Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Pa nema kućica. Ima u kontra smeru jedna. I posle na Nea Odos negde. I opet radno vreme i ostalo.

Ja večeras krećem za Grčku pa javljam kakva je situacija, naš TAG koliko vidim nije još proradio verovatno od toga nema ništa mada rekoše od 01.07.
Ponedeljak na utorak ne očekujem gužvu ali na Preševu uvek ima pa ćemo videti, kreće sezona sutra.

Juče se vratio, prvi put imao i Gr tag, jeste da u terminu kada sam išao nije bilo gužve, ali opet znači da nema stajanja, samo prolaziš.
I kroz Mk i kroz Gr mora baš da se uspori na rampama.
Na našoj granici bio oko 11h, prilična gužva je bila, ali prošli za 10-15ak min. Prvi put mi se desilo da nas Mk strana samo propustila, a kod nas samo pogledali pasoše. Ranijih godina bez obzira na gužvu uvek su detaljno proveravali pasoše, obe strane naravno.

Ja večeras krećem za Grčku pa javljam kakva je situacija, naš TAG koliko vidim nije još proradio verovatno od toga nema ništa mada rekoše od 01.07.
Ponedeljak na utorak ne očekujem gužvu ali na Preševu uvek ima pa ćemo videti, kreće sezona sutra.
Update, upalila se lampica za ABS, možda i ne krenem 😁
Čekam majstora u 15h pa da vidimo procenu, tako vam je to kad vozite krš od 17 godina... Prošle godine mi dušu izvadio i nikako da naučim... ˝Definition of insanity I guess˝.
Inače pre 7 dana menjani diskovi komplet sve kočnice i verovatno je sad do toga nešto. Bolje ovde nego kad krenem.
Za svaki slučaj spremio kanticu benzina pa da mu priredim vikingšku sahranu 🏴‍☠️

Kablić za ABS ... ili je oštećen ili ga je majstor pokidao prilikom zamene
Ili ga nije ni priključio

Zlatni su naši krševi od 15-20+

Nama su jednom pacovi ili sl. oglodali kabl od jednog ABS senzora.
Očita se na dijagnostici prvo šta je, pa se rešava.
Ili ako možeš prvo samostalno vizuelnom kontrolom snimi stanje kablova :)

Čekam majstora u 15h pa da vidimo procenu, tako vam je to kad vozite krš od 17 godina... Prošle godine mi dušu izvadio i nikako da naučim... ˝Definition of insanity I guess˝.
Inače pre 7 dana menjani diskovi komplet sve kočnice i verovatno je sad do toga nešto. Bolje ovde nego kad krenem.
Za svaki slučaj spremio kanticu benzina pa da mu priredim vikingšku sahranu 🏴‍☠️
Može da bude i ležaj točka.

Svašta može da bude, hvala na idejama, svakako ide sad ne pregled pa ako nešto mora da se menja odložićemo put za sutra.
Javljam ishod

Ja za svoj auto dadoh pre neki dan 100k dinara. Redovan veliki servis i preventivno urađen servis alternatora. Inače, sa autom sve bilo u redu, nikakav kvar , ali to je cena pouzdanosti matorog automobila.

Da, pa i mene ovaj servis kočnica koštao 22k, ne plaćam ruku pošto mi je to prijatelj, samo delovi. Mali servis rađen u aprilu, sve održavano redovno.

Ja za svoj auto dadoh pre neki dan 100k dinara. Redovan veliki servis i preventivno urađen servis alternatora. Inače, sa autom sve bilo u redu, nikakav kvar , ali to je cena pouzdanosti matorog automobila.
I to je opet mnogo mnogo manje nego redovan veliki servis nekog relativno novog vozila u ovlašćenom servisu
P.S. Strašno vodim računa da je SVE ispravno na mom (matorom) autu i ne žalim novac.

Ista stvar, mada je ovde sve do majstora. Bitno mi je da ne otaljava posao, već da prati stanje i daje predloge. Zbog toga sam i spreman da platim više.
Auto je prešao malo više od 200k i sada polako dolaze stvari za zamenu. Sledeća investicija set kvačila.

Inače ove godine, evo sezona tek što je počela, u okruženju već znam par automobila koji su imali ozbiljan kvar u odlasku ili u povratku sa letovanja.

Evo sad je zavrsio, upao neki kamen u senzor ili brojac obrtaja za ABS, bukvalno 5 dana kako stavljen nov disk, zadnji levi tocak. Posto smo u manjem gradu i nista nemamo a to ne moze do srede da stigne stavio stare diskove pozadi koji su dobri jos uvek (moze preko 5000km sigurno jos kako rece kad smo menjali ali ja nisam hteo da rizikujem i eto) i veceras krecemo, valjda ce bude sve ok. Sreca pa se samo taj deo menja, ne mora novi disk koji je nov.
Krecemo oko 22h (Svilajnac) i prelazimo stari Moravski most preko Velike Morave verovatno poslednji put posto je gotov za zamenu, star 100 godina. Sa leve strane obale vojska postavlja pontonski i verovatno cu preko njega u povratku posto mi je dalje do Velike Plane autoputem pa magistralom jedno 50km. Kako rekose 5.7. ga zatvaraju za saobracaj a vec je zatvoren za zeleznicki saobracaj posto i voz ide preko njega - rak rana ovog grada oduvek.

Javljam kad stignem na Presevo situaciju pa posle na Evzoni.

Evo sad je zavrsio, upao neki kamen u senzor ili brojac obrtaja za ABS, bukvalno 5 dana kako stavljen nov disk, zadnji levi tocak. Posto smo u manjem gradu i nista nemamo a to ne moze do srede da stigne stavio stare diskove pozadi koji su dobri jos uvek (moze preko 5000km sigurno jos kako rece kad smo menjali ali ja nisam hteo da rizikujem i eto) i veceras krecemo, valjda ce bude sve ok. Sreca pa se samo taj deo menja, ne mora novi disk koji je nov.
Krecemo oko 22h (Svilajnac) i prelazimo stari Moravski most preko Velike Morave verovatno poslednji put posto je gotov za zamenu, star 100 godina. Sa leve strane obale vojska postavlja pontonski i verovatno cu preko njega u povratku posto mi je dalje do Velike Plane autoputem pa magistralom jedno 50km. Kako rekose 5.7. ga zatvaraju za saobracaj a vec je zatvoren za zeleznicki saobracaj posto i voz ide preko njega - rak rana ovog grada oduvek.

Javljam kad stignem na Presevo situaciju pa posle na Evzoni.
Ako ćeš na Halkidiki, čeka te lepo vreme i temperature oko 30 C. Malo je pala temperatura u odnosu na prvi dan kada smo došli gde izmerismo 40 C.

Jok, ne menjam ja Paraliju, najblize mi je za ledja, zena vise vozi, nadam se da cu i ja moci malo vise ovaj put. Zbog njih idem inace tesko da bih ja isao.

Danas došao u Grčku. Prvi put preko Bugarske. Lagana vožnja, prijatno iznenađen.
Danas došao u Grčku. Prvi put preko Bugarske. Lagana vožnja, prijatno iznenađen.

Jok, ne menjam ja Paraliju, najblize mi je za ledja, zena vise vozi, nadam se da cu i ja moci malo vise ovaj put. Zbog njih idem inace tesko da bih ja isao.
Srećno!
Pa nemaš puno, ni 600km! Ja skoro 1000km (iz Gradiške). Ali mi uvijek idemo na dva dana put, i odlazak i povratak. Svake godine biramo novi grad u kojem ranije nisam bio za konak. Ove godine u odlasku noćenje u Skoplju, u povratku dva dana Vrnjačka Banja! A i pravimo često pauze na zanimljivim lokacijama usput tako da i klincima bude interesantno! Ne žurim nigdje, na odmoru sam, a i opuštenije je!

Evo sad je zavrsio, upao neki kamen u senzor ili brojac obrtaja za ABS, bukvalno 5 dana kako stavljen nov disk, zadnji levi tocak
A kamen ne može da se izvadi? Kako baš sad majkumu.
Nikad pred put ne radim servise. Evo sad sam bio 3+ nedelje ranije, stručnjak nije vratio neki konektor kako treba pa sam se vraćao na doradu.

Preševo 10-tak auta ispred nas upravo.
Pa ne znam kaze da je to sto upalo zagreblo taj deo sto meri pa je sigurnije bilo da vrati stare diskove da nam radi ABS.

Prilozi

• IMG_20250701_004056.jpg
    IMG_20250701_004056.jpg
    209.1 KB · Pregleda: 62
Isto i Evzoni, nekih 20min obe.
Stigli na odrediste sve ok, auto nije zezao.
Na prvoj naplatnoj posle Evzonija bilo 15 vozila, sa tagom prosao odmah bez cekanja.

A kamen ne može da se izvadi? Kako baš sad majkumu.
Nikad pred put ne radim servise. Evo sad sam bio 3+ nedelje ranije, stručnjak nije vratio neki konektor kako treba pa sam se vraćao na doradu.
Ne može da upadne kamen u senzor. Verovatno ga nisu dobro priključili, naravno neće priznati grešku. Bitno je da ne naplate
Samo se tuda i ide iako gugl maps ne daje tu opciju, dobar je put. Sve drugo je kruzenje i trosenje vremena.
Upravo tako. Ići preko Makedonije ili Grčke je uzaludan posao.
Put je ekstra, putarina nema, nikakvih problema nikada, gorivo osetno jeftinije iako cena varira od lokacije do loakcije, usluga na pumpama takođe (kapućino je 1,1-1,2 € npr)
OIbratite paćnju da nakon Prištine do granice sa Albanijom nema nijedne pumpe. Nemojte da točite gorivo na pumpama odmah nakon ulaska na Kosovo, to je sa naših cisterni.
Ono na pumpama oko Prištine može biti i američko i rusko i neuporedivo je bolje. Ima nekoliko pumpi u nizu (4) na izlasku iz sone Prištine, nakon SHELL-ove ima još dve.
Ako i idete na krajnji jug Albanije, jedini putni trošak je tunelarina od 5€. Opravdano sa obzirom na 5600m vrhunskog tunela.

Poslednja izmena:
Nešto je majstor zeznuo, ako su zagrebani diskovi nema reklamacije. Dakle ili je pogrešno kupio ili je neki fuš.
Koje je vozilo u pitanju?

Poslednja izmena:
Vrh Dno