Šta je novo?

Sve novo.. (oko 100-110k) + 27" monitor

Boris Lozac

Uticajan
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
1,505
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600x + Arctic Freezer 36 Black
Matična ploča
ASUS Prime B-450 Plus
RAM
32GB (2x16GB DDR4 3200mhz dual channel)
GPU
GIGABYTE AMD Radeon RX 7600 8GB 128bit GV-R76GAMING OC-8GD
Storage
Samsung SSD 860 EVO 500gb + 870 EVO 1tb
PSU
520W Seasonic MII Evo Bronze
Kućište
NZXT H500
Monitor
Gigabyte GS27F
Miš & tastatura
ROG STRIX Impact II wireless / Keychron V2
Ostale periferije
Driving Force GT
Mobilni telefon
Pixel 6
Doslo vreme da sve novo pazarim, bukvalno sve ukljucujuci tastaturu, misa, zvucnike..

Ovo sam nesto okvirno sklopio, ne vodeci se bas da li je sve kompatibilno jedno s drugim (nisam dugo pratio sve to).

Komp i komponente menjam jako retko, kao sto se vidi iz trenutnog potpisa, namena je duzi niz godina, stabilan rad, cak i igre skoro vise ne igram ali barem da bude u rangu trenutnog kompa ili malo jace..

Sta bi mogao da promenim, gde da ustinem ako treba, gde da opustim ruku ako treba.. ali to je neka okvirna cena, jer planiram i 27" incni monitor (bacite i tu neke preporuke, citam da je nekima full hd malo na 27", IPS i slicno mi nije bitno, bitan je ugao gledanja, da je prijatan za oci, brzina odziva da je ne primecujem, valjda ne postoji monitor u 2018-oj gde primecujes ghosting, da izgleda moderno..)

Prilozi

• konfig.jpg
    konfig.jpg
    264.1 KB · Pregleda: 366
Citat iiz druge teme:
"uzeh juce xfx rx 580 8gb za 170e sa dve ipo god garancije u emmi. mislim da sam ok prosao. "

TT over 6X

To je verovatno karta kupljena na BF akciji, inace su u E prodavnici RX580 8GB 10-ak hiljada skuplje od najjeftinijih RX570. Ali zato RX580 4GB mogu da se nadju za 30-32 'iljade.

I onda ih kontaktiras i kazu da je dati proizvod upravo nestao i ponude ti ''slican'' (npr. GTX 1050/ti) za isti novac :) Vise nemaju robe na stanju nego sto imaju :d
A i izbegavam Gigabajt hardver.. nadam se da necu biti prinudjen da uzmem GB plocu.

Poslednja izmena:
Po ovakvim cenama, vredi se iscimati da povuces hw iz eu jer su ovde nove 580 8gb 199e.
Ovi nasi nisu normalni...

TT over 6X

Porucena vecina stvari:

Ostaje jos napajanje, SSD, sto se kucista tice.

Da li ima potrebe uzimati neki kuler, ili bi ovaj Wraith odradio posao? Da li je mnogo bucan?

Sad da vidim za 27" monitor..

Prilozi

• Screen Shot 2018-12-14 at 2.04.56 PM.png
    Screen Shot 2018-12-14 at 2.04.56 PM.png
    121.8 KB · Pregleda: 116
Jeste ali to je Boris Lozac koji je pre 2-3 meseca dao 100e+ za nov TN monitor pored toliko boljih IPS/VA za isti novac :)

Trebao je da uzme 2x8Gb mada nije kasno da promeni. I treba proveriti kakva je ta Asus RX570, verovatno ima i malo boljih za taj novac.
U toj prodavnici ipak nema, svakako je ta RX570 mnogo bolja kupovina od GTX 1050ti koje kostaju toliko.

Poslednja izmena:
Mislite da bi ja primetio razliku u dual chanelu..

Ovakve teme su uvek prokletstvo koliko su i korisne :) Na kraju tvorac teme mora prelomiti uvek, a ima na 14 razlicitih strana da prelama.

Saveti "sacekaj jul stizu novi Cofee river-i" su najjaci :) Ne kupujem jer mi je dosadno vec zato sto mi treba sto pre.. Ili kao uzmi dual chanel ali nikad objasnjenje zasto je to bolje, ili ta ploca je osakacena, sa velikim sansama da to nikad u zivotu neces primetiti :)

Nekad je dobro biti 'glupi amer', samo uci u prodavnicu i uzimati komponente koje imaju najlepsu kutiju, kako moj ortak kupuje :d

Nego za CPU kuler, ima li potrebe ili je fabricki ok? Nista OC..

Poslednja izmena:
Pa jednostavno imas dupli bandwith sa dual channel, e sad neces svugde primetiti to, ali u nekim igrama mozes dobiti osetno veći fps.. Pa ti odluči šta ćeš uzeti [emoji16] Bitno je da budeš zadovoljan kupovinom...

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk

ne znam kakav je amd sada sa drajverima ali ja bih i dalje dodao jos malko i uzeo zelenu kartu. 1060 3GB ima cak i malo bolje performanse od 570 karte.

Koliko videh u nekim igrama je malo brza zelena, u nekim crvena ali zato u naslovima koji traze bar 4GB vram-a RX570 radi sa 10-15fps vise, npr. Forza Horizon 4 (pun je YT poredjenja).
Verovatno ce sve nove naslove namerno oprimizovati za 4GB vram tako da ne znam koliko se sada isplati izdvojiti 26-30k din za novu GTX 1060 3GB.

Poslednja izmena:
sta znam, ne vidim neku veliku razliku izmedju 3 i 4GB vrama. zavisi i od same igre ali kapiram da je Boris casual igrac pa mu nisu ni bitne nijanse... ja bih jedino zbog drajvera odabrao zelenu, fps je tu negde... Forza ne verujem da je za njega :)
na 110k jos 2-3k razlike ne igra neku preveliku ulogu. mada ima i jeftinijih 1060 kartica od ove koju sam preporucio...

Sve je poruceno, ovo je ostatak komponenti plus ono gore sto sam kacio, ostaje jos samo napajanje, bice ono pominjano Seasonic..

Što se tiče igara ja sam ih praktično batalio, igrace se CS:Go sigurno ponekad, i eventualno ako opet bude neki battlefield u aktuelnom vremenu..

Tako da za te potrebe igranja ovo je i previse.. IMG_20181215_000354.png

Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk

Jako dobri review-ovi po netu, imao sam Asus ranije dosta dugo me sluzio, lep i uklapa se u zamisljeni setup..

Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk

Odlicna kupovina, FullHD 27" 60Hz za 26K.

Ne vredi pisati uopste :)

Borise, snadji se za prevoz frankfurt-do tebe i saljem ti hp vx27 ips fhd za 100e, moj licni, novog ga kupio, sad je visak.

Makar pogledaj sa strane jer npr fenomenalni aoc 27" fhd su oko 150-160e u radnji, ovo je dranje.

Da obrazlozim, posto sam na brzaka pisao:

Dranje je jer mozes naci bolji monitor za manje para.
Ako bas hoces ips i probijanje osvetljenja, ok ali vodi se cinjenicom da ips ne znaci nuzno i bolji prikaz boja.
Vecina od aoc tn monitora imaju bolji prikaz boja od ove klase ips.
Npr cim se oslobodio moj aoc tn momentalno je prisvojen od sina i hp sklonjen u stranu.
Monitori predivnog dizajna idealni za office, multimedia i gejming vec ne jer ce ti smetati promenljiva jacina pozadinskog zavisno od ugla gledanja.

My 5c iz licnog iskustva

TT over 6X

Poslednja izmena:
Najbolja opcija je AOC 32" 1440p IPS FreeSync za 27.500 :)

Ako bas hoces ips i probijanje osvetljenja, ok ali vodi se cinjenicom da ips ne znaci nuzno i bolji prikaz boja.
Vecina od aoc tn monitora imaju bolji prikaz boja od ove klase ips.
Npr cim se oslobodio moj aoc tn momentalno je prisvojen od sina i hp sklonjen u stranu.
Monitori predivnog dizajna idealni za office, multimedia i gejming vec ne jer ce ti smetati promenljiva jacina pozadinskog zavisno od ugla gledanja.

Verovatno mislis na IPS glow koji je glavna mana IPS tehnologije a ne na probijanje osvetljenja koje predstavlja lutriju na svim LCD panelima (TN, AM/VA, IPS/PLS)
Glow je dobro poznata mana IPS-a ali ako se monitor koristi u osvetljenoj ili iole osvetljenoj prostoriji onda nece smetati, pa cak ni u totalno zamracenoj prostoriji ako se vide sadrzaj (npr. filmovi sa crnim frejmom) gleda direktno a ne iz ugla. Naravno, pod uslovom da je glow u nekim granicama ''normalnog'' a ne katastrofalan kao sto je bilo primera na forumu, od monitora koji kostaju 100e pa do preskupih ''premium'' Asusa, HP i slicnih od 500-1000e.

Kvalitetan IPS je uvek dobra all-round opcija. Imao sam TN Asus koji je svojevremeno bio odlican (bolji od LG/Samsunga slicne cene ali i od skupljih) pa je IPS AOC mnogo bolji u smislu kalibracije i prikaza generalno.
Tvoj sin je verovatno izabrao TN jer ima napucanije boje i bolju crnu u odnosu na stock low-end IPS (mada HP ume da fuseri i kada su malo skuplji monitori u pitanju), to je neka moja pretpostavka :)

Danas se kupuju ili VA(AMVA+) ili IPS(PLS) monitori (osim za hc gaming 120Hz+, tu mnogi biraju TN), naravno ne bas svaki iz izloga ili onlajn kataloga vec provereno dobri modeli. Dobro su poznate mane svih panela i samo treba odabrati u skladu sa potrebama i ocekivanjima.

Boris je narucio taj Asus koji je generalno ok ali je precenjem i za taj novac moze da se kupi malo bolji monitor. Ali nema veze, bitnije je da ima srece u panel lutriji i da Asus koji mu stigne nema neke od raznih problema, od kvaliteta izrade do upokojenih/zaglavljenih piksela i ostalih problema sa panelom.

Poslednja izmena:

Ne znam zašto ljudi i dalje tripuju da je IPS jedina alternativa ako je nekom bitan precizan prikaz boja. VA monitori ni malo ne zaostaju u tome, ima hrpice profesionalnih VA monitora sa vrhunskim prikazom boja i kalibracijom...

IPS je najbolji all-around ako se i gaming ubaci u zahteve.

ima i vrhunski kalibrisanih TN panela koji imaju bolji prikaz boja od IPS-a :)

Imaju bolji prikaz boja od lose kalibrisanih IPS-a, da.

Nazad
Vrh Dno