Šta je novo?

Sve o putu na more autom

1720035353451.png

To ide na Tasos nocas ali mislim da nije opasno nista.

Тренутно у Неос Мармарасу.

Prilozi

• 20240703_203850.jpg
    20240703_203850.jpg
    232.1 KB · Pregleda: 146
Sunce ti sa kakvim predzanjem idemo na more kao da šaljemo raketu na mesec 🙂

Slažem se da malo preterujemo, ali i vremena su druga.

Krenemo 1993. godine na more, Mercedes W123, 200D@44KW 😄
Kod nas bila kriza za gorivo, spakuje moj matori dovoljno goriva i za povratak kući, prilazimo Crnoj Gori, kako koja kartonska tabla sa cenom, svaka sledeća po nekoliko pfeninga niža. Udjemo u CG, gorivo drastično jeftinije. On se smorio. Stanemo na nekom proširenju da napunimo rezervoar, kad jedna kanta pustila kroz čep i onaj najlon "da bolje drži", nafta upropastila dušek, deo stvari... Tu se smorimo i mi ostali.

Stigli u Tivat, više od pola boravka nismo imali vode. Mi u Srbiji smo imali neku info da je tamo problem sa vodom, ali ne da je i toliko kritično.

10 dana kasnije (tad nije bilo drugačije, nego 10 dana) krenemo nazad, vozimo se po onim CG brdima, pukne ručica menjača. Kakva pomoć na putu, kakvi bakrači, matori uzme neka klešta iz gepeka i dovuče nas do Podgorice (tek je bila promenila ime, pa nam svima bilo čudno), seti se da ima nekog starog poznanika u Golubcima, vratimo se nazad, nadjemo ga, nisu se videli godinama, ispostavi se da čovek vozi isti auto. Na licu mesta organizuju, prijatelj sa svog auta skine ručicu menjača i stave na naš auto, da možemo kući. Ne sećam se kako mu je vratio ručicu narednih dana.

Druga vremena, u svakom smislu te reči.

Restrikcije vode mi obelezile detinjstvo u CG svako leto pakao
Meni ojed od slane vode ali zato sam bio mali za terapiju alkoholom. :LOL:

Otac nas uz pomoć poslovnog kolege vodio u Tuzi po gorivo. Sećam se kao juče da je tih 90-tih to mesto bilo kao da si u Albaniji, ali je bilo goriva za povratak kući.

Vi koji idete kolima u GR, da li je svejedno gde se toči dizel u SMKD?
Čitao sam u našim FB grčkim grupama (prošlogodišnje poruke) da su neka francuska vozila imala problem i da su se palile “ček endžin” lampice.

Meni ojed od slane vode ali zato sam bio mali za terapiju alkoholom. :LOL:

Otac nas uz pomoć poslovnog kolege vodio u Tuzi po gorivo. Sećam se kao juče da je tih 90-tih to mesto bilo kao da si u Albaniji, ali je bilo goriva za povratak kući.

Vi koji idete kolima u GR, da li je svejedno gde se toči dizel u SMKD?
Čitao sam u našim FB grčkim grupama (prošlogodišnje poruke) da su neka francuska vozila imala problem i da su se palile “ček endžin” lampice.
Pa kako sam cuo kvalitet njihovog goriva je mnogo losiji nego nas i zbog toga se kao preporucuje da se uzima ono skuplje mada ni to ne garantuje da nece biti problema sa autom.
Inace francuzi su dosta probirljivi sto se tice goriva....kod nemaca toga nema..sta god tocis on ide...

Inace sam negde procitao da preporucuju gorivo sa Makpetrola i LukOil-a

Ja sipam na Lukoilu u MKD uvek. Zašto? Ne znam. U Srbiji nisam nikad sipao njihovo gorivo.
Paljuri trenutno, grmi, seva, struje nema.

Poslednja izmena:
Htedoh u odlasku da sipam V power, ali ga nije bilo.

Ukratko ( sad vidim da bas i nije kratko 😁) o gorivu a nije neproverena priča. Nis garantovano dodaje vodu, oni sa manjim motorima (npr 1.2) trimerima kosilicama i slicno vrlo dobro znaju kako ume da trese.

Primer '22 sa gospodzu put za Budimpestu polo 1.2 preko 130 trese, sipamo na MOL u povratku ide 160 nema da mrdne. Pitam kolege iz transporta u firmi i kazu mi za ovu vodu. 23 odem sa drugarima do Budapest i obojica me pljuju sto ne balansiram da mi zato trese da je prica sa vodom urbana legenda. Silom prilika nisam ja vozio nazad nego drugar, na pola puta na Molu sipamo gorivo izadje na autoput i gleda me u šoku kaže *** ladno ne trese.

Mol dovozi svoje gorivo iz rafinerija u HU i uvek kad sam u prilici sipam kod njih ali *** njihove pumpe su mi daleko. Posle njih po kvalitetu bi trebalo da su grci Eko ali to sve pada u vodu kada uzimaju od Nisa gorivo pa preprodaju a ne koriste svoje. To se desava kad je dara veća nego mera odnosno kad im se vise isplati da uzimaju od Nis nego sami da uvoze.

PS. Ova sipanja na Molu su bila u HU ovde ne pamtim kad sam kod njih sipao i testirao ali mogao bih bas da vidim da li i oni ne koriste benzin iz Pančevo.

Na dizelu mi se ovo nije desavalo taj ide sta god mu sipam kao zmija.

Poslednja izmena:
Imam i dizela i benzinca i u Srb sipam na NIS. Nikad ništa nije treslo. Vode do sad nije bilo.

Ukratko ( sad vidim da bas i nije kratko 😁) o gorivu a nije neproverena priča. Nis garantovano dodaje vodu, oni sa manjim motorima (npr 1.2) trimerima kosilicama i slicno vrlo dobro znaju kako ume da trese.

Primer '22 sa gospodzu put za Budimpestu polo 1.2 preko 130 trese, sipamo na MOL u povratku ide 160 nema da mrdne. Pitam kolege iz transporta u firmi i kazu mi za ovu vodu. 23 odem sa drugarima do Budapest i obojica me pljuju sto ne balansiram da mi zato trese da je prica sa vodom urbana legenda. Silom prilika nisam ja vozio nazad nego drugar, na pola puta na Molu sipamo gorivo izadje na autoput i gleda me u šoku kaže *** ladno ne trese.

Mol dovozi svoje gorivo iz rafinerija u HU i uvek kad sam u prilici sipam kod njih ali ********* njihove pumpe su mi daleko. Posle njih po kvalitetu bi trebalo da su grci Eko ali to sve pada u vodu kada uzimaju od Nisa gorivo pa preprodaju a ne koriste svoje. To se desava kad je dara veća nego mera odnosno kad im se vise isplati da uzimaju od Nis nego sami da uvoze.
Znaci po svemu govoreci NIS ima kesa gorivo...godinama tocim gorivo kod njih i nisam imao slicnih iskustva iako sam od dosta njih cuo da NIS ima dosta lose gorivo. Poslusacu tvoj savet i sad pred more cu bas sipati na MOL pumpi.

Pa nemoj pred more samo, već probaj na duže staze. Probao sam do sada petrol, nis, mol, omv avia... i razlike nema. Kada kažem probao, ne mislim na jedno sipanje.

To što se ljudi kunu da kada krenu na more ili na neki duži put auto manje troši, to je do otvorenog puta i dužine relacije, a ne do goriva.
Da je gorivo krš, novi automobili bi se kvarili kao 90ih i 2000ih.

Skoro sva goriva su iz RNP i razlika je samo u aditivu kod aditiviranih goriva.

Moj C5 dizel trese poprilicno jer je lose gorivo na NIS-u, cim sipam na drugoj pumpi problema nema.
Inace mehanicar sam da ne bude zabune ;)

Pa nemoj pred more samo, već probaj na duže staze. Probao sam do sada petrol, nis, mol, omv avia... i razlike nema. Kada kažem probao, ne mislim na jedno sipanje.

To što se ljudi kunu da kada krenu na more ili na neki duži put auto manje troši, to je do otvorenog puta i dužine relacije, a ne do goriva.
Da je gorivo krš, novi automobili bi se kvarili kao 90ih i 2000ih.

Skoro sva goriva su iz RNP i razlika je samo u aditivu kod aditiviranih goriva.
Nije tako Mol uvozi svoje gorivo baržom iz HU. Ne znam.tacno koje mesto, mislim da je negde u Bačkoj.
Imam i dizela i benzinca i u Srb sipam na NIS. Nikad ništa nije treslo. Vode do sad nije bilo.
Imas verovatno benzinca vece kubikaze na kojima se ne oseti, sipaj u kantu 5l ili vecu ostavi da odstoji pa vidi. A i raspitaj se kod majstora koji ti odrzava kola.

Ima li neki info šta je sa HR i open Balkan?

Koliko ja znam ne uvoze sve i uvozi se pretežno dizel.

Ako neko ima problem sa gorivom, onda je to samo do lokalne BS, jer gorivo iz RNP izlazi identično za sve.

Samo da se nadovežem na još nečiji post u vezi MKD goriva u vezi problema sa istim. Mnogo naših sugrađana voze automobile koji su upitnog održavanja, pa kada se krene na malo dalji put, eto ga i problemi. A najlakše je okriviti loše gorivo, jer svi sipaju u MKD zbog cene. A to što me i dalje neki ubeđuju da se mali servis pa samim tim i filter goriva menja na 30k km to nema veze.

Na osnovu većeg statističkog uzorka (za potrebe kontrole u firmi se svako sipanje beležilo) i pored subjektivnog osećaja da je neko gorivo bolje od drugog, to brojke nikada nisu potvrdile.
Ima li neki info šta je sa HR i open Balkan?
Rekao Vesić kako su davali nerealna obećanja.
Open Balkan funkcioniše sa alb I MKD i tu nema ništa novo.

Koliko vidim na toll4all za ovo leto mrka kapa kao i grcka
Bilo je obecano da ce od 01.06.2024 nas TAG funkcionisati i kod Grka....cekam cekam i za sad nista. Imam neki osecaj da ce da rese do kraja sezone :(

I mene zanima oko pumpi u Makedoniji, nisam još prolazio kroz istu. Gledao sam na gmaps šta sve ima i vidim da ljudi praktično za svaku pumpu ostavljaju komentare kako radnici lažu da ne rade terminali za kartična plaćanja u nadi da ćeš pristati da platiš u kešu u evrima jer će ti tad obračunati neki lošiji kurs. Kao jedino ako insistiraš da platiš karticom, nekako će se ispostaviti da terminal ipak radi, ali svakako nećeš dobiti fiskalni račun. Da li je ovo stvarno tako rasprostranjeno?

Isto sam se iznenadio kad sam po internetu naleteo na objave sa slikama obijenih automobila po Halkidikiju, a navodno se dešavaju i krađe.

Nekoliko poslednjih godina sam letovao po HR, gotovo da nema ko me nije pitao jel sve prošlo u redu. I prošlo je, a ponašao sam se uobičajeno, kao što bih se ponašao u Srbiji. A sad na Halkidikiju izgleda da bolje da ni ne koristim daljinsko zaključavanje jer se pojedinci i dalje slobodno šetaju sa uređajima koji presreću tu komunikaciju. Da li će me nakon povratka iz Grčke neko pitati jel sve prošlo kako treba? Sumnjam.

Na prvoj Lukoil pumpi i MKD nikada nisam imao problem sa plaćanjem karticom. Uvek ljubazni, sve hoće da objasne. Što se tiče obijanja automobila, krađa po apartmanima i sličnih vesti, svake godine se radi copy/paste vesti od prethodnih godina. Isto kao i za zabranu unosa nekih namirnica u Grčku.

U poslednjih 15+ godina mi se nije desilo da nisam mogao da platim gorivo karticom u MKD, niti da nisam dobio račun. Sipao sam na pumpama pored auto-puta, i nekoliko puta na pumpama u Dojranu. E sad, nikad nisam jurio najjeftinije pumpe, već sam sipao tamo gde mi je odgovaralo da stanem. Pre par nedelja sam sipao na pumpi u Dojranu ispred samog graničnog prelaza, u povratku na jednoj Mak Petrol pored autoputa, na obe platio karticom, bezkontaktno, račun uredan,...
Pozdrav

Za pumpe u Mk nemam neko loše iskustvo, gde god sam sipao plaćao sam karticom. Generalno ne sipam baš bilo gde, uglavnom Makpetrol ili Lukoil, par puta i na shell ali verujem da je tamo isto gorivo kao i svuda.

Što se tiče obijanja, verovatno da toga ima kao i svuda, naravno u turističkim mestima verovatno više nego u mestima gde su samo lokalci. Uglavnom, koristite zdrav razum prilkom parkiranja i neće biti problema. Dakle ne ostavljajte auto daleko od neke grupe vozila jer ste našli neki hlad na primer, a u tom hladu nikoga nema.

Vrh Dno