Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Update za tag. Dobio sam odgovor da je sve u redu nakon 2 dana.

Sledeće nedelje stiže...

Da, online. Može i na samom graničnom prelazu na onim kioscima.

Nije ti to baš zgodno onda. Ne znam za zeleni karton kako funkcioniše. Mislim da i on može na graničnom prelazu da se uzme, ali nisam siguran da li je ista cena.
Nešto mi je u glavi ostalo 6 000 din...

Takvu odluku bi pre Niša morao da doneseš, a nisam siguran da ti to znači nešto. Za sat i po do MKD, tj. sat do BG može situacija na granici da se promeni značajno.
Svakako, gužve na graničnim prelazima izbegavaš kretanjem u određeno vreme koje moraš da uklapaš sa dolaskom na odredište, i drugim varijablama.
Uzeo sam već i zeleni karton tako da mi nije to problem. Plan je da krenem večeras oko 22h iz Novog Sada, pa ću pratiti stanje na kamerama usput.
Da, da, gledao sam prošlonedeljnu patrolu, do duše išli su na alternativni prelaz.

Što se puta tiče, svuda je dobar.
Dve stvari su važne: imaju blesava ograničenja od naše granice do Sofije. Nije duga deonica, ali mi nije jasno zašto se smenjuju 80-100-120. Možda ne kategorišu sve kao autoput iako realno jeste.
Juče sam išao preko Bugarske na Sitoniju, prezadovoljan sam odlukom, a razlozi su već navedeni uglavnom.

Inače, što se tiče citiranog dela, ne znam da li mislimo na isto, ali mislim da da, isto sam primetio.
Kad pogledaš bolje, uz znakove od 80 i 100 imaš znak snežne pahulje, što znači da to ograničenje važi samo kad ima snega, u normalnim uslovima važi 120.
Ja sam tako vozio a i svi oko mene.

Put je savršen, Strabag kida gde radi. Deo gde je magistrala mi nije teško pao jer je lep predeo, slično ovčarsko-kablarskoj klisuri pa je uživanje i tu odmoriti se malo laganijom vožnjom.

Ako mene pitaš, u mom slučaju 10 sati, 12 sati sa pauzama. Noćna vožnja,
krenuli smo u 10 uveče, stigli u 10 ujutro (po našem sve) , odspavali smo na pumpi u kolima nešto jače od sat vremena kad je počeo da me hvata umor.

Inače retko sam vozio preko 115, prosek oko 105 jer je bučan auto.
Po max ograničenjima drugi će stići brže.
Relacija Novi Sad - Nikiti.
Granica niko, gužve nigde.

I ja sam se toga držao - kojom brzinom turci i bugari, tako sam i ja. Moguće je to za znakove.
Jeste lep predeo, sve pokriveno šumom.

A kako si posle od Seresa, jesi li išao preko Soluna ili pored Stavrosa? Kakav je put?

Ja prošao bez taga do Keramotija, osim što ima gomila naplatnih rampi, nije bilo gužve ni na jednoj. Prošli ponedeljak, ne znam da li su sad krenule gužve.

@Shomkez našao sam neku rutu koja izbegava Solun, evo na slici, nisam hteo da razmišljam jer sam prošle godine zaglavio u gužvi jer sam verovao navigaciji. Nije baš za svakog,
Ima deo puta oko pola sata između D i E koji je uzak lošiji putić kroz brda i sela, serpentine i čuda, ali nema nikog na putu. Sve u svemu meni je to bilo ok.

Edit: ovu rutu pored Stavrosa sam nekako prevideo.. verovatno bih nju odabrao, tim ću putem u povratku.

Prilozi

• Screenshot_20250620_141407_com_google_android_apps_maps_MapsActivity.jpg
    Screenshot_20250620_141407_com_google_android_apps_maps_MapsActivity.jpg
    110.4 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
Juče sam išao preko Bugarske na Sitoniju, prezadovoljan sam odlukom, a razlozi su već navedeni uglavnom.

Inače, što se tiče citiranog dela, ne znam da li mislimo na isto, ali mislim da da, isto sam primetio.
Kad pogledaš bolje, uz znakove od 80 i 100 imaš znak snežne pahulje, što znači da to ograničenje važi samo kad ima snega, u normalnim uslovima važi 120.
Ja sam tako vozio a i svi oko mene.

Put je savršen, Strabag kida gde radi. Deo gde je magistrala mi nije teško pao jer je lep predeo, slično ovčarsko-kablarskoj klisuri pa je uživanje i tu odmoriti se malo laganijom vožnjom.
Ja kad nisam siguran za ograničenje, gledam šta kaže navigacija. :D

Za Grčku postoji aplikacija fuelGR i tu mogu da se vide cene goriva na njihovim pumpama jednostavnim zumiranjem na određenu regiju.

Ko putuje kroz Sloveniju da zna da su sada iste cene goriva i na autoputu, gde su ranije bile dosta vece, tako da ne mora da se ide na sporedne ili cuveni Smednik i moze da se natanka lepo pred granicu sa Italijom koja ubija sa cenama...

^ Pojeftinilo na autoputu, ili poskupelo van autoputa?
Razlika je bila i po 20 centi/l.
Pozdrav

Pojeftinilo na autoputu :)

Stigoh jutros u Nikiti, preko Bugarske. Krenule su ozbiljne gužve na Preševu i Bogorodici/Evzoni, tako da je ovo ispala odlična alternativa.

Put dobar, sem par loših delova kada se udje u Grčku.

NS-Nikiti 9h, sa tri pauze po 10/15min.

Mali prelaz, a koriste ga mnogi da ,,izbegnu gužvu", može svašta da bude.

50-100 automobila na malim prelazima, može da se vremenski otegne više nego 2-3000 vozila na velikim. Teško je biti pametan.

Na žalost, ni kamere niti "stanje na graničnim prelazima" informacije nisu od velike koristi. Kamere pokazuju samo početak reda, ne vide se ni dužina ni brzina rada. Informacije o stanju na granicama su bajate, jer se situacija menja na satnom nivou.

Zaista mislim da bi neki Google map mogao da napravi algoritam za analizu stanja na graničnim prelazima u realnom vremenu, na osnovu gustine vozila, brzine micanja, broja kolona pre granice i u međuprostoru, te da u svakom trenutku daje bolju procenu vremena čekanja. Ali ne vidim da se trude oko toga. Njihova analiza to vidi samo kao gužvu u saobraćaju, a ne specifično granični prelaz.

Mi već duže vreme idemo na Dorjan, ali se tako organizujemo da MK -> GR prelazimo uveče (tada je garantovano prazan na tu stranu), a GR -> MK ujutru. Takođe max 2 vozila ispred vas.

Pre 3 godine, kolega je čekao na Dorjanu preko 3 sata da uđe u GR. Stao je u red u 8 ujutru. Ovi što su stali u red kasnije čekali su i preko 4h. Bio onaj praznik u Makedoniji, plus subota...

Sa Dojrana svi krenu u isto vreme i naprave čep. Nemam lično iskustvo, prijatelj je tuda išao par puta pa došao do zaključka da se mora poraniti.

Prosle godine nestala struja na Prohoru, nije bilo previse vozila ali je nastao haos. Preko 2h cekanja, mada je toliko bilo i na Presevu. Jedino sto prija ona priroda, hladovina. Malo je drugacije ipak.

Sad baš na GrčkaInfo javljaju da je pao sistem Makedoncima na Prohoru.

Ušao u MK oko 1AM, 1h 15min čekanje. ~2 sata kasnije na Evzoniju 10min.

Zlatno pravilo, izbegavati vikend - ja idem u ponedeljak uveče a povratak je u četvrtak ujutru - uvek prolazili ok ali naša granica sa MK uvek bar 40min do sat vremena.

Preševo, ceo dan je ovako, Bogorodica Evzoni prazno sad.

1000042646.jpg

Stigoh jutros u Nikiti, preko Bugarske. Krenule su ozbiljne gužve na Preševu i Bogorodici/Evzoni, tako da je ovo ispala odlična alternativa.

Put dobar, sem par loših delova kada se udje u Grčku.

NS-Nikiti 9h, sa tri pauze po 10/15min.
Tokom leta ko ne putuje sub/ned/pon, sada kada je BG u sengenu, neuporedivo manje cekanja na Gradini, kod nas rade 6-7 traka, BG isto prosirili prelaz prosle godine, a BG je bas laka da se odvozi.

Ja vec 10 godina idem preko BG, MK samo ako bas bas moram.

Ko ide u Olimpsku regiju (Olympic Beach, Paralija, Platamon, Leptokaria Nei Pori itd) bliže mu je preko MK.

Vrh Dno