 499481

Sa probnom dozvolom što se tiče zemalja u okruženju je dozvoljeno voziti samo u BiH i Hrvatskoj.
Da, ali naš zakon dozvoljava prelazak u inostranstvu, za druge države je više na koga naletiš i kako su nastrojeni..slao sam mejl na par ambasada rekli su mi sамо "ako Vaša država (Srbija) dozvoljava". Više bi mi značilo iskustvo od nekoga ko je išao.

Inače, što se tiče grčkog taga, nisam video da je negde napisano, ali takođe se kao i u Srbiji gde je 6% ostvaruje popust, tako da vas putarina izađe 5% jeftinije. Dodatno, Grci iz nekog razloga ne koriste Tag, pa je i prolaz kroz rampe brži.

Ako uzmeš Egnatia Odos tag, na njihovim deonicama imaš popust, na deonicama koje kontrolišu druge firme prolaziš ali nema popusta. Za nas je najvažniji taj severni deo jer mahom ljudi idu u taj kraj na odmor, ali ko ide južnije, neka ne očekuje da ima popust.

upravo se vracamo iz grcke tj stali smo u kumanovo da prespavamo. cekanje na grcko makedonskoj granici oko sat vremena ukupno (stigli smo na granicu oko 11:50h po grckom vremenu)

Koristi li ko Border watcher apk? Znam da je dosta koriscena za prelaze ka Madjarskoj, ali kakva je situacija na ostalim: Gradina, Presevo, Evzoni?
Ne daju mi se sitni novcu bzvz da je kupujem ako je za te prelaze neazurna/nefunkcionalna.

Mogu li kešom ( u evrima) da se kupe vinjete na prelazu iz Grčke u Bugarsku (prelaz kod mesta Kulata)? Nisam nikada išao tim putem pa pitam. Hvala

Mogu li kešom ( u evrima) da se kupe vinjete na prelazu iz Grčke u Bugarsku (prelaz kod mesta Kulata)? Nisam nikada išao tim putem pa pitam. Hvala
kupiš vinjetu online i nema brige.

Koristi li ko Border watcher apk? Znam da je dosta koriscena za prelaze ka Madjarskoj, ali kakva je situacija na ostalim: Gradina, Presevo, Evzoni?
Ne daju mi se sitni novcu bzvz da je kupujem ako je za te prelaze neazurna/nefunkcionalna.
border watcher radi na osnovu toga sto korisnici prijavlju da li ime gužve ili ne odnosno na osnovu razmena informacija korisnika. Što se više ljudi javi, informacija je pouzdanija. Uglavnom kada izabereš granične prelaze u dnu stoji vreme kada su se ljudi poslednji put javili sa prelaza. Po nekom mom iskustvu to radi sasvim korektno.

Ima jos jedna ruta: Gerakarou - Zagliveri - Adam - Sana - Poligiros - Yerakini djeluje zanimljivo i sto se tice kilometraze isto je kao da se ide obilaznicom oko Soluna. Nije Alvirovic snimao ali ima snimak ove rute na YouTube od ove godine mislim da se zove Preko Poligirosa do Sitonije ili tako nesto. Planiram ove godine da prodjem ovom rutom ali putujem tek sredinom avgusta.
U junu sam išao "ravnijom" varijatom ove rute (skoro bez serpentina i sa malo naselja) tzv. starim putem za Kavalu - ispod jezera. Najbitnija promena je da se na jug, ka Poligirosu, skreće kod Apolonije, pa onda Poligiros-Gerakini i dalje levo ka Sitoniji.

@dusan_popovic Keš, genge, šuške. Nikakav online nije u opciji. Mislim da sam bio nedvosmislen u postu.

Zna li neko kako na EgnatiaPass da dodam drugi auto odnosno tablice? Hocu sestri da dam tag kad bude isla u Grcku.

Ako uzmeš Egnatia Odos tag, na njihovim deonicama imaš popust, na deonicama koje kontrolišu druge firme prolaziš ali nema popusta. Za nas je najvažniji taj severni deo jer mahom ljudi idu u taj kraj na odmor, ali ko ide južnije, neka ne očekuje da ima popust.
Ne znam za pravac ka Atini, ali na putu za Lefkadu sam na svakoj naplatnoj dobio umanjenje. I za tunel ispod mora. E, sad da li su svi u Egnatia sistemu, ne’m pojma.

Egnatia Odos je autoput koji ide od istoka do zapada - od Alexandropulija do Igumenitse.
Pozdrav

Zna li neko kako na EgnatiaPass da dodam drugi auto odnosno tablice? Hocu sestri da dam tag kad bude isla u Grcku.

Tamo na sajtu kad porucujes pise da si samo ti licno autorizovan da ga koristis, pretpostavljam da niko nikad nece to proveravati, ali ono, treba naglasiti.

Sestra ide gde sam i ja. Ne bitno. Da li treba da dodam njene tablice ili ne. Zna li neko.

Pretrazi temu, mislim da su ljudi prijavljivali ovde kako su pozamljivali grcki tag drugima, i da je sve proslo bez problema.

Na par grupa na Fejsbuku ljudi javljaju da su bez problema koristili i sa drugim tablicama.

Slobodno može da se koriste Grčki tagovi u drugim vozilima i ako su registrovani na druge tablice. Dajem Egnatia tag svake godine prijateljima već 3-4 godine i niko nije imao problema. Imam i Nea odos tag od prošle godine i njega sam 2-3 puta davao i niko nije imao problema. Evo danas su oba taga otišla do Nea Poria bez ikakvih problema.

@dusan_popovic Keš, genge, šuške. Nikakav online nije u opciji. Mislim da sam bio nedvosmislen u postu.
Naravno da može, na kućicama u graničnom pojasu ili benz pumpama
Uglavnom (uslovno) nesiplativo, jer zaokruže cifru, nemaju kusur isl.
Već pisano u temi

Za CG vam više ne treba Tag. Skinite aplikaciju Monteput za android i IOS , unesite tablice , uplatite koliko treba i kad dodjete na rampu samo vam ih očita. Radi za autoput i tunel Sozina.

За ово се припремају и Хрвати, а требали би и ми. Мада ако сам добро схватио, теретна возила и даље остају на тагу.
Остаје питање злоупотребе...

За ово се припремају и Хрвати, а требали би и ми. Мада ако сам добро схватио, теретна возила и даље остају на тагу.
Остаје питање злоупотребе...

Veće pitanje su prljave tablice, leti insekti, zimi sneg. Verujem da je tehnologija napredovala, ali...

Nazad
Vrh Dno