Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Isteklo mi vreme za edit: ako neko hoce da ustupi tag za jedan put do dole pa cu kupiti sebi i taj vratiti. Platicu, naravno. Pozajmica samo BG/NS.

Koji iznos računa je potreban da bi se dobio popust?
Sad sam prelistao jednu aplikaciju, nema nigde popusta, ali najveći mesečni račun je malo preko 2.000 dinara.

Što se reodvnosti izmirenja tiče, tag joj je povezan sa karticom, tako da automatski skida novac, nema kašnjenja.
Za bilo koji iznos se dobija popust, u aplikaciji se ne vidi, ni na fakturama. Dobiješ fakturu za pun iznos ali ako imaš kredit koji se dobio kao popust od prethodne putarine sa kartice ti skinu iznos fakture minus kredit.
Kad to izmiriš na vreme tj iz prvog puta kad pokušaju da se naplate dobiješ kredit za sledeću putarinu za dan dva.

Evo ja sam na primer išao do Grčke na odmor i naplaćeno mi je 2480 dinara Batočina - Preševo u oba pravca. Izmirio to na vreme sa kartice i dobio kredit 146 dinara. Posle toga išao za Bosnu i prošao Preljina - Pakovraće. U oba pravca je iznos 100 dinara. U aplikaciji se vide i faktura i prolazi po 50 dinara i da je naplaćeno ali mi nije ništa skinuto sa kartice nego mi je skinuto 100 dinara od ovog kredita što sam prethodno dobio kao popust.

Za ovih 100 dinara sam dobio opet kredit od 6 dinara i tako sve ide u krug.

• Like
Reagovanja: PJ
Da pitam da sumiramo: ja imam tag star X godina koji je skoro 2 godine na postpaidu. Jel ce moci njime kroz makedoniju ili mora ovo oko odjave i gluposti? Ako mora, kupicu jos jedan, nemogu da se mlatim.

Drugo, jel moze da se pozajmi grcki tag od nekog ko je vec isao ili mora da bude vezan za tablicu? Ovaj moj trenutni je od proslog auta i i dalje mi izbacuje staru registraciju pa vozim tako dugo.
Moći će sa njime za koji dan kroz Makedoniju, nemoj da kupuješ novi tag sad zamalo ako ti treba odmah. Na prvoj naplatnoj rampi kupi Mcard(100 denara i neka ti je napune sa 720 denara da imaš za oba pravca. To platiš karticom odjednom i posle prolaziš na prolazima Mtag sa njom gde se prolazi i sa tagom. Staneš pred samu rampu i kroz prozor prisloniš karticu i rampa ti se diže za sekundu. Uz to se dobija popust od 2% za svaki prolaz kroz rampu. Za sledeću sezonu će ti raditi naš tag a Mcard možeš da pozajmiš nekome ili da ga pokloniš. Praktičan je i on jer može da se dopuni online karticom pred put.

Ja sam drugu dao srpski tag, Mcard i grčki tag, noćas je putovao i danas mi šalje poruku: Ala si me povadio za ovu putarinu, ovo čim se vratim da mi naručiš da imam i ja.

Stigla mi danas poruka od Egnatia Odos da je procesirana prijava za tag. Prijava je podneta 02.07.
Traže da im pošaljem gomilu potpisanih papira na mail da bi poslali uređaj (i kažu da očekujem delays), ili da mogu da ga preuzmem u GR (uz top up od 15 EUR na licu mesta).
Trenutno sam u GR, ali ću tražiti da ga šalju, bzvz mi da ga preuzimam na izlazu iz GR i oročim im 15 EUR na godinu dana.

760 den treba za oba smera, koliko se sećam 80+60+80+60+100

Juče oko 12.00 sam prošao Preševo za 1 sat i Evzoni za pola sata. Malo je duže čekanje nego prošle godine.
Inače ne razumem ovoliku prepisku i komplikacije sa tag-ovima. Ja sve putarine plaćam karticom i niti imam problema sa sitnim novcem niti sa čekanjem jer je na svakoj naplati bilo max 1minut.

Juče oko 12.00 sam prošao Preševo za 1 sat i Evzoni za pola sata. Malo je duže čekanje nego prošle godine.
Inače ne razumem ovoliku prepisku i komplikacije sa tag-ovima. Ja sve putarine plaćam karticom i niti imam problema sa sitnim novcem niti sa čekanjem jer je na svakoj naplati bilo max 1minut.
+1
Sad se vratih iz GR, na svakoj naplatnoj rampi sam čekao od 1-5 min, a tako je bilo i kad sam išao polovinom avgusta.

Sad se vratih iz GR, na svakoj naplatnoj rampi sam čekao od 1-5 min, a tako je bilo i kad sam išao polovinom avgusta.

Sve zavisi u kom momentu se naiđe, u sezoni se čeka i po 5-10 min na svakoj, to je nekih 8 do 15 rampi u zavisnosti gde idete (mkd + gr) tamo i nazad, puta puta, nije mala ušteda vremena

Stigla mi danas poruka od Egnatia Odos da je procesirana prijava za tag. Prijava je podneta 02.07.
Traže da im pošaljem gomilu potpisanih papira na mail da bi poslali uređaj (i kažu da očekujem delays), ili da mogu da ga preuzmem u GR (uz top up od 15 EUR na licu mesta).
Trenutno sam u GR, ali ću tražiti da ga šalju, bzvz mi da ga preuzimam na izlazu iz GR i oročim im 15 EUR na godinu dana.

Ovi naši su inicirali pregovore i sa Grcima, da uđemo u jedan sistem. Ne plaćaju ništa :)

Sa Hrvatskom "očekujemo do kraja septembra", a brzo posle njih i CG.

Prošle godine sam početkom avgusta na svakoj grčkoj rampi čekao najmanje 15-20 minuta, do Nei Porija bilo 4-5 rampi...

Na poslednjoj rampi u Makedoniji pre Srbije, bilo je >20 vozila u svakoj traci. A to je bar 10-15min čekanja.
Mi smo imali Mcard, a tu nije bilo nikog pa smo odmah prošli.

Odmah posle naplatne smo skrenuli na Prohor Pčinjski pa ne znamo kako je dalje bilo na graničnom prelazu.

Ali poenta jeste, zna ponekad da se čeka na naplatnim rampama.

ne znam da li je tema za ovo ali ne znam gde da napišem
bio sam u cg 7-8 dana pa sam krenuo za bosnu. na granici me zaustavljaju i pitaju da li sam bio prijavljen, ja rekao da ne znam, u sistemu su videli da nisam
onda su me držali jedno pola satau kancu, kao kazna 60€ mora da se plati u pošti u nikšiću itd itd a ja išao na neki prelaz na nekoj planinčini nigde žive duše još ponoć, ko zna koliko ima do nikšića
onda me pitaju gde sam ušao u cg, kao nemaju u sistemu uopšte da sam registrovan da sam ušao i zato su me pustili
u čemu je fora, da li su hteli mito ili šta, prvi put čujem za neku boravišnu taksu mada nisam bio jedno 15 god u cg

ne znam da li je tema za ovo ali ne znam gde da napišem
bio sam u cg 7-8 dana pa sam krenuo za bosnu. na granici me zaustavljaju i pitaju da li sam bio prijavljen, ja rekao da ne znam, u sistemu su videli da nisam
onda su me držali jedno pola satau kancu, kao kazna 60€ mora da se plati u pošti u nikšiću itd itd a ja išao na neki prelaz na nekoj planinčini nigde žive duše još ponoć, ko zna koliko ima do nikšića
onda me pitaju gde sam ušao u cg, kao nemaju u sistemu uopšte da sam registrovan da sam ušao i zato su me pustili
u čemu je fora, da li su hteli mito ili šta, prvi put čujem za neku boravišnu taksu mada nisam bio jedno 15 god u cg
Boravišna taksa se plaća gde god da odeš, cg, grčka, nebitno, nešto sitno, pola evra dan ili tako nešto

znam za te ozbiljnije zemlje ali za cg nisam znao
još kaže kao nisam regitrovan da sam ušao
ili su to samo rekli da bi me pustili

Boravišna taksa u CG je postojala i kada sam poslednji put bio tamo, 1992, ali mislim da su hteli samo da izvuku mito pa kao da te puste.

... i posle prolaziš na prolazima Mtag sa njom gde se prolazi i sa tagom. Staneš pred samu rampu i kroz prozor prisloniš karticu i rampa ti se diže za sekundu. ...
Mcard aparate imaju na svim rampama, ne mora da se "gađa" mcard/mtag prolaz.

Meni hteli kaznu da pišu, ja reko nazvaću hotel da mi pošalju e-mail .
Nazovem hotel i reknem im, oni mi pošalju.
Kaze šta ću ja sa e-maila, reko tebi da ga prosledim.
Daj mi e-mail adresu, Kaze on meni vozi.
Hteo da mi piše kaznu 200 eura.
Guzva na granici haos

Mcard aparate imaju na svim rampama, ne mora da se "gađa" mcard/mtag prolaz.
Znam, ja kad sam kupio MCard sam stao pred rampu Romanovce u skroz levu traku(ta traka nije radaila jer je imala precrtan onaj crveni znak) i presao pesice na suprotnu stranu da kupim Mcard jer je sa ove starne bila guzva kod inkasanata, imalo po 10+ automobila u 3 trake.

Kad sam uzeo Mcard samo sam produzio pravo na onom prolazu sa crvenim znakom gde nije bilo nikoga, prislonio Mcard i prosao bez problema.

Sve zavisi u kom momentu se naiđe, u sezoni se čeka i po 5-10 min na svakoj, to je nekih 8 do 15 rampi u zavisnosti gde idete (mkd + gr) tamo i nazad, puta puta, nije mala ušteda vremena
Ako je tako onda ima smisla. Moje iskustvo za ovu i prošlu godinu je kao što sam napisao, 1minut max tako da se neću baktati sa tag-ovima dok ne zaglavim na nekoj rampi.😃

Više se ne sećam koliko godina imam tag, znam da sam ga kupio zimi. Prvo leto nakon toga, još je bila naplatna rampa Bubanj potok, vraćam se prema Beogradu, na preko kilometar od rampe, možda i puna dva, na koliko je bila tabla, ide čovek sa prslukom Putevi Srbije (ili koji već), gleda u automobile i ko ima tag, šalje ga u krajnju desnu traku, ko nema, stoji dok se ovaj ne prebaci levo. Moj tag nije na staklu i maše mi da se sklonim levo, pokažem mu tag, on meni thumb up I pusti me.

Samo tog dana sam uštedeo dovoljno vremena da smatram da je tag odlična stvar. Nikada više nisam video čoveka da tako ide i organizuje saobraćaj, ali realno, nikada više nisam ni naleteo na toliku gužvu na naplatnoj rampi, sa moje strane puta.

Kroz Makedoniju/Grčku, uvek vozim van sezone, pa koga briga, radi Mastercard.

Dosta se raspravlja o tagovima, i ima ljudi koji kažu da se ne isplati. Iskreno, ne znam kako se ne isplati ako je džabe (bilo 2-3 puta akcija da se uzme džabe uz mastercard, sada opet čini mi se da može). Ranije je bio popust ko uplati najmanje 10.000 na tag ali ko ne koristi autoput često može da kaže da je bezveze da zarobi novac tako dugo. Međutim, od kad može da se plaća karticom, mislim da je svaka negativna strana koju neko može da pripiše tagu izgubljena. Ne može biti sporije nego bez taga, ne može biti skuplje nego bez taga. Malo je jeftinije za korisnike taga. Možda može i u drugim državama da se koristi gde takođe niti je sporije niti skuplje.

Meni iskreno i odgovara takav stav većine, što manje ljudi koristi tag, manja gužva za mene :) Par puta sam naišao na ozbilje gužve gde mi je tag uštedeo pola h ili više, a znači mi i za kraće relacije samo zbog toga jer ne moram da stanem, uzmem karticu ili platim pa da nastavim, samo usporim i vozim. Ne razmišljam da li imam sitnih para, ne vadim novčanik da izvučem karticu, jednostavno putarina više ne postoji kao prepreka.

Moj slučaj je da sam ga kupio po punoj ceni, uvek držao 5-10k na njemu da ne razmišljam i da mu je crkla neizmenjiva baterija posle 2 god i par nedelja.

Tražili su mi da kupim novi tag da bi mi prebacili 7-8k što sam imao na starom. Kao ne prebaciju nikako drugačije.

Rek' aha, važi. Naravno da su vratili pare na račun, i od tada ga nisam kupio ponovo niti ću ga uzeti dok ne bude besplatan.

Meni je stiglo ovo obaveštenje, sad vidim da je to zapravo za određenu kreditnu karticu

Ali ovo se vidi na sajtu mastercard, što znači da važi za sve mastercard kartice, 300km putarine gratis a uređaj se plati, ali ne znam koliko je to zapravo u dinarima (mislim ipak manje od 2000 koliko košta tag)

@CTR99 to je objektivan problem kada se tako desi, ali mi se čini da bi morali da "izvuku" stanje sa računa i da prebace na drugi tag, po želji korisnika. Zato ja uvek kad je ovakva akcija uzimam novi tag, vežem za enpay (sledeći ću verovatno na postpaid Puteva), a stari poklonim nekome. Sad se uz ovu karticu iz prvog linka dobija i neki poklon 3000din, taman da pokrije članarinu u prvih godinu dana, tako da ću verovatno i tu karticu da uzmem pa da je otkažem nakon godinu dana (možda i kraće). Stari tag otkačim sa enpay i šaljem dalje kome bude trebao.

Ja sam juce stigao iz grcke, iz pravca nei porija... tu je bezbroj naplatnih rampi.

Neko gore pomenu da sad nije sezona, guzva je nikad veca...bukvalno je svuda haos guzva ali na naplatnim rampama nisam nigde cekao (mozda 2-3 auta na grckim putarinama), sve sam placao master karticom.
Cak sam i na granicama dobro prosao jer ima puno rampi za prolaz pa osim u glavnim kolonama ne ceka se dugo.

Ali ljudi uglavnom zabodu glavnu kolonu gde svi stoje jer ne zele da rizikuju i onda cekaju i zale se na cekanje.

Tag je samo dobar jer ne moras u opste da stajes, placanje karticom ide vrlo brzo.
U makedoniji kao i obicno moze da se placa metalnim eurima, sto se u opste ne isplati.

Ja sam juce stigao iz grcke, iz pravca nei porija...

Neko gore pomenu da sad nije sezona, guzva je nikad veca...bukvalno je svuda haos guzva ali na naplatnim rampama nisam nigde cekao, sve sam placao master karticom.
Cak sam i na granicama dobro prosao jer ima puno rampi za prolaz pa osim u glavnim kolonama ne ceka se dugo.

Ali ljudi uglavnom zabodu glavnu kolonu gde svi stoje jer ne zele da rizikuju i onda cekaju i zale se na cekanje.
Pa gde je onda gužva ako nigde ništa nisi čekao?

Na auto putu, turistickim mestima, restoranima...cak ni na pumpi nije velika guzva.
U saobracaju nema zastoja.
U ostalom otvorite gmaps napravite rutu i vidite da li ima negde crveno.

Na auto putu i u mestima, restoranima...
U saobracaju nema zastoja.
U ostalom otvorite gmaps napravite rutu i vidite da li ima negde crveno.
Kapiram, bila je i meni gužva svuda, ali i na rampama, granice po 2h obe, na svim ostalim mestima je gužva nebitna u principu. U Predejanama je bila nikad veća gužva ali je svakako usluga bila rekordno brza.

U koje vreme si prošao kroz granične prelaze?

Nazad
Vrh Dno